PDA

Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Z letniej łąki

arturborzecki
02-08-2008, 20:14
Witam,

Wybrałem się dzisiaj na małą sesyjkę w plener :) oto rezultaty.
Doszedłem do wniosku, że muszę koniecznie kupić zestaw pierścieni bo niestety wiekszość fotek jest crop'owana i niestety nie wyglada to super dobrze... (kiedy to sie skonczy :P hehe worek bez dna...)

1. Czerwony wojownik ( strzelane w namocie bezcieniowym)

2. Wie co dobre...

3. Upojony

4. Blues'owy ciem

Pozdrawiam,
Artur

EDIT EDIT - brak zdjęć, wygasły linki

arturborzecki
03-08-2008, 22:08
no nikomu sie nie podoba? :( :( :(

Nikuś
03-08-2008, 23:07
Hmm.. wiem czym jest namiot bezcieniowy, aczkolwiek nie jestem do końca przekonany czy w tym przypadku pomógł fotografii.. nie wiem czy dotyczy(ten namiot) tylko pierwszego zdjęcia ale na nim cienie są i na dodatek nie nastąpiło odpowiednie rozproszenie światła, jakie powinno mieć miejsce w takim ustrojstwie.

Moim zdaniem 2ka mogłaby być naprawde świetna, jednak nie widaćodpowiednio rozłozonej GO.. inna sprawa, że te pajączki mają naprawde małe oczęta (nie tak jak choćby Skakuniki :), przeż co ciężko jest dobrze pokazać takiego modela.. jeszcze inna sprawa, to odpowiednie wyostrzenie przed i po zmniejszeniui skompresowaniu zdjęcia.

pozdrawiam

arturborzecki
04-08-2008, 10:30
Nikuś - namiot tylko do 1, reszta w normalnym świetle. Tak sobie teraz myślę, że zdjecie z namiotu mogłobyć źle naświetlone ze względu na to, iż naomiot zabrałem ze sobą na łąke i oświetlało go tylko słońce, plus wbudowana lampa z aparatu z dyfuzorkiem w postaci chusteczki :)
Pajączek był trudny to uchwycenia... ma niesamowicie malutkie oczka w porównaniu z np odwłokiem.

Proszę, napiszcie mi jak wyostrzacie zdjęcia po zmniejszeniu? mi jakos to kompletnie nie wychodzi... :( cały czas wydaje mi się, ze są wtedy za ostre... a jak ich nie wyostrze to właśnie wychodzi tak jak wyżej.

Askatebar
04-08-2008, 11:34
Ostatnio zasięgnąłem rady pewnego fachowca :) i poradził mi XnView do zmniejszania i wyostrzania zdjęć. Program posiada kilka algorytmów do resizowania (można wybrać według gustu) i ustawić stopień wyostrzenia. ( z rozmów jakie przeprowadziłem to podobno najlepszy jest algorytm lanczos). Gdybyś sięgnął po ten program to podam ci parametry zapisu jpeg, ponoć najleprze.

uruchom XnView i naciśij klawisz F12 na klawiaturze
wyskakuje Ci okno a w nim: Ogólne i klikasz Odczyt/Zapis
wchodzisz w zakładkę Zapis i klikasz z listy JPEG
ta masz opcje zapisu pliku JPEG właśnie
Zaznacz: Progresywny i Optymalizuj tabeleę Huffmana
suwaczkiem daj na 100% (duży plik wynikowy ale najmniej jak się da skompresowany) nigdy jak co nie schodz poniżej 85%
Resztę (czyli pozostałe 4 pola) odznacz
Metoda DCT ma być "Float" po angielsku, po polsku tak nazali że nie wiem
SubSampling Factor 1x1, 1x1, 1x1
Smoothing Factor ma byc 0 (tego nigdy nie zmieniaj!)
no i to są poprawne ustawienia zapisu do JPEG które nauczył mnie jeden taki oblatany gość. Może się przyda.

Nikuś
04-08-2008, 12:24
Proszę, napiszcie mi jak wyostrzacie zdjęcia po zmniejszeniu? mi jakos to kompletnie nie wychodzi... :( cały czas wydaje mi się, ze są wtedy za ostre... a jak ich nie wyostrze to właśnie wychodzi tak jak wyżej.

Zadawałem, tu na forum, podobne pytanie juz kilka razy, jednak nie ma "donoscicieli" ;) ..odpowiedzi typu :"to złozony problem" itp..

Ogólnie przeczytałem gdzieś, że jeśli robimy fotki w NEF(raw) należy po korekcji(przed wywaołaniem) wykonać pierwsze ostrzenie, nastepnie po kolejnej obróbce np w Tiffie po zmnieszeniu i kompresji do JPEG również.Sprawa strat przy kompresji była gdzieś omawiania i niektórzy stosują metodę stopniowego zmniejszania formatu zdjęcia.

Są fachowcy ( wykształceni w tej dziedzinie obróbki :) ) na forum ale jeszcze się nie dali namówić na zrobienie tutka... a szkoda.

pozdrawiam

mOSAd
09-08-2008, 20:56
A ja robię banalnie. Ponieważ rozmiar zdjęć zmieniam hurtowo za pomocą IrfanView, to tam też jednocześnie wyostrzam. Przetwarzanie wsadowe to się nazywa (klawisz "B"), a poziom wyostrzania można sobie wybrać od 0 do 100 (ustawienia Zaawansowane). Zwykle mam ustawione na 10, czasem 15-20, jeśli zdjęcia były robione w wyjątkowo złych warunkach. Ważne jest to, aby wrzucając na jakiś serwer, nie były one po raz kolejny przeskalowywane (no chyba, że ma jakieś sensowne oprogramowanie - wtedy lepiej wrzucić duże zdjęcie).
Nie jestem do końca pewien jakiej metody przy hurtowym zmniejszaniu IrfanView używa, ale że ma też algorytm Lanchos, to zgaduję, że właśnie tej, jeśli się nie odznaczy opcji dokładnego reskalowania.

Moja standardowa metoda końcowej obróbki to hurtowe przeskalowanie zdjęć do 800x700 z jednoczesnym wyostrzeniem na poziomie 10 w IrfanView.