PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw obowiązkowy

QUeSTO
02-08-2008, 18:35
Fotografia tanią zabawą nie jest- to oczywiste. Licząc na na prawdę dobrą jakość w wielu przypadkach trzeba zainwestować spore sumy. Fotografując sport, czy dziką przyrodę nie da się tego uniknąć, gdyż najważniejsze jest światło- im jaśniejszy obiektyw, szczególnie na 'długim końcu', tym lepszy i automatycznie droższy, niemówiąc już o szkłach o stałym świetle. Także w fotografii portretowej dużą rolę odgrywa światło. Ale już w fotografii krajobrazu (statyczna scena i statyw) światło nie jest priorytetem.

Ostatnio zauważyłem ciekawe odstępstwo od reguły "dobre musi być drogie". Zaintrygował mnie obiektyw Nikkor 50mm /1.8. Jest to szkło wręcz standardowe, będące w wyposażeniu niemalże każdego fotografa portretowego (siedzącego w systemie Nikona) i bardzo cenione przez tychże fotografów, a mimo to stosunkowo tanie.

Zaciekawił mnie ten fakt, gdyż zamierzam kupić lustrzankę (wybór padł na Nikona d80) i szkła stricte do fotografii krajobrazowej/wnętrz (industrial,opuszczone). Kupuję Tokinę 12-24, gdyż wiem dobrze, że w tej kategorii szeroki kąt jest nie do przecenienia.
W tym momencie moje fundusze zdecydowanie się uszczuplają, a chciałbym kupić jeszcze jakieś szkło, które dawałoby mi nieco większą uniwersalność, niż tylko ultraszeroki kąt.

Tak więc rodzi się moje pytanie: Czy jest jakieś szkło (w systemie Nikona, czy Tokiny/Tamrona/Sigmy z Nikon'owskim mocowaniem), które dostanę za przystępną cenę (kilkaset złotych, na pewno poniżej tysiąca), a które jest nieodzownym elementem wyposażenia fotografa krajobrazu/wnętrz i będzie ciekawym uzupełnieniem Tokiny, chociaż na sam początek? Czy w fotografii krajobrazowej istnieje jakiś fenomen, będący odpowiednikiem portretowej 50'ki, ale do krajobrazu i zdecydowanie zmiennoogniskowy?
Nie jest mi potrzebne dobre światło, gdyż większość zdjęć będę robił ze statywu, a fotografowane obiekty będą nieruchome. Zależy mi przede wszystkim na jakości zdjęć i ich ostrości- najwyższej, jaką mogę dostać przy ograniczonych funduszach no i na jako-takiej uniwersalności- stałki póki co nie dla mnie.

Mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo i że znajdzie się kto mnie chociaż trochę naprowadzi. :)

loki_p
02-08-2008, 18:50
Zastanowiłbym sie nad tamronem 28-75/2.5. Kupisz go do 1000. Będzie on dobrym uzupełnieniem tokiny, dając bardzo dobry obraz.

Imacman
02-08-2008, 19:19
Polecam obiektywy: Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO lub Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF).

dzejms
02-08-2008, 19:24
28-75/2.5

To ja też, chcę taki. Gdzie dają :mrgreen:

MYSZ
04-08-2008, 12:20
Poszukaj też w obiektywach manualnych, od dwóch tygodni nie zdejmuję z body Nikkor35 F2 . To stare szkiełko, oczywicie full manual, nic nie działa, ale jak ładnie pracuje :) Zapłaciłem za nie 70 zł :D. Przemyśl ruskiego Jupitera 135 F3,5 wersję MC , można łatwo go przerobić zmieniając mu "dupkę" na tą z Kijeva i masz super portretówkę - nieco ociepla, itd itd :)

mihow
04-08-2008, 12:30
A ja zaproponuję sprawdzonego Nikkor'a AF 35 2.0 D. Używanego w świetnym stanie kupisz już od 750 zł.
Dla mnie świetny standard na DX - 50-tka może się okazać dosyć wąska do ogólnych zastosowań.

No i przede wszystkim lekki :)

Vadim
04-08-2008, 12:35
Skoro światło nie gra takiej roli, a szkło i tak będzie pracować na domkniętych przysłonach, to mogę się tylko podpisać pod tym, co napisano wyżej - Tamron 28-75/2.8. Szkło po przymknięciu przysłony do 5.6 nad wyraz dobre optycznie i tanie. :)
MYSZ, gdzie sprzedają Nikkory 35/2 po 70pln? Czy to może literówka i zjadło jedno zero w cenie? :???:
Kupiłbym tira tych Nikkorów po siedem dych...:-D

Pozdrawiam

MYSZ
04-08-2008, 12:48
Wiem, to dziwne :D. Kupiłem dwa, 85 F2 i 35 F2 , razem za 140 zł na Jarmarku Dominikańskim w "starociach" . Oba są czyste i sprawne a sprzedający miał sporo szkieł od różnych systemów, wszystkie uzywane, wiekowe i w różnych stanach, miał też korpusy analogowe, ogólnie cała "górka" optyki i starych aparatów. To mój ostatni najlepszy zakup z optyki a 35 F2 jestem zachwycony :)

to oczywiście wersja manualna jakby co :)

Imacman
04-08-2008, 18:13
Kupiłem dwa, 85 F2 i 35 F2 , razem za 140 zł na Jarmarku Dominikańskim w "starociach" . Masz może zdjęcia tych obiektywów i jakieś sample z nich?

MYSZ
04-08-2008, 22:20
daj adres mailowy, wyślę coś nimi robione :)

QUeSTO
04-08-2008, 22:38
Coraz bardziej intryguje mnie ten Tamron 28-75. W kilku miejscach natknąłem się na bardzo przychylne opinie i sporo osób mi go doradzało.

Ma może ktoś na forum do sprzedania? Około piątku/poniedziałku bym kupował :)

Wielkie dzięki za rady :)

mihow
04-08-2008, 22:41
Coraz bardziej intryguje mnie ten Tamron 28-75. W kilku miejscach natknąłem się na bardzo przychylne opinie i sporo osób mi go doradzało.

Ma może ktoś na forum do sprzedania? Około piątku/poniedziałku bym kupował :)

Wielkie dzięki za rady :)

Tylko uważaj na FF/BF - przetestuj dokładnie dany egzemplarz, żeby potem rozczarowania nie było...

lesheck
04-08-2008, 22:43
A ja powiem tak, nie kupuj nic. Serio. Mi na dx do wiekszosci zdjec starcza wlasnie ten zestaw T12-24 i N50/1.8. Czym wiecej obiektywow, tym bardziej czlowiek skupia sie na sprzecie, zamiast na robieniu zdjec.
Kiedys ktos powiedzial (to bylo o filmiem, ale tez sie sprawsza). Jezeli czegos nie mozesz zrobic szerokim katem, to zrob to waskim katem, jesli nie mozesz tego zrobic waskim, to nie rob wcale. Taki zesta doskonale spelnia ten warunek. Fajny zoom szerokokatny + krotkie tele. Potem mozna ewentualnie uzupelnic to o 85, jezeli bedzie Ci za krotko. Ale 35 osobiscie odradzam - nie przepadam za tzw. obiektywem standardowym. Uzywam jej tylko z analogiem.

Imacman
04-08-2008, 22:50
Coraz bardziej intryguje mnie ten Tamron 28-75. Mam GO i jestem zadowolony :) Dobre szkło, jak kiedyś zdecydujesz się na FF, bedzie prawie idealny :), tani i dobry.

Lookas
04-08-2008, 23:05
jeżeli nie masz kitowego... to polecam 18-70 nikora...
jak za tę cenę to dobry optycznie obiektyw...

można go dostać za poniżej 1000 :)

pzdrw

swiatlo
04-08-2008, 23:44
Zastanowiłbym sie nad tamronem 28-75/2.5. Kupisz go do 1000. Będzie on dobrym uzupełnieniem tokiny, dając bardzo dobry obraz.

Ostrzegę - ten Tamron otwarty na szeroko w warunkach słabego sztucznego oświetlenia, na przykład oświetlenia scenicznego, jest katastrofalny. Bardzo źle ostrzy, rozmywa kolory, obrazki wychodzą jakby je robić telefonem komórkowym.

ALF
06-08-2008, 13:29
to musisz mieć walnięty egzemplarz, bo ja robię tym Tamronem różniste extremum i nic takiego nie zaobserwowałem, a używam go najczęściej do architektury, krajobrazu, ślubów, reprodukcji i reporterki :) - za na prawdę małe pieniądze świetny obiektyw...