Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Nocny łowca
Arańa lobo czyli pająk wilk
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img227.imageshack.us/img227/9392/pajkop1.jpg)
arturborzecki
02-08-2008, 10:12
przyczajony taki :) ladny. Troszkę nie pasuje mi ta jedna oswietlona noga.. ale i tak ma klimacik :)
Klimtyczny Łulfspajder.. rzeczywiście jedna noge ma jakby większą ;)
pozdrawiam
borregaard
02-08-2008, 10:42
Klimacik to mam mieć macro.Powinien być widoczny, z jak największą ilością szczegółow ,w możliwie dużej skali ...kolorów też.....a nie jest...
Mało go widać,ciemno.
Pzdr
Andrzej
Klimacik to mam mieć macro.Powinien być widoczny, z jak największą ilością szczegółow ,w możliwie dużej skali ...kolorów też.....a nie jest...
Mało go widać,ciemno.
Pzdr
Andrzej
:)
Czyli makro to pelny robak i full kolorow i detali - z ciekawosci... ktos tutaj ulozyl definicje czym jest makro a czym juz nie ?? ;)
borregaard
02-08-2008, 17:00
:)
Czyli makro to pelny robak i full kolorow i detali - z ciekawosci... ktos tutaj ulozyl definicje czym jest makro a czym juz nie ?? ;)
Martink..zły dzień masz...A jakie ja mam delegacje do tego aby ustalać cokolwiek...?
Skomentowałem i powiedziałem co myślę...tyle..
A macro ,to full kolor robak przedstawienie...:mrgreen:...
Pzdr
Andrzej
..skąd odbiorca wie więcej niż nadawca chciał przekazać....
"przyczajony taki ladny. Troszkę nie pasuje mi ta jedna oswietlona noga.. ale i tak ma klimacik"
Właśnie przez tą odstającą nogę to zdjęcie mi się spodobało, jest inne od pozostałych.:mrgreen:
"Klimacik to mam mieć macro.Powinien być widoczny, z jak największą ilością szczegółow ,w możliwie dużej skali ...kolorów też.....a nie jest...
Mało go widać,ciemno."
A co to jest klimacik macro? Wydaje mi się, że fotografia macro jako jedna z form fotografii przyrody ma pokazywać zwierzęta w ich naturalnym środowisku i mówić coś o ich zwyczajach i biologii a już ideałem jest sytuacja, w której zdjęcie przedstawia jakąś historie.
A co do dużej ilości szczegółów i kolorów, to jest to niezbędne w przypadku zdjęć do atlasów biologicznych i kluczy do oznaczania gatunków.
Po za tym na moim zdjęciu jest „nocny łowca”, więc wychodzi na łowy po zmroku.:mrgreen:
borregaard
02-08-2008, 21:07
Każdy może jak mu się tam zamarzy.....:-D
Wystawiam...mam feedback ...taki czy inny.
A lekko żartując,to jak mamy przedstawiać gacopyrza.....ciemność z podpisem,no np.polujący gacopyrz...cokolwiek robiący,bo przecież nocne zwierzę i nic nie widać......:mrgreen:
Ok,ładnie tylko zbyt ciemno,dla mnie ofc....
Lepiej..?
A co przeszkadza nocnego łowcę jaśniej podać..?
[/QUOTE]A co do dużej ilości szczegółów i kolorów, to jest to niezbędne w przypadku zdjęć do atlasów biologicznych i kluczy do oznaczania gatunków[/QUOTE]
A co ,myślisz że to tu niepotrzebne...?
Grzeczny jestem z natury czy tylko kiedy wypada...:mrgreen:
Dział oglądają nie tylko maniacy tacy jak my....większość nie ma bladego pojęcia jak,w rzeczywistości,"robal" wygląda.....o czym marzy...:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
Ludzie,macro to przyjemność,przygoda i satysfakcja...Popatrzcie jak się,po zainteresowaniu tą formą foto,po trawie chodzi....na paluszkach..:mrgreen: Czy tłuczemy muchy ...jak poprzednio..?
A skakuniki...pająki i co ?..śliczności maluszki..maskotki wręcz.Itd.,itp.,.......
Medale i prizy...w innych działach...:-D
Andrzej... wielce intrygująca konstrukcja wypowiedzi ;) ale rozumiem Ciebie i autora zdjęcia.
Do autora:
- przyjmując taka wersję powinienes byc konsekwentny i korzystać tylko ze światła zastanego( w zasadzie tylko
słonecznego albo po odbiciu od księzyca ;) ) tudzież wysokie ISO, czyli pełny naturalizm, a swojego pająka
doswietliłeś lampą i to, jak mi się wydaje, bez jakiegokolwiek dyfuzora, odbłyśnika.. co jednak wyszło
bardzo "surowo".
......
Fajnie, że ludzie są rózni-przez to inaczej patrzą na fotografię. Zdarza się, że autorzy fotografii makro pokazują zdjęcia w BW, co mz ma sen jedynie w jakiejś opowieści serią zdjęć, co by podkreślić jakiś element historii.To ma sens. Inaczej chyba nie.
Juz wiem, że kiedy pojawia się wątek Chango zdjęcia będą w tym stylu. I spoko:)
pozdrawiam
borregaard
02-08-2008, 21:48
Amen...:mrgreen:
..Trochę się pogadało,bo w macro to ostatnio....a wydawało się,że piękny rok będzie..Moze to przejściowe,a potem tylko....robale i robale..:-D
Pzdr
Andrzej
„Każdy może jak mu się tam zamarzy.....
Wystawiam...mam feedback ...taki czy inny.
A lekko żartując,to jak mamy przedstawiać gacopyrza.....ciemność z podpisem,no np.polujący gacopyrz...cokolwiek robiący,bo przecież nocne zwierzę i nic nie widać......”
Nie wiem jak ale na pewno trzeba eksperymentować:mrgreen:
„Ok,ładnie tylko zbyt ciemno,dla mnie ofc....
Lepiej..?
A co przeszkadza nocnego łowcę jaśniej podać..?”
Wcale nie twierdze ze moje zdjęcie jest dobre technicznie, ciekawie skadrowane ani ze model jest interesujący, na pewno ma wiele braków twierdze tylko, ze można i trzeba eksperymentować. A podać jaśniej można co również zrobiłem ale to zdjęcie było inne i wydało mi sie ciekawsze więc je zamieściłem.:-D
„A co ,myślisz że to tu niepotrzebne...? ”
Potrzebne ale nie najważniejsze ;-)
„Dział oglądają nie tylko maniacy tacy jak my....większość nie ma bladego pojęcia jak,w rzeczywistości,"robal" wygląda.....o czym marzy... ”
Y jak zobaczą moje zdjęcie to pomyślą ze pająki mają tylko jedna nogę? ;-)
„Ludzie,macro to przyjemność,przygoda i satysfakcja...Popatrzcie jak się,po zainteresowaniu tą formą foto,po trawie chodzi....na paluszkach.. Czy tłuczemy muchy ...jak poprzednio..?
A skakuniki...pająki i co ?..śliczności maluszki..maskotki wręcz.Itd.,itp.,.......”
Natomiast jeśli chodzi o tą wypowiedz to nie wiem co ma wspólnego z moim kiepskim i ciemnym zdjęciem, chociaż całkowicie się z nią zgadzam. Na swoje usprawiedliwienie dodam ze nigdy nie tłukłem much za to nabijam je na szpilki.;-)
„Do autora:
- przyjmując taka wersję powinienes byc konsekwentny i korzystać tylko ze światła zastanego( w zasadzie tylko słonecznego albo po odbiciu od księzyca ) tudzież wysokie ISO, czyli pełny naturalizm, a w swojego pająka doswietliłeś lampą i to, jak mi się wydaje, bez jakiegokolwiek dyfuzora, odbłyśnika.. co jednak wyszło bardzo "surowo".”
A to już kwestia techniczna, zdjęcie można pstryknąć w rożny sposób i wcale nie twierdze ze zrobiłem to dobrze. Moja wypowiedź dotyczyła raczej „ideologii podejścia do macro”.:mrgreen:
„Juz wiem, że kiedy pojawia się wątek Chango zdjęcia będą w tym stylu. I spoko ”
To żaden styl mam tylko kilka podobnych zdjęć ale ciągle eksperymentuję
"..Trochę się pogadało,bo w macro to ostatnio....a wydawało się,że piękny rok będzie..Moze to przejściowe,a potem tylko....robale i robale.."
A wiec zycze udanych wypadów w teren i wspaniałych zdjec (nie tylko makro)
Pozdrawiam
borregaard
03-08-2008, 00:15
Chango...jest OK...:-D
Pzdr
Andrzej...
....ta forma..prawie jak ......Seeker...:mrgreen: