Zobacz pełną wersję : d80, prośba
winiarsko
02-08-2008, 01:43
Czesc, moge miec prosbe do was? chciałbym dwa albo 3 zdjecia z d80 i teraz tak.
jedna w rawie obrobiona ładnie, druga to obrobiony jpg, a trzecia to jpg prosto z puszki ale to nei koniecznie ;)
chciałbym zeby zdjecia były tego samego kadru, zeby moc zoabczyc roznice:)
mam d80 robie tylko w jpg i lekka oborobka ale cchiałbym zoabczyc czy warto przezucic sie na rawy. na razie i tak nei moge bo komp nie wyrobiłby przy obrobce;) takze czekam na zdjecie :)
[email protected]
z gory dzieki i pozdrawiam :)
mam nadzieje ze znajdzie sie jakis ochotnik :)
autograf
02-08-2008, 01:52
Może zacznij czytać tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62037) ;)
Jako ja, powiem Ci, że zajeb**** warto!
winiarsko
02-08-2008, 02:05
no łądnie:) tylko nie mam porownania do jpg obrobionych, bo na razie komputer to nie wyrobi mi przy oborbce rawow, i nie mam programu;] zeby sie nawet pobawic, czy w ps tez mozna ?
autograf
02-08-2008, 02:13
Uparciuch z Ciebie. Daj mi kilka minut i Ci wkleję.
Proszę - pucha mi wypluła tak:
http://img99.imageshack.us/img99/2347/dsc4095aaaaxv2.jpg (http://imageshack.us)
A ja w ACR oraz PS zrobiłem trzy różne wersję. Mam nadzieję, że różnice dostrzegasz :)
http://img216.imageshack.us/img216/9852/dsc4095abcmalezk3.jpg (http://imageshack.us)
Mówiłem Ci, że warto! ;)
Mówiłem Ci, że warto! ;)
Hehe dokładnie. Ale to już skrajny przypadek. Fotka z puszki - tragiczna. Po obróbce - bardzo przyzwoita ;)
jak to się mówi "spróbujesz raz nefa - to już nie wrócisz do jpg'a " ;)
Dlaczego tak się dzieje, ze jpg jest lekko mówiąc do kitu?
tomekudla
03-08-2008, 15:36
JPG to kompresja stratna. Wystarczy spojrzeć na rozmiary plików, NEF z D80 ma ok. 10 MB a JPG ok 2-3 MB.
Cudów nie ma, gdzieś te bity i bajty danych musiały się zapodziać, niestety ze stratą dla zdjęcia. NEF daj Ci pełną kontrolę nad tym co się dzieje i przy końcowej konwersji do JPG Ty decydujesz a nie procesor w puszce.
autograf
03-08-2008, 15:39
Hehe dokładnie. Ale to już skrajny przypadek. Fotka z puszki - tragiczna. Po obróbce - bardzo przyzwoita ;)
Faktem jest, że sama klatka została nieprawidłowo naświetlona. Nie miałem szarej połówki, chyba nie do końca prawidłowo zmierzyłem światło :oops:
Ale całe szczęście robiłem w NEFach i udało mi się wyciągnąć co nieco ;)
NEF/RAW jest to surowy format. W JPGu tracisz wiele szczegółów.
ed-
Widzę, że kol. tomekudla mnie uprzedził ;)
To nie tak...
Jeśli jesteś naprawdę dobry to tak poustawiasz wszystkie parametry, że i jpg będzie bardzo ładny.
NEF daje tę swobodę, że mogę zaryzykować zrobienie zdjęcia nie do końca dobrego (źle dobrana ekspozycja, balans bieli itd.), ale mogę potem z poziomu kompa to skorygować. Ot cała filozofia.
no łądnie:) tylko nie mam porownania do jpg obrobionych, bo na razie komputer to nie wyrobi mi przy oborbce rawow, i nie mam programu;] zeby sie nawet pobawic, czy w ps tez mozna ?
jakiego PC należy mieć, zeby przyzwoicie obrabiać w formacie RAW. Bo ja mam 1,5 G procka, i 256M ramu (DDR), jak to bedzie wygladać ??
piotr_74
03-08-2008, 16:17
256 ramu to raczej dużo czasu minie zanim to będzie wyglądać....
Autograf - jakich efektów użyłeś, by uzyskać taki efekt jak na drugiej fotce? Niesamowicie mi się on podoba
autograf
03-08-2008, 18:20
Pytasz o B&W?
Nie, o kolor, środkową wersję :) Ale BW też możesz zdradzić ;) Ja dopiero zaczynam z obróbką
autograf
03-08-2008, 21:52
No dobra. W jednym zdaniu.
Najpierw ACR, później PS.
Levelsy i maski, pomogłem? ;)
Niestety niewiele..
Gdybyś mógł rozpisać / dać linka do tutoriala byłbym wdzięczny :)
BTW co to w ogole jest ACR? Nie znam niestety takiego programu..
I tak z ciekawości - dużo jest roboty żeby osiągnąć takie efekty? :)
Przepraszam za pewnie lamerskie pytania, ale lepiej być lamerem i pytać o to czego się nie wie niż być pozerem udając, że wie się wszystko. Kto nie pyta pozostaje głupi całe zycie :)
Pozdrawiam
autograf
03-08-2008, 23:36
Niestety niewiele..
Gdybyś mógł [...] dać linka do tutoriala byłbym wdzięczny :)
Linka nie mam. A jak widzisz w jednym zdaniu się nie da. Może coś skrobnę w wolnej chwili.
BTW co to w ogole jest ACR? Nie znam niestety takiego programu..
ACR - Adobe Camera Raw, wtyczka do PSa. Wywoływarka NEFów.
I tak z ciekawości - dużo jest roboty żeby osiągnąć takie efekty? :)
Pięć, no może dziesięć minut.
Przepraszam za pewnie lamerskie pytania
Nie ma za co przepraszać. Ja też się uczę.
Heh, ACR znam, nie rozgryzłem jedynie skrótu :) Niestety mam tylko PS 7.0 a pod niego z tego co ostatnio pytałem nie ma ACR.. Czy można coś podobnego uzyskać w czymś innym? (Mam ligtroom 1.4 i oprogramowanie od D40)
autograf
03-08-2008, 23:42
Też miałem tego PSa. Ale ACR 4.4.1 mi nie hulał. Dlatego też przesiadłem się na CS3. Bodaj Czornyj mi o tym powiedział.
Lightrooma nie znam, więc pomóc nie umiem. Pisz do Czornyja, może Ci podpowie.
Heh, ACR znam, nie rozgryzłem jedynie skrótu :) Niestety mam tylko PS 7.0 a pod niego z tego co ostatnio pytałem nie ma ACR.. Czy można coś podobnego uzyskać w czymś innym? (Mam ligtroom 1.4 i oprogramowanie od D40)
Lightroom oparty jest na ACR. Jego najnowsza wersja 2.0 ma nawet - jako sam konwerter - więcej funkcji.
winiarsko
04-08-2008, 03:28
no widze ze jednak warto przejsc na nefy.. tylko teraz co do kompa.. jakie sa minimalne wymagania zeby to szybko i sprawnie szło ? ;)
tylko wiece.. nei piszecie mi tu ze 100 giga ramu, procsor 20 giga i takie tam bo tez nie mam kokosow ;p
Coroner:
Zacznij od zabawy w Irfanie. nacisnij "Shift + G" i pobaw sie suwaczkami. Zobaczysz do czego sluzaa i jak nimi operowac.
Potem jeszcze "Ctrl + E", gdzie poznasz wyostrzanie, rozmycie i inne duperele.
Nastepnie w sofcie do wywolywania poszukasz podobnych funkcji i bedzie duzo latwiej sie odnalezc.
Glowna zaleta NEFa jest wieksza rozdzielczosc bitowa.
W JPG, kazdy kolor skladowy reprezentuje 256 poziomow (8 bit na kolor), a w przypadku NEF, nalezy to pomnozyc przez 16, co nam daje 4096 poziomow (12 bit na kolor), zatem plynnosc tonalna bedzie znacznie wieksza i mozna z tego dosc swobodnie wyciagac szczegoly (zwlaszcza z cieni), unikajac jednoczesnie artefaktow (gwaltownych przeskokow tonalnosci).
Używam Photoshopa Elements'a 6. Camera Raw działa bez problemu. :) Włączony program i zdjęcie w ACR to zajętość pamięci od 200-300MB. Zawsze możesz poćwiczyć na trialach.
Jarek S.
07-08-2008, 00:06
no widze ze jednak warto przejsc na nefy.. tylko teraz co do kompa.. jakie sa minimalne wymagania zeby to szybko i sprawnie szło ?
tylko wiece.. nei piszecie mi tu ze 100 giga ramu, procsor 20 giga i takie tam bo tez nie mam kokosow ;p
03-08-2008 23:50
Jeśli chcesz rozpocząć przygode od PS-a to proponuje ci Adobe Photoshop CS2
Wymagania systemowe:
- Procesor Intel XeonT, Xeon Dual, Intel Centrino, Pentium III lub 4
- System operacyjny Microsoft Windows 2000 z Service Pack 4, lub Windows XP z Service Pack 1 lub 2
- 320MB RAM (zalecane 384MB)
- 650MB Wolnego miejsca na dysku
- Monitor i karta graficzna pracująca co najmiej z rozdzielczością 1024x768 i 16 bitowym kolorem
- Internet lub połączenie telefoniczne w celu aktywacji programu
a na uwadze przydał by się naprawde duży dysk abyś miał gdzie pomieścić swój zbiór kolekcji.