Zobacz pełną wersję : Nikon d50- możliwości b&w
Czesc, Czy jest jakaś mozliwość aby Nikonem d50 wykonywać czarno białe zdjęcia? Czy na pewno nie ma takiej pocji w ustawieniach tego aparatu? A jeśli nie ma to czy oprócz obróbki w programie graficznym można d50 zrobic zdjecia czarno biale, np. poprzez zalozenie filtru na obiektyw? A jeśli można to zrobic poprzez jakis filtr lub tym podobne to czy jakosc zdjec bedzie dobra i czy cos takiego jest zalecane? czy lepeij przerobic zdjecie w photoshopie? VBardzo prosze o odpowiedz na te nutujace mnie pytania. Bede w dzieczny z gory dzieki
nie, nie, nie, nie, lepiej
kacperek
23-05-2006, 21:22
Pomocy, ratunku, help itp.
Zwariowac mozna ile moze byc takich samych tematow w ciagu kilku godzin, dni, tygodni.
Ale się wszyscy zawzięli na te czarne fotki. :)
Oczywiście w PSie będzie lepiej niż z KAŻDEJ cyfrówki, która ma wbudowany tryb BW.
Jeszcze lepiej będzie w ciemni na filmie.
Maroo dzieki za odpowiedz :) przejzalem te tematy i nigdzie nie dowiedzialem sie czy mozna stosowac jakies filtry itp. wiec widocznie temat nie jest taki sam jak pozostale... ale dziekuje za dobre checi...
Co do filtrów, to takich filtrów nie ma bo to fizycznie niemożliwe. Węc i takich wątków nie będzie
Sorry , ze o tym nie wiedzialem. I dlaczego zakladasz ze jesli czegos nie ma to wszyscy o tym wiedza i nikt nigdy nie zechce zapytac????
dlaczego zakladasz ze jesli czegos nie ma to wszyscy o tym wiedza i nikt nigdy nie zechce zapytac????
Sorki, może masz i rację. Pytanie wydało mi się absurdalne, bo barwy achromatyczne to właśnie synteza barw czystych, więc filtrując światło otrzymujemy zgoła przeciwny od oczekiwanego przez ciebie efekt.
Czornyj, ja nie wiem, za co Ty przepraszasz tak naprawdę. Przecież to są podstawy fizyki (i plastyki zresztą), jeszcze z podstawówki. Nie wiem, czemu ktoś ma o tym nie wiedzieć...
Czornyj wszystko ok, nie ma problemu :) A czy d70s ma opcje zdjec czarno bialych?
Czornyj wszystko ok, nie ma problemu :) A czy d70s ma opcje zdjec czarno bialych?
Nie. Dopiero D200 wyposażono w tą amatorską funkcję ;)
Dzieki za informacje. :) A dlaczego uwazasz ze ta funkcja jest amatorska? bardziej profesjonalne jest rzerabianie zdjec w edytorach?
Nie uważam - to trochę taka ironiczna uwaga ;)
Funkcja ta jest uznawana za amatorską, bo często jest obecna w amatorskich kompaktach. No i Nikon zrobił brzydki kawał i umieścił ją w D200, korpusie semi-profi. Dla niektórych był to z pewnością powód do cichego pochlipywania w klozecie...
Dzieki za informacje. :) A dlaczego uwazasz ze ta funkcja jest amatorska? bardziej profesjonalne jest rzerabianie zdjec w edytorach?
A uwazasz, ze bardziej profesjonalnie bedzie, kiedy kolory na cz/b zamieni za Ciebie jakis kawalek programu wykonany przez procesor aparatu, niz Ty sam w programie graficznym, decydujac o sposobie zmieszania kanalow, poziomie kontrastu, itp? Pomysl chwilke, bo wlasnie to czego oczekujesz (czyli desaturacja kolorowego zdjecia przez aparat -- bez mozliwosci Twojej ingerencji w ten proces), jest wlasnie amatorskim podejsciem do tego tematu.
Nikon zrobił brzydki kawał
a nawet bandycki numer :lol:
szampo___
24-05-2006, 20:43
Nie wiem wogule po co ci taka funkcja? Z kolorowego zawsze mozesz zrobic B&W a na odwrot tu juz chyba malo kto potrafi ;)
a na odwrot tu juz chyba malo kto potrafi ;)
eee, luzik ;)
szampo___
24-05-2006, 21:09
To moze malego Tutoriala :D ??
ale nie wprowadzieli w D200 sepii
a gdyby tak w Nikonie kupili licencje na spejatajzer-baj-Czornyj2 to byśmy mieli bardzo bogatego kolegę
Leon13th
24-05-2006, 21:42
Dobra,to może ktoś powie jak ładnie zamienić kolor na BW :?:
Dobra,to może ktoś powie jak ładnie zamienić kolor na BW :?:
Channel Mixer -- pokombinuj suwakami...
30% R, 60% G, 10% B ... takie w miare uniwersalne ustawienie
Ja z kolei robie czesto prawie odwrotnie. Zawsze zeruje R i daje wiecej B niz G.
Mozliwosci jest sporo, kazdy stosuje taka jaka mu sie podoba :)
Warto by napomknąć że suma z poszczególnych kanałów powinna wynosić 100. Jak również to że można stosować wartości ujemne.
parcival
25-05-2006, 09:43
Zgadzam się z przedmówcami. W kompaktach wstawiono funkcję B&W ponieważ są one zaprojektowane w ten sposób aby jak najbardziej cieszyć użytkownika, który po naciśnięciu guzika jeszcze w aparacie może cieszyć się czarno - białą (jakby się mu wydawało profesjonalną) fotką Profesjonalizm polega właśnie na dobraniu właściwego balansu między kolorami składowymi zdjęcia kolorowego. A Nikon D50 z pewnością nie ma tej funkcji
Jedyne, co mi przypomina CB foto, a co można zrobić filtrem, to IR. Do zdjęć przyrody dużo ciekawsze efekty się uzyskuje.