Zobacz pełną wersję : niedzialajacy kabel usb w d70?
NicoleDeBoer
01-08-2008, 21:35
Pstryknelam kilka pierwszych fotek, zainstalowalam softa na kompie, podlaczam kabel usb i zero reakcji...czy to mozliwe ze kabel jest uszkodzony? Prosze o wskazowki ; )
Sprawdź jeszcze w ustawieniach menu aparatu rodzaj połączenia USB, instrukcja obsługi pomoże :)
NicoleDeBoer
01-08-2008, 22:17
sprawdzam i sprawdzam..a moze najzwyklej w swiecie wystarczy ze uaktualnie oprogramowanie i bedzie po klopocie..oby..bo juz wysiadam :???: komputer w ogole nie reaguje na podlaczony aparat, a aparat nie sygnalizuje podlaczenia do kompa...poczekam do rana i na spokojnie sprubuje jeszcze raz. Ale za wszelkie rady dziekuje.
tak jak kolega wyzej napisal wejdz w ustawienia i zobacz czy masz dobrze ustawiona komunikacje przez USB ...
w APARACIE ... mass storage chyba byc powinno czy cos w tym stylu
podłącz kabel bezpośrednio do portu usb w komputerze, bez przejściówek, hubów itd.
jeśli masz wejście doprowadzone do przodu obudowy, sprawdź podłączając z tyłu aparat.
pozdrawiam
NicoleDeBoer
01-08-2008, 22:35
czy mozliwe jest zeby kabel usb byl wadliwy? dodam ze zakupilam uzywany aparat.
czy mozliwe jest zeby kabel usb byl wadliwy? dodam ze zakupilam uzywany aparat.
Możliwości jest wiele. Stara zasada serwisowa - sprawdż w róznycg wariantach. Zobacz czy kabel działa z innymi urządzeniami, sprawdź czy masz poprawnie ustawiony komputer i porty USB, na koniec pożycz i podłacz inny kabel.
Wtedy będziesz wiedziała ca tak naprawdę nie działa
Ustawienia aparatu: Menu-"kluczyk" -USB-MMass Storage. W innym przypadku aparat działa jako "wykonawca" poleceń z komputera - np program NC i zdalne robienie zdjęć i nie da się zrzucić z niego zdjęć. Podłącz tą małą wtyczkę do aparatu, włącz aparat i dopiero wtedy włóż wtyczkę USB do komputera, po kilku sekundach na pasku narzedziowym Windowsa (np XP) pojawi się ikonka "nowe urządzenie" i masz nowy napęd widoczny w systemie. Nie jest potrzebne żadne oprogramowanie czy sterowniki, chyba ze to Windows starszy np 98. Z drugiej strony odradzam takie zrzucanie zdjęć, kup czytnik kart, koszt około 20 zł a było tu swego czasu kilka postów o uszkodzeniu aparatu przy podłączaniu do kompa, potencjał masy w komputerze nie zawsze jest zerowy, różnie bywa:( Powodzenia :)
A może to najbardziej banalna rzecz (która już zdarzyła się paru początkującym) - po podłączeniu kablem do komputera pamiętaj aby włączyć aparat. :D
NicoleDeBoer
02-08-2008, 11:05
Dzieki za wszstkie pomocne informacje. Predzej przez ponad 3 lata mialam d50 wiec wiem dokladnie jak i co ustawic zeby bez problemowo zrzucic zdjecia na kompa. Wyprobowalam kabel w innymi urzadzeniami i dziala bez zarzutu. Niestety w dalszym ciagu brak jakiejkolwiek lacznosci miedzy aparatem i komputerem. Nie mam pewnosci czy w tym wypadku czytnik kart pomoze, moze najzwyczajniej w swiecie port usb a aparacie jest uszkodzony. Probuje zlapac kontakt z osoba od ktorej odkupilam aparat, moze ona cos pomoze. Jeszcze raz dzieki za rady!
Nie mam pewnosci czy w tym wypadku czytnik kart pomoze, moze najzwyczajniej w swiecie port usb a aparacie jest uszkodzony.
Czytnik kart nie ma nic wspólnego z portem usb w aparacie. Kartę wyciągasz z aparatu, wkładasz do czytnika, podłączasz do kompa przez usb i tyle. Więc skoro zdjęcia są na karcie to czytnik na pewno pomoże.
NicoleDeBoer
02-08-2008, 11:37
a to mnie oswieciles..z czytnikami nie mialam predzej do czynienia..dzieki! : )
NicoleDeBoer
02-08-2008, 17:22
Powodem jest brak sterownikow ktore beda mi dostarczone w przyszlym tygodniu..Tymczasem czytnik kart rozwiazal problem ; ) Dzieki wszystkim za pomoc i pozdrawiam : )