PDA

Zobacz pełną wersję : niedzialajacy kabel usb w d70?

NicoleDeBoer
01-08-2008, 21:35
Pstryknelam kilka pierwszych fotek, zainstalowalam softa na kompie, podlaczam kabel usb i zero reakcji...czy to mozliwe ze kabel jest uszkodzony? Prosze o wskazowki ; )

MYSZ
01-08-2008, 22:08
Sprawdź jeszcze w ustawieniach menu aparatu rodzaj połączenia USB, instrukcja obsługi pomoże :)

NicoleDeBoer
01-08-2008, 22:17
sprawdzam i sprawdzam..a moze najzwyklej w swiecie wystarczy ze uaktualnie oprogramowanie i bedzie po klopocie..oby..bo juz wysiadam :???: komputer w ogole nie reaguje na podlaczony aparat, a aparat nie sygnalizuje podlaczenia do kompa...poczekam do rana i na spokojnie sprubuje jeszcze raz. Ale za wszelkie rady dziekuje.

sevenoo
01-08-2008, 22:19
tak jak kolega wyzej napisal wejdz w ustawienia i zobacz czy masz dobrze ustawiona komunikacje przez USB ...
w APARACIE ... mass storage chyba byc powinno czy cos w tym stylu

FilipeG
01-08-2008, 22:24
podłącz kabel bezpośrednio do portu usb w komputerze, bez przejściówek, hubów itd.
jeśli masz wejście doprowadzone do przodu obudowy, sprawdź podłączając z tyłu aparat.
pozdrawiam

NicoleDeBoer
01-08-2008, 22:35
czy mozliwe jest zeby kabel usb byl wadliwy? dodam ze zakupilam uzywany aparat.

Rarog
02-08-2008, 00:36
czy mozliwe jest zeby kabel usb byl wadliwy? dodam ze zakupilam uzywany aparat.
Możliwości jest wiele. Stara zasada serwisowa - sprawdż w róznycg wariantach. Zobacz czy kabel działa z innymi urządzeniami, sprawdź czy masz poprawnie ustawiony komputer i porty USB, na koniec pożycz i podłacz inny kabel.
Wtedy będziesz wiedziała ca tak naprawdę nie działa

MYSZ
02-08-2008, 10:03
Ustawienia aparatu: Menu-"kluczyk" -USB-MMass Storage. W innym przypadku aparat działa jako "wykonawca" poleceń z komputera - np program NC i zdalne robienie zdjęć i nie da się zrzucić z niego zdjęć. Podłącz tą małą wtyczkę do aparatu, włącz aparat i dopiero wtedy włóż wtyczkę USB do komputera, po kilku sekundach na pasku narzedziowym Windowsa (np XP) pojawi się ikonka "nowe urządzenie" i masz nowy napęd widoczny w systemie. Nie jest potrzebne żadne oprogramowanie czy sterowniki, chyba ze to Windows starszy np 98. Z drugiej strony odradzam takie zrzucanie zdjęć, kup czytnik kart, koszt około 20 zł a było tu swego czasu kilka postów o uszkodzeniu aparatu przy podłączaniu do kompa, potencjał masy w komputerze nie zawsze jest zerowy, różnie bywa:( Powodzenia :)

Dorian
02-08-2008, 10:08
A może to najbardziej banalna rzecz (która już zdarzyła się paru początkującym) - po podłączeniu kablem do komputera pamiętaj aby włączyć aparat. :D

NicoleDeBoer
02-08-2008, 11:05
Dzieki za wszstkie pomocne informacje. Predzej przez ponad 3 lata mialam d50 wiec wiem dokladnie jak i co ustawic zeby bez problemowo zrzucic zdjecia na kompa. Wyprobowalam kabel w innymi urzadzeniami i dziala bez zarzutu. Niestety w dalszym ciagu brak jakiejkolwiek lacznosci miedzy aparatem i komputerem. Nie mam pewnosci czy w tym wypadku czytnik kart pomoze, moze najzwyczajniej w swiecie port usb a aparacie jest uszkodzony. Probuje zlapac kontakt z osoba od ktorej odkupilam aparat, moze ona cos pomoze. Jeszcze raz dzieki za rady!

Dorian
02-08-2008, 11:28
Nie mam pewnosci czy w tym wypadku czytnik kart pomoze, moze najzwyczajniej w swiecie port usb a aparacie jest uszkodzony.

Czytnik kart nie ma nic wspólnego z portem usb w aparacie. Kartę wyciągasz z aparatu, wkładasz do czytnika, podłączasz do kompa przez usb i tyle. Więc skoro zdjęcia są na karcie to czytnik na pewno pomoże.

NicoleDeBoer
02-08-2008, 11:37
a to mnie oswieciles..z czytnikami nie mialam predzej do czynienia..dzieki! : )

NicoleDeBoer
02-08-2008, 17:22
Powodem jest brak sterownikow ktore beda mi dostarczone w przyszlym tygodniu..Tymczasem czytnik kart rozwiazal problem ; ) Dzieki wszystkim za pomoc i pozdrawiam : )