Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Panoramy
komentarze mile widziane XD
Czarny Staw Gąsienicowy
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img162.imageshack.us/img162/7950/czarnystawgsienicowyic1.jpg)
Giewont Troszkę inaczej ( Giewont od strony hali Kondratowej , Przełęczy pod Kopą Kondracką
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img240.imageshack.us/img240/4622/giewonttroszkeinaczejhw5.jpg)
Mogę oczywiście się mylić, ale to mi wygląda na kadrowanie z pojedynczych ujęć. Nie twierdzę, że panorama musi być składana z Bóg wie ilu kadrów, ale obciachanie góry i dołu z pojedynczego szerokiego ujęcia nie da oszałamiającego efektu. Będzie nieostro, zabraknie szczegółów urzeźbienia skalistych zboczy i ścian, roślinność przerodzi się w niewyraźne jasno- i ciemnozielone plamy itp. To właśnie mamy na obu zdjęciach. Oprócz tego, sądząc po wielkości plikow, zastosowałeś silną kompresję, co dodatkowo zabiło detale. Ponadto jeśli spojrzeć na przedstawiony przez Ciebie Giewont oczami człowieka, który słyszał, że jest w Tatrach piękny szczyt o tej nazwie, to pomyśli sobie, że to jakaś pomyłka, że niemożliwe, aby ten zarośnięty pagórek z kamienistym wierzchołkiem to była owa oslawiona góra. Do tego jeszcze kiepskie światło i brak jakiejkolwiek obróbki (a jeśli jakaś była to zupełnie tego nie wiać).
1.Zdjęcie było składane jedno i drugie z kilku zdjęć.
2. Co do obróbki to rzeczywiście nic nie robiłem tylko złączyłem zdjęcia w całość .
3. Odnośnie Giewontu to jest giewont tylko od tyłu . Od strony Kondratowej . Gdyby było lepszej jakości zobaczył byś krzyż .
4. A dlaczego kiepskie światło ?
Może spróbował by ktoś to obrobić troszkę . Mam nadzieje ze nie muszę przenosić do działu w trakcie obróbki XD
Prosze o jeszcze jakieś komentarze .
Niestety ale aldus ma sporo racji - Ta pierwsza panorama wygląda jakby rzeczywiście była po prostu wycięta z jednej klatki. Obcięte szczyty u góry i staw u dołu i generalny brak przestrzeni MZ dyskwalifikują to zdjęcie. Żadna obróbka tu nie pomoże.
Ad. 4. Dlaczego kiepskie światło? Zdjęcie Giewontu jest tak płaskie, że wygląda na robione w środku dnia. Przy takim słońcu nie ma szans na pokazanie urozmaiconej faktury zarówno lasu i kosodrzewiny, jak i nagich skał. Na drugim zdjęciu niebo jest szaro-bure, światło słabe i rozproszone, co też nie sprzyja wydobywaniu urozmaiconej rzeźby terenu.
Ad. 3. Że to jest Giewont to ja wiem. Sporo kilometrów przedreptałem w Tatrach (wprawdzie większość po słowackiej stronie, ale i nasza nie jest mi całkiem obca). Chodzi o to, że tu brak jakiegokolwiek kontekstu; pokaż ten Giewont w szerszej perspektywie, dodaj nieco przestrzeni z lewa i z prawa. "Gdyby było lepszej jakości zobaczył byś krzyż". To zrób coś, żeby było lepszej jakości. Przecież to jest totalnie nieostre.
Ad. 2. Jak to już wielokrotnie można było przeczytać na tym forum (i nie tylko) - obróbka to integralna część tworzenia obrazu fotograficznego (zarówno w technice cyfrowej, jak i tradycyjnej).
Ad. 1. Po dokładniejszym przyjrzeniu się widzę - przynajmniej jeśli chodzi o Giewont - że faktycznie tak jest: masz na matrycy pięknego syfka, którego rozmnożyłeś składając panoramę.
Generalnie z umieszczaniem panoram na forum jest pewien kłopot: albo łamać regulamin i zamieszczać zdjęcie o szerokości co najmniej 2000 pikseli, na którym będzie coś widać, i za które można oberwać od moderatorów, albo trzymać się regulaminu, ale oprócz zdjecia podać link do rozsądnej wielkości wersji. Powieś na jakimś serwerze te panoramy w sensownej wielkości i z minimalną kompresją i podaj link. Można będzie wtedy sprobować coś wydobyć z tych obrazów, choć w przypadku Czarnego Stawu, ze względu na to co zauważył elix, niewiele się tu zdziała.
Bardzo dziękuje za komentarze zamieszczę oczywiście większe rozmiary no i będę się starał robić lepsze te zdjęcia ( mówią ze na naukę nigdy nie za późno ale w moim przypadku to chyba nie za bardzo )