PDA

Zobacz pełną wersję : Bad pixel i D300

kalio
31-07-2008, 22:30
Witam
Ostatnio zacząłem zauważać pewien pixel taki sobie czerwony robię test dekielkowy iso 800 czs 2 s i nic piękna czerń a czerwony pixel potrafi i w dzień mi wywalić
kliknij aby zobaczyć 100%. Czy niestety czeka mnie wizyta w NP Servis ???

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kalio.pl/foto/dsc_4315.jpg)

cypherdid
01-08-2008, 09:11
...żeby to usunąć wystarczą 2 kliki...nie ma co się przejmować

kalio
01-08-2008, 10:32
Tak Masz racje 2 kliki ale przy 100 fotkach robi sie 200 klików a widać to nawet w dzień czyli każda fotka do poprawki

grudzinsky
01-08-2008, 10:45
mam d300 od stycznia tego roku i jak mu przymkne przeslone do f/16 to zdjecie wyglada jakby ktos piachu rzucil na nie ;) ale jakos sie tym nie przejmuje i robie swoje, chociaz nie wychodze ponad f/11...i tak mam takiego syfa, ze gducha ani system czyszczacy go nie ruszaja...jak wychodze w plener to przynosze 300 zdjec :) na kazdym mam przynajmniej 5-8 plamek do usuniecia :)
gdybym chcial sie bawic w wysylanie sprzetu do serwisu to co dwa tygodnie musial bym to robic :)
na razie mi to nie przeszkadza, ale jak zacznie to oddam aparat do czyszczenia...

owszem jesli puche masz na gwarancji to mozesz wyslac do serwisu i zrobia Ci to za darmoche...jesli masz puche jeszcze przynajmniej 7 miechow na gwarancji to wyluzuj, rob zdjecia i pod koniec okresu gwarancyjnego wyslij :)

kalio
01-08-2008, 10:51
Mapowanie matrycy - powiedziała Pani w serwisie ale czy jest to naprawa sprzętu na gwarancji skoro, jak zrozumiałem jest to ingerencja w oprogramowanie i programowe wyłączenie pixela czyli robi nam sie o parę pixeli mniej na przez co jak ktoś ma pecha to z 12.3 milionów może sie zrobić np 11,9.
Chyba ze Nikon wie co robił i dlatego matryca zawiera 13,1 mln pix z czego efektywnych (działających ??) jest 12,3. Może mi ktoś to wyjaśnić ???

grudzinsky
01-08-2008, 11:00
MZ bad pixel nie pojawia sie na matrycy po grzebaniu w niej paluchami :) to raczej sprawa jasna, ze ta usterka pojawila sie w procesie uzytkowania aparatu zgodnego z warunkami gwarancji...bo nie grzebales paluchami po matrycy? prawda?
olal bym to i bawil w focenie i dopiero przed koncem gwarancji bym do nich wyslal :)

wigi
02-08-2008, 13:06
olal bym to i bawil w focenie i dopiero przed koncem gwarancji bym do nich wyslal :)

ale żeby było jasne - wysłałbyś do zamapowania pikseli, a nie do wymiany puszki :D

TristisAnima
02-08-2008, 13:11
Tak dla sprecyzowania. Mapowanie matrycy jest za free nawet po wygaśnięciu gwarancji a robią to niemal od ręki jeśli zjawicie się u nich osobiście.

kalio
04-08-2008, 09:08
Tak ale czy mapowanie jest naprawą czy tylko maskowaniem wady, no i czy bad pixel można uznać za wadę fabryczną

prz3mo
04-08-2008, 10:45
Tak ale czy mapowanie jest naprawą czy tylko maskowaniem wady, no i czy bad pixel można uznać za wadę fabryczną

Każda matryca ma hot pixele, ale wlasnie fabrycznie mapowane. Nie jest to wada fabryczna.
BTW Ciekawi mnie dlaczego Nikon i inne firmy nie udostępnią softu do samodzielnego mapowania? Przeciez z informatycznego punktu widzenia to jest banalna sprawa.

egoiste
04-08-2008, 10:50
jesli jest zawsze w tym samym miejscu to mozesz w PS zrobic akcje , w ktorej zastemplujesz bad pixel , tym ktorym lezy obok ...

ttb
04-08-2008, 17:33
w olympusach mozna sobie pomapowac hoty jak dobrze pamietam