Zobacz pełną wersję : Młodzi chłopcy :-)
Orkaniusz
31-07-2008, 22:28
Witam, chcę Was poprosić o ocenę tych kilku fotek z typowej rodzinnej imprezy. Czy zdjęcia są w miarę ciekawe? Czy kadrowanie OK? Czy obróbka (konwersja na BW) w porządku?
1. Różczkarz.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lh4.ggpht.com/Orkaniusz/SJIdN64eENI/AAAAAAAAC04/TyYHmkN-c-w/s800/DSC_4454_small.jpg)
2. Daj mi!
źródło (http://lh6.ggpht.com/Orkaniusz/SJIdQq8p7hI/AAAAAAAAC1Q/Nq2FHVHnIt8/s800/DSC_4463%20small.jpg)
3. Agresja 3-latka
źródło (http://lh5.ggpht.com/Orkaniusz/SJIdRly06NI/AAAAAAAAC1Y/Vswn_hejBC0/s800/DSC_4492%20small.jpg)
4. Kumple
źródło (http://lh5.ggpht.com/Orkaniusz/SJIdO1_XasI/AAAAAAAAC1A/TwxP6A7bFPU/s800/DSC_4438%20small.jpg)
z tym kadrowaniem to żart, prawda?
nonnatus
01-08-2008, 00:39
:(
nonnatus
01-08-2008, 00:41
te kadry to matko bosko chorzelosko...
zdjęcia typu: jak zmieścić wszystko w kadrze... jak najwięcej i jeszcze więcej niż więcej...
na jedynce są wszystkie :), no prawie wszystkie możliwe kończyny człowiecze...
jakaś stopa, jakaś ręka, jakieś ucho, jakieś oko/.. brakuje tylko mózgu na ścianie... :)
za to na ścianie kawałek obrazka, pod ścianą kawałek kanapy...
ta "różdżka" nie ostra...
fatalny ort: "Różczkarz" miłosiernie zmilczę...
ale zapewne ma to coś wspólnego z czkawką...
właściwie, to tylko ostatnie ładnie ostro i czysto.
ale znów kadr do bani.
czyli bez zachwytne.
reszta do wywalenia już na etapie lookania w puszkę...
niestety nie udane próby. :(
ładna tylko konwersja na b/w
pzdr.
przepraszam. niechcący nacisnąłem byłem dwukrotnie...
proszę moda o wywalenie pierwszego postu(a),
a właściwie śladu po nim, bo go sam wyedytowałem byłem... :)
Orkaniusz
01-08-2008, 07:45
1. Z kadrowaniem to żart. :-) Prawie. A konkretniej to sposób na wyciągnięcie jakichkolwiek uwag od forumowiczów. Stwierdziłem niedawno, że jeśli nie spytam o coś konkretnego (czy to i to jest OK) to sie żadnej konkretnej odpowiedzi nie doczekam.
2. Zdjęcia nie są czyste (dużo kończyn :-)) to fakt. Ale chodziło mi, szczególnie w dwóch pierwszych zdjęciach, o sprawdzenie koncepcji zrobienia zdjęcia możliwie szerokim kątem z głównym obiektem położonym blisko.
3. Generalnie chciałem się pobawić w reportaż ze zwykłej rodzinnej imprezki i wyłapywać ciekawe ujęcia, na których są jakieś emocje. Zrobiłem to po zamieszczeniu jakiś czas temu swoich fotek weselnych na tym forum, gdzie zostałem zje..ny właśnie za nudę i brak emocji. No to teraz chciałem sprawdzić, czy na tych zdjęciach potrafiłem te emocje pokazać. Dlatego nie bawiłem się tutaj w występlowanie wielu zaśmiecających szczegółów, bo podobno w reportażu "nie uchodzi". Oczywiście na etapie robienia zdjęć mogłem inaczej skadrować, zrobić innym kątem itd... Na razie jednak nie wszystko potrafię...
W każdym razie dziękuję za krytykę. O to mi chodziło.
Co Wy z tym kadrowaniem? A jak miał inaczej kadrować skoro mieszkanie ciasne :)
Nie przesadzajcie...
nonnatus
01-08-2008, 14:24
Co Wy z tym kadrowaniem? A jak miał inaczej kadrować skoro mieszkanie ciasne :)
Nie przesadzajcie...
mihow, czy naprawdę tak trudno skorelować pierwszy i drugi plan w mieszkaniu?
przecież można poprosić ciocię Zenonę, żeby wyszła z kadru..., dziadka edwarda, żeby przesunał się nieco...
można zrobić na otwartej przesłonie, tło będzie mniej ostre...
tylko trzeba pilnować, żeby pierwszy plan nie wyszedł poza GO...
ten pierwszy plan może i ma jakieś emocje, ale bałagan w tle zakłóca ich odbiór...
skoro mieszkanie ciasne to znaczy, że kadr może być niedbały...?
nie przesadzaj :)
naprawdę tego nie dostrzegasz? :)
Przed chwilą w innym wątku pisałem o kastracjach, muszę tam napisać PRZEPRASZAM.
A czy nie dostrzegasz tego, że są to zdjęcia spontaniczne? Typowa reporterka...
Przecież to są ujęcia szybkie i nie było czasu na proszenie gości, aby się usunęli z kadru :)
Zgoda tylko jak już kogoś uciołeś w połowie to go wywal kropując poza kadr. Można wyciąć w jedynce prawą stronę.
Ja też lubię ciasno, ale jak zdjęcie gdzieś jest skopane to nie daję go tutaj. Czym prędzej Orkaniusz zrozumie,że są zdjęca do pokazania Cioci a są zdjęcia, które przez czystość kadru i uchwycenie tego momentu nadają się do pokazania tutaj.
Ja osobiście jeśli w podobnej sytuacji utnę Cioci coś to zostawiam na pamiątkę, ale pamiętam by w przyszłości tak ustawić się do zastanych warunków by jak najwięcej cioci zostawić. W tym cała sztuka. Wiem, że z dziećmi to nie tak łatwo ale już psiostrę z kanapy to bym wywalił. Tym bardziej, że ma minę znowu zdjęcia mi robi.
nonnatus
01-08-2008, 14:52
Przecież to są ujęcia szybkie i nie było czasu na proszenie gości, aby się usunęli z kadru :)
chcesz powiedzieć, ża jak uprosisz ciocię, by nieco wysuneła się z kadru, to zdjęcie przestanie być spontaniczne?
czy ta spontaniczność to jakaś nadrzędna wartość przy fotkach?
być może spontan + przemyslany kadr, ale sam spontan to przecież za mało...
pzdr.
Ehhh - nie chce mi się już tego dłużej tłumaczyć :)
Wg mnie nie ma się co czepiać - zdjęcia są "imieninowe" i nie ma co szukać dziury w całym...
Orkaniusz
01-08-2008, 15:19
Panowie, nie jestem artystą ani zawodowcem - uczę się. W dużej mierze uczę się przez pokazywanie zdjęć na forum i cierpliwe i pokorne wysłuchanie (przeczytanie) zje..ów. Gdybym miał pokazać tylko perfekcyjne fotografie, to nic bym nie pokazał i niczego się nie nauczył.
Dziękuję za tę wypowiedź bo dokładnie oddaje to co tam się działo. Mały Marcel trzymał zabawkę jakieś 2 - 3 sekundy i nic bym nie zrobił gdybym nawet kazał się cioci wynieść z kadru albo komu innemu schować nogę. Zresztą, trzaskałem zdjęcia przez jakieś 1,5 godziny i gdybym miał ludzi przestawiać i wyganiać, to by mnie z urodzin szybko wyprosili. Robiłem tak jak było i nie czyściłem potem zdjęć w PS, bo przestałaby to być reporterka (albo z lenistwa....).
Zgadzam się jednak,że mogłem inaczej objąć kadr, być pod innym kątem....i byłoby lepiej. Nie zrobiłem tego. Trudno. Następnym razem bardziej się przyłożę.
Celem pierwszych dwóch zdjęć był szeroki kąt z obiektem na bliskim planie, dwa ostatnie zdjęcia to "emocje".
Zgadzam się, że bałagan w tle przeszkadza. Jeszcze raz dziękuję za krytykę.
nonnatus
01-08-2008, 15:20
Ehhh - nie chce mi się już tego dłużej tłumaczyć :)
Wg mnie nie ma się co czepiać - zdjęcia są "imieninowe" i nie ma co szukać dziury w całym...
mihow - jak nie chce Ci się tłumaczyć, to nie pisz, że nie chce Ci się tłumaczyć...
nie ma to jak rozmowa, kiedy ktoś Ci na koniec powie, : nie chce mi się dłużej tłumaczyć...
to tak jakbym czegoś tu z Twojego słowa pisanego nie był w stanie pojąc...
a to Ty nie możesz pojąć, że po prostu się ze sobą tu nie zgadzamy i tyle.
...więc uprasza się o nie traktowanie z buta swego interlkutora...
nikt się tu też niczego nie czepia.
...a jesli to co powyżej nazywasz czepianiem się, to jest to chyba najbardziej czepialskie forum na necie...
pozdr.
Archibald
01-08-2008, 15:22
...Jeszcze raz dziękuję za krytykę.
Orkaniusz - podoba mi się Twoja postawa :-)
Zdjęcia nie powalają, ale jak na początki reporterki nie jest też znowu aż tak źle ;-)
Pozdrawiam.
mihow - jak nie chce Ci się tłumaczyć, to nie pisz, że nie chce Ci się tłumaczyć...
nie ma to jak rozmowa, kiedy ktoś Ci na koniec powie, : nie chce mi się dłużej tłumaczyć...
to tak jakbym czegoś tu z Twojego słowa pisanego nie był w stanie pojąc...
a to Ty nie możesz pojąć, że po prostu się ze sobą tu nie zgadzamy...
więc uprasza się o nie traktowanie z buta swego interlkutora...
nikt się tu niczego nie czepia.
jesli to co powyżej nazywasz czepianiem się ,to jest to chyba najbardziej czepialskie forum na necie...
pozdr.
Dla mnie EOT - swoje napisałem :)
Orkaniusz - podoba mi się Twoja postawa :-)
Zdjęcia nie powalają, ale jak na początki reporterki nie jest też znowu aż tak źle ;-)
Pozdrawiam.
Dokładnie za Arczibald zdjęcia nie są rewelacyjne i ja osobiście jako amator nie wstawiłbym takich fotek tutaj, ale nie ma tragedii. Na forum ocenia sie zdjecie i tylko zdjecie. Nikt nie zna sytuacji w jakiej bylo robione, czy ciocia mogla sie przesunac czy nie, czy to byl moment czy pol godziny, czy dziecki mialo caly wieczor zabawke w reku czy tylko przez 1 minute. Jezeli jest obrazek w kadrze to kazdy ci to powie tutaj, ale tylko na podstawie takich uwag nastepnym razem zwrocisz na to uwage. Mega "+" za twoje podejscie.
Gawronnek
07-08-2008, 01:11
o zdjęciach się nie wypowiem, ale kilku z Was napisało, że to fotki nie do wstawienia tutaj, a to czemu? nasze forum to wystawa w Luwrze gdzie można pokazywać tylko uznane dzieła, coś się Wam chyba w głowach po przewracało, forum służy nauce fotografii a nie zbieraniu pochwał, gdyby tych zdjęć nie wstawił, nie dowiedział by się wielu ciekawych rzeczy, co najwyżej usłyszałby tylko kilka komplementów od rodziny, wkurza mnie tworzenie kategorii że zdjęcie nie nadaje się na forum, szczególnie że Orkaniusz od razu zaznaczył że to jego początki i prosił o ocenę