Zobacz pełną wersję : Skąd się bierze wirujące tło
Mam tu cos takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img386.imageshack.us/img386/2335/malejjgo5.jpg)
Podpowie ktoś, czemu tło wiruje? Moze nawet po całości wiruje.. ;-)
Pozdrawiam
Daniel
Też mi się takie foto zdarzają na jakiejś przysłonie. Tyle mogę dodać :P
Wiem, że widać to przy zbliżeniach ok 20 cm (18-55) przy np 31mm i f 4.6 na moim foto.
A nie było czasami wiaterku jak to fociłes????
Prowokacja czy brak wiedzy i dysgooglia?
marcinekmm
31-07-2008, 21:52
Nazwijmy to po ludzku brakiem wiedzy i nie wstydźmy się tego, gdyż nikt od razu nie urodził się z głową pełną wiedzy. Sam jestem ciekaw co to jest; a tak na marginesie to po to jest to forum aby wyjasniać sobie takie rzeczy bądź wstawiając linki pokierować gdzie szukać.
W Google nawet nie wiadomo jakie hasło wpisać...
eeee nie wszyscy muszą wiedzieć wszystko ale wykładzik i rózga by się przydała :)
Mysle ze moje pytanie z początku posta odpowie na Twoje powyższe pytanie. Dodam że takie siano wyłazi na większości zdjęć tym szkłem. Zgadłeś, brak wiedzy na ten konkretny temat.
Pozdrawiam
Edit: Ciekawostka, którą wywaliło mi google przy okazji poszukiwań rozwiązania problemu : http://www.wirujacepedaly.pl/ ]:->
A nie było czasami wiaterku jak to fociłes????
Nie było, a już tym bardziej trąby powietrznej ;-)
No więc tak - po całości wiruje, ale różnie :) Bardziej na zewnątrz, mniej w centrum, co skłaniałoby do drugiej sprawy...
Jedna sprawa to tzw. głębia ostrości - polecam copy&paste w okienko wyszukiwarki ;-)
Druga sprawa to poruszenie - choć tu dziwi mnie, że wszystkie zdjęcia robione tym szkłem takie są - w tym przypadku odesłałbym do pierwszej sprawy :) Ale jeśli to nie pierwsza sprawa, to ja taki dokładnie efekt wirowania wokół centrum zdjęcia wywołuję leciutkim ruchem aparatu wokół osi obiektywu podczas wciskania spustu migawki, a wiruje bardziej na zewnątrz, bo pomimo tej samej prędkości kątowej w zależności od promienia prędkość liniowa się stanowczo zmienia :) Może nieświadomie przekręcasz leciutko aparat? :)
nonnatus
31-07-2008, 22:11
nie sądzę, by to był efekt poruszenia obiektywem
mi coś takiego się dzieje jak mam pierścienie pośrednie i obiektyw na M 42
nie wiem co Wam tu wiruje...
choć może mój świat wiruje, ale w drugą stronę :)
obiektyw na M 42?
Dokładnie :-)
A co do kręcenia puszką tak aby wywołać obrót wokół centrum kadru to zdaża mi się to.. jak chcę taki efekt wyciągnąć. Chyba że mam jakiś tik.. kręcigłówka or something ;-)
E, to trza było od razu, że M42.. wspomniałbym z rozrzewnieniem moją pierwszą smienę, która taki feature miała wbudowany ;-)
diZaster
31-07-2008, 22:27
przeciez widac ze to cos z m42, one to mialy bokeh... :roll:
a teraz jakies mleka w tle i bez wirow ;)
No więc tak - po całości wiruje, ale różnie :) Bardziej na zewnątrz, mniej w centrum, co skłaniałoby do drugiej sprawy...
Jedna sprawa to tzw. głębia ostrości - polecam copy&paste w okienko wyszukiwarki ;-)
Druga sprawa to poruszenie - choć tu dziwi mnie, że wszystkie zdjęcia robione tym szkłem takie są - w tym przypadku odesłałbym do pierwszej sprawy :) Ale jeśli to nie pierwsza sprawa, to ja taki dokładnie efekt wirowania wokół centrum zdjęcia wywołuję leciutkim ruchem aparatu wokół osi obiektywu podczas wciskania spustu migawki, a wiruje bardziej na zewnątrz, bo pomimo tej samej prędkości kątowej w zależności od promienia prędkość liniowa się stanowczo zmienia :) Może nieświadomie przekręcasz leciutko aparat? :)
Rozwiniesz nieco wątek związku głębi ostrości z radial blurem który mi się wkrada na zdjęcia (temat rosnącej prędkości wirowania punktów proporcjonalnie do odległości od osi środkowej można by pominąć, jest oczywisty)? Ułatwię nieco, Body Nikon F70 + przejsciowka M42 + Helios 44-4
Edit: Bo kurna po prostu tego nie wiem i basta :-) Jak ktos wie to niech się podzieli wiedzą.
nonnatus
31-07-2008, 22:57
zapewniam, że wszystko w porządku. tak jest.
po prostu na DX z tym heliosem dzieje się coś arcydziwnego :)
jak założysz pierścienie pośrednie, to będzie jeszcze większa jazda. :)
one mają jakiś, hmmm ...punktowy bokeh... nie wiem jak to określić.
jedno miejsce jest ostre a reszta wszystko po sąsiadach... :)
czasem to fajnie można wykorzystać, ale cześciej to utrudnienie...
więc zabieraj się za focenie, bo wszystko jest okij. tak ma być.
:)
pzdr.
the-k tu nie ma co rozwijać - sprawa pierwsza i sprawa druga są rozdzielne, nie łączne. To nie tak, że GO ma związek z wirowaniem, nie wiem czemu tak jest, ale przy rosyjskich (czy tam radzieckich wtedy) konstrukcjach kiedyś widywałem sporo takich efektów.
po prostu na DX z tym heliosem dzieje się coś arcydziwnego :)
jak założysz pierścienie pośrednie, to będzie jeszcze większa jazda. :)
jedno miejsce jest ostre a reszta wszystko po sąsiadach... :)
:)
pzdr.
Jak juz wyzej napisalem, nie jest to DX. F70 + konwerter + wspomniany helios.
Nie przeszkadza mi to generalnie, bo szkła nie używam często, wrzucilem to raczej jako ciekawostkę, bo jak czegoś nie wiem to drążę aż wydrążę. Pozdrawiam.
d70 ma śrubokręt - ma - no, to musi kręcić - i już ;)
the-k tu nie ma co rozwijać - sprawa pierwsza i sprawa druga są rozdzielne, nie łączne. To nie tak, że GO ma związek z wirowaniem, nie wiem czemu tak jest, ale przy rosyjskich (czy tam radzieckich wtedy) konstrukcjach kiedyś widywałem sporo takich efektów.
sporo obiektywów Canona ma podobnie :-). Mi się akurat efekt często podoba. Taka psychodela.
d70 ma śrubokręt - ma - no, to musi kręcić - i już ;)
uparci jesteście... the-k pisze wyraźnie: EFSIEDEMDZIESIĄT!! taki analogowy aparat na film, takie plastikowe coś co wychodzi z metalowej kasetki i mieści tylko 36 zdjęć i ma ZERO megapixeli...
the-k pisze wyraźnie: EFSIEDEMDZIESIĄT!! taki analogowy aparat na film, takie plastikowe coś co wychodzi z metalowej kasetki i mieści tylko 36 zdjęć i ma ZERO megapixeli...
I ma śrubokręt :D
Mam tu cos takiego:
Podpowie ktoś, czemu tło wiruje? Moze nawet po całości wiruje..
Ja tam nie widzę nic wirującego. Ten efekt wywołują owalne kółka na brzegach obrazu. Jak dla mnie, te owale to są normalne kółka kiepsko skorygowanego obiektywu - a dlaczego są owalne a nie okrągłe - bo pewnie ktoś użył starego zoom'a typu pompka
Ogólnie zdjęcie jest kiepskiej jakości, być może celowo, ale możliwe też mocno używane i wyrobione "pompki" potrafiły same przesuwać się jak wycelowało się obiektywem w górę :D
Ja tam nie widzę nic wirującego. Ten efekt wywołują owalne kółka na brzegach obrazu. Jak dla mnie, te owale to są normalne kółka kiepsko skorygowanego obiektywu - a dlaczego są owalne a nie okrągłe - bo pewnie ktoś użył starego zoom'a typu pompka
Ogólnie zdjęcie jest kiepskiej jakości, być może celowo, ale możliwe też mocno używane i wyrobione "pompki" potrafiły same przesuwać się jak wycelowało się obiektywem w górę :D
O ludzie.. chocbym pisal dziesiatki razy jakim sprzetem bylo robione to i tak znajda sie tacy co beda smarowac o DX'ach, pompkach itp. Jak Helios ma pompke to chyba do roweru (tak od ruskich na wszelki słuczaj)
hmmm... mi się taki wirujący bokeh zdarzał w zestawie d80 + 70-200 VR, gdy w tle była oświetlona słońcem trawa lub gałęzie... hmmm...
nonnatus
02-08-2008, 00:14
Ułatwię nieco, Body Nikon F70 + przejsciowka M42 + Helios 44-4
Cytat:Napisał nonnatus
po prostu na DX z tym heliosem dzieje się coś arcydziwnego
jak założysz pierścienie pośrednie, to będzie jeszcze większa jazda.
jedno miejsce jest ostre a reszta wszystko po sąsiadach...
pzdr.
Jak juz wyzej napisalem, nie jest to DX. F70 + konwerter + wspomniany helios.
Nie przeszkadza mi to generalnie, bo szkła nie używam często, wrzucilem to raczej jako ciekawostkę, bo jak czegoś nie wiem to drążę aż wydrążę. Pozdrawiam.
sorki, zapatrzyłem się w stopkę: D70s | N 18-70 f/3.5-4.5 | N 50 f/1.8 | S 24-70 f/2.8 | Sb-800 | Sb-28 etc..
a że tam nie było F70, a jest D70s to...
co nie zmienia faktu, że na DX z tym obiektywiem robi się ciekawie... :)
pzdr.
hmmm... mi się taki wirujący bokeh zdarzał w zestawie d80 + 70-200 VR, gdy w tle była oświetlona słońcem trawa lub gałęzie... hmmm...
będe musiał spróbować przy najbliżeszej okazji :)
marcinekmm
10-08-2008, 22:11
Odsyłano go googlowania, oskarżano o sabotaż, ale póki co nikt nie wyjasnił tak naprawdę skąd ten efekt. A już można było wnioskować, że 99% forum to profi fotograficy.
Czy ktoś w końcu spróbuje odpowiedzieć autorowi pytania na powyższe? Proponuję aby głos zabrał ktoś "nowy" w tym wątku...
Dzięki!
Pzdr
Marcin
Odsyłano go googlowania, oskarżano o sabotaż, ale póki co nikt nie wyjasnił tak naprawdę skąd ten efekt. A już można było wnioskować, że 99% forum to profi fotograficy.
Czy ktoś w końcu spróbuje odpowiedzieć autorowi pytania na powyższe? Proponuję aby głos zabrał ktoś "nowy" w tym wątku...
Dzięki!
Pzdr
Marcin
Dawno temu kiedy istniał miesięcznik FOTO a nie było forów internetowych, można było wysłać do FOTO zdjęcia do oceny. Postanowiłem onegdaj wysłać kilka zdjęć tam. Jakież było moje dziwienie kiedy w prasie ukazał sie moja fotka najgorsza z możliwych która przypadkiem mi wyszła i którą tak dla żartu wysłałem wśród innych "wypracowanych. I ta fotka był wspaniale skomentowana przez znanego (już nieżyjącego) mistrza fotografii.
Dlaczego o tym piszę - ano domagasz sie kolego aby wszyscy sobie łamali głowę jak wyszło to fatalne zdjęcie zrobione przy użyciu fatalnego obiektywu i dlaczego wyszedł taki piękny efekt - myślę że najlepiej by nam to wyjaśnił sam autor, chyba że i on nie wie albo bawi się z nami ;)
KrzysztofS
11-08-2008, 15:47
tak sobie czytam to wrzuce moje 3gr :)
na takie efekty IMO ma wplyw konstrukcja obiektywu (w sensie jakosc szkiel jezeli chodzi o abberacje) i przyslony, najlepiej byloby sprawdzic czy to zjawisko pochodzi od obiektywu gdyby zrobiono nim zdjecie jakies testowej planszy w podobnych warunkach GO, bo ja w sumie to nie wiem czy rozmycia ulozyly sie po prostu tak ze wyglada ze niby wiruje czy rzeczywiscie obiektyw zakrzywia tak obraz,
kiedys widzialem zdjecie z obiektywu ktory ma przyslone w ksztalcie serduszka, wtedy rozmycia to takie male serduszka i takie tam......
Kolego Rarog.. Wiem tyle że to obiektyw a nie body, wirujące owady czy inna stonka w kadrze. Twój post kolego nie wniósł nic nowego do wątku prócz historii z Twojego życia (która traktuje o zdjęciach wypracowanych-niezauważanych oraz przypadkowych-wzbudzających uznanie i której nijak nie mogę przypasować do tego tematu, choc znam z autopsji). Gdybym chciał wam to wyjaśnić <zakładamy ze znałbym odpowiedź> to napisał bym coś w stylu "lol, zobaczcie jak można zrobić wirujące tło, bierzemy aceton, perhydrol.. <piip>.. i buum, wszystko wiruje... ;p". Proponuję nie podbijać tematu wypowiedziami nie zawierającymi nic poza komentarzami do komentarzy komentarzy. Jak wątek umrze to trudno. Helios będzie wirował nadal, zostanie mi jeszcze jedna rzecz do odkrycia. Pozdrawiam.
Jeśli ja miałbym się domyślać skąd pochodzi ten efekt to wymieniłbym kombinację kilku czynników. Po pierwsze duże zbliżenie - krótka odległość od przedmiotu. Do tego mała głębia ostrości. Nikon swego czasu zaczął wprowadzać do obiektywów korektę dla małych odległości ogniskowania. Nie wiem do końca czym to było spowodowane. Być może podobnymi efektami. A teraz takie głupie pytanie, czy ten zestaw optyczny umożliwia ostrzenie na nieskończoność?
Ale ogólnie skłaniałbym się raczej do tego, że to po prostu wina budowy szkła, które przy takich parametrach po prostu tak obrazuje. Jeśli sfotografowałbyś prostokąt to prawdopodobnie wiedzielibyśmy więcej - zgaduję, że obiektyw daje jakieś dziwne beczkowate odwzorowanie. Przy dużej beczce połączonej z nieostrością być może byłby właśnie taki efekt. Robiąc test sprawdziłbym też efekt komy (test jak na fotopolis czy optycznych) w różnych punktach kadru. Możliwe, że okręgi nie są okrągłe na obrzeżach klatki.
Niestety słabo się orientuję w optyce, więc być może idę złym tropem. Ale mając podobny zestaw, wystarczyłoby zrobić kilka testów by trochę uprawdopodobnić przyczynę tego efektu. Niestety problemem jest test tego zestawu na pełnej cyfrowej klatce (bo droga), na której by to było o wiele bardziej widoczne.
Kolego Rarog.. Wiem tyle że to obiektyw a nie body, wirujące owady czy inna stonka w kadrze. Twój post kolego nie wniósł nic nowego do wątku prócz historii z Twojego życia (która traktuje o zdjęciach wypracowanych-niezauważanych oraz przypadkowych-wzbudzających uznanie i której nijak nie mogę przypasować do tego tematu, choc znam z autopsji). Gdybym chciał wam to wyjaśnić <zakładamy ze znałbym odpowiedź> to napisał bym coś w stylu "lol, zobaczcie jak można zrobić wirujące tło, bierzemy aceton, perhydrol.. <piip>.. i buum, wszystko wiruje... ;p". Proponuję nie podbijać tematu wypowiedziami nie zawierającymi nic poza komentarzami do komentarzy komentarzy. Jak wątek umrze to trudno. Helios będzie wirował nadal, zostanie mi jeszcze jedna rzecz do odkrycia. Pozdrawiam.
Drogi przyjacielu, napisałem Ci że zdjęcie jest fatalne zrobione przy użyciu fatalnego obiektywu... a o efekcie błędnie skorygowanego astygmatyzmu w obiekiektywach, poczytaj sobie TUTAJ (http://www.vanwalree.com/optics/bokeh.html) zaś, wycieczki do mojego życia zostaw sobie na boku i poucz sie trochę o robieniu dobrych zdjęć.
Pozdrawiam
Drogi przyjacielu, napisałem Ci że zdjęcie jest fatalne zrobione przy użyciu fatalnego obiektywu... a o efekcie błędnie skorygowanego astygmatyzmu w obiekiektywach, poczytaj sobie TUTAJ (http://www.vanwalree.com/optics/bokeh.html) zaś, wycieczki do mojego życia zostaw sobie na boku i poucz sie trochę o robieniu dobrych zdjęć.
Pozdrawiam
Wycieczkę po swoim życiu zafundowałeś nam sam, w dodatku kompletnie nie w temacie posta. Widze ze jednak wyszperałeś coś n/t tej wady - dobrze ze sie podzieliles wreszcie jakąś konstruktywną opinią, bo już zaczynałem wątpić że coś takiego nastąpi. Ostatni tekst ciężko jest mi skomentować, bo to lekka żenada..
poucz sie trochę o robieniu dobrych zdjęć... uwielbiam jak się jakiś "masta" wypowiada w ten sposób, jak mu skoczy ciśnienie. Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem, co gorsza tego co sam piszesz również (ponad połowa Twoich wypowiedzi to offtop). A za link bardzo dziękuję drogi przyjacielu, przeczytam z ciekawością.
PS>Mędrzec, mędrek... tu są jakieś niuanse ;p
A za link bardzo dziękuję drogi przyjacielu, przeczytam z ciekawością.
PS>Mędrzec, mędrek... tu są jakieś niuanse ;p
Miło że pomogłem Ci pomóc rozwiązać problem i zamknąć ten ... topic
Ps. pomiędzy słowem As i ass też jest wielka różnica - choć wymawia sie tak samo - Ty w każdym razie Asem Kultury nie jesteś. Pozdrawiam