Zobacz pełną wersję : czułość filmu w F65
Witam, to moj pierwszy post na forum dlatego chcialbym w pierwszej kolejnosci wszystkich powitac :)
Do rzeczy :) stalem sie niedawno szczesliwym (mam nadzieje) posiadaczem F65... a pytanie dotyczy czulosci filmu - czy aparat sam ustawia ją automatycznie, czy moze trzeba wprowadzic ja recznie?
pozdrawiam
Jeśli będzie to standardowa kaseta DX do filmu to TAK.
kuchar504
31-07-2008, 21:36
mozesz jasniej
Chwila, moment. Z tego co pamiętam, to F65 nie pozwala na ręczne ustawienie czułości filmu. Aparat sam ustawia ISO na podstawie odczytanego kodu DX z kasety (taka srebrno-czarna kratka).
Jako były posiadacz tego sprzętu zgadzam się z glenio :-)
miron19j
31-07-2008, 22:30
Chwila, moment. Z tego co pamiętam, to F65 nie pozwala na ręczne ustawienie czułości filmu. Aparat sam ustawia ISO na podstawie odczytanego kodu DX z kasety (taka srebrno-czarna kratka).
cytat z instrukcji:
"W przypadku filmu z kodem DX czułość filmu zostanie nastawiona samoczynnie w zakresie od ISO 25/15 o do ISO 5000/38 o. W przypadku filmu bez kodu DX nastawiana jest czułość ISO 100/21 o."
Podaj emila to Ci wyślę instrukcję do F65 w pdf i będziesz wiedział wszystko.
Bardzo zacna puszka, posiadałem i złego słowa nie mogę powiedzieć
Potwierdzam - brak mozliwosci manualnego ustawienia ISO. Odczytuje kod DX.
A tak w ogóle - potwierdzam za szuwarem - przyzwoita puszka.
Plusy:
-precyzyjny pomiar światła (śmiało wkładaj Velvię)
-jako chyba jedyny aparat tej grupy cenowej produkowany po 2000r. - normalny pryzmat a nie uklad luster
-bardzo dobry pomiar światła błyskowego (także fill in flash, ale tu polecam taki trik z kompensacją naświetlania i błysku)
-działa AF-S i VR
Minusy:
-synchro z lampą tylko 1/90
-brak spota (ale 3D Matrix baaardzo dobry, więc brak spota nie będzie problemem)
-brak wybieraka pola AF (trzeba przycisk i pokrętło)
-tylko jeden command dial.
Ale w analogu aparat nie ma takiego znaczenia. Dobre szkło, dobry film i nie ma znaczenia (w większosci amatorskich sytuacji), czy masz F5 czy F65.
kuchar504
01-08-2008, 08:23
czyli z manualnym iso tak jak w f-601 moge sie pożegnać?? zalezy mi na tym iso bo lepiej mi sie nim pracuje niz f-601 a uwyam ich w klasztorze w ciemnych dosc miejscach, czyli zostaje mi pogodzic sie z f-601?
noo nie do końca - mozesz zawsze zakleic kod DX na kasecie i w tym momencie aparat ustawia iso 100 ale mozesz zmienić te ustawienie korekcją ekspozycji wiec bedziesz miał możliwośc ustawienia +- 2 EV czyli od iso 25 przez 50, 100, 200, 400 wiec już jakies pole manewru masz... to tyle ode mnie.. pozdr
donkiszot
01-08-2008, 11:05
1. Temat juz byl (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=35268).
2. Kodem DX mozna manipulowac, aby aparat przeczytal go wedle Twojego zyczenia. Poczytaj o kodzie DX (http://en.wikipedia.org/wiki/DX_encoding). Potem tylko drapanie i/lub klejenie.
3. Kompensacja ekspozycji mozna wiele zdzialac.