PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wbudowana lampą w D80

bartszatki
31-07-2008, 20:05
Witam,
w moim D80 wbudowana lampa zaczęła przysparzać mi problemów i mam nadzieję, że ktoś pomoże. Otóż w trybie auto, którego używam na rodzinnych imprezach lub, gdy fotografuje moja żona:) wbudowana lampa często nie otwiera się mimo, że pomiar światła jest wyraźnie poniżej 1/60. Najczęściej ma to miejsce, gdy pomiar wynosi 1/10 lub 1/20. Naciskam wtedy spust migawki a lampa ani drgnie, celuję za moment w ciemniejsze miejsce np. 1/8 lub 1/5 i lampa się podnosi, w jaśniejsze - też działa. Próbowałem twardego resetu, bateria zawsze naładowana.
Tym samym mam pytanie: jakie są czasy, w których wbudowana lampa powinna się podnosić. Czy to jest każdy zmierzony np. poniżej 1/125.Czy rządzi tym jakaś zasada?
Proszę o pomoc.

autograf
02-08-2008, 02:55
Wrzuć poglądową fotkę - najlepiej dwie - z lampą i bez.

Pomożecie? Pomożemy ;)

sevenoo
02-08-2008, 07:53
ustaw pomiar swiatla na matrycowy , moze jakos przelaczyles na punktowy i czasem sie zdarza ze akurat w cos jasniejszego wycelujesz / zona wyceluje.
Btw, nie lepiej swiadomi uzywac lampy samemu ja wlaczajac gdy jest taka potrzeba a nie wylaczac komorki mozgowe i wlaczac full auto??

Seeker
02-08-2008, 08:41
Czasy lampy ustawia sie w menu.

Miden
03-08-2008, 14:45
Czasy lampy ustawia sie w menu.

Przecież nie chodzi o czasy. bartszatki ma problem z nieotiwerającą się lampą w trybie auto.

Jak napisał sevenoo przełącz na matrycowy. Bo zapewne w punktowym (centralnie ważonym) - akurat celujesz w coś jasnego.

A odpowiadając na pytanie na temat czasów - nie mam pojęcia jak soft aparatu reaguje na ciemności i kiedy podnosi lampe. Nigdy nawet nie przełączyłem w tryb auto więc nie mam pojęcia jak on do końca działa:D:D

bartszatki
03-08-2008, 21:13
Pomiar ustawiony jest na matrycowy i niestety bez zmian. Ale nawet, gdyby to był punktowy, to dziwne byłoby, że np. przy pomiarze 1/20 lampa nie wstaje, a przy czasie krótszym np. 1/60 już tak. Gdyby było odwrotnie to rozumiem. Tym samym się zastanawiam czy walić z tym na serwis, bo jeśli ta "usterka" przejdzie w coś poważniejszego no to lipa trochę. Z drugiej strony czytam kiepskie opinie o serwisie w wawie, a nie chciałbym 3 tyg. pozostać bez aparatu.

carl00s
03-08-2008, 21:33
no dobrze, ale czy bez lampy aparat robi jakies strasznie niedoswietlone zdjecia? czy to po prostu Tobie przeszkadza w jakis sposob, ze lampa nie wstaje w zawsze okreslonych czasach? Bo tak sie dla testu pobawilem moim D60, i tez czasami jest 1/20 i lampa ani drgnie, a czasami 1/30 i lampka sie podnosi. Mi sie zdaje, ze to juz nadwrazliwosc ;). Po prostu rob zdjecia:D

bartszatki
03-08-2008, 21:46
carl00s uspokoiłeś początkującego fotografa :) czyli można rozumieć, że to jest powszechna przypadłość. Aż tak bardzo mi to nie przeszkadza, jakkolwiek kiedy to zauważyłem, pomyślałem, że może to źle wróżyć. Denerwuje jednak jeszcze jeden fakt, że kiedy lampa jest już podniesiona to też dziwnie się zachowuje w tym auto, a mianowicie np. dla 1/30 błyśnie a 1/20 nie i bądź tu człowieku mądry kiedy błyśnie a kiedy nie. Naciskasz spust, a tu klops i niewypał, naciskasz znowu i to samo, a za 3cim razem już nagle ok, bo czas się zmienił na + lub - o 1/10 sek. Trochę jednak denerwujące. Możesz sprawdzić czy u ciebie na podniesionej już lampie jest podobnie?

carl00s
03-08-2008, 21:53
u mnie jest podobnie, na auto lampa jest srednio przewidywalna. co daje Ci tylko jedna mozliwosc... przestac uzywac auto, i zaczas uzywac aparatu swiadomie. Szok pourazowy po stracie pelnej automatyki mija szybko, wiec zaczynaj:). Ponadro rob w rawach, zawsze jakies drobne niedociagniecia sobie poprawisz.

bartszatki
03-08-2008, 21:56
dzięki wielkie, to znak, że czas najwyższy skreślić "auto" ze swojego słownika:-D

żółto-czarny
03-08-2008, 22:00
W trybach nieprogramowych (PSAM) masz pod ręką wszystkie najbardziej przydatne tryby pracy lampki, oprócz Auto FP. Wystarczy pokręcić tylnym kółeczkiem :)

bartszatki
03-08-2008, 22:07
dzięki, do tego już doszedłem. Aż tak źle nie jest :)

Seeker
03-08-2008, 22:09
"Przecież nie chodzi o czasy."

Odnioslem sie do tego:

"Tym samym mam pytanie: jakie są czasy, w których wbudowana lampa powinna się podnosić. Czy to jest każdy zmierzony np. poniżej 1/125."

NeXuS
04-08-2008, 09:27
Z ciekawości sprawdziłem u mnie, pomimo dośc długiego kombinowania,
nie zdarzyło mi się, żeby lampa się nie podniosła przy czasie 1/10-1/20.
Poniżej 1/60 podnosiła się za każdym razem.

mateo912
04-08-2008, 11:47
Witam wszystkich.
Podczepię się pod ten temat bo moje pytanie też dotyczy lampy w d80.
Chodzi mi o błysk stroboskopowy. W trybach P,S,A,M emituje mi tylko 1 słabiutki błysk niezależnie od ustawień (moc,ilość,Hz) próbowałem w rożnych warunkach oświetleniowych (w dzień, w nocy itp.) Testowałem go już kilkadziesiąt razy a udało się raz i to przez przypadek ponieważ jak chciałem w menu ustawić błysk ręcznie to zjechałem o jedna opcje w dól na stroboskop i zaakceptowałem nawet już nie patrzyłem się co.
Żeby później nie było lampa jest podniesiona :D
Miał ktoś kiedyś podobny problem do mojego?
Z góry dziękuje za szybką i rzeczową odpowiedź.

ekonet
04-08-2008, 12:07
W trybach nieprogramowych (PSAM)
To jakie tryby masz na myśli?

żółto-czarny
04-08-2008, 19:41
No dobra, P to program, ale dający o wiele większe możliwości ingerencji niż zielone AUTO.