Zobacz pełną wersję : Odbitki A4 z 6 mln pikseli?????
Witam!
Czy z matrycy 6 mln pikseli można otrzymać b. dobrej jakości odbitki formatu A4????
Niektórzy podają, że nawet A3, co wydaje mi się przesadą, bo przy formacie A4 nie osiągnie się 300 dpi. Jeżeli ktoś wykonywał takie odbitki (A4) proszę o opinię.
Drukowałem plakaty A2 ze zdjęciami z D70 i było ok.
100x70 i wyniki naprawdę niezłe.
PS. Wymaga oczywiście jakiś tam operacji w PS
z 4 mln pix a4 sa super jakosciowo, co dopiero wiecej
Czy z matrycy 6 mln pikseli można otrzymać b. dobrej jakości odbitki formatu A4???? Niektórzy podają, że nawet A3, co wydaje mi się przesadą, bo przy formacie A4 nie osiągnie się 300 dpi.
A po wala Ci 300 DPI przy takich formatach? Przeciez zeby je objac wzrokiem musisz je odsunac od twarzy, co skutecznie uniemozliwia Ci dostrzezenie takich szczegolow, jakie widziesz przy 300 DPI.
Ostatnio robilem odbitki 25x38 cm. I przy normalnym ogladaniu wszystko jest po prostu cacy. Fakt, ze to byly zdjecia z D200, ale wszystkie ciete. Niektore nawet do 1/3 oryginalnego kadru...
A4 to pikus, nawet z cropa.
A3 tez sa ladne.
Oczywiscie jak masz zwalone zdjecie, niedoswietlone itp to bedzie brzydkie, ale jak jest technicznie dobre wyjdzie elegancko
Al Bundy
23-05-2006, 13:04
Ostatnio pełną klatkę (3000px x 2000px) - powiększyłem w PS do 100 x 160 cm przy 300 DPI i zaniosłem do drukarni. Efekt jest bardziej niż dobry. Oczywiście nie oglądam tego z 30 cm a około 2 metrów :)
Faktem jest, że dużo zależy tez od obiektywu.
Mydlane szkło uwydatni mydło.
Ostre szkło da super jakość.
Oczywiscie jak masz zwalone zdjecie, niedoswietlone itp to bedzie brzydkie, ale jak jest technicznie dobre wyjdzie elegancko
Tak, przy dużych formatach każda niedoskonałość techniczna jest powiększana wieeeeele razy :lol:
a4!!!! bez namniejszego problemu.. juz kiedys o tym pisalem, ze na ploterach wielkoformatowych robie z fotek 6mpix duze powiekszenia (70/50cm "B2"; nawet 100/70cm "B1").. na dobrym papierze i jest git.. tak jak napisal stig, takich rzeczy nie oglada sie z 20 cm.. tylko se wisi na scianie (czyli ok 1.5 - 2 m od tego stoimy, badz siedzimy, badz lezymy ;)
z ciekawosci sie zapytam ile w drukarni kosztuje taki plakat np 100x160 albo 100x70??
Lucid, postaram Ci sie odpowiedziec.. nie robie tego w typowej drukarni wiec nie bedzie to w 100% na temat, ale wyglada to tak..
zaznaczam, ze mowie o Wroclawiu..
format B1 (100/70) w punktach uslugowych(poligraficznych) z mozliwoscia druku wielkoformatowego (na ploterze, 150dpi) to koszt okolo 40 - 80 zl (duza roznica, ale tak naprawde jest - zalezy gdzie trafisz i jak sie dogadasz).. + papier (dobra satyna, czy gloss to ok 15 zl za arkusz A1, czyli ciut wiekszy niz B1, dzieki czamu nie masz marginesu).. razem ~ 50 - 100 zl
PS.. a ja place 5 zl za arkusz B1, bo mam ploter na wydziale 8) :D ... hihihi - taki cwany jestem... i mam dom zawalony wielkimi wydrukami bo za niedlugo studia skoncze i juz mnie nie wpuszcza ;)
pozdraiwam
G.
[ Dodano: Wto 23 Maj, 2006 17:31 ]
wlasnie trafilem na cennik jakiegos punktu fotograficznego w tychach i wyczytalem, ze 100/70 tam kosztuje 110 zl - razem z papierem (na gotowo).. jakosc tego jest raczej lepsza.. papier foto dobrej klasy i utrwalacze (to sie inaczej w rekach trzyma).. to o czym ja pisze do goly wyplot.. jak ktos nie ma taniego dostepu to raczej sugeruje dolozyc nascie zlotych i zrobic w labie
ludzie rozrózniajcie ile dpi jest potrzebne na wydruku jakiego formatu.
format to nie wszystko
odbitka A3 bedzie bardziej wymagająca niz druk na ploterze B1, bo w pierwszym trzeba 300 dpi, a w ostatnim 80 dpi.
ale chyba mniej wiecej to samo napisalem.. te 150 dpi to jest gorna granica dzialania plotera do jakiego mam dostep.. wczesniej wspomnialem o wielkosciach rzedu B1 i ogladaniu ich z odleglosci ~2m (to chyba wszystko wyjasnia)..
po raz kolejny nie do konca rozumiesz intencje moich postow!! ;)
Panowie, a czy ktos z Was porownywal jakosc odbitki duzego rozmiaru (ok. A4) wykonanej z "golego" oraz upsamplowanego (300 lub 400DPI) JPGa?
nie odnosiłem sie bezpośrednio do twojej wypowiedzi, tylko dyskusja zbaczała w strone przedstawiania efektów bez podawania (ty wakurat podałeś) wszystkich parametrów technicznych
ploter może drukowac 150 dpi albo i więcej
chodzi o co innego. oni moga drukowac interpolując do 150 dpi. obrazek moze miec wiele mniej, a i tak bedzie wyglądał podobnie.
wazne jest dla jakiej metody druku/naświetlania (do jakiego gotowego formatu) potrzebna jest jaka rozdzielczość.
mozna mieć 600 dpi i 300 dpi i obraz będzie wyglądał tak samo. ważne jest jak mało dpi mozna mieć by obraz jeszcze się nie różnił. dla róznych metod druku jest to rózne, wiąze się to też z odległoscią z jakiej oglądamy.
greg_g, wielkie dzieki za odp, przyda mi sie bo mam zamiar w niedalekiej przyszłosci wydrukowac jakis plakacik:)
melduje A3 z epsona r1800 lepszej jakosci niz 70% moich negatywow.
melduje A3 z epsona r1800 lepszej jakosci niz 70% moich negatywow.
Też mam tego Epsoniacza. Confirmed.
Najpierw trzeba zrozumieć czym jest DPI, a czym LPI i liniatura. Bo trochę mylicie pojęcia.
Ploter drukuje techniką atramentową, podobnie jak drukarka. Aby zdjęcie w formacie A4 wyszło cudne wystarczy jej 200 dpi, więc w przypadku matrycy 6 Mpix mamy jeszcze sporo zapasu. W przypadku wydruków wielkoformatowych w zależności od wielkości dostosowuje się rozdziałkę. Zawsze na oko, bo różnie się na wielkie formaty patrzy. Największy format jaki robiłem to było 3 x 8 metrów, użyłem rozdziałki 50 dpi i jakość była rewelacyjna, nawet z pięciu metrów.
Natomiast druk poligraficzny to już zupełnie inna działka. Filmy naświetlane są standardowo z rozdziałką 2540 dpi i liniaturą 150 lpi. Aby uciec przed morą, interferencją i innymi niemiłymi dla oka efektami ubocznymi skan, czy fotka zawsze powinna mieć rozdzielczość wyliczoną ze wzoru: liniatura x 1,5. Czyli defaultowo 150 x 1,5 = 225 dpi. Od lat drukuję w takiej rozdziałce i fotki mam doskonałe. Ale tyczy się to tylko fotek drukowanych w drukarni na offsecie. Na drukarce spokojnie wystarczy 200 dpi przy formatach A5+, przy mniejszych powinno to być jednak 300 dpi.
A ja sie podlacze pod pytanie. Tylko prosze nie tlumaczcie mi zaleznosci miedzy DPI a LPI itd ;) Interesuje mnie, jakie najwieksze odbitki mozna zrobic uzywajac matrycy 4,1 mpx, dokladnie D2H, zeby jakos byla zadowalajaca (conajmniej). Interesuje mnie szczegolnie format 30x45, ale podejrzewam, ze to bez wiekszych problemow. A powiedzmy takie 40x60?
Przy wielkości 2464 x 1632 pikseli i rozdzielczości w druku 200 dpi otrzymasz fotkę o rozmiarach 31 x 21 cm. Jeśli chcesz 60 x 40 cm to już będzie problem, bo rozdziałka spadnie do 104 dpi.
Na atramencie, oglądana z kilku metrów (np. obraz wisi gdzieś na ścianie) może ujdzie, ale patrząc na nią z bliska nie będzie najlepszej jakości.
a 30x45? jak z takimi odbitkami sprawa sie ma? Czy ogladane na scianie, z odleglosci ok 0,5 m dadza rade? Bo z D70 i 3008x2000 nie ma z tym zadnego problemu...
A o co chodzi z terminem interpolacja? Zetknalem sie z tym a propos jakiegos tematu o rozdzielczosci, gdzie porownywany byl D200 z D2H wlasnie. Czy istnieja jakies "sztuczki" dzieki ktorym mozna zdjecie odbic w takim formacie? Wieksze odbitki moge sobie odpuscic, ale 30x45 chcialbym miec mozliwosc...
Jakubas, obraz wogóle zniknie! Będzie tragedia! mydło wszystko umyje! Drukarka się zepsuje!
czornyj to sobie oczywiście czasami żartuje.
jakość - to jest takie subiektywne, że po prostu musisz zrobic próbkę i się przekonasz czy jest to dla ciebie do przyjęcia. dlatego czasem na forum sa takie dziwne dyskusje. jeden mówi, że jest dobrze, a inny ze nie. bo maja inne wymagania.
Jak nie masz D2H to pliki z praktycznie każdego aparatu sa do pobrania z sieci np na dprewiev.com
Pawel Pawlak
04-06-2006, 23:24
A ja sie podlacze pod pytanie. Tylko prosze nie tlumaczcie mi zaleznosci miedzy DPI a LPI itd ;) Interesuje mnie, jakie najwieksze odbitki mozna zrobic uzywajac matrycy 4,1 mpx, dokladnie D2H, zeby jakos byla zadowalajaca (conajmniej). Interesuje mnie szczegolnie format 30x45, ale podejrzewam, ze to bez wiekszych problemow. A powiedzmy takie 40x60?
Matryca D2h jest świetna. Wiadomo, że 4mpix nie może zarejestrować takiej ilości detali jak 10 czy 12 mpix. Ale detale które rejestruje są tak kontrastowe że obraz z tych 4.1mpix po odpowiedniej obróbce pozwala na uzyskanie wydruków A3+ (ok. 48x33) nprawdę świetnych, często lepszych niż z D200. Przy większych powiększeniach 10mpix z D200 jednak górą ;) (obym tylko zaraz nie rozpętał wojny D200 vs D2h) ;)
mało brakowało, prawie, prawie :lol:
Leon13th
05-06-2006, 00:00
No dobra,mam pytanko,jak przygotowyłujecie taki plik (np:nef z D70) ? Format np: 60x90cm
rocznik70, dzieki, najwazniejsza watpliwosc rozwiana. Moze kiedys....:D
Częsciowo problem rozwiąże wspomniana przez ciebie interpolacja. Jest to powiększenie fotki dzięki algorytmom wbudowanym w aparacie. Przykładowo masz aparat 4 Mpix, ale możesz włączyć w menu opcję, żeby robił fotki 5MPix interpolowane, czyli optycznie będzie to fotka 4Mpix ale sztucznie powiększona. Analogicznie ma się sprawa z porównaniem zoomu optycznego i cyfrowego w kompaktach.
Nie polecam jednak interpolacji w aparacie. O wiele lepiej zrobić fotkę, a potem powiększyć ją w Photoshopie, choć algorytmy defaultowe są takie sobie.
Poleciłbym też bardzo dobry program do powiększania fotek PhotoZoom Pro. Tu masz przykłady:
http://www.benvista.com/main/skin1/images/content/ourproducts/photozoompro/example2.html
Biedronka
05-06-2006, 12:32
Dla wszystkich zainteresowanych tematem-bardzo ciekawy artykuł (http://www.ef.art.pl/index.php?p=8&a=6&id=5) (offset,postscript i obrazki :wink: ) i jeszcze DTP w praktyce (http://www.ef.art.pl/index.php?p=8&a=6&id=26). W ogóle polecam serię artykułów z podanej strony na temat DTP.