PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia d50+ 18-70 vs d70s + 18+70

dao
23-05-2006, 10:15
stoję przed wyborem jak w temacie,
o sprzęcie i porównaniach przeczytałem wszystko ale interesują mnie najbardziej zdjęcia z d50 i d70s z 18-70, porównawcze i d50 z 18-70
może podacie jakieś linki,
szukałem w necie i nie znalazłem zbyt wielu,
może tu się uda.
z góry dzięki

Nabutada
23-05-2006, 11:19
Dao czy wiesz czym roznią sie te aparaty??

barkowx
23-05-2006, 12:12
mówisz - masz http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2005/06/06/1651.html

Nabutada
23-05-2006, 13:55
Ciekawy link.
Zastanawiam się tylko skąd tak duże rożnice pomiedzy fotografiami wykonanymi tymi dwoma aparatami. Na innych portalach np DPrev fotki sie różnią jednak nie aż tak znacznie.

pozdr

Korchez
23-05-2006, 14:10
Też mi się wydaje że różnica w zdjęciach jest zbyt duża. Coś jest z tym testem nie tak.

Imacman
23-05-2006, 14:37
Ładniutka ta Japoneczka :P

kwasik
23-05-2006, 14:42
od zawsze wiadomo ze d70 nie doswietla. balns bieli na auto tez sie lubi porypac, ale czy az tak bardzo??

Adam Trzcionka
23-05-2006, 15:04
a czy D70s niedoświetla podobnie jak D70? wie kto?

zielin
23-05-2006, 15:12
ihmo nie ma sensu 1000 doplacac do D70s -> roznice sa prawie żadne :]
( http://www.dpreview.com/reviews/nikond50/ <- tabelka z różnicami)
a za 1000 fiu fiu ile mozna kupic ...

Nabutada
23-05-2006, 15:23
Myślę, że to sprawa bardzo indywidualna. Jedni wolą dołacić i kupić 70 zamiast 50 inni zamieniaja 50 na 70 a jeszcze inni uznaja 50 za zdecydowanie wystarczajacą.

Kazdy ma jakies upodobania. Jakos zdjec wykonanych, tymi aparatami wszczegolnosci z tym samym obiektywem jest bardzo zblizona (no moze poza linkiem powyzej- nie wiem jak to wytłumaczyc :wink: ) wiec ktos kto decyduje sie na jeden a nie drugi poprostu wyebiera to co bedzie mu sie wygodniej obsługiwało lub mniej kosztowało.

pozdrawiam

greg_g
23-05-2006, 15:44
ten test to jakas totalna bzdura.. zdjecia zestawiane ze soba roznia sie parametrami, raodzajem oswietlenia itd itd.. beznadziejny i wogoole nie miarodajny test!!!! to totalna porazka!! jakim cudem zdjecia z dwoch aparatow o tej samej matrycy i o tych samych obiektywach i rzekomo tych samych parametrach ekspozycji moglyby sie roznic tak drastycznie..
moim zdaniem kolesiowi na sklepie lezy za duzo zamowionych D50 i stwierdzil, ze cos z tym trzeba zrobic.. albo jego d70 do serwisu sie nadaje.. albo nie wiem - puczyc sie troche robic zdjec.. brak mi slow.. z mojego d70s nigdy nic takiego nie wyszlo.. a na WBAUTO foce tylko w RAW'ach.. a i tak nie mam wiekszych zastrzezen..

ihmo nie ma sensu 1000 doplacac do D70s -> roznice sa prawie żadne :] .. zalezy jak lezy.. pofocisz d70 i zaczniesz zauwazac.. roznice maglowane tutaj juz 100 razy!! jest po prostu wygodniej, latiwejszy dostep do funkcji itd. itd.. WYGODA I ERGONOMIA!! twoje stwierdzenie mozna przyrownac do tego, ze d70 w sumie niewiele rozni sie od d200, a roznica 2000.. i tyle
pozdrawiam
Grzes G.

zielin
23-05-2006, 17:32
greg_g,
zgodze sie z troche lepszą ergonomią (macałem), no i rzeczywiscie ma wiecej rzeczy na zew.
no ale jest jeszcze pare rzeczy ktore jednak sa moim zdaniem rownie wazne jak nie
wazniejsze:

"the D50 has improved auto focus especially in the area of motion tracking, it has a
new auto AF mode (which automatically switches between single and continuous AF depending
on the subject), it has a lower resolution metering sensor but that sensor is a newer
generation than the one used in the D70 (and D70s)"
z dpreview cytat.

greg_g
23-05-2006, 17:42
przyznaje, ze nie wiem jak w praktyce dziala (sprawdza sie) ten afauto (czy dziala wtedy kiedy go potrzebujesz).. moze to i faktycznie byc OK..
do drugeij czesci cytowanego fragmentu - moze i jest nowszy sensor (czy jak to sie zwie), ale staremu duzo nie mozna zarzucic - d70s rysuje mi bardzo ostro, wiec to chyba nie jest akurat zaden argument na korzysc d50 (ciezko jako czynnik decydujacy traktowac cos co jest poprawione z dobrego na rownie dobry)..

[ Dodano: Wto 23 Maj, 2006 17:43 ]
ale nie bede sie dzis w dyskusje wdawal, bo ide oblewac egzamin dyplomowy.. prawie jak magister :D

dao
23-05-2006, 17:44
moje pytanie dotyczyło tylko różnic w zdjęciach a nie ergonomii czy funkcji jakie oferują oba aparaty ( te były już wałkowane wielokrotnie )

oglądałem trochę zdjęć na pbase z tych aparacików i z d70s są nieco inne, jakby bardziej "błyszczące" przejrzyste, wyraziste - jaka jest wasza opinia

jestem tylko ciekaw czy to kwestia aparatu czy też obiektywu ( większość zdjęć z d50 jest z kitu 18-55 ) dlatego poprosiłem o zdjęcia z d50 + 18-70

czy szanowni użytkownicy mogliby podać ew. linki do swoich zdjęć z tego zestawu

greg_g
23-05-2006, 17:54
dao, moim zdaniem d50 fabrycznie ma inaczej ustawiony soft (paramtery optymalizacji obrazu) - stad roznice na zdjeciach prosto z puszki.. porobilbys troche fotek d70 i sam skonfigurowal optymalizacje obrazu do swoich potrzeb i upodoban (jest tam taka opcja Custom, gdzie mozesz w duzym stopniu wplynac jakosc jpg) - efekt bylby rownie dobry, o ile nie lepszy..
jak juz robie w jpg to ustawiam sobie te opcje tak jak chce i jest dobrze!! nawet bez obrobki!!

[ Dodano: Wto 23 Maj, 2006 17:55 ]
jak bede mial chwile to pogadam z kumplem, zeby cyknal swoim d50 z moim kitem cos i przesle ci.. moze zrobie jakis tescik ;)

dao
23-05-2006, 18:06
byłby super taki teścik porównanie d50 i d70s z 18-70,

szczerze mówiąc bliżej mi do d50 z 18-70 lecz zdjęcia podobają mi się bardziej z d70s, nie jestem pewien czy to tylko kwestia ustawień, wb i nasycenia kolorów, niby profil kolorów Ia można i w d50 ustawić jednak z moich testów ( niestety tylko w sklepach ) wynika, że i tak zdjęcia nie wychodzą tak samo a nawet podobnie, choć kolory to tylko jeden z aspektów obrazu

Dariusz Walus
23-05-2006, 19:22
A mi w/w testy wystarcza aby stwierdzic ze ewentualna przesiadka z d50 na d70s nie ma wiekszego sensu, tym bardziej z doplata ok. 1000zl.

W gre wchodzi dopiero D200, przy ktorym roznice mozna rzeczywiscie poczuc. 8)

dzooma
23-05-2006, 19:33
Mówisz masz :D
D50 z 18-70
Orginały- nieobrabiane

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/05/5811912106f26b3dm-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5811912106f26b3d.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/05/22566a9a729f8e5fm-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/22566a9a729f8e5f.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/05/0a18a92543b4ff87m-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0a18a92543b4ff87.html)

Teraz tylko czekać aż ktoś wrzuci z d70s

Paweł.S
23-05-2006, 19:38
taa, ktoś teraz da zdjęcie księżyca i porównamy go do tego pieska :P

dzooma
23-05-2006, 19:45
Moze do pieska nie ale do 'statoilu' tak :P

Co do parametrów- dzienne ISO 200
Statoil ISO 800

zotornik
23-05-2006, 21:03
dao, w ubiegłym tygodniu robiłem test dokładnie taki jak Cię interesuje. D50 kontra D70s z kitem 18-70 nikona. Teścik był dla habakuka - cwaniaczek pary nie puścił.
Moje dwa grosze do tematu.
Ergonomia rzecz indywidualna, mnie w D70s gniecie to wyprofilowanie przy klapce od karty. Mi akurat lepiej leży D50 i choć kupujemy aparat nie na podstawie tego jak wygląda, to jednak przykład D350 pokazuje, iż nie jest to bez znaczenia.
Różnice pomiędzy zdjęciami z obu korpusów są znaczące.
- kolorystyka (rzecz gustu)
- szumy
inne może dadzą się uwidocznić w czasie drugiej sesji testowej.

dao
23-05-2006, 22:34
takie też są właśnie moje obserwacje, wyższe szumy w d70s i bardziej wytłumione "sine" kolory, co nawiasem mówiąc bardzo mi się podoba,

pytanie tylko czy da się takie zdjęcia o tej tonacji uzyskać z d70s czy to kwestia tylko wb ? no i to co na dpreview zostało określone jako "more crispy" to chyba w ogóle nie osiągalne

ergonomia i wielkość d50 bardziej mi odpowiadają, ba nawet 18-55 jest dla mnie lepszy gdyż lżejszy, aparacik często zabieram w różne odległe zakątki świata i każdy gram się liczy, ale ciągle nie dają mi spokoju te "minimalne różnice"

muszę przyznać, że miałem kilka dni 350d ze st. obiektywem i pomimo że zależało mi na tym by aparacik był jak najmniejszy to gdy porównywałem bardziej zadowolony byłem ogólnie ze zdjęć z a95,

więc najlepszy byłby dla mnie teścik taki nawet mało pro jak to nieraz bywa że z kumplem focimy to samo różnymi aparatami i z jednego są po prostu lepsze

jakby ktoś mógł porównać jak w temacie byłoby fajnie

Adam Trzcionka
24-05-2006, 11:23
zotornik, nie smiałem wrzucać na forum twoich testów. uznałem, że po pierwsze są właśnie twoje, a po drugie zapowiadałeś part 2. w którymś z wątków wspominałem o tym teście i swoich refleksjach. jesli pozwolisz, wrzucę teścik do tego wątku..

zotornik
24-05-2006, 18:14
habakuk, pozwalam :)

kwasik
24-05-2006, 19:35
no to wstawcie ;]

Adam Trzcionka
24-05-2006, 22:23
:) mini-test by zotornik wstawie jutro w pracy, mam w domu koszmarnie wolne łącze.

dzisiaj dzięki uprzejmości jednego z userów forum, miałem okazję samemu porównać D50 i D70s. wnioski są... niektóre już omówione, inne dziwne, może nawet absurdalne.. mam następujące wrażenia - dla mnie wiarzgodne - ta obserwacja powtarza się na wielu fotkach:

1. D70s robi zdjęcia w "ciemniejszej" tonacji niż D50. nie uważam, żeby to było "niedoświetlanie", po prostu barwy sa bardziej stonowane; kilka zdjęć również i D70s "przepaliło"

2. RAWY z D70s - może nie zdecydowanie, ale raczej lepsze - można z nich wydusić więcej ostrości, mają "na starcie", bez ingerencji przy obróbce bardziej naturalne kolory

3. najdziwniejsza obserwacja: przy fotografowaniu bardzo szerokich planów D50 oddaje jakby więcej szczegółów, ale już przy portretach - D70s bije go szczegółowością

4. D70s ładnie radzi sobie w pomiarze matrycowym, w spocie gorzej, D50 - dobry w spocie, prześwietla w matrixie

5. szumy z D70s nie zabijają

wiem, że dla wielu z Was moje prymitywne obserwacje, w dodatku nie poprate fotkami, wydadzą się dziwne, laickie, wydumane. patrzę na forki zrobione dwoma puszkami, tym samym szkłem i piszę co widzę.. pozdro

dao
27-05-2006, 15:00
czekamy na test

Terrorysta
27-05-2006, 15:06
D50 ma ciut szybszy af w porównaniu do d70....co do D70s to nie wiem

sprawdzane na tym samym obiektywie i d50 ostrzył szybciej w tych samych warunkach

mariuniu
28-05-2006, 18:24
Mógłby ktoś z was kto ma obecnie D50 + nikkor 18-70 przesłać w celach porównawczych kilka "nieruszanych" NEFów? Pozdrawiam.

jm
28-05-2006, 19:40
Też bym prosiła o takie NEFy na maila.

dao
30-05-2006, 07:29
http://web.aanet.com.au/pics/docs/d50_d70s_noise.htm

znalazłem powyższy test, ten sam obiektyw,

czy zauważacie, że z d50 zdjęcia są mniej ostre ?

leon28
30-05-2006, 07:38
Terrorysta,

D50 ma ciut szybszy af w porównaniu do d70....co do D70s to nie wiem

sprawdzane na tym samym obiektywie i d50 ostrzył szybciej w tych samych warunkach
to ciekawe, czy rzeczywiscie roznica, o ile byla, byla tak duza, ze ja zauwazyles? na jakim obiektywie to sprawdzales?

Adam Trzcionka
30-05-2006, 08:58
dao, ciagle jestem pokutnik, bo nie wstawiłem obiecanego mini-testu, postraram się dzisiaj, ale mam remont łącza i chodzi poootwornie wolno. co do testu, który wrzuciłeś: http://web.aanet.com.au/pics/docs/d50_d70s_noise.htm

zdjęcia były robione tym samym szkłem, ale na ustawieniach ostrości NORMAL. w d50 róznica między ustawieniami NORMAL a SHARPENING +2 jest kolosalna. ten test ma obrazować natężenie zaszumienia przy podnoszeniu wartości ISO, i pokazuje wyższość D50. D70s szumi wyraźnie już przy ISO 400 (niebo), choć dla mnie jest to akceptowalny, przyjemny szumik, szumofobem nie jestem.

podobnie jak w D50 jest w D200, gdzie dopiero podniesienie wyostrzania do wartości + daje satysfakconującą ostrość.

można o tym myśleć od 2 stron:
1. coś za coś - filtr generuje mniej szumów ale zmiękcza fotkę
1. coś za coś - filtr zmiękcza fotkę ale generuje mniej szumów

a ostrość na sharpening +2 jest naprawdę zadowalająca

pozdrawiam

zielin
30-05-2006, 09:02
można o tym myśleć od 2 stron:
1. coś za coś - filtr generuje mniej szumów ale zmiękcza fotkę
1. coś za coś - filtr zmiękcza fotkę ale generuje mniej szumów
? :wink:

dao
30-05-2006, 09:13
czyżby były aż takie różnice
czy normal w d70s = + 2 w d50 jeśli chodzi o ostrość ?

Adam Trzcionka
30-05-2006, 09:40
zielin, po prostu - z D50 - kosztem naprawdę niewielkiej, właściwie niedostrzegalnie mniejszej ostrości zyskujesz znacznie mniejsze zaszumienie przy wyższych iso. jak napisałem - można na to patrzeć z 2 perspektyw - jednym zalezy na ostrości, a iso im "wisi", bo go nigdy nie ruszają, ci myślą: pkt. 1 filtr generuje mniej szumów ale niestety zmiękcza fotkę; zaś innym odworotnie, zależy na sensownym iso, bo to podnosi komfort, a czasem wręcz umożliwia pracę, dla nich: filtr zmiękcza fotkę ale nareszcie generuje mniej szumów. ja jestem zdecydowanie w drugiej grupie

dao, D70s miałem okazję zrobić tylko kilkadziesiąt zdjęć, na zmianę z D50, aby porównać komfort pracy,a później jakość zdjęć. obydwie puszki były ustawione na "haj szarpening" i jak mówię, decydujących różnic w ostrości nie widzę. na www.dpreview.com piszą, że D70s jest "more crispy", czyli jakby bardziej szczegółowy, detaliczny - wierz mi, że dumałem nad zmianą D50 na D70s ale przekonujących różnic nie dostrzegłem. nie wiem, jakie "skoki" ostrości występują w D70s, ale zaręczam, że w D50 normal shr to mydełko, ale już +1, +2 to naprawdę wdzięczna ostrość.

martin75
30-05-2006, 09:48
jest aż taka różnica między narmal shr a +1+2 ????
a ztym mydełkiem na normal to chyba lekko przesadziłeś :lol:

Adam Trzcionka
30-05-2006, 09:50
martin75, posadź modela i zrób mu dwa zdjęcia - jedno normal, a drugie z podbitym shrp. zobaczysz różnicę. ogromną.

martin75
30-05-2006, 10:24
no dobrze, ale czy zastosowanie PSuja z np unsharp mask nie da lepszego efektu ??

Adam Trzcionka
30-05-2006, 10:47
martin75, z praktyki: moim zdaniem nie. w ps'ie można sporo popsuć, zdarza się, że wychodzi np. efekt halo.

bezpieczniejsze jest delikatne wyostrzenie rawa.

podbicie shrp w aparacie oczywiście tez jest jakąś ingerencją w zdjęcie, pewnie nie rózniącą się znacznie od zabiegów w programach, ale z pewnością zaprojektowano dla niego jakies progi, tak, by nie popsuć, nie przeostrzyć.

martin75
30-05-2006, 10:52
a dałbyś radę przesłać mi na [email protected] zdjęć porównawczych z tym wyostrzeniem ??

z góry serdeczne dzięki

Adam Trzcionka
30-05-2006, 11:08
widzę w twojej stopce D50, czy nie lepiej samemu się przekonać :) ? z wysyłka zdjęć taki mam problem, że www jeszcze jako tako przejdzie, cos napisze, ale z wysyłką mam problem, strasznie wolno cokolwiek ładuje.

posadź kogoś przy oknie i walnij trzy fotki normal - +1 - +2
zobaczysz jaka przepaść dzieli normal i +2, zaręczam

martin75
30-05-2006, 11:18
OK, rozumiem że standardowo masz ustawione na + ? a czy taka opcja generuje duzo większe szumy na większym iso ?

Adam Trzcionka
30-05-2006, 13:03
martin75, standardowo mam shrp na +2, zdecydowanie (!) ostrzejszy niż normal. prawdę mówiąć nie kojarzyłem relacji ostrość-szum w D50, sprawdzę to.

FStyl
30-05-2006, 15:03
Dla fotografa ważną sprawą jest to co widać na papierze fotograficznym, dziwi mnie porównywanie zdjęć na monitorach komputerowych, a szczególnie dziwi mnie szukanie kosmicznej jakości w segmencie, który jest uważany za amatorski. Dlaczego producenci dzielą sprzęt na odbiorców gdzie wyznacznikiem jakości i przeznaczenia jest cena, dlatego bo z góry zakładają, że na podstawie swoich wieloletnich doświadczeń doskonale orientują się za co może im zapłacić poszczególny użytkownik danego segmentu, drugą sprawą jest marketing, który stara się różnymi sztuczkami i sloganami zachęcić klienta do posmakowania, a jak już posmakuje, to może się skusi.
Sztuką w dzisiejszych czasach jest nieuleganie pokusą i wybieranie sprzętu, który da nam satysfakcję i zaspokoi nasze ambicje, ale musi sobie zadać pytanie, czy potrafimy wykorzystać sprzęt na poziomie, na którym producent go ustawił?
Większość użytkowników swojej wiedzy nie rozwinie, a osoby, które podejmą wyzwanie nagle mogą stwierdzić, że jestem gotowy na wyższy szczebel, wtedy nasz ulubiony producent ma coś dla ciebie, ale to kosztuje (to jest technika sita, która pozwala na bardzo elastyczne ściąganie kasy z klientów, dlatego producenci ustawiają sprzęt tak, że klientowi coś brakuje).

pozdrawiam

zielin
30-05-2006, 16:19
troche o D50 jeszcze http://www.camerahobby.com/Digital_NikonD50.htm

Adam Trzcionka
30-05-2006, 21:54
Dla fotografa ważną sprawą jest to co widać na papierze fotograficznym, dziwi mnie porównywanie zdjęć na monitorach komputerowych, a szczególnie dziwi mnie szukanie kosmicznej jakości w segmencie, który jest uważany za amatorski

apatów cyfrowych, różnych, używam od ok 3 lat, od 4 m-cy mam D50. w tym czasie oddałem do labu może kilkadziesiąt zdjęć, w dodatku przeznaczonych dla ludzi, którzy nie używają komputera. twoje "dziwienie się" uważam za bufonadę, bo chyba nie bardzo się mylę zakładając, że większość forumowiczów, ba - większość posiadaczy cyfrówek przegląda i "porównuje" swoje dokonania właśnie na ekranach komputerów. to tanie, szybkie, wygodne i może odbierajace jakiś smaczek fotografii, ale powszechne, co więcej: do niedawna niemożliwe. taka jest specyfika cyfrówek, a ich sprzężenie z internetem i komputerem, jako miejscem prezentacji zdjęć jest naturalne i przyjęte.

jesli chodzi o porównywanie sprzętu i twoje "szczególne dziwienie się" nad szukaniem "kosmicznej" jakości w segmencie amatorskim - po pierwsze: również i po to jest forum, a na pewno bardziej po to, niż dla wypisywania zjadliwych, pompatycznych uwag. po drugie takie rozważania, porównywanie, szukanie różnic pozwala znaleźć trop, uzyskać opinię przed zakupem, przed dotknięciem. wreszcie - pozwala na zobaczenie zdjęć - bo jeden lubi "szumnie ale ostro", zaś drugi "miękko i bez szumu".

nic też dziwnego w szukaniu "kosmicznych" różnic w segmencie amatroskim - przeznaczonym dla ludzi, którzy jak można przypuszczać liczą się z pieniędzmi i chcą uzyskać najlepszy stosunek w relacji cena/możliwości. co więcej - myślę, że takie rozważania właśnie w segmencie amatrskim są najintensywniejsze. czy wymagać mogą tylko ci, których stac na sprzęt profi za 15000? nie tylko.

z niszy amatorów psujących oczy przed ekranami - pozdrawiam z życzeniami jeszcze mocniejszych "zadziwnień" :)

nox
30-05-2006, 22:04
Ja oglądam zdjęcia na monitorku. A wywołuje tylko te co żonka sobie zażyczy. Uważam to za bezsens w obecnych czasach. No ale moja połowa mówi "Album można wziąśc do znajomych i pokazać". No a laptopa albo CD to niby nie można. Mam 10 płyt CD pełnych zdjęć mojej rodziny. Zawsze kasuję kiepskie zdjęcia, więc pozostają do nagrania tylko te lepsze. Jakbym moał to wszystko wywołać. to bym nie miał się gdzie w domu ruszyć.

Przy okazji
habakuk

kupiłeś "lepszy" obiektyw od razu czy po używaniu jakiś czas kita 18-55 ? Zastanawiam się nad kupnem D50 i łamię się nad obiektywam . RAnyyyyyyyyyy ludzie powiedzcie wreszcie warto wydać więcej czy to olać ?

Dariusz Walus
30-05-2006, 22:36
Habakuk, w pelni sie z toba zgadzam, dobry tekst.
Ja rowniez spedzam mase czasu nad testami wlasnymi i szukaniu mozliwie satysfakcjonujacych mnie ustawien, w granicach mozliwosci aparatu.

Sprzet mam taki jaki mam i chce aby robil zdjecia na maximum swych mozliwosci, pomimo iz to tylko lustrzanka amatorska.

A jak ktos sie temu "dziwuje", to gratuluje tupetu.

Terrorysta
31-05-2006, 01:30
Leon28

Obiektyw to Sigma 18-50 2.8 EX DC

zarówno moim, jak i kumpla zdaniem była to zauważalna róznica..

Przypiął sigme do mojej d50, żeby się pobawić. ja za to bawiłem się jego d70 z moim obiektywem(nikkor 18-55 3.5-5.6) i af działał wolniej...

takie były nasze spostrzeżenia[/quote]

Adam Trzcionka
31-05-2006, 08:20
nox, warto wydać więcej! kupiłem od razu 18-70. widzę, że jesteś z krakowa - wyszperaj na forum kogoś kto ma 18-55, ja ze swojej strony udostępnię 18-70, spotkamy się na pół godziny i sam się przekonasz.

zotornik
31-05-2006, 13:07
To jest tekst dla tych, co nie mają co robić i nic nie wnosi do zasadniczego wątku ;)

FStyl nie bierz tego do siebie, ot takie rozważania teoretyczne starego człowieka.

Skoro znikoma część moich cyfrowych zdjęć trafia na papier, to czy jestem jeszcze fotografem, może jestem, już tylko jakimś "twórcą obrazów komputerowo-internetowych".
W jakim celu mam zrzucać zdjęcia na papier, skoro rodzinka i tak ogląda to na telewizyjnym odtwarzaczu DVD, znajomi proszą o przesłanie e-mailem, a zabranie kilku płytek CD jest o wiele poręczniejsze, niż taszczenie zestawu albumów.
Dziś (u mnie) na papier lądują tylko te zdjęcia, które mi się naprawdę podobają, a dzięki zaoszczędzonym w ten sposób pieniążkom, są one w formacie od A4 w górę.

D50 - amatorski sprzęt, ale w segmencie lustrzanek. Sam fakt "lustra" powoduje, iż bije ono na głowę (głównie dzięki wymiennej optyce) dziesiątki innych tzw. kompaktów.
To świetnie, iż dzięki forum możemy z naszych amatorskich korpusów, dzieląc się doświadczeniami wycisnąć ile się tylko da. Inni robią to samo z D200, a potem z D600 itd.

Jak pisał nieodżałowany Marks ... to byt (czytaj kasa) określa body, które wisi nam na szyi..., a to nie ma wiele wspólnego z jakością, wartością zdjęć, które tworzymy.
Nikt na forum nie zachwyci się zdjęciem tylko dlatego, iż jest ostre (chyba że to test szkła).

Użytkownicy amatorskich D50 łączcie się - najlepiej przez internet

p.s. żeby nie było, że na pisanie p... ma czas, a zdjęć dalej nie wstawił

D70

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img247.imageshack.us/img247/8595/dsc000770kopia7bf.jpg)
D50

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img247.imageshack.us/img247/9652/dsc000850kopia8zr.jpg)

tidus
05-06-2006, 20:15
Ze tak nieladnie zmienie temat, a Kto jest z Łodzi??ja chcialbym sie spotkac z kims, kto ma d50 i jakiegos kita,porozmawiac, moze zobaczyc jak sie sprawuje. focilem wynajmowanym d 70 z 18-70 i bylo **********,jednak na niego nie uzbieram, a jesli mnialbym kase to i tak wybralbym d5- a za roznice kupilbym lampe i 50 mm 1.8. Tak wiec wolam : Odezwijcie sie łodzianie !!!

pozdro 4all

leon28
05-06-2006, 20:47
zotornik,

p.s. żeby nie było, że na pisanie p... ma czas, a zdjęć dalej nie wstawił
ale o co chodzi? co maja przedstawiac te zdjecia??? samo wstawienie chyba niewiele mowi, a moze to ja jestem taki ciemny. jak dla mnie, jesli juz wstawiasz jakies zdjecia to dodaj rowniez, ze np. d50 lepiej odwzorowala to co bylo w danej chwili fotografowane. skad mam wiedziec, czy prawidlowo naswietlil d70 czy d50. bo ja nic wiecej z tych miniaturek nie wyczytam.
ps. wiadomo, ze d70 lekko niedoswietla, ale imho przeciez latwo to mozna ustawic zarowno w body, jak i w kazdym programie do obrobki zdjec

zotornik
06-06-2006, 17:55
leon28
„test porównawczy” D70s v D50 był wykonany dla habakuka, On też w niniejszym wątku opisywał swoje wrażenia z tego jak też i innych porównań obu korpusów.
Ja w tej dyskusji merytorycznych uwag nie wymieniałem. Te dwa cropy wstawiam niejako w zastępstwie habakuka dla zilustrowania Jego wypowiedzi (pisał coś o kłopotach z internetem).
Nas (habakuka i mnie) interesowało przede wszystkim porównanie ostrości, oddanie kolorystyki i szumy. W takim kontekście można próbować „porównywać” te dwa przykłady.
Ja tylko krótko powiem, z D50 i D70s (przy użyciu dokładnie tego samego szkła) uzyskujemy wyraźnie różne zdjęcia.
Wg mnie D70s mocniej szumi już od ISO400, daje mniej kontrastowe zdjęcia (rzekłbym bardziej naturalne kolory,
ale jak zmieniłem szkło na Tamrona nastąpiło odwrócenie sytuacji z oddaniem kolorów), w jasnych partiach zdjęć D50 daje wyraźniejszy obraz (ostrzejszy) w ciemnych chyba D70s.
Dalsze testy wstrzymane, bo D70s jest teraz w Japonii.

leon28
07-06-2006, 14:52
zotornik, wiem domyslilem sie, ale wydaje mi sie, ze w kazdym porownaniu/prezentacji powinnismy powiedziec, z ktorej puszki zdjecia sa najbardziej zblizone do oryginalu (sytuacji/miejsca, ktore chcielismy fotografowac), - chodzi dokladnie o koncowke twojej wypowiedzi ;-)

zotornik
07-06-2006, 17:40
leon28
wszystko OK
chwilowo nie poczuwam się do fachowych porównań w kwestii aparatów cyfrowych. Fotografuję sobie od dwudziestu paru lat, ale trochę zasiedziałem się w analogach i dopiero od grudnia '05 mam pierwszą cyferkę.
Na przyszłość się poprawię.

p.s. nie mogę chwilowo pięknie ani wytłuścić, ani cytować - coś mi sie zbiesiło na stronie

rafals
12-07-2006, 09:52
na jakich ustawieniach w d70s robicie fotki?
chodzi i o parametry optymalizacji obrazu

[ Dodano: Sro 12 Lip, 2006 ]

byłby super taki teścik porównanie d50 i d70s z 18-70,

szczerze mówiąc bliżej mi do d50 z 18-70 lecz zdjęcia podobają mi się bardziej z d70s, nie jestem pewien czy to tylko kwestia ustawień, wb i nasycenia kolorów, niby profil kolorów Ia można i w d50 ustawić jednak z moich testów ( niestety tylko w sklepach ) wynika, że i tak zdjęcia nie wychodzą tak samo a nawet podobnie, choć kolory to tylko jeden z aspektów obrazu

a na jakich ustawieniach custom robisz jpg?