PDA

Zobacz pełną wersję : Dobry wybór?

lightflame
31-07-2008, 08:37
Witam,

Przekopałem forum więc już trochę teorii mam :) Ale chcę się upewnić co do słuszności mojego wyboru mianowicie...Mam Nikona D40 z kitowym obiektywem 18-55, zawodowo prowadzę sklep internetowy gdzie sprzedaje artykuły zoologiczne nadszedł czas żeby zdjęcia w moim sklepie były ciut lepsze. Niestety przedmioty które sprzedaje sa zarówno duże 120x50x50 cm jak i małe 12x5x5 cm. Uwaga foce również szkło.

Obecnie jestem na etapie kompletowania studia, mam już stół bezcieniowy, materiał dyfuzyjny i miejsce Budżet około 2500 zł

Moje pytanie na początek są takie:

1. Czy Tamron 17-50/2.8 to dobry wybór do moich potrzeb?
2. Czy oświetlenie ciągłe 2 lampy np 6x18W T8, lub 4x55W PLL będą odpowiednie czy może lepiej lampy błyskowe 120Ws?
3. Co jeszcze do studia?

Licze na wasze doświdczenie i porady.

Pozdrawiam

Lf

seth
01-08-2008, 20:49
do robienia zdjęć do sklepu Twoj obiektyw powinien Ci na poczatek wystarczyć( lub w zupełności), gdybbym byl na Twoim miejscu zrezygnowalbym ze światła ciąglego na rzecz błysku. do malych i srednich rzeczy wystarcza Ci nawet zarówki blyskowe, ale do wiekszych jak pisaleś (120x50x50) moze byc juz problem.. czyli jednak jakies mocniejsze (na 99,9% beda mialy regulacje mocy błysku co też Ci się przyda) tak 3 sztuki bedzie ok do tego softboxy (ew. parasolki)i statywy xD. stół bezcieniowy juz masz, więc jest ok :) osobiscie dokupilbym do tego jakis namiot bezcieniowy (ale to może tylko ja, czasem lepiej mi sie z nim pracuje niż ze stołem bezcieniwym). do 40 bedziesz tez musial sobie kupic taki przewod zeby go podlaczyc do lampy (ew, bedziesz odpalal lampą wbudowana, ale to chyba nie jest zbyt dobry pomysl). myśle, że na początek wystarczy. pozdrawiam

coroner
02-08-2008, 19:51
(ew, bedziesz odpalal lampą wbudowana, ale to chyba nie jest zbyt dobry pomysl). myśle, że na początek wystarczy. pozdrawiam

D40 nie ma trybu Commander (zdalnego wyzwalania lampą wbudowaną) więc taki pomysł odpada

seth
02-08-2008, 21:12
miałem na myśli wyzwalanie lampą wbudowaną fotoceli wbudowanej w lampę zew. :P

lightflame
07-08-2008, 10:40
ad seth dzięki za info

pomysł na oświetlenie ciagłe bierze się z faktu dobrego /taniego/ dostępu zarówno do elektroniki jak i świetlówek. Ale wezmę pod uwagę twoje rady. Największe dylematy mam ze szkłem...

seth
07-08-2008, 11:46
ad seth dzięki za info

pomysł na oświetlenie ciagłe bierze się z faktu dobrego /taniego/ dostępu zarówno do elektroniki jak i świetlówek. Ale wezmę pod uwagę twoje rady. Największe dylematy mam ze szkłem...

to sprawdź najpierw jak Ci wyjdzie z tym co masz, to mają być zdjęcia do sklepu jak rozumiem i jeśli nie bedziesz tam wrzucał duzych rozdzielczości to wydaje mi się, że nie masz co się martwić szkłem (ew szklo pod kątem swojej przyjemności czy innych zdjęć jeśli taka wola :)). daj jakiś namiar na siebie na PM (np. mail)to coś więcej pomogę, na ile bede umiał :)

pozdrawiam.

lightflame
13-08-2008, 08:12
seth głównie szkło biorę pod kątem beczkowania tego kitowego oraz duzo lepszego światła sam nie wiem czy strzelając foty w trybie auto będzie duża różnica warta wydania 1200 zł...

seth
13-08-2008, 13:04
seth głównie szkło biorę pod kątem beczkowania tego kitowego oraz duzo lepszego światła sam nie wiem czy strzelając foty w trybie auto będzie duża różnica warta wydania 1200 zł...

robiąc packshoty z tym aparatem nie bedziesz mógł robić w trybie auto, raczej manual. a beczka, cóż możesz to łatwo wyprostować, zrobilem kiedyś parę packshotów tym szkłem i byly ok :). ale oczywiście jeśli możesz to kupuj :)

edit: jeśli chodzi o światło obiektywu do packshotów to nie jest to argument, raczej bedziesz przymykał, aby Ci się produkt mieścił w głebi, wydaje mi się, że fotka do sklepu ma być ostra a nie artystycznie rozmyta z pięknym bokeh.

lightflame
14-08-2008, 21:25
wiesz moze poprostu zawodzi ten łącznik miedzy pedałami a kierownicą ;) dzieki za opinie chyba wybiorę się z body do jakiegoś sklepiku zrobie parę fot i zobaczę jeżeli mnie powalą na kolana to kupuję, jeżeli nie będzie w moim mniemaniu różnicy to faktycznie poeksperymentuję z kitem pozdrawiam lf