Zobacz pełną wersję : Leaf 56 MPx
Niestety tylko pewnie z kronikarskiego obowiązku napiszę o nowym Leaf http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7618
naprawdę już sporą i przekręcaną do pionu matrycą 56 MPx o wymiarach 56x36 mm.
http://www.leaf-photography.com/afi10
rozmiar piksela 6 mikrometrów (skąd my to znamy?), matryca CCD
Średnioforamtowcy strasznie narzekali, że im ta matryca będzie za szeroka. Do modówki im podobno dlaczegoś nie pasuje. Ale rep Leafa powiedział, że matryca jest w "złotej proporcji" (nb. jedna z większych bzdur, jakie ostatnio słyszałem) i od razu wszystkim rura zmiękła :lol:
ja juz sobie wyobrazam jak przecietny komputer probuje takiego nefika 56Mpixowego odpalic ...
ja juz sobie wyobrazam jak przecietny komputer probuje takiego nefika 56Mpixowego odpalic ...
No wiesz, może jednak nie będzie się tego otwierać NXem.. :D
Ale rep Leafa powiedział, że matryca jest w "złotej proporcji"
rotlf :D:D:D
poza tym ten system latwego obracania matrycy to chyba jest standardowo w hy6 .. wiec po co jeszcze jeden w przystawce? :D
Pytanie laika - jakiego rozmiaru wydruki można z tego uzyskać ?
Bilbordziki z niezłą jakością :D
Bilbordziki z niezłą jakością :D
Nie mam więcej pytań :mrgreen:
Niestety tylko pewnie z kronikarskiego obowiązku napiszę o nowym Leaf http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7618
naprawdę już sporą i przekręcaną do pionu matrycą 56 MPx o wymiarach 56x36 mm.
http://www.leaf-photography.com/afi10
rozmiar piksela 6 mikrometrów (skąd my to znamy?), matryca CCD
to ja tak standardowo rzuce, Jacek: chcialbys kupic, ale nie kupisz? ;)
Pytanie laika - jakiego rozmiaru wydruki można z tego uzyskać ?
Bilbordziki rzeczywiście wyskoczą z tego niezłe. Natomiast dla mnie bardziej namacalne jest wytłumaczenie, że z tej "złotej proporcji" wyskoczy format B1 bez potrzeby interpolacji (w bardzo, ale to bardzo przyzwoitej rozdzielczości do druku).
to ja tak standardowo rzuce, Jacek: chcialbys kupic, ale nie kupisz? ;)
myślę, że większość fotografów chciałaby mieć taką zabawkę:-D. Ale kieruję się też resztką rozsądku i najwyżej o ile i jeśli w ogóle coś kupię z MF, to to będzie sama ścianka pasująca do Mamiyi RZ.
Te nowości nie mają szans się u mnie amortyzować.
myślę, że większość fotografów chciałaby mieć taką zabawkę:-D.
hehe... 2 tygodnie bym na moim kompie obrabial "rolke filmu" z pleneru ;)
a potem mi to w gazecie wrzuca w formacie nie wiekszym niz 15x20. chrzanie taka impreze ;)
bez przeliczenia zdzbel trawy na pierwszym planie tez moge zyc ;)
a potem mi to w gazecie wrzuca w formacie nie wiekszym niz 15x20. chrzanie taka impreze ;)
bez przeliczenia zdzbel trawy na pierwszym planie tez moge zyc ;)
no to mamy podobne podejście. Nie będę wydawał na system Hasela (czy cos podobnego) 5x więcej niż na resztę sprzętu foto. Bo to by było do realizacji poniżej 1% moich robótek i musiałbym do tego w dodatku dopłacać.
Z tym, że mimo wszystko królem wielkich formatów jest analog i to pewnie długo się nie zmieni. Nie wierzę że szybko powstanie np. Matryca 6x9cm i rodzielczości np. 200Mpix...
Z tym, że mimo wszystko królem wielkich formatów jest analog i to pewnie długo się nie zmieni. Nie wierzę że szybko powstanie np. Matryca 6x9cm i rodzielczości np. 200Mpix...
Są przystawki skanujące do LF. Film to dla nich pikuś :twisted: Już 39MP Hassel daje jakość na poziomie slajdu 4x5", zasadniczo na forach średnioformatowych przyjęto nowe zabawki z umiarkowanym entuzjazmem - wywalić 40 kawałków i tak będzie trzeba żeby zadawać szyku przed klientami i być na topie, natomiast żeby faktycznie było to do szczęścia potrzebne, to już nie za bardzo.
wywalić 40 kawałków i tak będzie trzeba żeby zadawać szyku
zapomniales dodac ze te 40 kawalkow to w zielonej walucie i za oceanem .. u nas raczej ze 120k papierkow nbp :)
no to mamy podobne podejście. Nie będę wydawał na system Hasela (czy cos podobnego) 5x więcej niż na resztę sprzętu foto. Bo to by było do realizacji poniżej 1% moich robótek i musiałbym do tego w dodatku dopłacać.
a ja szczerzemowiac patrzac po ostatnich cenach uzywek i starszych modelki coraz bardziej mysle o srednim formacie .. jesli nikon szybko nie wypusci d3xa to pewnie sie szarpne, tym bardziej ze powoli znajduja sie klienci na taka jakosc
ale ten sinar ohydnie wygląda www.optyczne.pl/1215-nowo%C5%9B%C4%87-Nowo%C5%9Bci_%C5%9Bredniego_formatu_od_Sinara.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7759
Jacku .. ochydnie? jak dla mnie to najladniejsza srednioformatowka jaka wyszla .. szkoda tylko ze w polsce wlasciwie niedostepna a i na ebayu zaledwie w jednym sklepie.. oby sie to po photokinie zmienilo bo maja szans zaonkurowac powaznie z hasselem co oznacza spadek cen :) hassleka jzu mozna dostac o polowe taniej wiec moze jakby sinar sie postaral to byloby jescze ciut mniej. tym bardziej ze branduja go trzy firmy - sinar, rollei i leaf :)
Jacku .. ochydnie?
Ja nie pisze o plikach :-D, a o wyglądzie zewnętrznym. Podobnie zresztą nie gustuje w wyglądzie lustrzanek sony, reprezentujących podobny "styl".
Wygląda jak zabawka... Mam wrażenie, że to nie zdjęcia tylko rysunki.
Sailor, obyś miał rację z tymi cenami :)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7797
następne szczegóły
http://www.dpreview.com/news/0809/08091002leaf_afiII_aptus_10_7_6.asp
slicznosci ...
przyznam szczerze ze mialem przez chwile zniechecenie do pracy srednim cyfrowym formatem, a to dzieki mamyi ... powiedzialem sobie ze wiecej tego paskudztwa do reki nie wezme chyb ze klient sie uprze.. podobne przezycia towarzyszyly haselkowi h1 ... od niedawna znow niestety sie rozchorowalem w temacie sredniaka ... za sprawa h3d39. sinara boje sie wziac do reki :) mialem przez chwile w lapkach hy6 i wolalbym nie widziec tych nowych zabawek ... wystarczy :D
OffTopując, na szczęście większość takich zabawek można już spokojnie w Polsce pożyczyć z potrzebnymi do konkretnej roboty obiektywami i akcesoriami. A jeszcze asystenta w cenie mogą dorzucić :)
OffTopując, na szczęście większość takich zabawek można już spokojnie w Polsce pożyczyć z potrzebnymi do konkretnej roboty obiektywami i akcesoriami. A jeszcze asystenta w cenie mogą dorzucić :)
jak pozycza "firma" bedaca z reguly fotografem to wymaga obecnosci na sesji e wzgledu na sprzet ... ale wiadomo jk to jest jak sie ma za plecami kogos kto sie gapi na rece. jak natomiast pozycza firma tym sie zajmujaca to z kolei asystent jest platny i to niemalo :)
co zas do pozyczania - nie wszedzie niesetty mozna .. w duzych mistach bez problemu .. w mniejszych jest juz ciezko lub bardoz drogo. pomijjac fakt ze ceny wynjmu takich zbawek sa kosmiczne.
Wiadomo, miastowi, to łatwiej mają...
Asystenta dają zależnie od tego, czy się chce - przyłazi taki z laptopem Maca i wie dużo. Ja z reguły biorę, odpada trochę roboty a poza tym trudno dobrze znać sprzęt z którego korzysta się okazjonalnie. Co do kosmicznych cen - aparat z dwoma-trzema obiektywami, przystawka, zasilane, pomagier z komputrem itd - 2 tys za dobę. Biorąc pod uwagę, że rzadko jest taka jakość potrzebna i to, jak szybko się taki sprzęt starzeje, bardziej opłaca się niż zakup.