PDA

Zobacz pełną wersję : Leaf 56 MPx

Jacek_Z
31-07-2008, 01:19
Niestety tylko pewnie z kronikarskiego obowiązku napiszę o nowym Leaf http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7618
naprawdę już sporą i przekręcaną do pionu matrycą 56 MPx o wymiarach 56x36 mm.
http://www.leaf-photography.com/afi10
rozmiar piksela 6 mikrometrów (skąd my to znamy?), matryca CCD

Czornyj
31-07-2008, 01:30
Średnioforamtowcy strasznie narzekali, że im ta matryca będzie za szeroka. Do modówki im podobno dlaczegoś nie pasuje. Ale rep Leafa powiedział, że matryca jest w "złotej proporcji" (nb. jedna z większych bzdur, jakie ostatnio słyszałem) i od razu wszystkim rura zmiękła :lol:

sevenoo
31-07-2008, 10:29
ja juz sobie wyobrazam jak przecietny komputer probuje takiego nefika 56Mpixowego odpalic ...

pebees
31-07-2008, 10:45
ja juz sobie wyobrazam jak przecietny komputer probuje takiego nefika 56Mpixowego odpalic ...
No wiesz, może jednak nie będzie się tego otwierać NXem.. :D

sailor
31-07-2008, 11:08
Ale rep Leafa powiedział, że matryca jest w "złotej proporcji"

rotlf :D:D:D

poza tym ten system latwego obracania matrycy to chyba jest standardowo w hy6 .. wiec po co jeszcze jeden w przystawce? :D

Calme
31-07-2008, 22:35
Pytanie laika - jakiego rozmiaru wydruki można z tego uzyskać ?

The Fly
31-07-2008, 22:52
Bilbordziki z niezłą jakością :D

Calme
31-07-2008, 23:09
Bilbordziki z niezłą jakością :D
Nie mam więcej pytań :mrgreen:

akustyk
31-07-2008, 23:29
Niestety tylko pewnie z kronikarskiego obowiązku napiszę o nowym Leaf http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7618
naprawdę już sporą i przekręcaną do pionu matrycą 56 MPx o wymiarach 56x36 mm.
http://www.leaf-photography.com/afi10
rozmiar piksela 6 mikrometrów (skąd my to znamy?), matryca CCD

to ja tak standardowo rzuce, Jacek: chcialbys kupic, ale nie kupisz? ;)

samek
31-07-2008, 23:36
Pytanie laika - jakiego rozmiaru wydruki można z tego uzyskać ?

Bilbordziki rzeczywiście wyskoczą z tego niezłe. Natomiast dla mnie bardziej namacalne jest wytłumaczenie, że z tej "złotej proporcji" wyskoczy format B1 bez potrzeby interpolacji (w bardzo, ale to bardzo przyzwoitej rozdzielczości do druku).

Jacek_Z
31-07-2008, 23:56
to ja tak standardowo rzuce, Jacek: chcialbys kupic, ale nie kupisz? ;)
myślę, że większość fotografów chciałaby mieć taką zabawkę:-D. Ale kieruję się też resztką rozsądku i najwyżej o ile i jeśli w ogóle coś kupię z MF, to to będzie sama ścianka pasująca do Mamiyi RZ.
Te nowości nie mają szans się u mnie amortyzować.

akustyk
01-08-2008, 00:09
myślę, że większość fotografów chciałaby mieć taką zabawkę:-D.

hehe... 2 tygodnie bym na moim kompie obrabial "rolke filmu" z pleneru ;)

a potem mi to w gazecie wrzuca w formacie nie wiekszym niz 15x20. chrzanie taka impreze ;)
bez przeliczenia zdzbel trawy na pierwszym planie tez moge zyc ;)

Jacek_Z
01-08-2008, 00:21
a potem mi to w gazecie wrzuca w formacie nie wiekszym niz 15x20. chrzanie taka impreze ;)
bez przeliczenia zdzbel trawy na pierwszym planie tez moge zyc ;)
no to mamy podobne podejście. Nie będę wydawał na system Hasela (czy cos podobnego) 5x więcej niż na resztę sprzętu foto. Bo to by było do realizacji poniżej 1% moich robótek i musiałbym do tego w dodatku dopłacać.

The Fly
01-08-2008, 08:04
Z tym, że mimo wszystko królem wielkich formatów jest analog i to pewnie długo się nie zmieni. Nie wierzę że szybko powstanie np. Matryca 6x9cm i rodzielczości np. 200Mpix...

Czornyj
01-08-2008, 08:24
Z tym, że mimo wszystko królem wielkich formatów jest analog i to pewnie długo się nie zmieni. Nie wierzę że szybko powstanie np. Matryca 6x9cm i rodzielczości np. 200Mpix...

Są przystawki skanujące do LF. Film to dla nich pikuś :twisted: Już 39MP Hassel daje jakość na poziomie slajdu 4x5", zasadniczo na forach średnioformatowych przyjęto nowe zabawki z umiarkowanym entuzjazmem - wywalić 40 kawałków i tak będzie trzeba żeby zadawać szyku przed klientami i być na topie, natomiast żeby faktycznie było to do szczęścia potrzebne, to już nie za bardzo.

sailor
01-08-2008, 12:56
wywalić 40 kawałków i tak będzie trzeba żeby zadawać szyku

zapomniales dodac ze te 40 kawalkow to w zielonej walucie i za oceanem .. u nas raczej ze 120k papierkow nbp :)

no to mamy podobne podejście. Nie będę wydawał na system Hasela (czy cos podobnego) 5x więcej niż na resztę sprzętu foto. Bo to by było do realizacji poniżej 1% moich robótek i musiałbym do tego w dodatku dopłacać.

a ja szczerzemowiac patrzac po ostatnich cenach uzywek i starszych modelki coraz bardziej mysle o srednim formacie .. jesli nikon szybko nie wypusci d3xa to pewnie sie szarpne, tym bardziej ze powoli znajduja sie klienci na taka jakosc

Jacek_Z
01-09-2008, 23:58
ale ten sinar ohydnie wygląda www.optyczne.pl/1215-nowo%C5%9B%C4%87-Nowo%C5%9Bci_%C5%9Bredniego_formatu_od_Sinara.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7759

sailor
02-09-2008, 00:23
Jacku .. ochydnie? jak dla mnie to najladniejsza srednioformatowka jaka wyszla .. szkoda tylko ze w polsce wlasciwie niedostepna a i na ebayu zaledwie w jednym sklepie.. oby sie to po photokinie zmienilo bo maja szans zaonkurowac powaznie z hasselem co oznacza spadek cen :) hassleka jzu mozna dostac o polowe taniej wiec moze jakby sinar sie postaral to byloby jescze ciut mniej. tym bardziej ze branduja go trzy firmy - sinar, rollei i leaf :)

Jacek_Z
02-09-2008, 01:07
Jacku .. ochydnie?
Ja nie pisze o plikach :-D, a o wyglądzie zewnętrznym. Podobnie zresztą nie gustuje w wyglądzie lustrzanek sony, reprezentujących podobny "styl".

!AGresT
04-09-2008, 11:52
Wygląda jak zabawka... Mam wrażenie, że to nie zdjęcia tylko rysunki.
Sailor, obyś miał rację z tymi cenami :)

Jacek_Z
09-09-2008, 16:08
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7797
następne szczegóły

shaolin
10-09-2008, 20:53
http://www.dpreview.com/news/0809/08091002leaf_afiII_aptus_10_7_6.asp

sailor
10-09-2008, 22:26
slicznosci ...
przyznam szczerze ze mialem przez chwile zniechecenie do pracy srednim cyfrowym formatem, a to dzieki mamyi ... powiedzialem sobie ze wiecej tego paskudztwa do reki nie wezme chyb ze klient sie uprze.. podobne przezycia towarzyszyly haselkowi h1 ... od niedawna znow niestety sie rozchorowalem w temacie sredniaka ... za sprawa h3d39. sinara boje sie wziac do reki :) mialem przez chwile w lapkach hy6 i wolalbym nie widziec tych nowych zabawek ... wystarczy :D

!AGresT
10-09-2008, 23:33
OffTopując, na szczęście większość takich zabawek można już spokojnie w Polsce pożyczyć z potrzebnymi do konkretnej roboty obiektywami i akcesoriami. A jeszcze asystenta w cenie mogą dorzucić :)

sailor
10-09-2008, 23:46
OffTopując, na szczęście większość takich zabawek można już spokojnie w Polsce pożyczyć z potrzebnymi do konkretnej roboty obiektywami i akcesoriami. A jeszcze asystenta w cenie mogą dorzucić :)

jak pozycza "firma" bedaca z reguly fotografem to wymaga obecnosci na sesji e wzgledu na sprzet ... ale wiadomo jk to jest jak sie ma za plecami kogos kto sie gapi na rece. jak natomiast pozycza firma tym sie zajmujaca to z kolei asystent jest platny i to niemalo :)

co zas do pozyczania - nie wszedzie niesetty mozna .. w duzych mistach bez problemu .. w mniejszych jest juz ciezko lub bardoz drogo. pomijjac fakt ze ceny wynjmu takich zbawek sa kosmiczne.

!AGresT
11-09-2008, 02:16
Wiadomo, miastowi, to łatwiej mają...
Asystenta dają zależnie od tego, czy się chce - przyłazi taki z laptopem Maca i wie dużo. Ja z reguły biorę, odpada trochę roboty a poza tym trudno dobrze znać sprzęt z którego korzysta się okazjonalnie. Co do kosmicznych cen - aparat z dwoma-trzema obiektywami, przystawka, zasilane, pomagier z komputrem itd - 2 tys za dobę. Biorąc pod uwagę, że rzadko jest taka jakość potrzebna i to, jak szybko się taki sprzęt starzeje, bardziej opłaca się niż zakup.