PDA

Zobacz pełną wersję : D80 zdjęcia, pomoc

Fresa
30-07-2008, 20:33
Mam zamiar kupić sobie Nikona D80 z obiektywem 18-55...
Mam prośbe, do użytkowników tego aparatu.
Jakie ma wady?
Byłabym ogromnie wdzięczna gdyby ktoś wysłał mi zdjęcia zrobione tym aparatem ,bez poprawek...Chcę zobaczyć jaki jest efekt końcowy, czyli zdjęcie.W internecie można ich zobaczyć dużo, ale nie znam się na tyle by ocenić co zostało poprawione....

Mail, [email protected]

Z góry dziękuję.

kronos28
30-07-2008, 20:38
Jakie ma wady?

wyszukiwarka forumowa padła? Na temat tej puszki napisano tu na forum maaaaaasę

Byłabym ogromnie wdzięczna gdyby ktoś wysłał mi zdjęcia zrobione tym aparatem ,bez poprawek...
.
.
Chcę zobaczyć jaki jest efekt końcowy, czyli zdjęcie.

te dwie opcje się nawzajem wykluczają :)

Fresa
30-07-2008, 20:41
Czemu?Aż tak źle wychodzą?

timi
30-07-2008, 20:41
Tak na szybko http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=179&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&res=3

autograf
30-07-2008, 20:42
Na mojej stronie są zdjęcia zrobione tym korpusem. Większość na ogniskowej 18mm. Co prawda były "PSute".
A nie myślałaś, by w miejsce nowego obiektywu N18-55 kupić używany N18-70?

Napiszę Ci co mi przeszkadza w tym body. Najbardziej matryca. Według mnie, najwyższe, używalne iso to ISO800.
Następnie - pomiar światła matrycowy - choć jakoś to obchodzę :)

Poza tym, to dobry korpus! I szczerze Ci go polecam!

kronos28
30-07-2008, 20:47
Czemu?Aż tak źle wychodzą?

nie o to chodzi - zdjęcie bez obróbki a efekt koncowy w postaci ZDJĘCIA się nawzajem wykluczają - każdy coś robi przy zdjęciu - kadruje, wyostrza, podciąga kontrast, saturację itd. aby dojść do zamierzonego efektu końcowego

Napiszę Ci co mi przeszkadza w tym body. Najbardziej matryca. Według mnie, najwyższe, używalne iso to ISO800.
Następnie - pomiar światła matrycowy - choć jakoś to obchodzę :)

rzuć sobie to 800 iso na papier i poszukaj szumów :)

Vodafone
30-07-2008, 20:48
D80 to jedna wielka wada... przede wszystkim to brzydkie jpg ( chyba ze będziesz obrabiać fotki to wtedy RAW daje radę ;-) ) Jeśli już musisz coś kupić to kup sobie D60 wychodzą z niego bardzo ładne jpg albo poczekaj na D90 bo D80 według mnie to jedna wielka pomyłka Nikona...;-)

Fresa
30-07-2008, 20:49
Hmm, jesli chodzi o obiektyw to prędzej czy pózniej kupie lepszy, ale przez pare miesiecy będę pracować na tym podstawowym....

sivy
30-07-2008, 20:50
Może lepiej 50 1.8 ???

autograf
30-07-2008, 20:51
rzuć sobie to 800 iso na papier i poszukaj szumów :)

Wiem, wiem. Czytałem również wątek Adama, a w nim m.in. o ISO ;)

OT. Maziałeś wiesz co?

Fresa
30-07-2008, 20:52
Dlaczego tak pan sądzi?

kronos28
30-07-2008, 20:53
....albo poczekaj na D90 bo D80

pewnikiem za jedyne minimum 3k za puszkę :D, zakładając że w ogóle się taka puszka ukaże, bo jak na razie to tylko pobożne życzenia

autograf
30-07-2008, 20:53
D80 to jedna wielka wada... przede wszystkim to brzydkie jpg ( chyba ze będziesz obrabiać fotki to wtedy RAW daje radę ;-) ) Jeśli już musisz coś kupić to kup sobie D60 wychodzą z niego bardzo ładne jpg albo poczekaj na D90 bo D80 według mnie to jedna wielka pomyłka Nikona...;-)

Skąd wiesz? Miałeś D80?
Fresa, nie słuchaj tego co piszę Vodafone.

Hmm, jesli chodzi o obiektyw to prędzej czy pózniej kupie lepszy, ale przez pare miesiecy będę pracować na tym podstawowym....

Pewnie tak, ale uwierz - warto nad tym pomyśleć już teraz. Wysyłam Ci PM.

Fresa
30-07-2008, 20:56
Być może moje zdjęcia będą do niczego, ale nie będę ich przerabiać...Dlatego zalezy mi na tym by zdjęcia wychodziły dobrze, i zastanawiam się nad kupnem jakiegoś Nikona, teraz pracuje na Kodaku Z712 IS,nigdy nie przerabiałam zdjęc, ale też czasem nie wychodziły...

kronos28
30-07-2008, 20:56
OT. Maziałeś wiesz co?

rozbebeszyłem, wyczyściłem i se leży jak na razie, musze to zrobić, bo pojutrze wyjazd

co do d80 - jak się dobrze pogmera w menu ustawień zdjęcia to jakieś te jpegi normalne wychodzą.

Vodafone
30-07-2008, 20:58
pewnikiem za jedyne minimum 3k za puszkę :D, zakładając że w ogóle się taka puszka ukaże, bo jak na razie to tylko pobożne życzenia

no właśnie... problem w tym że nie wiadomo czy w ogóle się pojawi...

Tak drogi Autografie... ostatnio byłem na weselu i był tam pan który robił fotki w jpg... gdy zapytałem dlaczego nie robi w RAW odpowiedział,że nie chce mu się obrabiać... powiem szczerze ze kadry nawet całkiem całkiem ale kolorystyka itd przy zdjęciach z D60 to według mnie dramat...

Moim zdaniem warto kupic D80 jedynie wtedy gdy bedziesz robić foty w RAW oraz obróbka... lecz moze wtedy warto pomyślec o D200 ;-)

timi
30-07-2008, 20:58
Co by się nie kupiło to zawsze będzie jakieś ale. Przed zakupem siedzi sie i ogląda zdjęcia, czyta testy, gdy już ma pieniadze w garści to ma się tak skołowana głowę ze człowiek nie wie sam co ma kupić. Jeżeli masz tylko tyle pieniędzy kup d80, z czasem powiększysz swoja szklarnie o nowe obiektywy.

prz3mo
30-07-2008, 20:59
D80 to jedna wielka wada... przede wszystkim to brzydkie jpg ( chyba ze będziesz obrabiać fotki to wtedy RAW daje radę

Większych idiotyzmów dawno nie czytałem...

Tak drogi Autografie... ostatnio byłem na weselu i był tam pan który robił fotki w jpg... gdy zapytałem dlaczego nie robi w RAW odpowiedział,że nie chce mu się obrabiać... powiem szczerze ze kadry nawet całkiem całkiem ale kolorystyka itd przy zdjęciach z D60 to według mnie dramat...

I na podstawie oględzin na LCD tego kolesia twierdzisz, że z D80 wychodzą brzydkie jpg. Nie mam więcej pytań.

ps. Chyba kogoś kolego Vodafone mi przypominasz... Czyżby nowe wcielenie pewnej osoby , LOL.

Vodafone
30-07-2008, 21:01
Być może moje zdjęcia będą do niczego, ale nie będę ich przerabiać...Dlatego zalezy mi na tym by zdjęcia wychodziły dobrze, i zastanawiam się nad kupnem jakiegoś Nikona, teraz pracuje na Kodaku Z712 IS,nigdy nie przerabiałam zdjęc, ale też czasem nie wychodziły...

To polecam D60 a potem jak coś D300... D80,D200 odpada ze względu na brzydkie jpg-i Poszukaj może gdzies jeszcze kupisz D40X - poprzednik D60 powinnas być zadowolona Oczywiście D60 i D40X ma jedną wadę brak śrubokręta... ale jpg są kozackie ;-(

Vodafone
30-07-2008, 21:02
Większych idiotyzmów dawno nie czytałem...

Porównaj sobie z D60 myslę że wtedy zrozumiesz o co mi chodzi...

I na podstawie oględzin na LCD tego kolesia twierdzisz, że z D80 wychodzą brzydkie jpg. Nie mam więcej pytań.

Na podstawie fot które dostałem od niego.... i naprawdę szału nie robiły ;-)

ps. Chyba kogoś kolego Vodafone mi przypominasz... Czyżby nowe wcielenie pewnej osoby , LOL.

HappySeven to mój brat... mamy podobne zdanie na temat D80 a poza tym gdybyś dokładnie czytał to w którymś tam wątku napisałem ze to moj brat... więc nic nowego nie odkryłeś ;-)

Fresa
30-07-2008, 21:05
Dokładnie, a ja jeszcze go nie kupiłam, a mam go już dość.Bo nie wiem co kupić, każdy piszę co innego...Trudny wybór, a wiem ze szybko body nie zmienie...Chcę mieć bez przeróbki dobrej jakości zdjęcia...Ale nie wiem czy to możliwe.

kronos28
30-07-2008, 21:06
... D80,D200 odpada ze względu na brzydkie jpg-i

:lol:

sivy
30-07-2008, 21:08
Dokładnie, a ja jeszcze go nie kupiłam, a mam go już dość.Bo nie wiem co kupić, każdy piszę co innego...Trudny wybór, a wiem ze szybko body nie zmienie...Chcę mieć bez przeróbki dobrej jakości zdjęcia...Ale nie wiem czy to możliwe.
:) nie przejmuj się D80 to bardzo dobry aparat - zamiast kita wez 50 1.8 i ciesz sie naprawde ostrymi zdjeciami.

timi
30-07-2008, 21:08
Przyjdzie kupić "canona ":mrgreen: s5is bardzo dobre jpg (cukierkowate) i nie trzeba martwic się o obiektywy.

prz3mo
30-07-2008, 21:09
Chcę mieć bez przeróbki dobrej jakości zdjęcia...Ale nie wiem czy to możliwe.

Możliwe, nie czytaj głupot.
D80 daje ładne jpg prosto z puszki (oczywiście pod warunkiem, że naciskający spust ma pojęcie o tym co robi).

kronos28
30-07-2008, 21:10

obróbka chociaż w najmniejszym stopniu w celu prezentacji w sieci czy oddania do labu na wywołanie jest wręcz niezbędna. Swoją drogą znając życie i tak zaczniesz robić w rawach a jpeg bedzie do celów rekreacyjnych typu ciocia na imieninach i do jakiś masówek gdzie sie robi 2000 fotek (chociaz ja takie rzeczy tez w raw robie i nie narzekam, jak się ma wprawę to idzie to szybko i sprawnie).

Jak ci pisałem d80 tez generuje całkiem ładne jpegi tylko trza je sobie "dostosowac" (czytaj pogmerać nastawami w menu) do własnych wymagań.

Vodafone
30-07-2008, 21:10

Moim zdaniem najlepiej umów się z kimś z forum kto ma D80 oraz z kimś kto ma D40X lub D60 i jest z Twojego miasta... i porównaj jpg i wtedy podejmiesz decyzję ;-)

Ja bym nie kupił D80 - polecam D40X lub D60 albo D300 jeśli masz tyle pieniążków... można jeszcze troszkę poczekać może wyjdzie D90

Takie jest moje zdanie... a Ty zrobisz jak będziesz uważała... pozdrawiam :-)

Miden
30-07-2008, 21:11
Vodafone ma racje. JPGi z D80 są kiepskie. Soft w D40 już lepiej sobie radzi.

Ale ja bez rawów nie wyobrażam sobie życia ;)

autograf
30-07-2008, 21:12

Fresa,
posłuchaj. Żadne zdjęcie nie jest dobre bez obróbki. Żadne ze zdjęć prezentowanym na forum to JPG prosto z puszki (choć były wyjątki). Ale mam na myśli, żadne dobre zdjęcie!

Wracając do korpusu. To świetny sprzęt na początek. Nie kupuj D40, D40x, D60 ze względu na brak śrubokręta.
Puszki od D80 w górę mają ów silnik.

Co do JPGów to nie zgadzam się z opinią Vodafone.

Vodafone
30-07-2008, 21:13
Vodafone ma racje. JPGi z D80 są kiepskie. Soft w D40 już lepiej sobie radzi.

Ale ja bez rawów nie wyobrażam sobie życia ;)

Ja też.. :-)

Fresa
30-07-2008, 21:16
hideko666.deviantart.com Chcesz powiedzieć ze te zdjęcia są kiepskie, są bez obróbki, i kupując Nikona chcę by były lepsze od tych...I bez photoshopa...

sivy
30-07-2008, 21:22
Ja uwazam, ze wcale nie trzeba zdjec obrabiac jezeli ktos takiej potrzeby nie czuje. Zrobic gowniane zdjecie kazdy potrafi a potem siedziec w PS i poprawiac.

Fresa
30-07-2008, 21:25
I ja nie chce róbić gównianego zdjęcia...Chce by to był od poczatku do końca orginalne zdjęcie, orginalne i dobre...

Nemeth
30-07-2008, 21:39
I ja nie chce róbić gównianego zdjęcia...Chce by to był od poczatku do końca orginalne zdjęcie, orginalne i dobre...

Oj ... długa droga przed Tobą.

Zdając się na jpg postępujesz wygodnie. Aparat wypluwa jpg, które można oglądać w sieci albo na papierze. Tylko, że elektronika aparatu je obrabia. Obrabia wg. algorytmów wymyślonych przez szereg japońskich inżynierów.

Im szybciej zaczniesz zapisywać pliki w RAW tym prędzej zaczniesz robić po prostu zdjęcia.

Fresa
30-07-2008, 21:45
Hmm, długa droga wiem...Mając na mysli orginalne zdjęcia,chodziło mi o to co tworzy aparat, i w co nie wtrąca się komputer...Swoją drogą śliczne masz te zdjęcia, przeróbka?

Canokin
30-07-2008, 21:52
Ja mam D80 i z kitowym obiektywem 18-55 VR zdjęcia były różne, może dlatego, że robie w jpg'ach bez późniejszych obróbek (o zgrozo, straszny ze mnie amator). Ale też wychodziły zdjęcia ładne (jak dla mnie). Różnice poczułem jak kupiłem 50/1.4, po prostu zdjęcia zaczęły mi się częściej podobać. Myślę, że do nauki, jako baza to bardzo dobre body. Jeśli jeszcze jesteś zainteresowana to mogę Tobie podesłać parę zdjęć.

Fresa
30-07-2008, 21:54
Chętnie , [email protected] co byś nie musial szukać...

Vodafone
D40X i D60 robią cukierkowe foty :-) Najlepiej umów się z kimś kto ma D80 i D60 i sama oceń... jpg z tych puszek

Najlepsze rezultaty osiągniesz poprzez obróbkę i format Raw tak jak napisał Nemeth...

NBA
Po moim romansie z D80, powiem Ci jedno - pucha to 30% reszta szkło... Uwierz... :):)

kronos28
30-07-2008, 21:55
Hmm, długa droga wiem...Mając na mysli orginalne zdjęcia,chodziło mi o to co tworzy aparat, i w co nie wtrąca się komputer...

ale to co widzi w zasadzie aparat to masz dosłownie w formacie RAW. Jpeg to jest fota obrobiona przez komputer ale ten w aparacie (i tu masz to co sobie ustawisz i jak to obrobi soft aparatu - bez twojej ingerencji [WB, saturacja, kontrasty itepe], w RAW masz panowanie nad całym procesem obróbki zdjęcia od mozliwosci dostrojenia WB, odp wyostrzenia itepe.).

Canokin
30-07-2008, 22:02
Po moim romansie z D80, powiem Ci jedno - pucha to 30% reszta szkło... Uwierz... :):)

Zgadzam się całkowicie, chociaż nie jestem pewien co do tych 30%, ale pewnie będzie coś koło tego ;) A zdjęcia wysłałem, mam nadzieję, że będą powodem na plus, a nie na minus ;)

prz3mo
30-07-2008, 22:03

To czy zdjęcie będzie gówniane czy nie - zależeć będzie TYLKO od Ciebie. Tyle w temacie.

jm
30-07-2008, 22:04
Na PW moja realna oferta pomocy.

Nemeth
30-07-2008, 22:08
Hmm, długa droga wiem...Mając na mysli orginalne zdjęcia,chodziło mi o to co tworzy aparat, i w co nie wtrąca się komputer...Swoją drogą śliczne masz te zdjęcia, przeróbka?

Hmm...
To "w co wtrąca się komputer" jest właśnie robieniem zdjęcia. Ściślej jego wywoływaniem. Tyle, że cyfrowym.
To co wypluwa aparat a co Tobie wydaje się być "oryginalnym" zdjęciem jest wyborem z tysięcy kombinacji przewidzianych przez inżynierów Nikon dokonanej przez procesor w aparacie. Nie koniecznie słusznym. Chcesz ograniczać się do kadrowania (skądinąd bardzo ważnego) i wciskania spustu migawki?

Pamiętaj, że w dobie analoga zrobienie zdjęcia nie kończyło się na wciśnięciu owego spustu.

A co do pytania - czy moje zdjęcia to przeróbka...
Zadałem kiedyś pytanie orędowniczce "zdjęć czyli bez obróbki" czy jest w stanie ocenić, które zdjęcie to ewidentna przeróbka a które zdjęcie to zrzut z matrycy ( o tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=756059&postcount=145) ).
Nie uzyskałem odpowiedzi. Jeśli nie można odróżnić zdjęcia z obróbką od tego bez obróbki o czym to świadczy?
Pytanie tylko ile zdjęć uda się zarejestrować wciąż ułomną matrycą cyfrową w taki sposób by wiernie odtworzyć to co widziały nasze oczy?

Pienia
30-07-2008, 22:14
wtrącę się...miałem D40 i teraz mam D80(szkła jak w stopce) i wcale nie uważam, że jpg-i są beznadziejne..są takie jak sobie ustawisz puszkę zarówno w jednym jak i w drugim...oczywiście raw-y są oki, ale nie zawsze jest czas i umiejętności , żeby z nich coś wykrzesać...najlepiej zapisywać w raw+jpg i robić i to bardzo dużo fot... a po czasie siadać do obróbki. Ja nie mam problemów z raw-ami z D80 i jestem z nich tak samo zadowolony jak kiedyś z D40...ale to moje subiektywne zdanie...kup D80 i jak na razie nie masz kasy N 50/1.8 i pstrykaj ile wlezie...! a potem może Tamrona 17-50 2.8 ? bo super szkiełko za taka kasę...pozdrawiam!

Miden
30-07-2008, 22:18

To kup aparat na klisze ;) Chociaż przecież też wywyłując zdjęcia, dodając różnych środków (odczynników) mozna troche czarować ;)

carl00s
30-07-2008, 22:37
tak czytam ten watek i nie wiem czemu, ale zaaltuje mi tu jakas prowokacja. no kurde
"chce robic fotki dobre od a do z i bez obrobki". No to zostan przy kompakcie, ktory juz w samym sobie przerabia zdjecia wyostrzajac i dodajac kolorki, kontrast itp.
Ja mam osobiscie to co w stopce - przez pierwsze kilka miechow jechalem na jpg - byly calkiem w miare. nawet bez obrobki. ale lustro to predzej czy pozniej na Tobie wymusi - nie ma mocnych. Oczywiscie, mozna byc ortodoksem purysta - i nie dlubac nic przy focie - ale to nie tedy droga, to po prostu sie nie sprawdza...
Wiec IMHO albo godzisz sie na podstawowa edycje (minimum), no albo lepiej daruj sobie lustro...

Jarek S.
30-07-2008, 23:32
Tak tu czytam was nie pytam o aparat bo już mam ale chodzi o te Raw-y nigdy nie lubiałem Raw-ów a wy ty ciągle otym piszecie jedno pytanie mam gdy już przerobicie zdjęcie to ile zdjęć trzymacie na kompie z tą samą fotą bo aparat robi dwa a potem obróbka a potem to wychodzą giga. O obróbke bede pytał kiedy indziej co i jak.

Pozdrawiam

251kris
30-07-2008, 23:39
Tak tu czytam was nie pytam

To jakiś rap jest?

D80 to jedna wielka wada...

Dobra, dobra, D300 też kiedys przestanie robic zdjęcia i ładne jpgi, zobaczysz.

autograf
30-07-2008, 23:41
To nie jest prowokacja. Rozmawiam z Fresa na GG.

Doradzam nowy korpus D80 i używany N18-70.
Koleżanka dysponuję budżetem ok 2500zł.

Co myślicie?

sivy
31-07-2008, 08:06
To nie jest prowokacja. Rozmawiam z Fresa na GG.

Doradzam nowy korpus D80 i używany N18-70.
Koleżanka dysponuję budżetem ok 2500zł.

Co myślicie?

Ja zostane przy 50 1.8

carl00s
31-07-2008, 08:14
imho dobra rada, 18-70 na poczatek bedzie jak znalazl - 50 mm jest ok, ale w momencie jakiegos szerszego kata odpada. Swiatlo swiatlem, ale trzeba tez myslec o innych aspektach.

mihow
31-07-2008, 08:44
No dobra - to teraz ja powiem parę zdań.

Cała ta dyskusja świadczy albo o nieznajomości tematu przez autora, albo to jakaś mega prowokacja.
Cały czas się dziwię, że są ludzie, którzy myślą, że jak kupią lustro za 2500zł to zdjęcia w JPG będą hipersupercacy.
Oczywiście lustrzanka daje zupełnie inną jakoś zdjęcia niż kompakt, ale jakość w innym wymiarze. Albo tekst: "Ja pier...... Aparat za 4000zł a zdjęcia robi gorsze niż mój Sony za 600zł"... Wymiękam.

Człowieku - posłuchaj ludzi na tym forum i kup D80 + 18-70 i rób w RAW'ach, albo ustaw sobie tak puszkę, aby JPG były akceptowalne. Niestety chcąc osiągnąć pewien poziom zdjęć samo wciśnięcie spustu nie wystarczy. Czasem nad zdjęciem trzeba posiedzieć. Tylko jest jeszcze jedno ale - ja nie wiem jakie ty chcesz mieć zdjęcia... To jest temat indywidualny. Każdy ma inne wyobrażenie i gust.

Najlepiej pożycz aparat od kogoś znajomego, porób trochę zdjęć. Potestuj. Ew. kup i jeżeli się nie sprawdzi zawsze możesz sprzedać z niewielką stratą, ale lepiej spróbować niż potem żałować... D80 da ci na pewno więcej możliwości rozwoju niż D40 lub D60. Uwierz. Sam robię zdjęcia D70 od trzech lat. I jakoś nie narzekam na ich jakość. Ale niestety - 20 tys. zrobionych zdjęć potrafi trochę nauczyć. I myślę, że D70 pozostanie w mojej stajni dożywotnio...

A osoby, które piszą, że D80 robi gówniane JPG niech zamilkną na wieki. Po co wogóle takie bzdury opowiadać?

Fresa
31-07-2008, 09:17
''Cała ta dyskusja świadczy albo o nieznajomości tematu przez autora, albo to jakaś mega prowokacja.''

To nie prowakacja, i faktycznie nie mam za duzej wiedzy na ten temat..Ale jestem typem, który nie nauczy się z teorii , musi mieć praktyke.To niestety wiaze się z kupnem i uczeniem się sprzętu krok po kroku, nie mam jednak już tysiecy na koncie więc muszę iśc po porade, zeby nie testować wszystkiego...
Zdjęcia maja byc cukierkowem Nikon D80 jest już pewny teraz tylko jaki obiektyw..

mihow
31-07-2008, 09:27
(...) teraz tylko jaki obiektyw..

Aby nie ładować się w koszty to najrozsądniej Nikkor 18-70.
Potem można pomyśleć o czymś bardziej ambitnym...

tomekzi
31-07-2008, 10:17
Na obiektyw N18-70 trzeba uważać, bo dużo miało cholernego BF, a zwłaszcza przy wspomaganiu diodą z zewnętrznej lampy błyskowej. Przerabiałem kilka takich...

mihow
31-07-2008, 10:18
Na obiektyw N18-70 trzeba uważać, bo dużo miało cholernego BF, a zwłaszcza przy wspomaganiu diodą z zewnętrznej lampy błyskowej. Przerabiałem kilka takich...

Oj chyba żartujesz :)
To szkło można brać praktycznie w ciemno - może miałeś problem z puszką?

carl00s
31-07-2008, 10:20
moze i mialo, ale kupujac u nas na gieldzie, gdzie co drugi sprzedajacy to onanista sprzetowy jesli chodzi o FF/BF, to masz w zasadzie 99,99% pewnosci ze dostaniesz sprzet bez tej wady. (oczywiscie nie chcialem nikogo urazic moim stwierdzeniem - chodzi mi o pozytywna strone zjawiska ;) )

trud
31-07-2008, 10:55
Dlaczego odnoszę wrażenie, że za jakiś czas Fresa wróci na forum z tematem typu "chwile zwątpienia".

sevenoo
31-07-2008, 11:06
co do zlej jakosci jpeg z d80 to nie wiem czy w d60 jest lepiej ... d60 poporstu ma wiecej opcji cukierkowania:)
Jak w d80 dasz na VIVID lub VIVID+ czy jak to tam bylo , ewentualnie cos z modyfikujesz to z puchy tez "ladnie" w sensie kolorowo wychodzi:)

Vanitari
31-07-2008, 11:13
To i ja swoje 3grosze dorzucę. Kup D80 to naprawdę dobra puszka, sama zobaczysz ze jpg są całkiem całkiem ale przestaną Ci z biegiem czasu wystarczać.Ja osobiście o jpg zapomniałem po jakiś 2tygodniach użytkowania,teraz to używam ich tylko do tak zwanych okazji imieninowo-imprezowych. Co do szkiełka, to 18-70 albo 50

mihow
31-07-2008, 11:24
To i ja swoje 3grosze dorzucę. Kup D80 to naprawdę dobra puszka, sama zobaczysz ze jpg są całkiem całkiem ale przestaną Ci z biegiem czasu wystarczać.Ja osobiście o jpg zapomniałem po jakiś 2tygodniach użytkowania,teraz to używam ich tylko do tak zwanych okazji imieninowo-imprezowych. Co do szkiełka, to 18-70 albo 50

Zamiast 50-tki proponowałbym używaną 35-tkę 2.0 (za 750zł już można kupić) - jest znacznie szersza.
Niestety - ale 50-tka może okazać się zbyt wąska w pomieszczeniach lub nawet do fotografowania krajobrazu lub architektury...

prz3mo
31-07-2008, 11:28

Uściślijmy - nieduży BF występuje dość często w tym szkle przy ogniskowej 18mm. Jest to praktycznie niezauważalne.

mirektoja
31-07-2008, 11:33
Posiadalem D80 przez 1.5 roku i jesli ktos pisze ze nie mozna zrobic dobrego jpega z tej puszki to albo nie wie co pisze albo nie robil zdjec tym aparatem. polecam D80 i do jpegow i do rawów iso max 800

Fresa
31-07-2008, 13:42
Dlaczego odnoszę wrażenie, że za jakiś czas Fresa wróci na forum z tematem typu "chwile zwątpienia".

Dokładnie, ja już mam ogromne zwątpienia....Kupie Nikona D80 , a obiektyw pozostaje nadal zagadką.

mihow
31-07-2008, 13:44
Dokładnie, ja już mam ogromne zwątpienia....Kupie Nikona D80 , a obiektyw pozostaje nadal zagadką.

Dlatego zdaj się na doświadczenie innych.
Na początek 18-70 w zupełności Ci wystarczy.
Po jakimś czasie spokojnie możesz rozglądać się za czymś jaśniejszym...

autograf
31-07-2008, 14:00
To co Fresa, spotykamy sie w Krakowie? ;)
Wszystko sobie obejrzysz na żywo.

Fresa
31-07-2008, 14:02
Autograf,spotkanie jak najbardziej aktualne nie mówie ze nie...

fader_audio
31-07-2008, 14:56
mogłbym służyc pomocą i ewentualnie pomóc w sposób jak poprzednik. Teraz wyjeżdzam na urlop więc jeśli znjade jeszcze chwilkę wyślę kilka fotek na mail, co masz zamiar fotografować. Postaram się wybrać fotki pod Twoje upodobania...
Jeśli chodzi o iso to 1000 nadaje się jeszcze 1250 może być a 1600 to już lepiej unikać choć tragedii nie ma

Fresa
31-07-2008, 15:07
mogłbym służyc pomocą i ewentualnie pomóc w sposób jak poprzednik. Teraz wyjeżdzam na urlop więc jeśli znjade jeszcze chwilkę wyślę kilka fotek na mail, co masz zamiar fotografować. Postaram się wybrać fotki pod Twoje upodobania...
Jeśli chodzi o iso to 1000 nadaje się jeszcze 1250 może być a 1600 to już lepiej unikać choć tragedii nie ma

Moja odpowiedz jest na PW...

Campo
31-07-2008, 15:24
Przepraszam, czy ktos mi moze wytlumaczyc (zdefiniowac) co znaczą te "brzydkie jpg" albo "ladne jpg"? Tylko tak konkretnie prosze.

mihow
31-07-2008, 15:26
Przepraszam, czy ktos mi moze wytlumaczyc (zdefiniowac) co znaczą te "brzydkie jpg" albo "ladne jpg"? Tylko tak konkretnie prosze.

Ładne JPG to takie ładne kolorowe zdjęcia.
Brzydkie JPG to takie mniej kolorowe brzydkie ogólnie zdjęcia.

:)

carl00s
31-07-2008, 15:27
brzydki jpg - taki, ktory nie podoba sie samemu autorowi zdjecia (taki produkuje D80).

ladny jpg - taki, ktoy sie autorowi podoba, bez najmniejszej edycji (takowe wypluje z siebie D60).

To tak po mojemu, mam nadzieje ze dosc konkretnie:). Pomijajac, ze sam sobie zaraz strzele w po lapkach za to co napisalem...

Campo
31-07-2008, 16:07
brzydki jpg - taki, ktory nie podoba sie samemu autorowi zdjecia (taki produkuje D80)

hehehe :):):):)
Nakwazniejsze, ze w tym upale jeszcze nam wszystkim tutaj humor dopisuje ;).1

carl00s
31-07-2008, 16:56
hehehe :):):):)
Nakwazniejsze, ze w tym upale jeszcze nam wszystkim tutaj humor dopisuje ;).1

Lepiej jest jednak pośmiać się, niż iść na noże mając za motyw "wyższość coca coli.. itd" :D.

A gwoli ścisłości - ja wcale nie uważam, że D80 pluje brzydkimi jpg'ami, a D60 wręcz na odwrót. Uważam, że każdy ma to, co sobie ustawi w puszce i juz. Miałem okazję kliknąć fotkę i jednym i drugim ciałem, z tym samym obiektywem, w tych samych warunkach oświetleniowych, na statywie (najpierw d60 pozniej d80). Ustawienia wszystkie na zero (bez ostrzenia, kontrastu, kolorow- slowem default totalny). I jak na moje laickie oko - nie było różnicy, poza tym, że jpg z d80 był jakby minimalnie jaśniejszy. ale to tylko moja opinia:)

Polsar74
31-07-2008, 17:03
Tutaj (http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d-80-18-55-mm-af-s-vr-dx.bhtml) jest IMO całkiem całkiem oferta jak dla początkującej osoby (zaleta to niska rata :-)). Ten obiektyw naprawdę nie jest taki tragiczny jak wiele osób o nim mówi (wiem, bo miałem (wraz z 18-70DX - dlatego poszedł pod młotek)).
pzdrw

tomala
31-07-2008, 17:17
[...]I jak na moje laickie oko - nie było różnicy, poza tym, że jpg z d80 był jakby minimalnie jaśniejszy. ale to tylko moja opinia:)

Niektórzy proponują co do D80 ustawianie EV na -0.3 lub -0.7, co teoretycznie rozwiązuje problem. W sumie lepiej nie doświetlić niż przepalić.

autograf
31-07-2008, 23:35
Zdecydowanie odradzam 18-55 za jego plastikowość - wraz z bagnetem. Dłuższy, ciemniejszy koniec to też in minus - oczywiście w zestawieniu z N18-70.

sobee
01-08-2008, 20:24
Witam, jestem zupełnie nowy, jednak mam podobny problem jak Fresa, jestem zdecydowany na d80 lecz nie mam na poczatek tyle kasy żeby kupić dobry obiektyw. Myślałem żeby na początek kupić stałke tj. 50 1.8 ale już mi kilka osób mówiło że mnie to będzie bardzo denerwowało tzn. że bez zooma żadnego, że za wąski itp. z drugiej strony czytałem gdzieś że właśnie na takiej stałce najlepiej sie uczyć "robienia zdjęć". Nie wiem już czy brać właśnie tą 50-tkę, czy 18-70, czy może 18-55 na początek. Jestem pewny tylko tego że będize to d80.... d60 może wchodził by w grę gdzyby miał śrubokręt a tak to wg mnie lipa wielka.... jak patrzyłem na ceny w stanach to d80 z 18-200 VR wychodziło około 2700 na złotówki, no ale cóż, do USA nie lecę razcej w najbliższym czasie :).... Aha mój budżet na poczatek to także około 2500 zł

mihow
01-08-2008, 20:37
Ja już swoje powiedziałem w tym temacie - polecam na początek KIT'a 18-70 lub używaną 35-tkę 2.0.
Innej opcji nie widzę...

Dla mnie EOT

Tofifik
01-08-2008, 20:50
nie wiem co to za krucjata na d80, ale wiem jedno d80 robi przyzwoite zdjęcia do iso 800 w rawach i jpg (chociaz tu nie wiele zdjęć zrobiłem ale nie były gorsze) co na początek zupełnie wystarcza. Co do kicorów to myśle ze 18-70 to bardzo dobry i uniwersalny zoom chodz wg mnie optycznie gorszy od 18-55.
Jeśli chesz kupić nikona to wlaśnie coś w tym musisz wybrać. Bo jeśli chcesz tani aparat to do stajni obok (canon) :)

sobee
01-08-2008, 21:00
o canonie słyszałem że nie można tam wybrać w miarę dobrego taniego szkła, natomiast w nikonie już tak, nie mam sporo pieniędzy aby kupić sobie np marka i jakąś elkę :) a chcę robić zdjęcia lustrzanką, zresztą nie chcę nikogo obrażać ale mi jakoś canon nigdy nie "leżał", to moje subiektywne odczucie, oraz dośwaidczenie na kompaktach NIKONA. pisałem że zdecydowałem się na d80, w sumie to wchodziło by jeszcze np d70 , d70s ale nie wiem gdzie szukać, nie znam się na tym i nie chciałbym kupić czegoś wyeksploatowanego.... pozdrawiam...

Tofifik
01-08-2008, 23:50
obecnie d70 nie ma sensu a moim zdaniem jest przereklamowany na d80 mozna tez zrobic 80k zdjęć, a ma większy wizjer i wiecej funkcji. co do canona to mi również ergonomia, menu się nie podobają a pozatym canon to plastik mombastik ale bez fantastic. Nikon jest poprostu narzędziem fotografa. :)

sivy
02-08-2008, 00:47
brzydki jpg - taki, ktory nie podoba sie samemu autorowi zdjecia (taki produkuje D80).

ladny jpg - taki, ktoy sie autorowi podoba, bez najmniejszej edycji (takowe wypluje z siebie D60).
.

hehehe no tak właściciel D60 który twierdzi że lepszy jest niż D80 - BZDURA:) nie oszukujmy sie D80 to aparat o klase wyzej niz D60. to tak jakby napisac ze Mercedes S klasa jest mniej wygodny niz Mercedes klasy E :)

carl00s
02-08-2008, 09:17
hehehe no tak właściciel D60 który twierdzi że lepszy jest niż D80 - BZDURA:) nie oszukujmy sie D80 to aparat o klase wyzej niz D60. to tak jakby napisac ze Mercedes S klasa jest mniej wygodny niz Mercedes klasy E :)

MOze bys przeczyta caly watek, i caly moj post cytowal co?

Bo ja nigdzie nie napisalem ze D60 robi ladniejsze jpgi, wrecz przeciwnie, napisalem nawet ze nie widze miedzy jpg roznicy, moze d80 daje jasniejsze nieco. Wiec kolego, jak juz czytasz, to ze zrozumieniem...

peem12
03-08-2008, 18:00
polecam obiektyw Tamrona 17-50, f 2.8
sam mam ; )

Seeker
03-08-2008, 18:36
"Mam zamiar kupić sobie Nikona D80 z obiektywem 18-55..."

Kup samo body i poszukaj uzywanego 18-55 (oscyluje w poblizu 300zl).
Do nauki spokojnie wystarczy, a kiedy wyrobisz sobie poglad na temat wlasnych potrzeb,
dokupisz wlasciwe szklo. Jesli starego nie sprzedasz, to strata i tak niewielka.

Gdybys jednak mogla sobie pozwolic (i byla zdecydowana), to mozesz od razu zapodac 18-200VR.
Jest na tyle dobry i uniwersalny, ze na dluzszy czas bylby spokoj ze szklami.

fraktal-im
06-08-2008, 09:44
Jpegi z D80 są takie jakie chce fotograf - jezli chce ładne to są ładne, jesli chce brzydkie to będą brzydkie.

D40 - D60 mają prawdopodobnie inne ustawienia domyślne (podciągnięte wyostrzanie, nasycenie kolorów itp). To samo uzyskasz na D80 (patrz: http://www.kenrockwell.com) jak pogrzebiesz w menu.

Ja też nie chcę się męczyć w PSie (tylko kadruję). Moje pierwsze jpgi na D80 to kompletne dno było. Teraz to zupełnie inna bajka.

Moim zdaniem najwazniejszym parametrem jest balans bieli. Pod tym względem D80 ma znacznie większe możliwości.
Śrubokręt daje dostęp do całej masy obiektywów. Do tego większy wizjer.

Jeżeli chcesz tylko popstrykać weź D40, jeżeli pragniesz poznać sprzęt i używać go w pełni świadomie weź D80.
(na końcu i tak się okaże, że najtrudniej znaleźć dobry temat :)