Zobacz pełną wersję : Różnica w szybkości AF w D70s i D300
Witam,
przymierzam sie powoli do przesiadki na D300. Szukam, czytam, słucham roznych zrodel, zeby sie upewnic czy ma to sens:)
Znalazlem tez sporo info na forum o bajerach jakie mozna poustawiac w D300 odnoscie ustawien AF.
Pytanie: Czy na takich szklach jak 85/1.8, 50/1.8, 35/2 D300 szybciej bedzie nastawial ostosc? I czy ta roznica bedzie wyraznie zauwazalna?
Problem mam z tym na razie przy D70s, ze jak robie np. zdjecia dzieci, ktore ida/biegna w moja strone, ale nie tylko, to 50% zdjec jest nieostrych... Zazwyczaj staram sie, zeby oczy byly ostre, ale zawsze gdzies wychodza poza GO.
Z gory dzieki za pomoc.
p.
Nie wiem, jak będzie w D300, ale wiem, że roznica w szybkości AF między D70 a D200 jest kolosalna (sprawdzałem na zmianę). jesli chodzi o strzelanie do ruchomych obiektów, to z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, że liczy się tez szybkośc samego szkła, bo jesli podepniesz szkło bez SWM, to zawsze będzie na niekorzyść...
liczy się tez szybkośc samego szkła, bo jesli podepniesz szkło bez SWM, to zawsze będzie na niekorzyść...
Z tego zdaje sobie sprawe, dlatego pytanie padlo tylko o te trzy stalki, bo z reszta szkiel, ktore posiadam w mojej 70-tce nie mam takiego problemu az na taka skale.
Różnica będzie na pewno znaczna. Tak jak NBA mówi. Przy przesiadce z d70s na d200 była dosyć spora, a to co się dzieje na d300 to już pewnie kosmos :)
Jak dla mnie różnica AF była kolosalna (d70-> d300) Zwłaszcza w obiektywach ze śrubokrętem. D70 ma strasznie głośny silnik, w D300 jest o wiele ciszej, dokładniej i szybciej.
Sztolcman
30-07-2008, 21:19
Potwierdzam. D300 ma o wiele doskonalszy system śledzenia obiektów w ruchu, który w praktyce sprawdza się wyśmienicie. W D50 nie zawsze działało mi to jak trzeba.
No cóż...mój d70s też wysiada przy d300
Więc za kolegami :
Różnica jest znaczna
d70s -> d200 różnica duża, bawiłem sie kwadrans d300-d200 różnica minimalna, co do "trafiania" nie wiem jak sprawa wyglada, ale D300 wydawał sie ździebko szybszy.
Apropo stałek - miałem w ręce mojego D80 z 50/1.8 i koles obok mnie d200 z 50/1.8, niestety on był szybszy... :(:(
Co za pytanie nie ma co porównywać staruszka z przed 3 lat do nowych wynalazków, na pewno będzie lepiej. Moja 50mm f1,4 to aż ją chce wyrwać podczas śledzenia obiektu z D300, mam d70s bez porównania. To zupełnie inne puszki, 3 lata w elektronice to teraz wręcz wieki. Jedyna podobna rzecz, to niedoświetlanie jakieś 0,7ev ;)
shaddixx
31-07-2008, 09:06
silnik w d300 jest szybszy i silniejszy niz w d70/d70s. jednak rewelacji nie ma. Z celnoscia jest lepiej ale na szybkiego dzieciaka tez sie trzeba pomeczyc.
roznica w dokladnosci KOLOSALNA , w szybkosci niewielka ... to raczej od szkla zalezy w/g mnie
zreszta w ogoole d300 to juz inna liga , inny swiat ...
Niedawno sie przesiadlem wiec wiem co pisze;)
tomtytus
31-07-2008, 09:52
To widzę, że nie tylko ja podejmuje skok z d70 na d300...mam nadzieję, że najpóźniej jutro to nastąpi...No i może będzie to cień czansy na większą celność taniej sigmy 18-50 bez hsm...
Skok jest gigantyczny - teraz jak wezmę d70s do ręki to zastanawiam się jak ja tym zdjęcia przez 3 lata robiłem????
shaddixx
31-07-2008, 10:55
ja d70s do tej pory robie i na nim opieram swoje dochody:) wiec nie przesadzajmy.
mialem to samo , najbardziej zabilo mnie to ze w d70s wyswietlacz jest wielkosci tego cyfrowego displaya na gorze aparatu w d300 ... poporstu az nie moglem uwierzyc ...
shaddixx
31-07-2008, 11:06
ale nie ma to jak nefy z d70....szybko i przyjemnie sie je obrabia:) z d300 juz mysle nad stacjonarnym kompem...;/
ale nie ma to jak nefy z d70....szybko i przyjemnie sie je obrabia:) z d300 juz mysle nad stacjonarnym kompem...;/
Ja nawet przy d70 nie znosiłem laptoka ;) robota trwa wieki, kolory nie te... eeeee - zwłaszcza przy obróbce wesel, także wcale nie przesadzam z tą przesiadką, np. bardzo przyzwyczaiłem do wysokiego iso, w Kościele szaleństwo ;) chociaż czasami niepotrzebnie trzymam się tego 1600 jak jest bardzo ciemno. Już nie wspomnę o wizjerze i polach af itd... nie ma co dyskutować, dwie zupełnie inne puszki.
silnik w d300 jest szybszy i silniejszy niz w d70/d70s. jednak rewelacji nie ma. Z celnoscia jest lepiej ale na szybkiego dzieciaka tez sie trzeba pomeczyc.
Kurde tego sie wlasnie obawiam, chociaz pocieszam sie, ze jest wiecej pol ostrosci niz 5szt w D70s, wiec latwiej bedzie ustawic na konkretne pole, tak, zeby te nieszczesne oczy byly ostre. Bo teraz to jak jade na punktowym to albo glowa obcieta, albo reka itp, bo tak troche z du..y sa te pola:)
tomtytus
31-07-2008, 11:44
Jeżeli chodzi o punkty ostrości to jakoś przyzwyczaiłem się do tego, co oferuje d70s - czyli niewiele. Mimo 5ciu pól AF użyteczny jest tylko środkowy bo na pozostałych AF notorycznie się gubi. Łatwiej, szybciej i pewniej było łapać ostrość na środku i przekadrować - wieków to nie zajmuje a działa.
Szczerze: te 51 pól AF wydaje mi się przesadą - ale nie korzystałem z tego nigdy i może mi się tak tylko wydawać.
Chciałem jeszcze zapytać o inną kwestię: Jak wygląda kalibracja autofokusa do poszczególnych szkieł? Jak to się odbywa i jak to dziala?
shaddixx
31-07-2008, 11:52
ja sie przesiadłem tylko dla tych 51 pol ostrości i wizjera. Cala reszta body jest mi nie potrzebna:D
tomtytus
31-07-2008, 11:54
Mi bardziej zależy na większej, CMOS'owej matrycy i szybkości.
szybciej i pewniej było łapać ostrość na środku i przekadrować - wieków to nie zajmuje a działa.
Wieków nie, ale przy dzieciach każdy ułamek sekundy oznacza nieostre zdjęcie.
PS. Co do kalibracji to było już na forum ostatnio coś na ten temat.
shaddixx
31-07-2008, 12:11
ja tam wam powiem ze na d300 moja 50 mm przechodzi renesans:D
Ale czy to ma jakis zwiazek z AFem czy z innymi zaletami puszki?
shaddixx
31-07-2008, 12:43
prawie nieomylny af, celność bez "szukania", wkoncu cos widze w wizjerze.
AF na afc podobnie wyglada jak d70.
Wlasnie sie przesiadlem z D70s (trafił do mojej Pani) na D300 i powiem tak... jak do 105'ki bylem z D70s zrzazony.. nawet myslalem, zeby ja sprzedac to odkad podpialem ja do D300 to nie zdejmuje ;) Ostrzy blyskawicznie. nie myli sie i ogolnie jest zaj...cie ostra. 70-300 tez jakby szybciej sie "krecil" ale moze to tylko moja wyobraznia... nawet 50/1.8 fajnie "wyglada" i dziala Ok (choc czasem sie "przytnie") - znacznie lepiej niz z D70s ;)
Wojt@s!o
01-08-2008, 16:25
Chciałem jeszcze zapytać o inną kwestię: Jak wygląda kalibracja autofokusa do poszczególnych szkieł? Jak to się odbywa i jak to dziala?
Podpinasz wybrany obiektyw.Otwierasz podmenu "Precyzyjna korekta AF" i masz skalę od -20 do +20.Robisz testy i później zapisujesz.Możesz zapisać do 12 obiektywów.
Nawet działa :)