Zobacz pełną wersję : Menu fotografowania>optymalizacja zdjęcia.
Witam!
Otóż jest w mojej lustrzance menu optymalizacja zdjęcia. W tej chwili mam ustawione na własne (z powodu przestrzeni AdobeRGB). Mam pytanie czy te ustawienia mają duży wpływ na zdjęcia? Jak je dobrze ustawić, co wyłączyć/włączyć, czy wogóle się w to nie bawić i ustawić np normalne? Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje proszę napisać.
wsztstko zalezy jaka fotografie chcesz robic.... podpowiedzi napeewno znajdziesz w instrukcji obslugi.
co do Adobe RGB to musisz pamietac ze fotolab tez musi drukowac takowy a z tego co wiem to wiekszosc z nich to sRGB....
AdobeRGB u używam dlatego, że jest polecany w książce Kelby'ego o obróbce foto w CS3. Zauważyłem, że kolory w ustawieniach osobistych są bardziej wyblakłe, niż na normalnych. Dlatego pytam, bo jest tyle opcji ustawienia... Np nie wiem, czy opłaca się ustawić wysokie wyostrzanie, czy lepiej poradzi sobie z tym PS, niż puszka. Dlatego liczę na jakieś przetestowane przez Was ustawienia, lub konfiguracje np do krajobrazów ;p No chyba, że do wszystkiego normal i potem PS.
Pozdrawiam!
@UP
A co z tym sRGB w labie? Jak mi przyślą zmienione w sRGB to fotki wyblakną? xD
Cześć, najlepiej poświęcić trochę czasu i porobić fotki testowe z różnymi ustawieniami
ostrości, nasycenia, kontrastu. Takie fotki dadzą Ci pojęcie jak wyglądają różnice
i subiektywnie wybierzesz to co Ci najlepiej odpowiada. Niemniej np. ja robię zazwyczaj
na ustawieniach jak najbardziej neutralnych, a potem ew. podciągam to i owo programowo. PZDR.
u mnie 48 strona instrukcji, jeśli jej nie posiadasz to zapytaj bardziej szczegółowo, optymalizacja być
rozległy temat przewijający się tu często ...
(...)Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje proszę napisać.
1.postawić aparat na stołek i kliknąć kilka fotek jednego motywu z różnymi ustawieniami optymalizacji co by wyłapać różnicę,
2.wybrać odpowiednie ustawienie do rodzaju fotografowanej sceny
koledzy ubiegli...
ja zazwyczaj używam "normal" na rzecz późniejszej lekkiej obróbki ps...
A ja mam wszystko troszke podkrecone, szczegolnie jak jpgi robie. I roznice widac np. jak robie rawy i zanim lightroom wygeneruje podglad czystego rawa to widac roznice:) Generalnie jpgi wole jak troche cukierkowe bardziej wychodza, podkrecona saturacja, wyostrzone i wiekszy kontrast, a przy tym czysty raw jest "wyblakly" jak dla mnie. Ale ja to metoda prob i bledow jak ZaaaaK napisal robilem i doszedlem do tego co mi pasuje:)
A jak z przestrzenią barwną? Co wybrać lepiej? Foto są prezentowane i jako odbitki i na monitorze.
A jak z przestrzenią barwną? Co wybrać lepiej? Foto są prezentowane i jako odbitki i na monitorze.
Z odbitkami jest pewien problem, gdyż różne fotolaby mają różnie ustawione przestrzenie barwne - jakkolwiek zazwyczaj jak pisał Nexus jest to sRGB. Niemniej jednak dobrze jest się "zaprzyjaźnić" z jakimś fotolabem. Z mojego doświadczeniea wynika że niema żadnego znaczenia jakiej TY używasz przestrzeni barwnej ale znaczenie ma jak mają na sztywno ustawione w fotolabie (zwykle pod "cukierkowe" fotki dla przeciętnych niewymagających pstrykaczy).
Druga sprawa to jak pracuje aparat i w jakim trybie jest najbardziej zgodny z rzeczywistoscią:
moje D70 najlepiej pracowało na sRGB w trybie I
D200 najlepiej na Adobe RGB w trybie II
zaś D2X najlepiej sRGB w trybie III
Na koniec jeszcze jedna istotna uwaga - MONITOR !!! Skalibruj porządnie monitor zanim zaczniesz cokolwiek z czymkolwiek porównywać!
Pozdrawiam
@UP
A co z tym sRGB w labie? Jak mi przyślą zmienione w sRGB to fotki wyblakną? xD
nie, poprostu kolory spoza przestrzeni sRGB (bo wybrales Adobe RGB) jak trafia do fotolabu stana sie najblizszym pasujacym z sRGB :) czasem robi wielka roznice.......
no i tak jak napisano wyzej.... monitor i cala konfiguracja profili labow ect.....
zaczalbym od znalezienia porzadnego profesjonalnego fotolabu skad dostaniesz profile maszyn :)
jesli natomiast nie masz zamiaru wywolywac fotek to zycie jest duzo prostsze :)
Przestrzeń barwna AdobeRGB jest "szersza" niż sRGB, czyli potrafi oddać więcej odcieni - tak w dużym uproszczeniu.
Większość monitorów pracuje jednak w przestrzeni sRGB, czyli dokonają "konwersji" do sRGB ponieważ nie są w stanie oddać tak szerokiego spektrum jakie można zapisać przy pomocy AdobeRGB. Do celów wydruku w labie, możesz ściągnąć ze strony labu (jeśli udostępnia) lub poprosić w labie o profil barwny maszyny (maszyn) a następnie korzystając z tego profilu oraz profilu barwnego Twojego monitora doprowadzić do stanu w którym będziesz miał na wydruku (niemal) to samo co widzisz na monitorze.
Oczywiście wymaga to posiadania skalibrowanego monitora i wskazania w labie maszyny (minilabu) na którym mają Ci wykonać odbitki.
Cała procedura była już niejednokrotnie opisywana na forum, więc nie chcę powtarzać całego opisu - poszukaj.
Wykonywanie zdjęć w AdobeRGB pozwala zapisać więcej odcieni niż w sRGB, chociaż oczywiście sRGB IIIa (na przykład) daje znacznie żywsze, bardziej nasycone barwy. W Photoshopie (lub innych programach) możesz zawsze dokonać konwersji przestrzeni barwnych, więc nie wiem po co wycinać sobie od razu część możliwych do oddania barw wybierając sRGB, ale to oczywiście jest Twoja decyzja i zależy wyłącznie od Twoich preferencji.