Zobacz pełną wersję : Kit problem
Słuchajcie miał już ktoś kiedyś podobne problemy z kitem 18-70?
Przy zoomowaniu zacina mi się na różnych ogniskowych, najczęściej na 24, 35 i 50.
Pytam bo chciałbym wysłać go do serwisu i zastanawiam się czy to tylko kwestia przesmarowania czy jakiś większy koszt.
Lubię to szkło i co by o nim nie mówić bardzo jestem z niego zadowolony.
Mechanicznie jest kiepski. Pytanie więc czy da się to jakoś reanimować, czy na żyletki... plastikowe?
Megazordon
29-07-2008, 23:40
Był tutaj już chyba taki temat. Nie pamiętam tylko, kto go rozpoczął i nie mogę go znaleźć w szukajce. Generalnie stanęło na tym, że ten model już tak ma i chyba się tego naprawiać nie opłaca. Chociaż dokładnie nie pamiętam.
Zobacz pod światło czy w momencie jak się zatnie przy zoomowaniu przysłona jest zamknięta.
Ewentualnie,zdjemij obiektyw z body, zakmnij przysłone popychaczem i spróbuj przekręcić pierścień zooma.
W 18-70 i 18-135 po jakimś czasie użytkowania rozciąga się sprzężynka otwierająca przysłonę - nie ta od popychacza przy bagnecie, ale w środku.
Naprawa polega na praktycznie rozłożeniu całego szkła skróceniu sprężynki, dwie krople lakieru, skręcić i jeszcze podziała.
Ok sprawdzę i dam znać
Póki co dzięki!
Zdaje się, że mam podobny problem. Próbowałem go poruszyć na forum, ale wątek jakoś spadł...
Z tego co mi mówił specjalista od optyki, chodzi o pęknięty wewnętrzny wodzik.
I teraz sam się zastanawim, czy dać do serwisu, czy kupić coś nowego.
Dzwoniłem do Nikona i pomimo tego, że wiem co się stało z moim szkiełkiem, nie chcą podać szacunkowej ceny naprawy...
Mata_Hari
28-08-2008, 22:01
Mnie właśnie szwagier będący za granicą poprosił o sprzedanie jego 18-70. Sprawdzając szkiełko też zauważyłam tę przypadłość. Z tym, że w "moim" szkle, obiektyw zatrzymuje się (nie zawsze, ale gdzieś w 90%) tylko przy zwiększaniu ogniskowej (staje na 24mm i 35mm). Czy u Was też taka przypadłość pojawia się przy kręceniem pierścieniem zoomu tylko w jedną stronę?