PDA

Zobacz pełną wersję : Tokina 12-24 (11-16) i Cokin P

piotr w
29-07-2008, 15:40
Tokina 12-24/f4, a najlepiej 11-16/f2.8 plus Cokin P, jak to ze sobą współpracuje ? Czy ktoś może się podzielić tymi informacjami ?

nikonowiec
29-07-2008, 17:31
Tokina 12-24/f4, a najlepiej 11-16/f2.8 plus Cokin P, jak to ze sobą współpracuje ? Czy ktoś może się podzielić tymi informacjami ?

Mam Nikkora o tej ogniskowej 12-24 i sam używam Cokin P. Do tego mam holder do obiektywów szerokokątnych (wiesz gdzie można kupić). U mnie generalnie to winietuje minimalnie tylko w dwóch górnych rogach, ale dosłownie minimalnie. Ja jestem zadowolony.

piotr w
29-07-2008, 17:51
No właśnie chodzi o to, że raczej Tokina leży w kregu moich zainteresowań. Ważne jest dla mnie od jakiej ogniskowej znika winieta, jeżeli takowa jest.

nikonowiec
29-07-2008, 18:26
No właśnie chodzi o to, że raczej Tokina leży w kregu moich zainteresowań. Ważne jest dla mnie od jakiej ogniskowej znika winieta, jeżeli takowa jest.

Nikkor i Tokina mają taką samą ogniskową. U mnie winieta znika gdy dam na jakieś 14 mm i już jej nie ma do końca, czyli 24 mm. Myślę, że skoro oba obiektywy mają taka samą ogniskową, to bedzie tak samo jak u mnie. Jeśli masz możliwość próby to zrób ją. Ale warunek, holder musi być do szerokich szkieł, na dwa sloty. Jest poza tym inaczej trochę profilowany. Ze zwykłym holderem nie polecam. Winieta jako cholera.

piotr w
30-07-2008, 10:43
Ogniskowa, to tylko jeden ze składników. Bardzo duży wpływ na winietowanie na też budowa szkła, wielkość przedniej soczewki, odległość jej od krawędzi, itd, itp. Dlatego chodzi mi o konkretnie ten obiektyw, ale bardzo wielkie dzięki za odpowiedź.

autograf
30-07-2008, 11:13
Jak wszystko pójdzie dobrze - niebawem będę miał Cokina i jak chcesz to wkleję Ci dwa sample z tych szkieł.

piotr w
30-07-2008, 11:31
Super by było, będę wdzięczny.

akustyk
30-07-2008, 11:40
zetnij zwykly cokinowski holder o jeden slot i zaciskaj bezposrednio na gwincie oslony przeciwslonecznej.
nie ma prawa winietowac na 12-24. co do 11mm to sie nie wypowiem, bo tego nie probowalem

Grzybu
30-07-2008, 11:47
Z tego co tu czytałem, to Tokina winietuje znacznie bardziej niż Nikkor. Gdzieś ktoś tutaj zamieścił już takie sample. Generalnie jeśli założysz Cokina dokładnie pionowo, lub pozioma, to jest OK, ale jak już go przekręcisz, to wyjdzie winieta (sprawdzane na obciętym holderze). Wystarczy jednak odrobina chęci, papier ścierny i trochę czasu, a prawdopodobnie można będzie tą winietę całkowicie zlikwidować (na pewno da się ją w dużym stopniu ograniczyć).

piotr w
30-07-2008, 12:49
Szanowni koledzy, ciesze się, że chcecie pomóc, ale najbardziej interesuje mnie informacja w takim stylu:

"Mam tę tokinę i z cokinem winietuje/nie winietuje * na 12mm, od ** winieta znika"

* - niepotrzebne skreślić
** - wstawić odpowiednią wartość

Z całym szacunkiem, ale z uwagi na to, że też mi się wydaje i że też czytałem, ale nie wiem tego na pewno, a jest to dla mnie ważne, bo używam cokina często, napisałem tego posta (mam nadzieję, że zdanie nie za bardzo złożone). Potrzebuję sprawdzonej informacji.

Dziękuję za zrozumienie.

Grzybu
30-07-2008, 13:21
Moje domysły były odnośnie Nikkora. Tokinę używam i winieta jest taka jaką opisałem. Niestety nie sprawdzałem od jakiej wartości ona znika. Jak wcześniej napisałem, używam "ciachniętego" holdera, więc nie wiem jak jest z tym org. szerokokątnym. Wiem tylko tyle, że jak odpowiednio podpiłujesz pozostawiony slot, to winieta z ustawionym holderem "na skos" nie będzie zbyt uciążliwa (prawdopodobnie można się jej pozbyć całkowicie, ale niestety nie miałem już czasu na dalsze piłowanie)

Poza tym, ktoś niedawno pokazywał zdjęcia z tej tokiny. Były zdjęcia z cokinem i z cokinem + nakręcany polar. Nic przecież nie stoi na przeszkodzie, żeby poszukać.

akustyk
30-07-2008, 13:32
to, że też mi się wydaje i że też czytałem, ale nie wiem tego na pewno, a jest to dla mnie ważne, bo używam cokina często, napisałem tego posta (mam nadzieję, że zdanie nie za bardzo złożone). Potrzebuję sprawdzonej informacji.

Dziękuję za zrozumienie.

powtorze:

zetnij zwykly cokinowski holder o jeden slot i zaciskaj bezposrednio na gwincie oslony przeciwslonecznej.
nie ma prawa winietowac na 12-24. co do 11mm to sie nie wypowiem, bo tego nie probowalem
tak, to jest sprawdzona informacja, bo od 2,5 roku w ten sposob wlasnie robie zdjecia.
Nikon ma troszke szerszy kat wiedzenia niz Canon wiec przy tych 12mm nie bedziesz
mial swobody przy obracaniu holdera w kadrach poziomych (bo sie holder "pokaze"
w rogach zdjecia), ale poza tym jest to zdecydowanie uzyteczne rozwiazanie

z zalozonym pierscieniem bedziesz mial winiete do 15mm wlacznie. przy czym nie bedzie
to winieta wylacznie od uchwytu cokina, ale rowniez (glownie) od pierscienia

mowa jest o Tokina 12-24, bo 11-16 nie uzywalem

FHR
30-07-2008, 13:43
@akustyku - już od dłuższego czasu stosuję Twoją metodę z zaciskaniem holdera na tej tokinie, dzięki czemu mogę się cieszyć pełnymi 12 mm w kadrach poziomych bez żadnej winiety (chociaż ramka musi być w miarę prosto). Gorzej z pionowymi, bo rowki od osłony przeciwsłonecznej uniemożliwiają zaciśnięcie holdera w takiej pozycji. Muszę wtedy używać pierścienia, nakręcać i używać bez winiety dopiero od jakiś 14mm. Masz na to jakąś radę? ;)

Pozdrawiam

piotr w
30-07-2008, 13:44
Z tego co tu czytałem, to Tokina winietuje znacznie bardziej niż Nikkor. Gdzieś ktoś tutaj zamieścił już takie sample.

Sorry, ale te błędne wnioski, to z tej wypowiedzi :???:.

Tokinę używam i winieta jest taka jaką opisałem. Jak wcześniej napisałem, używam "ciachniętego" holdera, więc nie wiem jak jest z tym org. szerokokątnym. Wiem tylko tyle, że jak odpowiednio podpiłujesz pozostawiony slot, to winieta z ustawionym holderem "na skos" nie będzie zbyt uciążliwa (prawdopodobnie można się jej pozbyć całkowicie, ale niestety nie miałem już czasu na dalsze piłowanie).

O, i taka informacja, jast konkretna i jednoznaczna.
Bardzo dziękuję.
Mam cokina i spiłowanego i nie spiłowane, więc dam radę.

Poza tym, ktoś niedawno pokazywał zdjęcia z tej tokiny. Były zdjęcia z cokinem i z cokinem + nakręcany polar. Nic przecież nie stoi na przeszkodzie, żeby poszukać.

Z tym szukaniem, to kulawo jest niestety. Trzeba wiedzieć co wpisać, a o samej Tokinie było sporo. Szkoda mi było nocki, wolę czytać książki :).

powtorze:

:twisted:

tak, to jest sprawdzona informacja, bo od 2,5 roku w ten sposob wlasnie robie zdjecia.
mowa jest o Tokina 12-24, bo 11-16 nie uzywalem

Dzięki również.
Podobno Tokina 11-16 jest bardzo zbliżoną konstrukcją, opartą na 12-24.

Pozdrawiam wszystkich odpowiadających.

Piotr

akustyk
30-07-2008, 13:53
@akustyku - już od dłuższego czasu stosuję Twoją metodę z zaciskaniem holdera na tej tokinie, dzięki czemu mogę się cieszyć pełnymi 12 mm w kadrach poziomych bez żadnej winiety (chociaż ramka musi być w miarę prosto). Gorzej z pionowymi, bo rowki od osłony przeciwsłonecznej uniemożliwiają zaciśnięcie holdera w takiej pozycji. Muszę wtedy używać pierścienia, nakręcać i używać bez winiety dopiero od jakiś 14mm. Masz na to jakąś radę? ;)

Pozdrawiam

u mnie bez problemu w pionie to idzie, tak z holderem cokinowskim jak
i z chinskim zamiennikiem.

sproboj zalozyc w poziomie a potem calosc obrocic

piotr w
30-07-2008, 13:58
Ciekawe pomysły koledzy mają.

FHR
30-07-2008, 14:55
u mnie bez problemu w pionie to idzie, tak z holderem cokinowskim jak
i z chinskim zamiennikiem.

sproboj zalozyc w poziomie a potem calosc obrocic

Chiński zamiennik - założyłem w poziomie (w tej pozycji trzyma się bdb) i próbowałem obrócić, ale nie ma szans. Ramka przekręca się tylko do pewnego stopnia, potem czuję opór. To chyba za sprawą tego, że rowki na tokinie są tylko na pewnym odcinku "góry" i "dołu" obiektywu; brak tych szyn po bokach obudowy, więc przy kadrze pionowym nie ma na czym zaklinować tego holdera...

Spróbowałem też założyć cokinowski holder na obiektywie, w pozycji pionowej. No trzyma się jakoś :) ale nie tak pewnie jak przy położeniu poziomym...

A jeszcze jedno pytanie przy okazji - jak sobie radzisz w przypadku konieczności użycia dodatkowo np. filtra polaryzacyjnego? Dochodzi przecież kilka dodatkowych mm ramki takiego filtra i już chyba zaciśnięcie holdera na obiektywie nie wchodzi w grę?

Nemeth
30-07-2008, 15:06
Tokina 12-24, holder slim cokina, cokin P... nic mi nie winietowało... tylko łapało od cholery światła po bokach... teraz jak używam ND to przykladam filtr do obiektywu ;)

akustyk
30-07-2008, 15:14
Chiński zamiennik - założyłem w poziomie (w tej pozycji trzyma się bdb) i próbowałem obrócić, ale nie ma szans. Ramka przekręca się tylko do pewnego stopnia, potem czuję opór. To chyba za sprawą tego, że rowki na tokinie są tylko na pewnym odcinku "góry" i "dołu" obiektywu; brak tych szyn po bokach obudowy, więc przy kadrze pionowym nie ma na czym zaklinować tego holdera...

kurcze, w pracy jestem i nie mam jak sprawdzic. ale w domu pomacam i pomysle.
bo nie przypominam sobie takich problemow. aczkolwiek gwint w mojej Tokinie
jest juz niezle wyrobiony, bo go od dawna mecze uchwytami. a kiedys tez
stawial zdecydowany opor przy wkladaniu holdera.

A jeszcze jedno pytanie przy okazji - jak sobie radzisz w przypadku konieczności użycia dodatkowo np. filtra polaryzacyjnego? Dochodzi przecież kilka dodatkowych mm ramki takiego filtra i już chyba zaciśnięcie holdera na obiektywie nie wchodzi w grę?

bardzo rzadko uzywam polara jak zakladam polowki czy inne filtry prostokatne.
jesli juz to polar nakrecany a filtr prostokatny trzymam w lapie, wzglednie wsuwam
w holder i nakladam holder na polar - tak na kant, zeby sie trzymal. o ile obiektyw
nie jest skierowany w dol, to to tak z powodzeniem dziala.

aczkolwiek moze i sobie w koncu sprawie polar do Cokina. mozna to kupic za 50 EUR
wiec zaden wielki wydatek...