PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe udostępnia profile aparatów, oraz ich edytor!!! :D

Czornyj
29-07-2008, 14:25
Nareszcie skończy się smędzenie, że "kolorki nieteges", że w NX-ie wygląda to inaczej... :lol:

http://www.luminous-landscape.com/reviews/accessories/dng-profiles.shtml

...wraz z wprowadzeniem tych dwóch programów Adobe czyni dostępnymi profile dla praktycznie każdego aparatu cyfrowego. Są one dostępne do pobrania ze strony Adobe Labs (... bla-bla-bla ..) Dla obecnych modeli Canona i Nikona będą też dostępne dodatkowe profile naśladujące odwzorowanie uzyskiwane w konwerterach NX, DPP oraz w jpegach z puszki...

With the launch of these two programs Adobe is now making available profiles for virtually ever digital camera ever made. These are freely downloadable from the Adobe Labs web site. In addition to the Standard profiles, (which are variations on Adobe's standard interpretation as seen in previous versions of Lightroom and Camera Raw), for current model Nikon and Canon cameras they are also making several additional profiles available which Adobe calls Color Matching profiles. These profiles closely match the color rendition which Canon and Nikon provide for their cameras, which one normally gets from in-camera JPGs, or from using Canon's DPP and Nikon's Capture NX raw processing software. In other words, these Color Matching profiles allow the new versions of Lightroom and Camera Raw to create images which accurately reproduce the colour and tonal rendition that one gets from in-camera JPGs, or from using Canon's DPP and Nikon's Capture NX raw processing software.

R
29-07-2008, 15:51
widzialem, ale nie mialem okazji sie pobawic. z tutorialu dostepnego na stronie adobe wyglada to znakomicie. czy sa dostepne gotowe profile dla poszczegolnych puszek na stronie adobe?

Czornyj
29-07-2008, 16:22
Dla Nikonów dostępne są profile D2X tryb 1,2,3, oraz standardowe - landscape, neutral, portrait, standard i vivid.

Jest też edytor umożliwiający tworzenie własnych profili za pomocą nastawów typowych narzędzi ACR-owych, oraz na podstawie sfotografowanego wzornika Gretaga

R
29-07-2008, 17:10
sprawdzaja sie? tzn czy podobne to do tego co pokazuje aparat /NX?

Czornyj
29-07-2008, 17:20
Oczywiście.

R
30-07-2008, 08:23
lamer jestem. nie moge dojsc do ladu z tymi profilami. owszem, rozpakowala sie paczka, cos wrzucil, ale gdzie??? jak to zaimplementowac do ACR??? nie spodziewalem sie tego, ale tym razem soft przerosl moje mozliwosci poznawcze :)

odie
30-07-2008, 09:40
No, to zdaje się pożegnamy się z NXem... W weekend się naoglądałem 'updating image' i 'saving image' aż do twardego rzygu. Pomysł obróbki 400 NEFów NXem był jednak kretyński...

Czornyj
30-07-2008, 09:56
lamer jestem. nie moge dojsc do ladu z tymi profilami. owszem, rozpakowala sie paczka, cos wrzucil, ale gdzie??? jak to zaimplementowac do ACR??? nie spodziewalem sie tego, ale tym razem soft przerosl moje mozliwosci poznawcze :)

Przedostatnia zakładka - Camera Calibration.
Kliknąć na Camera Profile, rozwinie się lista opcjonalnych profili.

No, to zdaje się pożegnamy się z NXem... W weekend się naoglądałem 'updating image' i 'saving image' aż do twardego rzygu. Pomysł obróbki 400 NEFów NXem był jednak kretyński...

Masowa obróbka w NX-ie to mz. sado-maso. Ten konwerter - mimo wielkich możliwości - to ergonomiczne nieporozumienie.

R
30-07-2008, 09:59
ok, wszystko co sie rozwija to: acr 4.4 i 4.cos tam i adobe standard... a gdzie reszta?

pebees
30-07-2008, 10:02
Masowa obróbka w NX-ie to mz. sado-maso. Ten konwerter - mimo wielkich możliwości - to ergonomiczne nieporozumienie.
Poleć coś innego o tych samych/podobnych możliwościach

Czornyj
30-07-2008, 10:03
ok, wszystko co sie rozwija to: acr 4.4 i 4.cos tam i adobe standard... a gdzie reszta?

Zupdate'owałeś ACR-a do 4.5? Sciągnąłeś i odpaliłeś plik "cameraprofiles_b1_win_072808.exe"?

Poleć coś innego o tych samych/podobnych możliwościach
Ja jestem fanem ACR-a :lol:

R
30-07-2008, 10:07
tak... one powinny byc dostepne po rozwinieciu menu? byc moze dlatego ze mialem uruchomiona probna wersje LR podczas instalowania profili... no nic, powalcze dzis jeszcze raz. w kazdym razie nie wymaga to zadnych dodatkowych operacji poza zainstalowaniem? po uruchomieniu programu powinny byc widoczne?

pebees
30-07-2008, 10:13
Ja jestem fanem ACR-a :lol:
Sam ACR to chyba nie daje się za bardzo wykorzystać? :)

Czornyj
30-07-2008, 10:14
Klikasz w ten plik i on wszystko instaluje, po odpaleniu ACR-a profile pokazały mi się w zakładce Calibration.

Sam ACR to chyba nie daje się za bardzo wykorzystać? :)

Na ACR-rze zrobiony jest Lightroom. Nie używałem, ale filozofia powinna być ta sama. Chyba nawet dodali teraz jakieś bajery do lokalnej korekty.

pebees
30-07-2008, 10:19
Na ACR-rze zrobiony jest Lightroom. Nie używałem, ale filozofia powinna być ta sama. Chyba nawet dodali teraz jakieś bajery do lokalnej korekty.
Lightroom.. tempo pracy NX-a.. nie, NX jest szybszy... dobra, zacząłem OT to i go skończę :)

R
30-07-2008, 10:21
sprawdze to dzis jeszcze raz, wczoraj bylo b. pozno jak usiadlem do tego. jesli cos nie wyjdzie to zapisuje sie na korepetycje do Ciebie. dzieki Czornyj.

Czornyj
30-07-2008, 10:37
Lightroom.. tempo pracy NX-a.. nie, NX jest szybszy... dobra, zacząłem OT to i go skończę :)

Jeśli LR muli, to używałbym C1. Generalnie jestem w stanie używać wszystkiego, byle nie NX-a. Dziubanie w te miliony mikoskopijnych strzałek-rozwijałek doprowadzają mnie do qrvii (szczególnie jak używam tabletu). W dodatku wszystkie, najczęściej używane zagrzebane są najgłębiej. To jest labirynt, nie konwerter.

elix
30-07-2008, 10:41
R - u mnie na trialu Lightroom'a zainstalowało się to bez problemu. Pamiętam, że na początku instalatora pisało, żeby zamknąć ewentualnie otwarty program, a wcześniej coś napisałeś, że miałeś uruchomiony podczas instalacji więc pewnie to jest powód.

R
30-07-2008, 10:44
R - u mnie na trialu Lightroom'a zainstalowało się to bez problemu. Pamiętam, że na początku instalatora pisało, żeby zamknąć ewentualnie otwarty program, a wcześniej coś napisałeś, że miałeś uruchomiony podczas instalacji więc pewnie to jest powód.

tak tez sie domyslam... sprawdze wieczorem i wspomne o rezultatach w obszernej samokrytyce. :)

R
30-07-2008, 10:45
To jest labirynt, nie konwerter.

podpisuje sie pod tym wszystkim co jest w stanie utrzymac dlugopis... :)

Mr.Pietrek
30-07-2008, 11:50
---------

T&T
31-07-2008, 00:03
Ciekawe to jest. Zwłaszcza interesujący jest profiler. Szkoda tylko, że wszystko trzeba konwerować do DNG. No ale jak każdy RAW jest inny, to chyba jest to jedyne rozwiązanie.

akustyk
31-07-2008, 07:50
wrzucilem wczoraj do testu LR2 i te profile. nie wiem jak to wyglada z Nikonami,
ale w moim przypadku zarzucenie stylu Landscape dalo piekne kolory, lepsze niz
to co robi domyslnie ACR, nawet kiedy dorzucam swoje gotowe korekty tonalne.
czy to jest dokladnie to co robi Picture Style "Landscape" to mi sie juz o 1:00
w nocy nie chcialo sprawdzac, ale dzisiaj z ciekawosci zerkne.

bylo nie bylo, jest to duza poprawa.

a sam LR2 jest miodek. dla landszafciarzy ma jedna piekna rzecz - narzedzie do
stosowania filtrow polowkowych, ktore dziala naprawde fajnie. mnie to nie grozi,
bo jestem stara szkola, ktora to robi kawalkiem plastiku przed obiektywem, ale
wielu mlodych junakow na pewno bedzie rowno walczyc ;-)

Miden
31-07-2008, 13:45
możecie dokładnie podać bezpośredniego linka?
bo nigdzie nie mogę znaleść. (albo to ta gorączka...)

a może chodzi o to? (http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles) z tym że tutaj trzeba się zarejestrować.

R
31-07-2008, 13:49
trzeba sie zarejestrowac.

ADAM1
31-07-2008, 13:57
trzeba sie zarejestrowac.

Ano nie ma lekko, trzeba.

A swoją drogą to forum mogłoby mieć taki mały upload do wrzucania trialowych i freewarowych zabawek.

Valwit
31-07-2008, 16:26
Jeśli LR muli, to używałbym C1. Generalnie jestem w stanie używać wszystkiego, byle nie NX-a. Dziubanie w te miliony mikoskopijnych strzałek-rozwijałek doprowadzają mnie do qrvii (szczególnie jak używam tabletu). W dodatku wszystkie, najczęściej używane zagrzebane są najgłębiej. To jest labirynt, nie konwerter.

nx2 tez?

R
31-07-2008, 20:29
dobra to pytanie za 1000 pkt, zobaczymy czy jest na sali ajatollah. jak uzyje narzedza, tego pedzla zalozmy wybiorczo zmieniajac expozycje o 1ev to maluje tym kolkiem po wybranych fragmentach. jak juz sobie pomaluje to zostaje takie kolko, punkt z ktorego zaczalem dzialanie edycji. w momencie najechania na niego mysza zaznacza sie na rozowo to co edytowalem tym narzedziem cos jak quick mask w PS. i teraz niech mi ktos powie zeby to bylo widoczne caly czas a nie tylko po wjechaniu mysza na ten punkt...

ReSeT_Pl
31-07-2008, 21:57
Panowie wielka prozba, jak to usunac, albo zrobic zeby zdjecia wyswietlaly sie tak jak powinny, nie wiem czemu po zainstalowaniu w Lightroomie zdjecia pociemnialy mi o jakies 2 EV zdjecia, a w systemie pozmienialy sie kolory. Dla wyjasnienia powiem ze uzywam Visty 64bitowej. Prosil bym o pomoc.

szymony
01-08-2008, 18:18
Przedostatnia zakładka - Camera Calibration.
Kliknąć na Camera Profile, rozwinie się lista opcjonalnych profili.

Znaczy się, pod PSE nie pójdzie :-(

Gawronnek
01-08-2008, 18:32
cóż szkoda że nie aktualizują Camera Raw do CS2, jego nie wykorzystuje nawet w 20% więc jakoś zakup CS3 mija się dla mnie z celem tylko dla ACR

seann
03-08-2008, 11:21
No zareagowali szybko jest juz aktualizacja Adobe Camera Raw 4.5 dla nefów z d 700

seann
03-08-2008, 11:26
Tylko ciągle nie widzi ustawień z puszki. Rawy nie są takie jak jpg. Czy tylko Capture NX to potrafi?

samek
03-08-2008, 11:38
Tylko ciągle nie widzi ustawień z puszki. Rawy nie są takie jak jpg. Czy tylko Capture NX to potrafi?

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66968

Tr0n
03-08-2008, 11:42
No zareagowali szybko jest juz aktualizacja Adobe Camera Raw 4.5 dla nefów z d 700
Od tego służy dział oprogramowanie

stig
03-08-2008, 19:56
Tylko ciągle nie widzi ustawień z puszki. Rawy nie są takie jak jpg. Czy tylko Capture NX to potrafi?Jesu -- od zawsze tak bylo.

Erie
03-08-2008, 19:59
Jesu -- od zawsze tak bylo.

Stig, ale ostatnio podobno już tak ma nie być - vide link powyżej i profile od Adobe, ale pożyjemy zobaczymy. Czornyj coś wspominał, że sie tym bardziej pobawi, ale nie wiem czy ma/miał/będzie miał czas.

stig
03-08-2008, 20:06
Stig, ale ostatnio podobno już tak ma nie być - vide link powyżej i profile od Adobe, ale pożyjemy zobaczymy. Czornyj coś wspominał, że sie tym bardziej pobawi, ale nie wiem czy ma/miał/będzie miał czas.Ale te profile trzeba doinstalowac -- i profile same z siebie ustawiaja obraz pod siebie -- a nie czytaja ustawienia puszki, bo tego nadal zaden inny soft oprocz NC nie potrafi.

Erie
03-08-2008, 20:42
Ale te profile trzeba doinstalowac -- i profile same z siebie ustawiaja obraz pod siebie -- a nie czytaja ustawienia puszki, bo tego nadal zaden inny soft oprocz NC nie potrafi.

jednakże potrafią zasymulować ten "nasycony, kolorowy obraz jak z puszek nikona", a nie "ten syfiaty ACRowy kicz" (cytaty pochodzą od jednego z użytkowników tego forum, z którym tak rozpoczęła się moja znajomość - mam nadzieję że się nie obrazi :D)

stig
03-08-2008, 21:03
jednakże potrafią zasymulować ten "nasycony, kolorowy obraz jak z puszek nikona", a nie "ten syfiaty ACRowy kicz"To juz wczesniej mozna bylo zrobic. :) Wystarczylo sobie ustawic wszystko po swojemu (podbic nasycenie, czy nawet poprzestawiac pojedyncze kolory) i zapisac jako domyslny profil dla ACRa.

ADAM1
03-08-2008, 21:50
To juz wczesniej mozna bylo zrobic. :) Wystarczylo sobie ustawic wszystko po swojemu (podbic nasycenie, czy nawet poprzestawiac pojedyncze kolory) i zapisac jako domyslny profil dla ACRa.

Dokładnie tak, jak powiadasz, zawsze mówię, że odrobina własnej inwencji nie zawadzi.

A nie, tylko polegać na gotowcach.:D

Erie
03-08-2008, 22:40
Dokładnie tak, jak powiadasz, zawsze mówię, że odrobina własnej inwencji nie zawadzi.

A nie, tylko polegać na gotowcach.:D

hmm... Adam czy to do mnie zarzuty? no to chyba będę musiał w końcu się nauczyć obróbki, a nie polegać tylko na gotowcach :(

ADAM1
03-08-2008, 22:44
hmm... Adam czy to do mnie zarzuty? no to chyba będę musiał w końcu się nauczyć obróbki, a nie polegać tylko na gotowcach :(

Oż Ty nadwrażliwcu jeden Ty.:D

Dlaczemu do Ciebie, tak rzekłem, w kierunku wszystkich leniuszków.;)

Erie
03-08-2008, 22:47
Oż Ty nadwrażliwcu jeden Ty.:D

Dlaczemu do Ciebie, tak rzekłem, w kierunku wszystkich leniuszków.;)

rany... chyba zacznę od teraz dokładać opis w stylu (ironia) na koniec ironicznych wypowiedzi :D

ADAM1
03-08-2008, 22:51
rany... chyba zacznę od teraz dokładać opis w stylu (ironia) na koniec ironicznych wypowiedzi :D

Nie cza, czuję Bluesa.:D

Niemniej polemika z Tobą, to czysta poezja.;)

Erie
03-08-2008, 23:06
Nie cza, czuję Bluesa.:D

Niemniej polemika z Tobą, to czysta poezja.;)

he? poezja? rany julek... to ja rymuję? a ja myślałem, że to proza :), Krzyyyyyyychu Ty jesteś polonista - oceń czy to kiczowata liryka, czy zwyczajna proza... życia ;)

Czornyj
03-08-2008, 23:31
To juz wczesniej mozna bylo zrobic. :) Wystarczylo sobie ustawic wszystko po swojemu (podbic nasycenie, czy nawet poprzestawiac pojedyncze kolory) i zapisac jako domyslny profil dla ACRa.

Trochę się zmieniło. W formacie DNG 1.2 wprowadzono profile tablicowe, w edytorze można sobie wprowadzić dowolną ilość próbek barwnych i można skalibrować puszkę nawet z paranoiczną wprost precyzją, jest też automat do kręcenia profili z wzornika Gretaga. Wcześniejsze profile były macierzowe, czyli kalibracja ograniczona była do trzech podstawowych kolorantów i była dość upierdliwa. W tej chwili jest to proste, łatwe i przyjemne, możliwości są wprost nieograniczone. Jak ktoś mi teraz powie, że ten-tamten-czy-sramten aparat ma takie-to-a-srakie cudne barwy i nie da się ich uzyskać na niczym innym, to zabiję go śmiechem.

Władca Pixeli
04-08-2008, 03:41
Jak ktoś mi teraz powie, że ten-tamten-czy-sramten aparat ma takie-to-a-srakie cudne barwy i nie da się ich uzyskać na niczym innym, to zabiję go śmiechem.
To kiedy można się spodziewać "cudnych barw" 5D w puszkach Nikona? :mrgreen:

pebees
04-08-2008, 07:12
To kiedy można się spodziewać "cudnych barw" 5D w puszkach Nikona? :mrgreen:
Gdy ktoś je oprofiluje, a Adam Trzcionka uzna, że są właściwe :D

marszull
05-08-2008, 15:06
Jakby ktos wpadl na profile fuji to niech da znac
chyba ze ktos ma tablice kolorow taka jak w edytorze,
chwile czasu i mieszka w warszawie to moglibysmy sami takie profile stworzyc
(nie tylko do fuji ale tez do innego aparatu tez)
jakby co to na PW

blue7
02-11-2008, 23:07
Hej grupa!

Już jest BETA 2 więc wrzucam:
http://www.adobe.com/cfusion/entitlement/index.cfm?e=labs_cameraprofiles

kichu
03-11-2008, 00:11
Instalujacym radze usunac recznie lub automatycznie wersje beta1, bo bedziecie mieli w profilach zarowno beta1 jak i beta2.

akustyk
03-11-2008, 00:23
a sa jakies roznice w tych profilach? bo beta1 mi sensownie dzialaja i nie mam powodu do narzekania

kichu
03-11-2008, 00:35
nie wiem, ale zmiana to kwestia 2 min przed komputerem, dla spokoju psychinczego mozna :)

poszukaj sobie przed instalacja pod windowsem plikow majacych nazwie ciag znakow 'beta 1'
i dwa katalogi w ktorych te pliki siedza usun recznie

instalacja nowych to 20 sekund

ot cala filozofia

Czornyj
03-11-2008, 00:36
a sa jakies roznice w tych profilach? bo beta1 mi sensownie dzialaja i nie mam powodu do narzekania

Zmiany są kosmetyczne, ale mz. na lepsze. Zainstaluj, porównaj - przekonaj się sam.

akustyk
03-11-2008, 00:37
(...)
instalacja nowych to 20 sekund
ot cala filozofia

nie no... o czas mi nie chodzi. chodzi mi o odpowiedz na pytanie o sens robienia tego.
bo tak dla zasady, byle tylko miec najnowsze... to ja juz wyroslem :)

Zmiany są kosmetyczne, ale mz. na lepsze. Zainstaluj, porównaj - przekonaj się sam.

rzekles! i bedzie uczynione! howgh :)
dzieki, sprobuje!

kamil
03-11-2008, 13:42
Panowie, wspomniane profile odnosza sie do nowych ustawien 'picture control' (czytaj d300, d700, d3). Moje wspaniale d70s dziala na starych 'non-picture control' (przestrzenie barwne Ia, II, IIIa itp). Czy komus udalo sie zmodyfikowac dostepne profile Adobe'a, aby poprawnie wyswietalaly zdjecia za starych puszek?

T&T
03-11-2008, 15:54
Instalujacym radze usunac recznie lub automatycznie wersje beta1, bo bedziecie mieli w profilach zarowno beta1 jak i beta2.

Przepraszam za trywialne pytanie, ale gdzie dokładnie są profile beta1. Chcę je wyrzucić i jakoś nie mogę się do nich dokopać.

Czornyj
03-11-2008, 16:10
Przepraszam za trywialne pytanie, ale gdzie dokładnie są profile beta1. Chcę je wyrzucić i jakoś nie mogę się do nich dokopać.

C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

T&T
03-11-2008, 20:06
Serdeczne dzięki - już po remoncie.

PeeZeet
04-11-2008, 07:22
No nareszcie mam to samo co w puszce. dzięki wielkie.

axer
06-12-2008, 22:49
Znaczy się, pod PSE nie pójdzie :-(

Pod PSE 7 działają.

yogur
30-08-2009, 15:48
Wydawało mi się, że DNG Profiles już się pojawiło w wesji nie BETA. Na stronach Adobe Labs znalazłem tylko BETA2, czy to jest ostatnia wersja?

Czornyj
30-08-2009, 16:02
Wydawało mi się, że DNG Profiles już się pojawiło w wesji nie BETA. Na stronach Adobe Labs znalazłem tylko BETA2, czy to jest ostatnia wersja?

Beta 2 została uznana za ostateczną.

yogur
30-08-2009, 16:07
Beta 2 została uznana za ostateczną.

Dzięki Czornyj, pzdr:)