PDA

Zobacz pełną wersję : brudna matryca

oscyp33
28-07-2008, 22:39
Posiadam d50 . Mam brudną matryce. Pokażę zdjęcie możne :D

http://img166.imageshack.us/img166/1778/dsc3756vg2.jpg

Chce go wysłać do serwisu nikona w Warszawie, ze względu na to ze nigdy nie czyściłem matrycy. Nie mam żadnych pędzelków ani niczego do czyszczenia.

Ktoś powie ze mogę zanieść do fotografa i mi to wyczyści ale w Zakopanem nie ma fotografa. On tylko wywołuje zdjęcia i robi zdjęcia do paszportów itd ( 3 zdjęcia do legitymacji szkolnej kosztują u niego 35 zł XD)

Ktoś ma jakąś rade ? Może ktoś będzie w Zakopanem i mi wyczysci matrycę lustro i matówkę ??

Albo poleca jakiś inny serwis (bo o serwisie nikona czytałem i nie che żeby mi czegoś zepsuli [tak w sumie to nie wierze żeby tacy źli byli ale może coś innego polecicie ] )

To tyle :D

Pozdrawiam Kamil K

( Przepraszam za błędy interpunkcyjne i ortograficzne oraz za liczne powtórzenia )

heathclif
28-07-2008, 22:49
mozesz to zrobic samemu zdejmujac obiektyw i dmuchajac kocowka gruszki na matryce powietrzem wydmuchasz te pylki musisz tylko uwazac zeby nie dotknac matrycy koncowka gruszki w instrukcji obslugi masz opcje unoszenia lustra i zkorzystaj z niej.
najwazniejsze to to zeby gruszka byla bez zanieczyszczen w srodku dlatego proponuje ci zakupic zestaw do czyszczenia matrycy tam jest taka gruszka.
jakie f bo nie wyglada to najgorzej?
a tu masz wszystko na ten temat: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60409

oscyp33
28-07-2008, 23:00
Tak o blokadzie lustra wiem ( robi się to w menu) albo na bulpie mogę to tez zrobić . Czytałem instrukcje na internecie ale raczej wolał bym żeby to ktoś mi zrobił bo jeszcze coś ****.. XD

f dosc wysokie ale nie pamiętam dokładnie chyba 16 albo 22

TristisAnima
28-07-2008, 23:26
:shock: no daj spokój, gorszą matrycę miałem tuż po zakupie swojego aparatu. Zdjęcie robione na przysłonie f/32 a brud ledwo widoczny (znacznie gorszy miałem do niedawna już na f/20). Ja na twoim miejscu na razie nie robiłbym z tym nic, co najwyżej przedmuchał tak jak przedmówca radzi, gruszką. Tylko nie jakąś tam z zestawu, a zwykłą z apteki (uwaga żeby talku nie było), taniej a efekt taki sam.

carl00s
29-07-2008, 08:09
sam chcialbym miec takie brudy na f32... :D. Ja nawet takiej wartosci przyslony nie ustawiam, bo lekarz mi zabronil sie denerwowac, max f22, chociaz ostatnio na f20 juz cos tam mi wyskoczylo... ale nie planuje serwisu czy cos - wystarczy mi gruszka. Jak zejdzie ponizej f16 to bede myslal.

oscyp33
29-07-2008, 10:17
heh :D wy to jesteście mocni :D

Bienias
29-07-2008, 10:35
No rzeczywiście jak tylko takie brudy na f32 to nie ma się czym przejmować!

pil74
29-07-2008, 14:05
Przy f32 tylko takie syfki??? Nawet jeżeli uda ci sie gruchą je przedmuchać to po założeniu szkła i klepnięciu kilku fotek znów coś sie pojawi. Odpuść sobie i już. Zrób taki test na f16 i jak tam nie będzie nic widać to przestań sobie tym głowy zawracać. Chyba że użwyasz wyskokich przysłon to wtedy co innego

oscyp33
29-07-2008, 22:23
No generalnie to używam. Jak mam statyw w górach to zawsze zamakam na maxa żeby była ostrość bardzo dobra ale będę musiał albo to wyczyścić albo zrezygnować z tego nawyku. XD

The Structorr
29-07-2008, 23:41
Pewnie chodzi o głębię ostrości (?).
Obiektywy swoją najlepszą ostrość mają najczęściej w okolicy f8~11, przymykając do f32 sam robisz mydło ze swoich zdjęć.

TristisAnima
29-07-2008, 23:53
No generalnie to używam. Jak mam statyw w górach to zawsze zamakam na maxa żeby była ostrość bardzo dobra ale będę musiał albo to wyczyścić albo zrezygnować z tego nawyku. XD

Z tą ostrością to nie do końca tak jest. Co prawda, żeby obiektyw był nieco ostrzejszy, zaleca się przymknięcie go nieco, ale to nie znaczy, że czym większa liczba f tym ostrzej. Wręcz przeciwnie. W większości obiektywów ostrość zaczyna spadać już powyżej ok f/5.6-8. Zasadniczo wystarczy przymykać przysłonę gdzieś tak do f/11. Ostrość uzyskasz dobrą a i głębię masz wtedy taką, że hej.

Erie
29-07-2008, 23:59
Z tą ostrością to nie do końca tak jest. Co prawda, żeby obiektyw był nieco ostrzejszy, zaleca się przymknięcie go nieco, ale to nie znaczy, że czym większa liczba f tym ostrzej. Wręcz przeciwnie. W większości obiektywów ostrość zaczyna spadać już powyżej ok f/5.6-8. Zasadniczo wystarczy przymykać przysłonę gdzieś tak do f/11. Ostrość uzyskasz dobrą a i głębię masz wtedy taką, że hej.

no chyba że robisz makro... to wówczas f11 to lipa

carl00s
30-07-2008, 06:49
co nie zmienia faktu, ze takie pylki jakie ma Kolega przy f32 to tak jakby ich wogole nie mial. zero "upierdliwosci" ze tak powiem, a stempel w PS dziala w tej materii wysmienicie. zapomnij o nich chlopie, cykaj fotki, baw sie dobrze. A jak Ci wejda jakies smieci na f22, no to wtedy mozesz zaczac kombinowac bo w tej chwili to naprawde pozbawione sensu jest. najwyzej dymnij grucha i po klopocie.

oscyp33
30-07-2008, 10:11
dzięki ze wyprowadziliście amatora z błędu z tą przysłoną :)