Zobacz pełną wersję : D80 i piksele?!
Witam!
Zrobiłem 400 zdjęć (sprawdzone Opanda exif bla bla bla)
I mam pixela swiecacego na bialo (chyba hot?).
Pojawia sie przy ISO-400 i większej czułości.
I tu jest problem, bo ja używam ISO-800 (z redukcja szumy sa mniejsze niz na ISO-400) czasem 640... no i takowy pixel mi przeszkadza. Mimo ze moge go wyslac od razu na serwis (np. jutro o 12:15 zostanie wyslany) to nie chce zostac bez aparatu. Jak dlugo dziala serwis... I czy jest czym się przejmować ze po 400 fotkach pojawil sie hot pixel?
To normalne. Mogą być też widoczne od pierwszej klatki. Jak bedziesz w Wawie to wpadnij do serwisu, zamapują go na poczekaniu. Ja mam ze 3 Hoty, pracuje 300 metrów od serwisu , ale mi sie nie chce isc ;-)
ja mam to samo. pamietaj ze masz tych pikesli jeszcze 9999999 sprawnych. glowa do gory i rob zdjecia
W sumie bede w wwa 7 na koncercie i 15 na zlocie... moze podejde... ale 15 bedzie i tak zamkniete ehh...
No dobra, moze uda mi sie wymienic za tydzien moja d80 na nowke d80 :)
No dobra, moze uda mi sie wymienic za tydzien moja d80 na nowke d80 :)
... który za jakiś czas i tak bedzie miał hot-pixele...
Ale czy po 400 zdjeciach to nie jest kpina ?:|
Przykre jest to ze w Nikonie nie ma tak jak w Olympusie czy Canonie mapowania matrycy z poziomu menu
Archibald
28-07-2008, 23:53
Ale czy po 400 zdjeciach to nie jest kpina ?:|
Mój od nowości ma ze trzy czy cztery i co z tego? Widzisz je, bo chcesz je widzieć, uwierz mi, że nie robiąc ciągle testów swojego sprzętu tylko robiąc zdjęcia, a najlepiej wywołując je na papierze nie zauważysz nic z tej przypadłości.
Widac pixa na odbitce... 15x21 mat a takie robie...
kronos28
28-07-2008, 23:57
to go stemplem potraktuj
Wszystkie matryce mają dedy i hoty - nie ma matryc idealnych
Archibald
28-07-2008, 23:57
Widac pixa na odbitce... 15x21 mat a takie robie...
Ja również mniejszych nie robię, i jakoś nie trafiło mi się... no chyba, że akurat na ciemnym tle, ale to przypadek jeden na milion ;-)
EDIT: Kronos28 słusznie prawi ;-)
kronos28
28-07-2008, 23:59
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66620 i sobie przeczytaj - było chyba 2 dni temu
dzięki tak na 200 zdjeciach usuwac...
kronos28
29-07-2008, 00:32
to se zrób akcję w PS. Jak? Napisal Erie w wątku do którego ci link podałem wyżej
jeden pixel jest praktycznie nie zauważalny w zdecydowanej wiekszości zdjęć. Musi trafic sie taka kombinacja koloru w tym mejscu by bylo cos widac.
Vanitari
31-07-2008, 11:22
Tak troszkę poza tematem. Ja chyba mam coś nie tak z moim D80, nie mam hotpixeli, dedpixeli,<ale mam zwykłe pixele :mrgreen:> pomiar matrycowy daje sie spokojnie opanować i nie utrudnia jedyne co to lata mi ten luźny element w środku <coś sie odkręciło czy jak>i na dodatek szumi na znośnym poziomie, Mój aparat PRZEDE WSZYSTKIM ROBI ZDJĘCIA <no i czasem woła ze ma pełną kartę albo chce świeża bateryjkę bo zgłodniał> I jak czytam niektóre wątki to zaczynam myśleć ze zemną albo z moim aparatem jest coś nie tak :D
no najgorsze jest to "wielkie coś" latające w d80 niczym f16 po polskim niebie :P