Zobacz pełną wersję : Potrzebuje mocno szeroki kąt pod nikona oczywiscie...
wojciechz
28-07-2008, 14:25
Witam!
Potrzebuje szeroki kąt z mocowaniem do nikona (bo oryginalne sa dosc drogie). Najbardziej pasowaloby mi jakies 8mm szkielko, tylko wlasnie zalezy mi na dosc przystepnej cenie. Ma ktos jakis pomysl?
dzieki ;)
Nie mam pojęcia ile kosztuje 8mm, ale mam Sigmę10-20 i na 10mm jest naprawdę szeroko. Taka Sigma to koszt ok.1500,00PLN za nowy lub ok.1-1,2K PLN za używkę.
8mm to chyba tylko fiszaje są.
Ze skorygowanych to sigma 10-20, albo tokina 12-24
wojciechz
28-07-2008, 15:11
No wlasnie... 8mm ostro winietuje... praktycznie wycina polkole po obu stronach kadru:) ale potrzebuje najszrszego z mozliwych do robienia panoram swerycznych. Z2 strony slayszalem ze warto moze kupic 16mm np zenitara... ze sie niby 2 razy tyle fot robi ale ostatecznie poprawia sie rozdzielczosc samej panoramy... No i zenitary sa tansze sporo od nikkorow :) Ma ktos jakies zdanie w tym temacie? :)
A do jakiego nikona, DX czy FX. Do DX najszerzej z możliwych to Sigma 4,5mm f/2,8 EX DC HSM FISHEYE, do FX najszerzej to Sigma 8mm f/3,5 EX DG CIRCULAR FISHEYE, ale nie będzie to tanio.
wojciechz
28-07-2008, 16:33
no wiem wlasnie ze ciezko tanio to znalezc bo to dosyc malo popularne szkielko... do d300 chce to podpiac :)
Jest rosyjski (czy białoruski) obiektyw Peleng 8 mm (kołowy, ale Full Frame), ale z nim podobno trzeba uważać, bo tylna soczewka na tyle wystaje do tyłu, że w niektórych aparatach lustro o nią zawadza. Jest pełnoformatowy Zenitar 16 mm - ale w DX kąt nie będzie już tak szeroki.
Poza tym jest Sigma DC 4,5 mm, kołowe rybie oko do cyfrowych, Sigma DC 10 mm - pełnoformatowe rybie oko do cyfrowych, Nikkor 10,5 mm - pełnoformatowe rybie oko do cyfrowych, Sigma DG 8 mm - kołowe rybie oko do Full Frame, itp. Tyle, że ceny wynoszą ponad 2k PLN.
wojciechz
29-07-2008, 13:25
No dzieki w takim razie... :( myslalem ze moze sie czegos nowego dowiem... w takim razie ma ktos moze do sprzedania pelenga albo zenitara...? nawet uzywany w dobrym stanie bym wzial...
dzieki raz jeszcze ;)