Zobacz pełną wersję : Nikon D40 i 50mm f/1.8
Witam wszystkich i sorka jeżeli taki post już miał miejsce (ale nigdzie nie znalazłem)
Pytanko odnośnie 50mm wiem ze nikon d40 nie ma wbudowanego silnika,
czy ten objektyw ma wbudowany silnik czy trzeba recznie ustawiac ostrosc?
co do przysłony - mozna ja ustawic na objektywie ? czy tylko w ustawieniach nikon'a ?
dzieki :) pozdrawiam
Nie ma silnika więc ostrość tylko manualnie. Co do przysłony jest pierścień więc można manualnie i z body.
Ręcznie a przysłone w aparacie.
Przysłonę ustawisz na obiektywie i z poziomu body, ale ostrzyć musisz ręcznie
kronos28
28-07-2008, 15:26
Przysłonę ustawisz na obiektywie i z poziomu body, ale ostrzyć musisz ręcznie
:shock: że z poziomu body to tak ale na obiektywie? Na obiektywie jedynie ustawiasz na stałe f22 (czyli minimalny otwór) bo inaczej ujrzysz piękne FEE i foty nie zrobisz
a jak jest z pierscieniem na gwint 42 , mam stary obiektyw z zenita i sie zastanawiam jak by sie zachowało body po zamontowaniu tego konwentera ,czy czasami nie wywali errora ze obiektywu nie widzi ?
na Manualu możesz nawet bez obiektywu "zdjęcie" zrobić
Przestawiasz aparat w tryb M i focisz - bez pomiaru światła no i oczywiście bez AF
na M można przysłonę pierścieniem ustawiać, nie musi być zablokowana
Zbigniew
28-07-2008, 15:39
sorka jeżeli taki post już miał miejsce (ale nigdzie nie znalazłem)
http://www.google.com/custom?hl=pl&inlang=pl&client=pub-000000000&cof=FORID%3A1%3BGL%3A1%3BLBGC%3ACCE5F9%3BBGC%3A%23 000000%3BT%3A%23ffffff%3BLC%3A%23ffcc00%3BVLC%3A%2 38a949e%3BALC%3A%23ffff66%3BGALT%3A%23CC9908%3BGFN T%3A%23cc9908%3BGIMP%3A%23223472%3BDIV%3A%23999999 %3B&domains=forum.nikon.org.pl&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&q=d40+50%2F1.8&btnG=Szukaj&sitesearch=forum.nikon.org.pl
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34512
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=790957
kronos28
28-07-2008, 15:54
na M można przysłonę pierścieniem ustawiać, nie musi być zablokowana
na pewno? W 50/1.8? A sprawdź :)\
Tak podpowiem - to jest szkło z procesorem a nie bez
na pewno? W 50/1.8? A sprawdź :)\
Tak podpowiem - to jest szkło z procesorem a nie bez
Fakt, puszka ma mechaniczny czujnik przysłony... masz racje :)
kronos28
28-07-2008, 16:07
Fakt, puszka ma mechaniczny czujnik przysłony... masz racje :)
no widzisz nadal nie wiesz tak dokładnie o co lotto. To że puszka ma mechaniczny czujnik to prawda ale służy on tylko do wykrywania czy pierścień jest ustawiony w odpowiednim miejscu (na minimalnej liczbie) a nie do informowania o tym w jakim położeniu jest ów pierścień dalej na skali. Jeżeli aparat wykryje obiektyw z procesorem to jeżeli pierścień nie jest ustawiony na minimalnej liczbie przesłony nie pozwoli zrobić zdjęcia nawet w trybie M - wyświetli się FEE i spust będzie zablokowany.
To że puszka ma mechaniczny czujnik to prawda ale służy on tylko do wykrywania czy pierścień jest ustawiony w odpowiednim miejscu (na minimalnej liczbie) a nie do informowania o tym w jakim położeniu jest ów pierścień dalej na skali.
to właśnie miałem na myśli
to jak z ta przysłoną chłopcy nie da rady z objektywu ? tylko z body... ?
i ma ostrosc wbudowana czy nie ? bo tu rózne poglądy są widze..... :/
kronos28
28-07-2008, 17:24
to jak z ta przysłoną chłopcy nie da rady z objektywu ? tylko z body... ?
tylko z body
i ma ostrosc wbudowana czy nie ? bo tu rózne poglądy są widze..... :/
z D40, D40x i d60 AF nie będzie
wszystko na ten temat dzieki jeszcze raz :)
z D40, D40x i d60 AF nie będzie
odswieze ten temat, bo bardzo mnie zdziwila ta kwestia.
Nosilem sie z zakupem d60 aby moc dopasowac wiecej tanszych obiektywow z autofocusem (mam juz d40x), on tak samo jak d40x nie ma wbudowanego silnika i trzeba szukac obiektywow z silnikiem?
odswieze ten temat, bo bardzo mnie zdziwila ta kwestia.
Nosilem sie z zakupem d60 aby moc dopasowac wiecej tanszych obiektywow z autofocusem (mam juz d40x), on tak samo jak d40x nie ma wbudowanego silnika i trzeba szukac obiektywow z silnikiem?
niestety... D60 różni od D40x jedynie kosmetyka ;)
niestety... D60 różni od D40x jedynie kosmetyka ;)
Dla mnie to nawet wizualnie są identyczne... Ludzik jak chcesz AF w szkłach bez silnika to łap się za D80
Dla mnie to nawet wizualnie są identyczne...
miałem na myśli np. funkcję czyszczenia sensora ;)
dzieki za wyjasnienie sytuacji! :D bylem juz blisko popelnienia kolejnego blednego zakupu :)
december
08-08-2008, 07:46
nie pozostaje ci nic innego jak czekać aż Nikon wypuści 50 1.8 afs :) ale on nie bedzie kosztował 400 :)
nie pozostaje ci nic innego jak czekać aż Nikon wypuści 50 1.8 afs :) ale on nie bedzie kosztował 400 :)
albo zakup Sigmy 50 1.4 HSM - juz jest gotowa, gdzies ogladalem testy... Na bank bedzie szybciej niz Nikkor...