Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jesień - [Nemeth]
Witam
Dłubanina w szufladzie...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img507.imageshack.us/img507/1663/dsc1458fk2.jpg)
pozdr.
Piotr_ek
28-07-2008, 13:28
rozkładam ręce - zdjęcie nie chce mi się załadować :) widzę tylko złote liście czubków drzew :)
najwyraźniej imageshack ma jakieś problemy, bo też mi się nie chciało otworzyć. Po którymś z kolei odświeżeniu załadowało się całe :)
Zdjęcie całkiem przyjemne. Złoto drzew ładnie koresponduje z błękitem nieba. Szeroki kąt robi swoje. Jak dla mnie jest OK :)
Piotr_ek
28-07-2008, 13:38
Jest ! udało się ! widzę zdjęcie !
no jest ciekawie... najbardziej podoba mi się kolorystyka - złociste liście pięknie komponują się z brązowa liściastą podłogą :)
diZaster
28-07-2008, 13:45
jezusienazarenski, jeszcze lato na dobre sie nie zrobilo, a ten juz jesienia straszy :!:
Niespecjalnie... może dlatego że narazie na dworze jakoś tak mało... impresjonistycznie ;)
Prowokujcie...
To coś ze śniegiem znajdę :twisted:
Naoglądałem sie na pbase zdjęć "złotej jesieni" i tak mnie naszło ;)
Sztuczność nieba niestety psuje trochę odbiór. Poza tym całkiem sympatyczne zdjęcie.
Owa sztucznosc nieba, to czym sie wyraza? (ciekawi mnie, ktory element calosci zadecydowal)
To coś ze śniegiem znajdę :twisted:
ja 2 razy poprosze...bo mi dziś obrzydliwie gorąco jest...:wink:
bardzo ładna kolorystyka i kadr:)
Przyczerwienił bym to zgniłe na podłodze i od razu byłoby lepiej.;)
Kocham Jesień, dobrze, że to już niedługo.
Owa sztucznosc nieba, to czym sie wyraza? (ciekawi mnie, ktory element calosci zadecydowal)
Może nie do końca poprawnie się wyraziłem. Chodziło mi bardziej o wrażenie sztuczności. A skąd takie? Ze względu na, albo źle wycięte liście, albo dosyć znaczne aberracje. Obwiednia liści ma zauważalnie inny odcień niż niebo, poza tym według mnie mają one dziwny kształt, jakby właśnie wycinane, lub wynikające z prześwietlonego nieba. Ja to widzę szczególnie na górze zdjęcia, na środku. Oczywiście to moje subiektywne zdanie.
PS, tak zupełnie z ciekawości zapytam, Nemeth czy robiłeś coś z tym niebem?
Jest OK. Mam przed oczami podobne zdjęcie tylko z wiosny, albo lata.... Mylę się? Jak nie, to czekamy na "cztery pory roku'.
Kocham Jesień, dobrze, że to już niedługo.
Ja także :)
Grzybu - mi się wydaję, że Nemeth użył DRI i jakoś tak niedbale nałożył warstwy na siebie....
(...)
PS, tak zupełnie z ciekawości zapytam, Nemeth czy robiłeś coś z tym niebem?
;)
Czy kucharza wypada się pytać czy coś robił z mięskiem na talerzu? ;)
Niebo było błękitne lecz poziom abberacji był tak skrajny, że niebo nabrało odcień fioletowy. Color range i niebieski gradient na 80% opacity na całość.
"Może nie do końca poprawnie się wyraziłem. Chodziło mi bardziej o wrażenie sztuczności. A skąd takie? Ze względu na, albo źle wycięte liście, albo dosyć znaczne aberracje."
Wlasciwie to juz ten fragment wyraza caly sens.
Bawi mnie nieco, ze wszyscy trzej pomyslelismy o tym samym elemencie obrazu, ale kazdy zupelnie innym sposobem.
Dzieli nas zasadniczo zroznicowany warsztat, a jednoczesnie laczy wspolny cel ;) szczegoly, ktorych ten warsztat dotyczy.
"Color range i niebieski gradient na 80% opacity na całość."
No wlasnie. Obydwaj macie racje,gdyz te wersje faktycznie moga dac taki efekt.
Sam pomyslalem o jeszcze innym wariancie:
- wczytujemy zdjecie i kopiujemy do kilku warstw
- kazda z osobna traktujemy roznym stopniem rozmycia
- na kazdej wyciagamy inny zakres tonalnosci
- skladamy warstwy w calosc (uzywajac w calym procesie tylko obrobki globalnej)
Jezeli w takim procesie czegos niedopatrzymy, otrzymamy podobny efekt, czyli n.p. "liscie widoczne polowicznie" ;)
(czasami i HDR potrafi zmajstrowac podobnego psikusa, ale to wydaje sie dosc oczywiste)
Metoda wydaje sie zdrowo porypana, ale czesto daje elastyczny material do dalszej manipulacji.
Tym razem, juz selektywnej.
Zaleta jest, ze finalny efekt nie rzuca sie w oczy, mimo sporej ingerencji,
a wada, iz wymaga konkretnego wyczucia (co bez praktyki latwo nie przychodzi),
i sporej cierpliwosci, na co nie kazdy chetnie przystaje... ;).
Jedno jest pocieszajace:
Jezeli kilka osob dochodzi roznymi metodami do tych samych wnioskow...
...a dalej juz wszyscy znaja :)
borregaard
29-07-2008, 08:15
Wydaje mi się deko"przedobrzone" ,ale to rzecz gustu ofc..i stąd ta "nienaturalność".Mam wrażenie ,że to jest jakby przymglone i rozmyte,nieostre.Brak czystości koloru i deko kontrastu..O środku też już wspomniano.Podobne już chyba widziałem....:-D
Pzdr
Andrzej
Grzegorka
30-07-2008, 21:10
Jak możesz?! Tak Ci tęskno do jesieni? Żeby jeszcze była tak piękna jak na Twoim zdjęciu to zgoda, ale pewnie będzie wiało, padało...
Co do zdjęcia, to jako że widziałam oryginał mogę śmiało powiedzieć że zrobiłeś coś z niczego :D Bez obrazy rzecz jasna, bo jestem pod wrażeniem PP. :)
(...) jestem pod wrażeniem PP. :)
;)
Materiału źródłowego chyba nie pokaże, bo później będzie, że łódka na zdjęciu była wcześniej powiedzmy... bocianem na klepisku. :)