Zobacz pełną wersję : Canon - autofocus 5D vs 300/350
Hej :)
Mnóstwo postów już przeczytałem, jaki to dziadowski jest autofokus Canona 5D. Niestety nie miałem możliwości pobawić się tym aparatem ostatnio, a tyle, co się kiedyś bawiłem nie pozwala mi na porównanie.
Więc pytanie do osób fotografujących Canonami - jak się ma AF w 5D do AF w 300 i 350 ? Chodzi mi o szybkość działania, celność itd... poproszę o takie porównanie :)
robin102
28-07-2008, 12:05
Chyba nie na tym forum zadałeś to pytanie :mrgreen:
Nikt się nie kwapi do szybkiej odpowiedzi to ja się udzielę jeśli pozwolisz, wiesz społecznik jestem :)
Miałem w używaniu Canona 5D z 70-200 f2,8 / 24-105 f4 IS / oraz 50mm f1,4 i szczerze powiem żadnych problemów z działaniem AF nie stwierdziłem może dlatego, że korpus był kupowany u człowieka który niby sprawdza je przed wysyłką. Szybkość AF jest porównywalna do szybkosci ostrzenia D300 z np. Nikkorem 85 f1,8, a może trochę i szybciej ostrzyły te USMy. Inna sprawa gdy kiedyś poprosiłem kilku użytkowników modelu 5D o podesłanie troche takich rzeczywistych kadrów ze slubów zapisanych w rawach. Pliki się fajnie obrabia, ale... No właśnie te ale. Analizowałem te zdjecia pod kątem punktu ogniskowania i mimo, że fotek miałem sporo (od 3 czy 4 userów ) to bardzo ciężko było stwierdzić gdzie było zogniskowane. Fotki były niby ostre, ale gdzie się zaczepiał AF trudno mi było stwierdzić w przeciwieństwie do kadrów które sam robiłem użyczonym przez kolegę sprzętem. Wydaje się, że teoria doboru egzemplarza ma tu duże znaczenie.
Adam Trzcionka
28-07-2008, 12:15
Hej :)
Mnóstwo postów już przeczytałem, jaki to dziadowski jest autofokus Canona 5D. Niestety nie miałem możliwości pobawić się tym aparatem ostatnio, a tyle, co się kiedyś bawiłem nie pozwala mi na porównanie.
Więc pytanie do osób fotografujących Canonami - jak się ma AF w 5D do AF w 300 i 350 ? Chodzi mi o szybkość działania, celność itd... poproszę o takie porównanie :)
300 i 350 to rozumiem 300d i 350d?
300 i 350 to rozumiem 300d i 350d?
Tak, dokładnie.
Adam Trzcionka
28-07-2008, 12:35
nie ma co porównywać. 5d jest o dużą klasę lepszy.
Czyli, jak rozumiem, af w 5D jest szybszy i celniejszy niż w 300d i 350d, o całe niebo? :)
może nie o całe niebo ale o pół nieba z pewnością :)
Adam Trzcionka
28-07-2008, 12:54
Czyli, jak rozumiem, af w 5D jest szybszy i celniejszy niż w 300d i 350d, o całe niebo? :)
300d znam, kolega ma, od lat. 350d sam miałem. 5d jest nieporównywalnie lepszy, dla mnie nie gorszy od d200, miałem jeden po drugim.
5d jest nieporównywalnie lepszy, dla mnie nie gorszy od d200
Stary! Nie pisz Ty tutaj takich rzeczy! Chcesz zostać wyklętym na wieki?? :mrgreen:
Już bardziej serio - AF w serii Dxxx jest naprawdę bardzo sprawny. pokusiłbym się o stwierdzenie, że w D200 minimalnie sprawniejszy aniżeli w D300. Stąd nie mogę się zgodzić z Twoją opinią stawiającą 5D i D200 na jednej szali. Ważne jest również co podpinałeś kiedyś tam do D200 a co podpinasz obecnie do 5D - a to znaczna różnica ;)
5d duzo lepszy AF niz wymienione aparaty. szybkosc srodkowego jest oki, roznie z dokladnoscia. canon 40d tutaj jest bezkonkurencyjny
potwierdzam to co pisze trampek.. 300d jest słaby AF, w 350 sporo lepszy ale i tak demon prędkości to to nie jest.. potem 5D (w zasadzie używalny tylko środkowy - dość przyzwoity, potem 40D (potem mpewnie jedynki ale ich nie trzymałem w łapie na tyle długo żeby się wypowiadać).. 40D mam już prawie rok, 5d kupiłem 3 tygodnie temu i szczerze mówiąc jeśli chodzi o AF to w porównaniu do 40D piątka jest sporo z tyłu..
allegro power - tor gokardowy - 40stka z 70-200 2.8 lapala raczej bez problemow, 5d sie gubil.
robin102
29-07-2008, 07:52
.... pokusiłbym się o stwierdzenie, że w D200 minimalnie sprawniejszy aniżeli w D300
No weź nie marudź, ;) już jeden taki marudzi na AF w D300 :)
Jesli mowimy o AF-S to 5D i D200 dla mnie bez rozncy. AF-C tutaj Nikon ma przewage, to samo sie tyczy bocznych punktow AF. Porownywanie AF w 5D do 300, 350 jest pomylka, to zupelnie inna bajka. Szybkosc ostrzenia 5D (70-200 L, 24-70 L) porownywalna z D3. Natomiast problem sie pojawia ze szklami typu 85 1,2, czy 50 1,2 (choc 50 tki nie mialem, ale slyszalem :) ) tutaj trzeba sie mocno starac, zeby wykozystac jakosc tych szkiel.
Konkludujac w mojej opinii problemy z AF w 5D sa troche "przereklamowane".
Adam Trzcionka
29-07-2008, 12:30
Jesli mowimy o AF-S to 5D i D200 dla mnie bez rozncy. AF-C tutaj Nikon ma przewage, to samo sie tyczy bocznych punktow AF. Porownywanie AF w 5D do 300, 350 jest pomylka, to zupelnie inna bajka. Szybkosc ostrzenia 5D (70-200 L, 24-70 L) porownywalna z D3. Natomiast problem sie pojawia ze szklami typu 85 1,2, czy 50 1,2 (choc 50 tki nie mialem, ale slyszalem :) ) tutaj trzeba sie mocno starac, zeby wykozystac jakosc tych szkiel.
Konkludujac w mojej opinii problemy z AF w 5D sa troche "przereklamowane".
pełna zgoda. największy ból mam z jasnymi Lkami :)
cypherdid
29-07-2008, 13:59
seria amatorska Canona to kompletna bieda jeśli chodzi o pracę i jakość AFa...w jakimś amyłykańskim teście EOS 400d na 100 fotek trafił ostrością w 40%...wina tego że czujnik jest dużo większy i często łapie coś co jest poza polem, patrząc przez wizjer..ale to bolączka każdego systemu i dokładności wykonania sprzętu...
silnik i układ AF w 5d na pewno jest lepszy, szybszy..dokładniejszy..ale co z tego, jak to Canon ;) <joke>
Kolekcjoner
30-07-2008, 05:28
seria amatorska Canona to kompletna bieda jeśli chodzi o pracę i jakość AFa...w jakimś amyłykańskim teście EOS 400d na 100 fotek trafił ostrością w 40%...wina tego że czujnik jest dużo większy i często łapie coś co jest poza polem, patrząc przez wizjer..ale to bolączka każdego systemu i dokładności wykonania sprzętu...
silnik i układ AF w 5d na pewno jest lepszy, szybszy..dokładniejszy..ale co z tego, jak to Canon ;) <joke>
E... no to już są jakieś "duby smalone". Ja rozumiem że można opowiadać i powtarzać różne opinie o sprzęcie ale warto czasem przywołać elementarną wiedzę na ten temat.
Od tyłu. W 5D jak i w żadnym canonowym korpusie nie ma silnika AF - w końcu to tylko Canon ;):D.
Dalej. W 400D jest ten sam układ autofocusa co w 20D/30D obsługiwany przez ten sam procek. W 5D jest zmodyfikowana wersja układu z 20D (dodane jest 6 punktów wspomagających /w tym dwa podwójnej czułości/), które jednak działają tylko w servo. Nawet rozmieszczenie tych (podstawowych) punktów jest identyczne (co zresztą rodzi znane konsekwencje w temacie crop/ff). Tak samo identyczny jest rozmiar tych punktów. Ergo nie może być mowy o większym/mniejszym czujniku w 400D. Co do wyników i konkluzji tego testu - jeśli takie podali przyczyny to tylko pogratulować im "znajomości rzeczy" :lol:.
I na koniec co do kwestii AF-a w serii xxxD Canona. Problem polega na tym, że nie da się tego tak uogólniać. Canon wrednie ;) w każdym modelu mieszał coś w AF-ie. W 300D/350D był ten sam układ ale obsługiwany przez różne procki. W kolejnych (nie ma ich znów jakoś bardzo dużo) w każdym jest inny AF. W związku z tym nie da się tego wrzucać do jednego wora. Obecnie patologia (jedna z wielu - trzeba sobie znów zdawać sprawę, że to tylko Canon :mrgreen:) polega na tym, że amatorska puszka - 450D ma lepszy (pod pewnymi względami) AF niż 5D.
"Obecnie patologia (jedna z wielu - trzeba sobie znów zdawać sprawę, że to tylko Canon ) polega na tym, że amatorska puszka - 450D ma lepszy (pod pewnymi względami) AF niż 5D."
To nie patologia, Canon ma juz AF do 5D-II ;)
diZaster
30-07-2008, 13:27
i do 1 BIsmarck IV :razz:
"Obecnie patologia (jedna z wielu - trzeba sobie znów zdawać sprawę, że to tylko Canon ) polega na tym, że amatorska puszka - 450D ma lepszy (pod pewnymi względami) AF niż 5D."
To nie patologia, Canon ma juz AF do 5D-II ;)
pewnie wyciągnięty z tajnego sejfu Canona :D w którym przeleżał szmat czasu po to by teraz zmasakrować Nikona :D
pewnie wyciągnięty z tajnego sejfu Canona :D w którym przeleżał szmat czasu po to by teraz zmasakrować Nikona :D
heheheheheheheh...:mrgreen:
"pewnie wyciągnięty z tajnego sejfu Canona"
Przez pomylke, gdy szef biura wynalazkow przyszedl na wielkim kacu po prezentacji nowego Coolpixa...