PDA

Zobacz pełną wersję : Usterka przysłony?

ckrzys
28-07-2008, 01:05
Witam
Mam problem z D50 i Nikkorem 18-70. Bez względu na ustawione parametry wszystkie zdjęcia są robione z maksymalnie zamkniętą przysłoną. Jak ustawię preselekcję przysłony i dam ją na f29 wtedy tylko wychodzą prawidłowe zdjęcia. Spotkał sie ktoś z czymś takim? Body czy obiektyw? Naprawia się to? Sprzęt niestety po gwarancji.

dzejms
28-07-2008, 02:15
Za malo informacjitroche.

1. Sprawdz z innym szklem.

2. Sprobuj zdjac szklo (18-70) i otworzyc przyslone recznie w obiektywie, zeby sprawdzic czy sie otwiera.

Moze sie mija popychacz przyslony w body z tym w obiektywie.

ckrzys
28-07-2008, 17:06
Chwilowo nie mam skad wziąć innego szkła.
Szkło zdejmowałem i przysłona otwiera sie recznie. Do kadrowania przeciez przyslona jest otwarta na max, pomiar swiatla dokonywany prawidlowo, dopiero w momencie robienia samego zdjecia zamyka sie calkowicie. Dlatego tylko przy ustawionej przyslonie na f29 wychodza prawidłowe zdjecia.

Rarog
28-07-2008, 19:20
Chwilowo nie mam skad wziąć innego szkła.
Szkło zdejmowałem i przysłona otwiera sie recznie. Do kadrowania przeciez przyslona jest otwarta na max, pomiar swiatla dokonywany prawidlowo, dopiero w momencie robienia samego zdjecia zamyka sie calkowicie. Dlatego tylko przy ustawionej przyslonie na f29 wychodza prawidłowe zdjecia.

Owszem przesłona jest popychana mechanicznie ale ze względu na typ obiektywu "G" oraz brak pierścienia przesłony - wartości przesłony przenoszone są elektrycznie do aparatu. Być może jest uszkodzenie lub po prostu brak kontaktu. Te obiektywy niestety cieszą się wątpliwą sławą po względem usterkowości podzespołów elektrycznych.