PDA

Zobacz pełną wersję : lampa sb 600/800 z USA

maku
27-07-2008, 22:15
Witam forumowiczów do tej pory bylem tylko czytelnikiem forum, ale teraz mam problem który chciałbym skonsultować z bardziej doświadczonymi użytkownikami.

Mam możliwość sprowadzenia przez znajomego który będzie wracał z USA lampy błyskowej, sprawdził ceny w sklepie do którego ma blisko i wyglądają trochę gorzej niż np w http://www.bhphotovideo.com mianowicie: sb-800 za 389$ i sb-600 za 229$.

Jestem amatorem ślubów itp nie fotografuje wiec teoretycznie sb 600 by mi wystarczyła ale zastanawiam się czy za te w przeliczeniu 800 zł nie zainwestować w sb 800.

Co o tym sądzicie? Chciałbym poznać wasze oczywiście subiektywne opinie bo jakoś nie mogę sam się zdecydować.

TomaszR
27-07-2008, 22:21
Mam i 600tke i 800tke (tą pierwszą nawet z bhphoto). Jeżeli masz z tego korzystać zawodowo, to moim zdaniem nie ma co pytać - bierz mocniejszą i tyle... Kilka dodatkowych cech 800tki też może się przydać (gniazda synchronizacji, zasilania zewnętrznego, piąta bateria, stofen w komplecie, tryb master i SU-4).

Jeszcze jedno SB-600 są 'Made in China', SB-800 'Made in Japan'... Nie, żeby mi to w czymś przeszkadzało... Ot taka ciekawostka ;)

P.S. A propos zawodowstwa - nieuważnie przeczytałem zdanie z "ślubami". Jeśli nie masz zacięcia do kombinowania z wieloma lampami, nie będziesz używał lampy w reporterce zawodowo - 600tka też daje radę. Lubię ją za to, że jest mniejsza i lżejsza.

maku
27-07-2008, 22:53
Jeśli mógł ściągnąć sb 800 za cenę z bhphoto czyli trochę ponad 300 $ to bym się nie zastanawiał ale te dodatkowe 100$ zmusza mnie do refleksji bo za 900-1000 zl bez obciążania znajomych mógłbym kupić lampę na allegro.

gdybym zawodowo robił zdjęcia to pewnie myślał bym o sb 900

elwrona
28-07-2008, 07:16
A może niech kolega zamówi przez net albo poszuka innego sklepu, ja właśnie sam czekam na sb-800 zza oceanu a kosztowałą trochę ponad 300$ więc 600 pln z hakiem (większym lub mniejszym). Więc pogadaj z kolegą zaproponuj dobrą flaszkę na zachęte i powinno być git. Bo jak to mówią w reklamach " po co przepłacać ".

No chyba że bardzo zależy ci na polskiej gwarancji to jest problem - ale w podjęciu decyzji pomoże ci poczytanie wątków o serwsie na postępu:)

Pozdrawiam i życzę jak najniższych kursów dolara

TomaszR
28-07-2008, 09:46
gdybym zawodowo robił zdjęcia to pewnie myślał bym o sb 900

Bo po jej ukazaniu się na rynku, SB-800 nagle przestały doświetlać kadr? :mrgreen:

BHPhoto wysyła na terenie Stanów za niewielkie pieniądze. Więc można kupić u nich z wysyłką na adres znajomego w U.S. i finito. Odbiera paczkę tam gdzie mieszka, przywozi do Polski, wszyscy szczęśliwi a cena niższa pewnie gdzieś o 1/3 w porównaniu z polskimi sklepami.

maku
28-07-2008, 10:32
Bo po jej ukazaniu się na rynku, SB-800 nagle przestały doświetlać kadr? :mrgreen:

Miałem na myśli to ze jeśli zarabia się na zdjęciach można kupić nowsza, droższa lampę na moje potrzeby sb 800 to i tak za dużo.

Spróbuje namówić kolegę żeby zajrzał do innego sklepu i jeśli znajdzie lepsze ceny to zdecyduje się na sb800 a jeśli nie to pozostanę przy sb 600 i będę mógł się nareszcie cieszyć doświetlonymi zdjęciami :)

Tomek Konopka
28-07-2008, 11:24
Kup sb800, bez zastanawiania ,ja tak zrobiłem i wiedziałem że nic nie stoi wyżej, aczkolwiek teraz jest sb900.

maku
28-07-2008, 23:06
niestety kolega nie ma czasu na zamawianie i szukanie po sklepach wiec moge przystac na to co mi zaproponowal albo poszukac na allegro czy tez forumowej gieldzie.

wydaje mi sie ze 229 $ za sb 600 to jest nadal atrakcyjna cena a jesli okaze sie dla mnie za slaba to bez straty moge ja sprzedac i kupic mocniejsza. to chyba bedzie sensowne rozwiazanie

ikr
30-07-2008, 18:08
jak masz karte kredytowa --> to sam kup na www.amazon.com i jako adres wysylki podaj adres kolegi w usa. maja nawet free shipping. Zawsze u nich kupuje, ostatnio nawet sb-800, i ceny bardzo fajne :)