Zobacz pełną wersję : Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Asp
Witam,
Zastanawim sie nad zakupem obiektywu jak w tytule do D80-ki, no i rozumiem że moge zapomnieć o niżej wspomianych funkcjach:
"Zastosowany w D80 bagnet akceptuje wszystkie obiektywy z mocowaniem F Nikona, jednak tylko w przypadku szkieł typu DX, G i D dostępne są wszystkie funkcje, jak na przykład pomiar matrycowy 3D czy błysk dopełniającego i-TTL"
Jeżeli się mylę to czekam na odpowiedź.
Z góry dzięki.
arutrek2-
27-07-2008, 21:28
Niestety, D80 w pełni obsługuje tylko obiektywy, o których piszesz. W obiektywach manualnych nie działa nawet sprawdzanie ostrości czy chociaż pomiar światła (!). Szkoda trochę, bo jak to powiedział pan w jednym ze sklepów foto w mojej okolicy "gdyby to był Pentax, to działałby nawet z nakręconym zamiast obiektywu słoikiem". Pozdrawiam.
?? ?? ??
ten obiektyw będzie normalnie działał z twoim body. Będzie focus - będzie pomiar światła.
mówisz oczywiście o tym (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84147) modelu? Jeśli tak - wszystko będzie ok :)
edit:
Nie lepiej kupić T17-50? 28mm to troche ciasno na DX. Przemyśl to ;)
Mój Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Asp działa z D80 bardzo dobrze :)
Nie lepiej kupić T17-50? 28mm to troche ciasno na DX. Przemyśl to ;)Ale będzie to zakup przyszłościowy, mówię tu o FF.
Mój Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Asp działa z D80 bardzo dobrze :)
doczytałem dopiero że ten obiektyw jest pełnoklatkowy, jak to rzutuje na zdjecia ??
?? ?? ??
ten obiektyw będzie normalnie działał z twoim body. Będzie focus - będzie pomiar światła.
mówisz oczywiście o tym (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84147) modelu? Jeśli tak - wszystko będzie ok :)
edit:
Nie lepiej kupić T17-50? 28mm to troche ciasno na DX. Przemyśl to ;)
ciasny ??, chodzi ci o to że jest pełnoklatkowy ??
kronos28
28-07-2008, 16:20
ciasny ??, chodzi ci o to że jest pełnoklatkowy ??
tak bo dochodzi crop 1.5x
A chodzić będzie normalnie - wszystko bedzie normalnie chodzić, włacznie z pomiarami itepe
tak bo dochodzi crop 1.5x
A chodzić będzie normalnie - wszystko bedzie normalnie chodzić, włacznie z pomiarami itepe
to co tylko ogniskową x1.5 i tyle w temacie co do pełnoklatkowego ??
Apropo funkcji o których pisałem na samym początku to będa w końcu czy nie (pomiar 3d matrycowy, błysk dopełniający) ??
kronos28
28-07-2008, 17:26
to co tylko ogniskową x1.5 i tyle w temacie co do pełnoklatkowego ??
http://nikonklub.pl/poradnik4.htm
Apropo funkcji o których pisałem na samym początku to będa w końcu czy nie (pomiar 3d matrycowy, błysk dopełniający) ??
tak będą
avallardi
28-07-2008, 18:07
ciasny ??
Raczej tak. 28-75mm (dla Nikona z APS-C) to: 42-112mm.
Pełnoklatkowy tzn Full Frame (FF) będziesz mógł wykorzystać kiedyś jeżeli zmienisz na aparat z wiekszą matrycą np. Nikon D3, D700 (tzw FF).
W przypadku aparatu z matrycą formatu DX (Nikon D60, D80, D300) dodatkowo uzyskasz mniejsze winietowanie (lekkie przyciemnienie na krawędziach zdjęcia-niektórym w ogóle to nie przeszkadza/ nie zauważają tego zjawiska)
Obiektywy do FF są zazwyczaj większe i cięższe niż do DX. Tak jak napisali koledzy pod DX masz przelicznik ogniskowych 1,5x, w przypadku aparatów FF 1,0x. Zoomy pod FF zazwyczaj mają przesunięty zakres ogniskowych w górę (np. Tamron 28-75 (FF) w stosunku do Tamron 17-50 (DX) ) Oznacza to, że kąt widzenia obiektywu jest węższy (widzi wąsko) i mniej zmieści się w kadrze, za to uzyskasz lepsze przybliżenie fotografowanego przedmiotu. Są plusy i minusy każdego rozwiązania:)