Zobacz pełną wersję : WB - a ostre słońce
piotereks
27-07-2008, 11:36
Kochani.
Skrajny przypadek/ ktory szczerze mowiac mnie wczoraj dopadl/.
1.Ostre słonce, obiekty chca mnie zdjecie na tle i,,,, koniec. stoja pod slonce ale musi byc zdjecie na tle czegos tam / zabytkowego zamku, drzewa itd./
jak ustawiacie WB? Normal,Dir. sunligh/ sloneczko/, czy moze jakos inaczej?
2. jak ustawic WB - gdy ja stoje tylem do slonca obiekty w sloncu pod drzewkiem, a drzewko rzuca im na twarze cien.
3. Czy prawde jest to, tu cytat z jednego z pism foto - cytat
" Wzorzac dzienny czyli "slonaczko" najlepiej stosowac tylko w ostrym poludniowym sloncu czyli , mniej wiecej w godz. 10 - 14. pozniej i wczesniej lepiej sprawdza sie "chmurka", ktora daje nam zdjecie o cieplejszej barwie, bardziej przyjemna dla oka ....".
Jak z tymi ustawiniami u Was, kiedy zostaniecie wywolani do tablicy i musicie zrobic w ostrym slocu , pod presja czasu/ np/ plener pastwa mlodych/
Michał Jędrak
27-07-2008, 17:18
Ja, jako że zaczynałem fotografować w czasach filmu, zawsze i wszędzie mam ustawiony WB na światło dzienne. Nie używam słoneczek i takich tam, gdyż od modelu do modelu słoneczko się słoneczku nie równa. W środku dnia bezchmurnego biorę białą kartkę, ustawiam na niej WB i na tym WB jadę przez kilka lat. Potem zmieniam aparat.
Drobne korekcje wprowadzam w Lightroomie.
najlepiej w nef'ach robic i po kłopocie. w d80 w takich "dziwnych" ujęciach sprawdza się "zacieniony domek" :)
Kiedys robilem zdjęcia chmur przed burzą i wtedy sprawdzalem kazdą z preselekcji WB i wtedy najnaturalniej wypadł "domek" :).
piotereks
27-07-2008, 20:43
cos pomalu zaczyna sie klarowac.moze jeszcze jakas podpowiedz
Rób w Rawach. Przy jego wywoływaniu ustawisz sobie prawidłowy WB.
Ewentualnie PRE i szara karta. Tylko pomiar nie w miejscu gdzie stoisz tylko gdzie stoją fotografowane osoby.
Słowem RAW - mniej roboty.
Polsar74
28-07-2008, 09:27
W środku dnia bezchmurnego biorę białą kartkę, ustawiam na niej WB i na tym WB jadę przez kilka lat.
Jak sie zrobi Pre pomiar w Nikonach - to on bedzie zapamiętany przez aparat nawet po wyłączeniu aparatu / przełączeniu na inne tryby WB ?
Paweł
nie wierzę że nikt nie zna odpowiedzi ?
Ewentualnie PRE i szara karta. Tylko pomiar nie w miejscu gdzie stoisz tylko gdzie stoją fotografowane osoby.
Ja, jeśli ustawiam balans bieli na PRE, to korzystam z białej karty. Szarej używam do pomiaru światła.
Jak sie zrobi Pre pomiar w Nikonach - to on bedzie zapamiętany przez aparat nawet po wyłączeniu aparatu / przełączeniu na inne tryby WB ?
Paweł
Aparat zapamięta. Zresztą przecież sam mogłeś to sprawdzic na swoim body - nie musiałbyś wtedy zadawać tego pytania.
ps.Ja też używam białej kartki (a raczej używałem na samym początku gdy robiłem w jpgach, teraz w Rawach - WB mam auto - i tak i tak go zmienie w camera rawie ;) )
Paweł
Tak - będzie zapamiętany.
piotereks - napisz jeszcze raz, o co Ci chodzi, ale po polsku. Może wtedy będzie łatwiej coś podpowiedzieć.
Do pomiaru WB nadaje się zarówno szara, jak i biała karta.
piotereks
31-07-2008, 16:56
piotereks - napisz jeszcze raz, o co Ci chodzi, ale po polsku. Może wtedy będzie łatwiej coś podpowiedzieć.
nie wiem co napislaem nie zrozumiale??? chce sie dowiedziec jak ustawiacie WB kiedy JESTESCIE ZMUSZENI zrobic komus zdjecie w ostrym sloncu.
daj tej osobie białą kartke w łape, zmierz na PRE i wio ;)
piotereks
31-07-2008, 20:28
no ,i ok.
<| MICHAŁ |>
31-07-2008, 20:51
a moze przestan sie *******ami zajmowac, tylko rob zdjecia.
mnie tez dopadla faza na pytania na temat WB i dupnych rezultatow zastosowania auto w D200.
To mi tu na forum wybili to z glowy - robic zjecia w RAWach i sie nie przejmowac - przeciez zawsze mozna zmienic. To wiec obie i sie nie przejmuje - jak mi nie psuje to poprawiam, a jak pasuje to zostawiam - w sumie to ja tam bylem i wiem jak to wygladalo.
Biala kartka, czy tez szara sie czesto nie sprawdza - nie dosc, ze mozesz je stosowac do fotografii statycznej, to ustaw poprawny WB na kartke szara czy biala przy wczesnym rankiem lub poznym wieczorem - w sumie tam tez slonce jest ostre.... - z gory gratuluje rezultatow :mrgreen:
Wiec ja mam w zwiazku z tym ustawione na auto, jesli juz robie w ostrym sloncu. Ostrego slonca w fotografii nalezy unikac jak dzumy albo mlodziezowek LPRu.
unikac jak dzumy albo mlodziezowek LPRu.
Masz na myśli tzw. Młodzież Weszpolską? ;) (sam sobie daję właśnie ostrzeżenie)
W D300 AutoWB działa bardzo dobrze, zwłaszcza w porównaniu z D70. W połączeniu z pracą w RAW daje to pełen komfort.
<| MICHAŁ |>
31-07-2008, 21:09
W D300 AutoWB działa bardzo dobrze, zwłaszcza w porównaniu z D70. W połączeniu z pracą w RAW daje to pełen komfort.
Krzysiu, co to za roznica, czy w D300, d70 czy 5D? Przeciez to jeden, bardzo subtelny ruch suwaczkiem temperatury lub tintu i koniec - max 3 sekundy pracy w ACR lub NX.
To prawda, ale zauważyłem, że przy zdjęciach z D300 jest jeszcze mniej roboty, niż miałem przy zdjęciach z D70.
<| MICHAŁ |>
31-07-2008, 21:19
To prawda, ale zauważyłem, że przy zdjęciach z D300 jest jeszcze mniej roboty, niż miałem przy zdjęciach z D70.
od momentu zakupu 5d moje PSucie jest ograniczone do zmniejszenia, wyostrzenia i obramokowania. WB zmieniam bardzo rzadko, a jesli juz, to w celu uzyskania jakiegos konkretnego efektu.
od momentu zakupu 5d
Zdrajca! ;)
<| MICHAŁ |>
31-07-2008, 21:34
Jezu!!!!!!!! mod mnie wyzywa!!!!!!! gdzie jest admin!!!!!!!!!! Piotrek!!!!!!!!!!
:mrgreen:
Jezus ma wolne w ten upał, a Piotrek w Zakopcu. Możesz wrzeszczeć, ile dusza zapragnie ;)
<| MICHAŁ |>
31-07-2008, 21:46
Jezus ma wolne w ten upał, a Piotrek w Zakopcu. Możesz wrzeszczeć, ile dusza zapragnie ;)
no to przerypane
nie ma sprawiedliwosci na swiecie
Michał Jędrak
03-08-2008, 14:30
Albo kup sobie lightrooma. I tak Ci się przyda a na tym programie to nawet jak robię w JPGach to spokojowo sobie WB podmieniam