PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzenie bagnetu w obiektywie kitowym.

Kerod
27-07-2008, 11:19
Witam

Podczas upadku uszkodzenia uległ bagnet w obiektywnie kitowy.
Konkretnie wyłamania uległo 1 z 3 mocowań obiektywu.
Pytanie nr1:
1: Czy to się naprawia?
2: Czy obejmuje to gwarnacja?
3: Czy ktoś wie gdzie to można załatwić w szczecinie/ gorzów /poznań.

Acha obiektyw był wkręcony w body. Jak sprawdzić czy coś się nie dostało do środka.
Gdy potrząsam body słysze bardzo cichy dzwięk jak by coś tam latało czy to normalne.

Valdek_Tychy
27-07-2008, 11:38

1: jaki obiektyw ? jeśli 18-55 to się nie opłaca bo za >200zł. można kupić prawie nowy podejrzewam,że koszta naprawy przekroczą tą cenę
2: praktycznie nie,gwarancja w większości przypadków nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych

marszl1
27-07-2008, 11:53
Witam

Podczas upadku uszkodzenia uległ bagnet w obiektywnie kitowy.
Konkretnie wyłamania uległo 1 z 3 mocowań obiektywu.
Pytanie nr1:
3: Czy ktoś wie gdzie to można załatwić w szczecinie/ gorzów /poznań.

Acha obiektyw był wkręcony w body. Jak sprawdzić czy coś się nie dostało do środka.
Gdy potrząsam body słysze bardzo cichy dzwięk jak by coś tam latało czy to normalne.

ad. 1 Nie naprawia - jak się złamało znaczy bagnet plastikowy, więc lepiej kupić nowy/używany
ad.2 uszkodzenia mechanicznego nie obejmuje gwarancja

A sprzet najlepiej zanieść do serwisu aby sprawdzili czy coś nie wpadło ewentualnie nie uszkodziło się w body.
Niestety nie wiem gdzie w twoim rejonie.:-(

Kerod
27-07-2008, 19:17
Obiektyw to DX AF-S 18-55VR nowy 450zl +przesyłka najtaniej -używany to ok 100zl taniej.
Fajne szkło ale ostatni raz kupuje coś z plastiku, bagnet pękł przy upadku aparatu z około 0,5m i był jeszcze w torbie mojej zony.Wyłożyła się wysiadając z samochodu gdyby nie straty pewnie bym się uśmiał.
Myślę że opłaca mi się go naprawiać do 250zl. Niestety nie mam kasy na coś lepszego więc się dopytuje.

Co do uszkodzenia body to się uspokoiłem, wsadziłem kita teścia strzeliłem parę fotek i wyglądają ok.
Odnośnie dźwięku, który mnie niepokoił z jego body wydobywa się identyczny przy potrząsaniu więc to pewnie lutro albo inna część mechaniczna "klekocze".

lesheck
27-07-2008, 20:21
Odnośnie dźwięku, który mnie niepokoił z jego body wydobywa się identyczny przy potrząsaniu więc to pewnie lutro albo inna część mechaniczna "klekocze".

To czujnik polozenia aparatu.

K0L0
27-07-2008, 22:09
...
Myślę że opłaca mi się go naprawiać do 250zl. Niestety nie mam kasy na coś lepszego więc się dopytuje.
...

Jest jedna opcja:)
Jak patrzę na bagnet 18-55 i 18-55VR wydaje mi się, że są identyczne, trzeba by to dokładnie sprawdzić. Możesz kupić używany/uszkodzony 18-55 i wymienić bagnet. Jeśli nie masz dwóch lewych rąk sam przeprowadzisz operacje, jak nie to oddasz do jakiegoś serwisu foto/elektrycznego.
Gdybyś był zainteresowany chętnie pomogę.

szumigt
09-06-2011, 20:34
Sorki że odgrzewam niezłego kotleta ale właśnie mam ten sam kłopocik a nie chcę zakładać osobnego wątku ...

Mam 18-55 wersję I. Uszkodzony jest w nim bagnet w wyniku upadku z blatu stołu. Napewno nie jest uszkodzone nic innego. Wiem bo udało mi się przykleić niektóre części bagnetu ale niestety nie na długo ... teraz widzę że moge kupić na allldrogo bagnecik a wymienić wymienił bym go już sam ... więc koszt wyniósł ok 50 pln. Teraz pytanie przy takich kosztach opłaca się naprawiać ?? Pomóżcie bo ja z tym dylematem borykam się już ze 2 miechy ;)

Acha dodam, że nie mam drugiego takiego szerokiego szkła więc za 50 pln miałbym z powrotem od biedy szeroki kącik którym co nieco bym opękał :)

88y
11-06-2011, 10:04
. teraz widzę że moge kupić na allldrogo bagnecik a wymienić wymienił bym go już sam ... więc koszt wyniósł ok 50 pln.

...cut...

Acha dodam, że nie mam drugiego takiego szerokiego szkła więc za 50 pln miałbym z powrotem od biedy szeroki kącik którym co nieco bym opękał :)

Chyba sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie..

ajt
11-06-2011, 14:18
Czasami trafiają się np. takie aukcje:
http://allegro.pl/nikkor-18-55mm-f-3-5-5-6gii-af-s-ed-uszkodzony-i1634717248.html
http://allegro.pl/nikon-nikkor-18-55mm-f-3-5-5-6gii-af-s-dx-bcm-i1595963533.html
jak na razie jest czym focić, można zapolować, przełożyć bagnet i jeszcze dekielek zostanie :)

dzej
12-06-2011, 15:59
Kup bagnet na allegro i po sprawie http://allegro.pl/bagnet-nikon-nikkor-18-55-18-105-18-135-najtaniej-i1659546721.html wymiana jest bardzo prosta

Yaskier
30-03-2012, 14:00
Hej,

mam ten sam problem - uszkodzony plastikowy bagnet w Nikorze 18-55. Chciałbym sam się podjąć wymiany, tylko nigdzie go nie mogę kupić, na allegro nie znalazłem. Macie jakiś pomysł gdzie go znajdę?

Z góry dzięki.

edit: już znalazłem, sorry za zamieszanie :)