PDA

Zobacz pełną wersję : f70 a f75

Karl Johansson
21-05-2006, 13:52
Sobie buszowałem po allegro ostatnio,i zauważyłem,że f70tkę można kupić za 250-300pln,a f75 kosztuje ze dwa a czasem nawet 3 razy więcej.Z czego wynika różnica?Ja jakoś nie potrafię ocenić,bo się nie znam na tym zbytnio po prostu.Może ktoś mógłby mi pomóc?

krystek
21-05-2006, 14:26
bo to dwa calkiem rozne aparaty. oczywiscie f70 rox, bo obsluguje manuale

Karl Johansson
21-05-2006, 14:28
ja wiem,że to różne aparaty.Tylko z czego wynika dwukrotna różnica ceny na allegro.o to mi głównie chodzi.Bo po długich przemyśleniach postanowiłem zainwestować jednak w f-kę zamiast w d(co prawda jeszcze trochę czasu minie,zanim kasę zbiorę,ale decyzja podjęta),i zastanawiam się właśnie o co tu chodzi.

krystek
21-05-2006, 15:12
f70 jest starszy, ma swoje lata. f75 nalezy do najnowszej serii amatorskich puszek.

Karl Johansson
21-05-2006, 15:14
Rozumiem i dziękuję:)

Smurf
21-05-2006, 16:17
f70 jest starszy, ma swoje lata. f75 nalezy do najnowszej serii amatorskich puszek.
F70 jest starszy i duuuuuuuuuuuuużo lepszy pod kazdym wzgledem niż "najnowszy" F75.
Róznica w cenie wynika z głupoty sprzedajacych F70.
Nie zawaham sie napisac - ktoś kto sprzedaje F70 (w dobrym stanie) za 250 zł musi być bardzo głodny i brakuje mu na chleb ( co moge zrozumiec), albo jest nie cakiem rozumny.

mp_
21-05-2006, 16:23
coś mi mowi, że alf tu zaraz wpadnie :D
... a odnośnie tematu to f70 nie ma podglądu GO ale za to sprawia wrazenie znacznie lepiej wykonanej puchy :D no i plusem jhest wspomniana wyzej wspołpraca z manualami. ale nie wiem jak to sie ma w f75? naprawdę nie gada z manualami wcale?

a no i najbardziej irytujące w f75 jest to, ż enie ma ręcznych ustawień iso...

Smurf
21-05-2006, 16:31
... a odnośnie tematu to f70 nie ma podglądu GO ale za to sprawia wrazenie znacznie lepiej wykonanej puchy :D no i plusem jhest wspomniana wyzej wspołpraca z manualami. ale nie wiem jak to sie ma w f75? naprawdę nie gada z manualami wcale?

Bo F75 to już nie jest prawdziwy Nikon. :mrgreen:
Odnośnie podglądu głębi ostrości - funkcja bardzo malo przydatna, szczególnie dla ludzi majacych pojecie o fotografii, a praktycznie nieprzydatna w korpusach z małym wizjerem takim jak w F75 czy cyfrowe D70 i D50.

mp_
21-05-2006, 17:22

Bo F75 to już nie jest prawdziwy Nikon. :mrgreen:
Odnośnie podglądu głębi ostrości - funkcja bardzo malo przydatna, szczególnie dla ludzi majacych pojecie o fotografii, a praktycznie nieprzydatna w korpusach z małym wizjerem takim jak w F75 czy cyfrowe D70 i D50.

nie zgodzę się z Tobą.. jezeli masz obiektyw bez zakresu głębii to czasami przydaje się podgląd GO.. ja mam wielki wizjer więc mogę przez niego ocenić dzięki podglądowi co dokładnie będzie ostre a co nie... oczywiście bardzo wprawny fotograf będzie to wiedział odrazu.. ale bardzo wprawny fotograf nie kupuje aparatu analogowego za 1000zł !! miałem eos 300 z podobnie małym wizjerem jak f75 i takze kozystałem z podglądu go... fakt, teraz sam wciskam ten przycisk niezmiernie zadko... ale wciskam go i wolę ze tam jest niz zeby go nie było :D
jest to poprostu jeden z plusów w tej amatorskiej puszcze jaką jest f75. w f70 jest to niewątpliwie minus.
To, że ktoś uzywa podglądu GO nie znaczy, że nie ma pojęcia o fotografii...

pozdrawiam serdecznie.

ALF
21-05-2006, 17:25
no i ALF wpadł tutaj :D
F70 to pancernik w porównaniu z F75 :P
to również aparaty z różnych półek...F70 to półka zaawansowana, F75 to półka amatorska...
co nie znaczy, że któryś robi lepsze zdjęcia bez ingerencji fotografa :lol:
no właśnie...sprzedawanie F70 to glupota...ja swojego sprzedam tylko wtedy, gdy kupię F100 :D

mp_
21-05-2006, 17:29
no i ALF wpadł tutaj :D
F70 to pancernik w porównaniu z F75 :P
to również aparaty z różnych półek...F70 to półka zaawansowana, F75 to półka amatorska...
co nie znaczy, że któryś robi lepsze zdjęcia bez ingerencji fotografa :lol:
no właśnie...sprzedawanie F70 to glupota...ja swojego sprzedam tylko wtedy, gdy kupię F100 :D

HeHe.. przewidziałem Twoje nadejście...
ale masz rację zamiana takich puszek jak f70 czy f801 czy f90 moze nastąpić tylko w kierunku f100 (ewentualnie f5)... a i ich sprzedawanie jest mało sensowne bo ceny są marne, lepiej dozbierać i mieć 2 :D

pozdrawiam serdecznie!

Vadim
21-05-2006, 18:01
Smurf

Napisałeś:
"...Odnośnie podglądu głębi ostrości - funkcja bardzo malo przydatna, szczególnie dla ludzi majacych pojecie o fotografii..."

Jest dokładnie odwrotnie. Trzeba mieć pojęcie o fotografii, żeby korzystać z tej funkcji.
Co do wyboru, to nawet gdyby ceny F70 i F75 były takie same, to zdecydowanie wybrałbym F70.

Pozdrawiam

ALF
21-05-2006, 18:07
funkcja podglądu głębi ostrości...jest przydatna, ale właściwie tylko jeśli wizjer jest od F100 :lol:

Vadim
21-05-2006, 18:13
ALF

Jeśli wizjer jest od F3 to podgląd przydaje się jeszcze bardziej... 8)

Karl Johansson
21-05-2006, 18:20
No proszę,widzę,że trafiłem w odpowiednie miejsce z moim pytaniem(nie,żebym w Was wątpił,broń Boże,ale nie spodziewałem się,szczerze mówiąc,tylu odpowiedzi:) )

Dziękuję uprzejmie.Jak tylko będzie mnie stać w końcu,to będę miał (chyba :P) ułatwiony wybór:)
Pozdrawiam:)

Gall86
21-05-2006, 19:07
ja jakis czas temu kupilem F70 od spinnera. sprzet jak nowy, nie ma ani jednej rysy. dalem 350 zl. sa na allegro i za 250, ale takiego egzemplarza chyba nie znajdzie nikt, bo aparat ma juz swoje lata. obluge ma troche inna niz kazde lustro - nie ma pokretla, ale do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic. nie mam co prawda porownania z F75, bo do tej pory pstrykalem zenitem, ale z tego co wiem F75 jest nowszy, ale slabiej zbudowany. F70 robi dobre wrazenie. ogolnie polecam.

Valdek_Tychy
21-05-2006, 19:11
F70 jest starszy i duuuuuuuuuuuuużo lepszy pod kazdym wzgledem niż "najnowszy" F75.
Róznica w cenie wynika z głupoty sprzedajacych F70.
Nie zawaham sie napisac - ktoś kto sprzedaje F70 (w dobrym stanie) za 250 zł musi być bardzo głodny i brakuje mu na chleb ( co moge zrozumiec), albo jest nie cakiem rozumny.

a słyszałeś o czymś takim jak prawa rynku ?? Ja np. będę miał do sprzedania N70 (amerykańskie wydanie F70) i co? mam uprzeć się na 500-600 zł. dlatego,że jest tyle wart?? a kto za takie pieniądze odemnie to kupi.A z drugiej strony nie sprzedać bo za mało dają?? to pozostaje mi trzymać tą puszkę w szafie ileś tam lat nie wiadomo po co. Jasne,że pasiłoby mi za niego dostać 5 setek ale kto mi da???

Marcin B
21-05-2006, 21:17
Ja w temacie F70 i podglądu głębi. Tak, to rzeczywiście wada tego body chyba jedyna jaka mi przychodzi do głowy. Tym bardziej szkoda, ze F70 ma wg mnie genialny wizjer, duzy i precyzyjny. Mam teraz D100 w ktorym jest podgląd GO i prawie tego nie używam, bo matówka jest mala i niewiele szczegółów widac. a w F70 matówka jest wielkości ekranu w kinie typu Imax :D. Miałem kiedyś do porównania Contaxa Arię i matowka wcale nie była większa. A wyświetlacz byl całkiem beznadziejny.
No i do specyficznej obsługi F70 trzeba się przyzwyczaic, ale potem to już jakoś leci. Napradę polecam ten aparat i osobiście nigdy go nie sprzedam.

ALF
21-05-2006, 21:26
Marcin B, bo nie miałeś w ręku F100 :D

mp_
21-05-2006, 21:57

czy do f100 mozna zapiąć lampę DX ?? ... bo jak tak to kuurcze byłaby to świetna pucha w zestawie z dslr

Smurf
21-05-2006, 22:42
Smurf

Napisałeś:
"...Odnośnie podglądu głębi ostrości - funkcja bardzo malo przydatna, szczególnie dla ludzi majacych pojecie o fotografii..."

Jest dokładnie odwrotnie. Trzeba mieć pojęcie o fotografii, żeby korzystać z tej funkcji.

Pozdrawiam
A w czym ma się przejawiać konieczność duzej fachowości pzry stosowaniu podgladu głębi ostrości?
Ja i wielu innych potrafię stosować głębię ostrości bez podglądu.
Juz widzę korzystanie z podgladu głębi ostrości w F75 czy D50 - w tych aparatach przy pelnym otworze przysłony i szerokim kacie trudno stwierdzić czy coś jest ostre czy nie, a co dopiero po przymknieciu

Marcin B
21-05-2006, 23:04

ALF - to chętnie kiedyś potrzymam :) Z przyjemnością obserwuję jak powoli na allegro spadają ceny takich rzeczy :wink:

ALF
21-05-2006, 23:05
ja też :lol:

Vadim
21-05-2006, 23:40
Smurf

Napisałeś:
"...A w czym ma się przejawiać konieczność duzej fachowości pzry stosowaniu podgladu głębi ostrości? ..."

Gdzie przeczytałeś w moim poście o "dużej fachowości" kolego???
Napisałem, że trzeba mieć pojęcie o fotografii. Bardzo Cię proszę, nie fantazjuj i nie rozwijaj moich myśli według własnego uznania. To po pierwsze.
A po drugie, gdybyś uważniej czytał moje teksty, to wiedziałbyś, że ja nie piszę o takich ciemniakach jak F75 czy D50.
Gratuluję umiejętności Tobie i wielu innym.

Pozdrawiam

mp_
22-05-2006, 00:29
Smurf

Napisałeś:

Pozdrawiam
A w czym ma się przejawiać konieczność duzej fachowości pzry stosowaniu podgladu głębi ostrości?
Ja i wielu innych potrafię stosować głębię ostrości bez podglądu.
Juz widzę korzystanie z podgladu głębi ostrości w F75 czy D50 - w tych aparatach przy pelnym otworze przysłony i szerokim kacie trudno stwierdzić czy coś jest ostre czy nie, a co dopiero po przymknieciu

kazdy kto robi zdjęcie lustrzanką STOSUJE taką czy inną głębie.. niekoniecznie o tym wiedząc (hahahaha) gdyby tego nie robił - kupiłby sobie małpiszona i to by mu wystarczyło.

A co do podglądu to jeśli Ty stosujesz skale czy poprostu z doświadczenia wiesz jaka będzie głębia to bardzo fajnie, ale nie znaczy to, że Twoje metody są doskonałe dla wszystkich... i zwykłą bzdurą jest stwierdzenie, że podgląd GO do niczego się nie nadaje dla "kogoś kto ma pojęcie o fotografii" bo jedni stosują jedne metody a inni drugie..
to, że f75 ma na tyle mały i ciemny wizjer, że w szerokim kącie nie widać co ostre a co nie, nie oznacza, że przy wąskim kącie nie da się tego stwierdzić (na eos300 się dało więc i tu nie będzie problemu). także to że funkcja ta jest to jest +
... dodam, że podgląd jest istotny nie tylko bardziej lub mniej zaawansowanemu fotografowi...
ale w szczególności totalnemu amatorowi do którego właśnie f75 jest skierowane.. podgląd GO nie tylko pomaga w skomponowaniu zdjęcia, ale także pomaga zrozumieć co się stanie jeśli się zamknie lub otworzy dziurę, zanim wywoła negatyw..a to informacja dla początkującego najistotniejsza :D

pozdrawiam serdecznie

pebees
22-05-2006, 07:57
kazdy kto robi zdjęcie lustrzanką STOSUJE taką czy inną głębie.. niekoniecznie o tym wiedząc (hahahaha) gdyby tego nie robił - kupiłby sobie małpiszona i to by mu wystarczyło.

I w małpiszonie też miałby taką czy inną głębię :P

Gall86
22-05-2006, 11:01
w f70 mozna sprawdzi GO, trzeba jedynie nieco odkrecic obiektyw xD