Zobacz pełną wersję : f70 a f75
Karl Johansson
21-05-2006, 13:52
Sobie buszowałem po allegro ostatnio,i zauważyłem,że f70tkę można kupić za 250-300pln,a f75 kosztuje ze dwa a czasem nawet 3 razy więcej.Z czego wynika różnica?Ja jakoś nie potrafię ocenić,bo się nie znam na tym zbytnio po prostu.Może ktoś mógłby mi pomóc?
bo to dwa calkiem rozne aparaty. oczywiscie f70 rox, bo obsluguje manuale
Karl Johansson
21-05-2006, 14:28
ja wiem,że to różne aparaty.Tylko z czego wynika dwukrotna różnica ceny na allegro.o to mi głównie chodzi.Bo po długich przemyśleniach postanowiłem zainwestować jednak w f-kę zamiast w d(co prawda jeszcze trochę czasu minie,zanim kasę zbiorę,ale decyzja podjęta),i zastanawiam się właśnie o co tu chodzi.
f70 jest starszy, ma swoje lata. f75 nalezy do najnowszej serii amatorskich puszek.
Karl Johansson
21-05-2006, 15:14
Rozumiem i dziękuję:)
f70 jest starszy, ma swoje lata. f75 nalezy do najnowszej serii amatorskich puszek.
F70 jest starszy i duuuuuuuuuuuuużo lepszy pod kazdym wzgledem niż "najnowszy" F75.
Róznica w cenie wynika z głupoty sprzedajacych F70.
Nie zawaham sie napisac - ktoś kto sprzedaje F70 (w dobrym stanie) za 250 zł musi być bardzo głodny i brakuje mu na chleb ( co moge zrozumiec), albo jest nie cakiem rozumny.
coś mi mowi, że alf tu zaraz wpadnie :D
... a odnośnie tematu to f70 nie ma podglądu GO ale za to sprawia wrazenie znacznie lepiej wykonanej puchy :D no i plusem jhest wspomniana wyzej wspołpraca z manualami. ale nie wiem jak to sie ma w f75? naprawdę nie gada z manualami wcale?
a no i najbardziej irytujące w f75 jest to, ż enie ma ręcznych ustawień iso...
... a odnośnie tematu to f70 nie ma podglądu GO ale za to sprawia wrazenie znacznie lepiej wykonanej puchy :D no i plusem jhest wspomniana wyzej wspołpraca z manualami. ale nie wiem jak to sie ma w f75? naprawdę nie gada z manualami wcale?
Bo F75 to już nie jest prawdziwy Nikon. :mrgreen:
Odnośnie podglądu głębi ostrości - funkcja bardzo malo przydatna, szczególnie dla ludzi majacych pojecie o fotografii, a praktycznie nieprzydatna w korpusach z małym wizjerem takim jak w F75 czy cyfrowe D70 i D50.
Bo F75 to już nie jest prawdziwy Nikon. :mrgreen:
Odnośnie podglądu głębi ostrości - funkcja bardzo malo przydatna, szczególnie dla ludzi majacych pojecie o fotografii, a praktycznie nieprzydatna w korpusach z małym wizjerem takim jak w F75 czy cyfrowe D70 i D50.
nie zgodzę się z Tobą.. jezeli masz obiektyw bez zakresu głębii to czasami przydaje się podgląd GO.. ja mam wielki wizjer więc mogę przez niego ocenić dzięki podglądowi co dokładnie będzie ostre a co nie... oczywiście bardzo wprawny fotograf będzie to wiedział odrazu.. ale bardzo wprawny fotograf nie kupuje aparatu analogowego za 1000zł !! miałem eos 300 z podobnie małym wizjerem jak f75 i takze kozystałem z podglądu go... fakt, teraz sam wciskam ten przycisk niezmiernie zadko... ale wciskam go i wolę ze tam jest niz zeby go nie było :D
jest to poprostu jeden z plusów w tej amatorskiej puszcze jaką jest f75. w f70 jest to niewątpliwie minus.
To, że ktoś uzywa podglądu GO nie znaczy, że nie ma pojęcia o fotografii...
pozdrawiam serdecznie.
no i ALF wpadł tutaj :D
F70 to pancernik w porównaniu z F75 :P
to również aparaty z różnych półek...F70 to półka zaawansowana, F75 to półka amatorska...
co nie znaczy, że któryś robi lepsze zdjęcia bez ingerencji fotografa :lol:
no właśnie...sprzedawanie F70 to glupota...ja swojego sprzedam tylko wtedy, gdy kupię F100 :D
no i ALF wpadł tutaj :D
F70 to pancernik w porównaniu z F75 :P
to również aparaty z różnych półek...F70 to półka zaawansowana, F75 to półka amatorska...
co nie znaczy, że któryś robi lepsze zdjęcia bez ingerencji fotografa :lol:
no właśnie...sprzedawanie F70 to glupota...ja swojego sprzedam tylko wtedy, gdy kupię F100 :D
HeHe.. przewidziałem Twoje nadejście...
ale masz rację zamiana takich puszek jak f70 czy f801 czy f90 moze nastąpić tylko w kierunku f100 (ewentualnie f5)... a i ich sprzedawanie jest mało sensowne bo ceny są marne, lepiej dozbierać i mieć 2 :D
pozdrawiam serdecznie!
Smurf
Napisałeś:
"...Odnośnie podglądu głębi ostrości - funkcja bardzo malo przydatna, szczególnie dla ludzi majacych pojecie o fotografii..."
Jest dokładnie odwrotnie. Trzeba mieć pojęcie o fotografii, żeby korzystać z tej funkcji.
Co do wyboru, to nawet gdyby ceny F70 i F75 były takie same, to zdecydowanie wybrałbym F70.
Pozdrawiam
funkcja podglądu głębi ostrości...jest przydatna, ale właściwie tylko jeśli wizjer jest od F100 :lol:
ALF
Jeśli wizjer jest od F3 to podgląd przydaje się jeszcze bardziej... 8)
Karl Johansson
21-05-2006, 18:20
No proszę,widzę,że trafiłem w odpowiednie miejsce z moim pytaniem(nie,żebym w Was wątpił,broń Boże,ale nie spodziewałem się,szczerze mówiąc,tylu odpowiedzi:) )
Dziękuję uprzejmie.Jak tylko będzie mnie stać w końcu,to będę miał (chyba :P) ułatwiony wybór:)
Pozdrawiam:)
ja jakis czas temu kupilem F70 od spinnera. sprzet jak nowy, nie ma ani jednej rysy. dalem 350 zl. sa na allegro i za 250, ale takiego egzemplarza chyba nie znajdzie nikt, bo aparat ma juz swoje lata. obluge ma troche inna niz kazde lustro - nie ma pokretla, ale do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic. nie mam co prawda porownania z F75, bo do tej pory pstrykalem zenitem, ale z tego co wiem F75 jest nowszy, ale slabiej zbudowany. F70 robi dobre wrazenie. ogolnie polecam.
Valdek_Tychy
21-05-2006, 19:11
F70 jest starszy i duuuuuuuuuuuuużo lepszy pod kazdym wzgledem niż "najnowszy" F75.
Róznica w cenie wynika z głupoty sprzedajacych F70.
Nie zawaham sie napisac - ktoś kto sprzedaje F70 (w dobrym stanie) za 250 zł musi być bardzo głodny i brakuje mu na chleb ( co moge zrozumiec), albo jest nie cakiem rozumny.
a słyszałeś o czymś takim jak prawa rynku ?? Ja np. będę miał do sprzedania N70 (amerykańskie wydanie F70) i co? mam uprzeć się na 500-600 zł. dlatego,że jest tyle wart?? a kto za takie pieniądze odemnie to kupi.A z drugiej strony nie sprzedać bo za mało dają?? to pozostaje mi trzymać tą puszkę w szafie ileś tam lat nie wiadomo po co. Jasne,że pasiłoby mi za niego dostać 5 setek ale kto mi da???
Marcin B
21-05-2006, 21:17
Ja w temacie F70 i podglądu głębi. Tak, to rzeczywiście wada tego body chyba jedyna jaka mi przychodzi do głowy. Tym bardziej szkoda, ze F70 ma wg mnie genialny wizjer, duzy i precyzyjny. Mam teraz D100 w ktorym jest podgląd GO i prawie tego nie używam, bo matówka jest mala i niewiele szczegółów widac. a w F70 matówka jest wielkości ekranu w kinie typu Imax :D. Miałem kiedyś do porównania Contaxa Arię i matowka wcale nie była większa. A wyświetlacz byl całkiem beznadziejny.
No i do specyficznej obsługi F70 trzeba się przyzwyczaic, ale potem to już jakoś leci. Napradę polecam ten aparat i osobiście nigdy go nie sprzedam.
Marcin B, bo nie miałeś w ręku F100 :D
czy do f100 mozna zapiąć lampę DX ?? ... bo jak tak to kuurcze byłaby to świetna pucha w zestawie z dslr
Smurf
Napisałeś:
"...Odnośnie podglądu głębi ostrości - funkcja bardzo malo przydatna, szczególnie dla ludzi majacych pojecie o fotografii..."
Jest dokładnie odwrotnie. Trzeba mieć pojęcie o fotografii, żeby korzystać z tej funkcji.
Pozdrawiam
A w czym ma się przejawiać konieczność duzej fachowości pzry stosowaniu podgladu głębi ostrości?
Ja i wielu innych potrafię stosować głębię ostrości bez podglądu.
Juz widzę korzystanie z podgladu głębi ostrości w F75 czy D50 - w tych aparatach przy pelnym otworze przysłony i szerokim kacie trudno stwierdzić czy coś jest ostre czy nie, a co dopiero po przymknieciu
Marcin B
21-05-2006, 23:04
ALF - to chętnie kiedyś potrzymam :) Z przyjemnością obserwuję jak powoli na allegro spadają ceny takich rzeczy :wink:
Smurf
Napisałeś:
"...A w czym ma się przejawiać konieczność duzej fachowości pzry stosowaniu podgladu głębi ostrości? ..."
Gdzie przeczytałeś w moim poście o "dużej fachowości" kolego???
Napisałem, że trzeba mieć pojęcie o fotografii. Bardzo Cię proszę, nie fantazjuj i nie rozwijaj moich myśli według własnego uznania. To po pierwsze.
A po drugie, gdybyś uważniej czytał moje teksty, to wiedziałbyś, że ja nie piszę o takich ciemniakach jak F75 czy D50.
Gratuluję umiejętności Tobie i wielu innym.
Pozdrawiam
Smurf
Napisałeś:
Pozdrawiam
A w czym ma się przejawiać konieczność duzej fachowości pzry stosowaniu podgladu głębi ostrości?
Ja i wielu innych potrafię stosować głębię ostrości bez podglądu.
Juz widzę korzystanie z podgladu głębi ostrości w F75 czy D50 - w tych aparatach przy pelnym otworze przysłony i szerokim kacie trudno stwierdzić czy coś jest ostre czy nie, a co dopiero po przymknieciu
kazdy kto robi zdjęcie lustrzanką STOSUJE taką czy inną głębie.. niekoniecznie o tym wiedząc (hahahaha) gdyby tego nie robił - kupiłby sobie małpiszona i to by mu wystarczyło.
A co do podglądu to jeśli Ty stosujesz skale czy poprostu z doświadczenia wiesz jaka będzie głębia to bardzo fajnie, ale nie znaczy to, że Twoje metody są doskonałe dla wszystkich... i zwykłą bzdurą jest stwierdzenie, że podgląd GO do niczego się nie nadaje dla "kogoś kto ma pojęcie o fotografii" bo jedni stosują jedne metody a inni drugie..
to, że f75 ma na tyle mały i ciemny wizjer, że w szerokim kącie nie widać co ostre a co nie, nie oznacza, że przy wąskim kącie nie da się tego stwierdzić (na eos300 się dało więc i tu nie będzie problemu). także to że funkcja ta jest to jest +
... dodam, że podgląd jest istotny nie tylko bardziej lub mniej zaawansowanemu fotografowi...
ale w szczególności totalnemu amatorowi do którego właśnie f75 jest skierowane.. podgląd GO nie tylko pomaga w skomponowaniu zdjęcia, ale także pomaga zrozumieć co się stanie jeśli się zamknie lub otworzy dziurę, zanim wywoła negatyw..a to informacja dla początkującego najistotniejsza :D
pozdrawiam serdecznie
kazdy kto robi zdjęcie lustrzanką STOSUJE taką czy inną głębie.. niekoniecznie o tym wiedząc (hahahaha) gdyby tego nie robił - kupiłby sobie małpiszona i to by mu wystarczyło.
I w małpiszonie też miałby taką czy inną głębię :P
w f70 mozna sprawdzi GO, trzeba jedynie nieco odkrecic obiektyw xD