PDA

Zobacz pełną wersję : Wypożyczę D300 + szkło

piotrek101
26-07-2008, 16:00
Witam.
Jestem aktualnie użytkownikiem Canona, lecz od jakiegoś czasu myślę nad zmianą systemu. Pomysł zmiany wpadł mi do głowy po obejrzeniu kilku zdjęć robionych w systemie Nikon oraz po przeczytaniu wielu bardzo pozytywnych opinii na temat wszystkich nowych korpusów tego producenta (D300, D700 oraz D3). Oczywiście nie zdecyduje się na żadne kroki bez przetestowania sprzętu - wiadomo, że zmiana systemu wiąże się wysokimi wydatkami i taka decyzja nie może być podjęta pochopnie. W związku z tym mam pytanie do Was, czy nie wiecie gdzie i na jakich warunkach mółbym wypożyczyć D300 z jakimś ciekawym szkłem.

Z góry dziękuję za wyczerpujące informacje.

Pozdrawiam
Piotrek

rafau
26-07-2008, 18:28
może spróbuj w tej (http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=122) grupie, tam są ludziska z mazowsza, sklecicie jakis wspólny plenerek na mieście i przy okazji ustrzelisz sobie kilka kadrów tym jakże zacnym sprzęcikiem ;-)

Piter
26-07-2008, 23:16
może spróbuj w tej (http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=122) grupie, tam są ludziska z mazowsza, sklecicie jakis wspólny plenerek na mieście i przy okazji ustrzelisz sobie kilka kadrów tym jakże zacnym sprzęcikiem ;-)

Zapraszamy do freelancera. Przecietnie na plenerze pojawiaja sie 1-3 sztuki D300, wiec bedziesz mogl wziac, pomacac i popstrykac. Chyba, ze interesuje Cie pozyczka na dluzej... to moze byc ciezej:)

Imacman
26-07-2008, 23:46
Proszę się nie śmiać, ale pierwszy raz widzę człowieka, który chce zmienić system z C na N. Przeważnie w opisach na Allegro było … sprzedaję, bo zmieniam na C. Jestem dumny, że mam N. :)

mOSAd
27-07-2008, 02:55
Było takich więcej. Głównie w Stanach, ale i u nas. W USA Nikon jest bardzo popularny (chyba w dużej mierze za sprawą popularyzacji w armii), a wiele osób przeszło na Canona właśnie, tylko dlatego, że przez długi czas matryce były wysokoszumne oraz niepewna sytuacja pełnej klatki. Teraz wiele osób wraca do Nikona. W Polsce cena liczy się często niestety najbardziej. Chociaż miałem takie przypadki jak w mojej pracy, gdy kumpla namawiałem na EOSa 40D - bo według mnie dla kogoś, kto operuje ograniczonym budżetem, jest to w tej chwili niesamowita gratka - on wybrał jednak Nikona D80. Wiele osób też przeskoczyło na D3 oraz na D300. Sporo nowych użytkowników, też wybiera Nikona, szczególnie po tym jak mieli sie okazję pobawić chwilę tymi korpusami. Ergonomia, jakość wykonania, wygląd - to budzi zaufanie. Innemu koledze, który miał Minoltę Dynaxa 5D bodajże, pożyczyłem na weekend D80 oraz Tamrona 18-50/2.8 by zobaczył, czy takie światło mu wystarcza, czy może potrzebuje jaśniejszą stałkę. W poniedziałek oznajmił mi, że co do obiektywu nie jest przekonany, ale D80 kupuje. Kupił chyba w ciągu tygodnia.

piotrek101
28-07-2008, 10:14
Dzięki za odpowiedzi. Piter, kiedy organizujecie taki plenerek?

Piter
28-07-2008, 10:23
Dzięki za odpowiedzi. Piter, kiedy organizujecie taki plenerek?

Musisz zerkac na ten link, ktory podal rafau, bo jezeli cos sie zacznie organizowac to na 100% tam znajdziesz info:) Powiem wiecej... samo mozesz cos zaproponowac a jest spora szansa, ze znajda sie chetni:) takze z D300:)

piotrek101
28-07-2008, 10:31
Okej, będę obserwował. Za tydzień jadę na urlop i będę dopiero w drugiej połowie sierpnia, więc pewnie dopiero wtedy uda się coś wykombinować. A Ty masz jakieś doświadczenia z tym modelem?

Piter
28-07-2008, 10:44
niesetety tylko krotkie macanie ze dwa razy podczas plenerkow:) ale wtedy niebylem jeszcze zainteresowany przesiadka, wiec tak sie nie angazowalem w to macanie:)

Macro
28-07-2008, 23:18
Popieram - wpadaj do nas. "The more the merrier" jak mawiają. Z pewnością będziesz miał okazję przyjrzeć się 300-tce z bliska.