Zobacz pełną wersję : Filtr UV i poloryzacyjny
Chce ochronic szklo to po pierwsze. Czytalam, ze polecacie Marumi. Myslalam wsstepnie o http://www.allegro.pl/item399709956_filtr_polaryzacyjny_slim_marumi_dhg_ 67mm_67_f_vat.html i http://www.allegro.pl/item403331359_filtr_uv_slim_marumi_wpc_67mm_67_f_v at_promocja.html Cena polaryacyjnego jednak dosc wysoka. Polecicie cos tanszego i wartego zakupienia?
Magda
Przed czym chcesz je chronić ? Rzucasz w aparat kamieniami, posypujesz piaskiem, a potem wycierasz szkła suchą szmatką ? (W takim wypadku znacznie skuteczniejszy jest dekielek, który masz w komplecie). Filt UV, to filt odcinający promienie UV i do tego się nadaje (góry, zdjęcia na dużej wysokości, itp). Ja bym zainwestował w szarą połówkę, tą przynajmniej nie nosi się bezczynnie, ale to Twoja kasa.
No wlasnie kase chce wydawac wlasciwie stad pytanie. Dekielek chroni gdy nie robisz zdjec. a np fotografujac dzieciaki rzucajace sie piaskiem fajnie ochronic jakos szklo :) U mnie ochrona glownie przed dziecki :) A polowke w rozsadnej cenie ktora bys polecil?
No wlasnie kase chce wydawac wlasciwie stad pytanie. Dekielek chroni gdy nie robisz zdjec. a np fotografujac dzieciaki rzucajace sie piaskiem fajnie ochronic jakos szklo :) U mnie ochrona glownie przed dziecki :) A polowke w rozsadnej cenie ktora bys polecil?
Wiele razy o tym było, wielu ludzi potwierdza niezasadność ochrony przez filtr UV, wielu też kurczowo trzyma się mitu o ochronie, zrobisz, jak chcesz.
Jeżeli chodzi o filtry, ja zdecydowałem się na system cokin. Zalet tego systemu jest wiele, uniwersalność (pracuje praktycznie ze wszystkimi szkłami), ceny filrów, możliwość łączenia kilku filtrów itd, itp. Wady ? przy niektórych szkłach nie da się uniknąć winiety, np polar ze szkłem 18-200 VR zauważalnie przyciemnia krawędzie, jakość niektórych filtrów mogła by być lepsza (ale to nie tylko problem cokin'a), mniejsza liczba producentów.
Art Erie
26-07-2008, 11:24
Ceny jakie podałaś przykładowo wcale nie sa wysokie, jakość kosztuje i zakup filtra dobrej jakości nie jest rozrzutnością.
Marnotrastwem pieniędzy jest zakup taniego filtra, gdyż pózniej trzeba kupić kolejny, tym razem droższy - dobrej jakości.
Filtry UV i polaryzacyjne to filtry podstawowe które należy posiadać.
Jak nafisał piotr w UV służy do odcięcia promieniowania UV występującego na dużych wysokościach ( góry, loty balonem ), jednak na co dzień ma on również zastosowanie jako neutralny filtr ochronny. Działanie filtra polaryzacyjnego jest Ci zapewne znane ( jeśli nie, to z łatwością znajdziesz wyczerpujące info na forum ).
W moim przypadku polar i UV to filtry nakrecane B+W, wszystkie inne to filtry systemu Cokin P.
Nigdy nie kupuję tanich filtrów i nigdy nie fotografuję bez filtra, jesli nie ma potrzeby użycia filtra efektowego zawsze uzywam UV jako filtra ochronnego.
Marnotrastwem pieniędzy jest zakup taniego filtra, gdyż pózniej trzeba kupić kolejny, tym razem droższy - dobrej jakości..
Lepszy tani filtr polaryzacyjny, czy połówkowy, niż jego brak.
jednak na co dzień ma on również zastosowanie jako neutralny filtr ochronny.
Jak pisałem, wyznawców jest wielu :).
W moim przypadku polar i UV to filtry nakrecane B+W, wszystkie inne to filtry systemu Cokin P..
Akurat filtr polaryzacyjny, to jeden z droższych filtrów, inwestując w cokin, wystarczy, że kupisz jeden i będzie na wszystkie obiektywy, jakie posiadasz.
jesli nie ma potrzeby użycia filtra efektowego zawsze uzywam UV jako filtra ochronnego.
No risk, no fun :)
Art Erie
26-07-2008, 12:20
Lepszy tani filtr polaryzacyjny, czy połówkowy, niż jego brak.
Decyzja zalezy oczywiście od Ciebie :) Jeszcze do wrzesnia będę focił wyłącznie C8800 mimo tego używam B+W, które do tanich nie należą. Jesienią kupuję D300 i N24-70 - no i oczywicie polar i UV B+W. Niestety ale każdy układ będzie działał tak jak najsłabszy jego element i jeśli wystąpi jakieś przebarwienie na zdjęciu którego nie można juz powtórzyć, to kwestia zakupu filtra za 40 lub 400 zł jest dla mnie rozstrzygnięta.
Jak pisałem, wyznawców jest wielu . Dbam o szklo, nawet o to w moim kompakcie...
Akurat filtr polaryzacyjny, to jeden z droższych filtrów, inwestując w cokin, wystarczy, że kupisz jeden i będzie na wszystkie obiektywy, jakie posiadasz. Zgadza się. Jestem fanem systemu Cokin, ale akurat robię dużo zdjęć samochodów i polar systemu Cokin jest dla mnie niezbyt wygodny w tym konkretnym przypadku ze względu na holder.
Użycie filtrów nakręcanych, czy systemu Cokin jest więc kwestią osobistego wyboru. Co do ochronnej roli filtra UV chyba też, choć ja wolę czyścić z kurzu i plam po deszczu filtr, a nie soczwekę obiektywu.
No to mamy mecz, cokin - reszta świata. Osobiście nie jestem fanatykiem religijnym, ale wybieram to, co MNIE mniej męczy, tak też radzę i Tobie.
Art Erie
26-07-2008, 12:49
No to mamy mecz, cokin - reszta świata. Osobiście nie jestem fanatykiem religijnym, ale wybieram to, co MNIE mniej męczy, tak też radzę i Tobie.
Absolutnie NIE!
Jak już napisałem jestem fanem systemu Cokin i powoli kompletuję sobie swój zestaw w rozmiarze P. Co do filtrów nakręcanych to równiez ich używam, jednak ograniczam się do polara i UV. Zawsze jednak kupuję filtry dobrej jakości, uznanych marek. Należy tutaj jeszcze dodać, że w systemie Cokina występują też filtry innych marek ( Lee. Hi Tech ) bardzo dobre jakościowo.
To czy używam Cokina, czy filtrów nakręcanych zależy od potrzeby i jak w Twoim przypadku wygody użytkowania.