PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr UV i poloryzacyjny

kaiks
26-07-2008, 10:29
Chce ochronic szklo to po pierwsze. Czytalam, ze polecacie Marumi. Myslalam wsstepnie o http://www.allegro.pl/item399709956_filtr_polaryzacyjny_slim_marumi_dhg_ 67mm_67_f_vat.html i http://www.allegro.pl/item403331359_filtr_uv_slim_marumi_wpc_67mm_67_f_v at_promocja.html Cena polaryacyjnego jednak dosc wysoka. Polecicie cos tanszego i wartego zakupienia?

Magda

piotr w
26-07-2008, 10:56
Przed czym chcesz je chronić ? Rzucasz w aparat kamieniami, posypujesz piaskiem, a potem wycierasz szkła suchą szmatką ? (W takim wypadku znacznie skuteczniejszy jest dekielek, który masz w komplecie). Filt UV, to filt odcinający promienie UV i do tego się nadaje (góry, zdjęcia na dużej wysokości, itp). Ja bym zainwestował w szarą połówkę, tą przynajmniej nie nosi się bezczynnie, ale to Twoja kasa.

kaiks
26-07-2008, 11:13
No wlasnie kase chce wydawac wlasciwie stad pytanie. Dekielek chroni gdy nie robisz zdjec. a np fotografujac dzieciaki rzucajace sie piaskiem fajnie ochronic jakos szklo :) U mnie ochrona glownie przed dziecki :) A polowke w rozsadnej cenie ktora bys polecil?

piotr w
26-07-2008, 11:24
No wlasnie kase chce wydawac wlasciwie stad pytanie. Dekielek chroni gdy nie robisz zdjec. a np fotografujac dzieciaki rzucajace sie piaskiem fajnie ochronic jakos szklo :) U mnie ochrona glownie przed dziecki :) A polowke w rozsadnej cenie ktora bys polecil?

Wiele razy o tym było, wielu ludzi potwierdza niezasadność ochrony przez filtr UV, wielu też kurczowo trzyma się mitu o ochronie, zrobisz, jak chcesz.

Jeżeli chodzi o filtry, ja zdecydowałem się na system cokin. Zalet tego systemu jest wiele, uniwersalność (pracuje praktycznie ze wszystkimi szkłami), ceny filrów, możliwość łączenia kilku filtrów itd, itp. Wady ? przy niektórych szkłach nie da się uniknąć winiety, np polar ze szkłem 18-200 VR zauważalnie przyciemnia krawędzie, jakość niektórych filtrów mogła by być lepsza (ale to nie tylko problem cokin'a), mniejsza liczba producentów.

Art Erie
26-07-2008, 11:24
Ceny jakie podałaś przykładowo wcale nie sa wysokie, jakość kosztuje i zakup filtra dobrej jakości nie jest rozrzutnością.
Marnotrastwem pieniędzy jest zakup taniego filtra, gdyż pózniej trzeba kupić kolejny, tym razem droższy - dobrej jakości.
Filtry UV i polaryzacyjne to filtry podstawowe które należy posiadać.
Jak nafisał piotr w UV służy do odcięcia promieniowania UV występującego na dużych wysokościach ( góry, loty balonem ), jednak na co dzień ma on również zastosowanie jako neutralny filtr ochronny. Działanie filtra polaryzacyjnego jest Ci zapewne znane ( jeśli nie, to z łatwością znajdziesz wyczerpujące info na forum ).
W moim przypadku polar i UV to filtry nakrecane B+W, wszystkie inne to filtry systemu Cokin P.
Nigdy nie kupuję tanich filtrów i nigdy nie fotografuję bez filtra, jesli nie ma potrzeby użycia filtra efektowego zawsze uzywam UV jako filtra ochronnego.

piotr w
26-07-2008, 11:53
Marnotrastwem pieniędzy jest zakup taniego filtra, gdyż pózniej trzeba kupić kolejny, tym razem droższy - dobrej jakości..
Lepszy tani filtr polaryzacyjny, czy połówkowy, niż jego brak.

jednak na co dzień ma on również zastosowanie jako neutralny filtr ochronny.
Jak pisałem, wyznawców jest wielu :).

W moim przypadku polar i UV to filtry nakrecane B+W, wszystkie inne to filtry systemu Cokin P..
Akurat filtr polaryzacyjny, to jeden z droższych filtrów, inwestując w cokin, wystarczy, że kupisz jeden i będzie na wszystkie obiektywy, jakie posiadasz.

jesli nie ma potrzeby użycia filtra efektowego zawsze uzywam UV jako filtra ochronnego.

No risk, no fun :)

Art Erie
26-07-2008, 12:20
Lepszy tani filtr polaryzacyjny, czy połówkowy, niż jego brak.
Decyzja zalezy oczywiście od Ciebie :) Jeszcze do wrzesnia będę focił wyłącznie C8800 mimo tego używam B+W, które do tanich nie należą. Jesienią kupuję D300 i N24-70 - no i oczywicie polar i UV B+W. Niestety ale każdy układ będzie działał tak jak najsłabszy jego element i jeśli wystąpi jakieś przebarwienie na zdjęciu którego nie można juz powtórzyć, to kwestia zakupu filtra za 40 lub 400 zł jest dla mnie rozstrzygnięta.

Jak pisałem, wyznawców jest wielu . Dbam o szklo, nawet o to w moim kompakcie...

Akurat filtr polaryzacyjny, to jeden z droższych filtrów, inwestując w cokin, wystarczy, że kupisz jeden i będzie na wszystkie obiektywy, jakie posiadasz. Zgadza się. Jestem fanem systemu Cokin, ale akurat robię dużo zdjęć samochodów i polar systemu Cokin jest dla mnie niezbyt wygodny w tym konkretnym przypadku ze względu na holder.

Użycie filtrów nakręcanych, czy systemu Cokin jest więc kwestią osobistego wyboru. Co do ochronnej roli filtra UV chyba też, choć ja wolę czyścić z kurzu i plam po deszczu filtr, a nie soczwekę obiektywu.

piotr w
26-07-2008, 12:33
No to mamy mecz, cokin - reszta świata. Osobiście nie jestem fanatykiem religijnym, ale wybieram to, co MNIE mniej męczy, tak też radzę i Tobie.

Art Erie
26-07-2008, 12:49
No to mamy mecz, cokin - reszta świata. Osobiście nie jestem fanatykiem religijnym, ale wybieram to, co MNIE mniej męczy, tak też radzę i Tobie.

Absolutnie NIE!

Jak już napisałem jestem fanem systemu Cokin i powoli kompletuję sobie swój zestaw w rozmiarze P. Co do filtrów nakręcanych to równiez ich używam, jednak ograniczam się do polara i UV. Zawsze jednak kupuję filtry dobrej jakości, uznanych marek. Należy tutaj jeszcze dodać, że w systemie Cokina występują też filtry innych marek ( Lee. Hi Tech ) bardzo dobre jakościowo.
To czy używam Cokina, czy filtrów nakręcanych zależy od potrzeby i jak w Twoim przypadku wygody użytkowania.