Zobacz pełną wersję : Lowepro SlingShot 100 AW Ktoś posiada?
Czy procz D80 z 18-70mm dam rade upchac N 70-300 VR, NIKKOR AF 50mm, dodatkowa lampe i jakies filterki? Czy koniecznie musze inwestowac w 200 AW?
Dzieki. Informacje producentow o 1-2 obiektywach malo mowia, bo przeciez ich wielkosc moze byc rozna ;)
Dzieki
Z lampą możesz mieć kłopot, górna kieszeń jest mała-ale na styk wejdzie.
Puszkę i obiektywy też upchniesz. Na filtry znajdziesz kieszonki w środku i na zewnątrz, chyba że myślisz o Cokinach z holderem-tu już może być kłopot.
Chyba lepszym rozwiązaniem jest 200.
Ja do 100 miescilem D50 + 70-300 bez VR - 18-55 i juz lampa by sie nie zmiescila - oczywiscie mowie o glownej kieszeni bo jak wykozystalem cala powierzchnie plecaka to dodatkowo upchnalem jeszcze D70 + 18-70 ale to juz byly obie kieszenie pelne :)
autograf
26-07-2008, 15:25
Bierz ss200
Polsar74
26-07-2008, 16:33
Czy procz D80 z 18-70mm dam rade upchac N 70-300 VR, NIKKOR AF 50mm, dodatkowa lampe i jakies filterki? Czy koniecznie musze inwestowac w 200 AW?
Dzieki. Informacje producentow o 1-2 obiektywach malo mowia, bo przeciez ich wielkosc moze byc rozna ;)
Dzieki
mam taki sam zestawik jak TY - i niestety ale w SS100 będziesz się gniótł straszliwie. Dopiero SS200 umożliwi Ci przenoszenie D80 (nawet z gripem) wraz z dopiętym 70-300VR. Sam rozważałem nawet wymianę na SS300 ale odstraszył mnie jednak monstrualny rozmiar tego plecaka (ma za to fajny pas biodrowy).
Więc przyłączę się do kolegi z Sosnowca - szukaj "dwusetki"
autograf
26-07-2008, 16:47
Bardzo możliwe, że będę sprzedawał swój SS300. Jak coś to pisz na PM.
Bardzo możliwe, że będę sprzedawał swój SS300. Jak coś to pisz na PM.
Byłbym zainteresowany - może jakieś szczegóły na PM.
pozdrawiam 124miko
Dzieki
200AW może okazać się za mała - mam ten model i przenoszę w nim D80 z 18-200, do tego 2 szkiełka 105 oraz 18-135 i lampę SB-800. Karty, pędzelek i gruszka do obiektywu, ładowarki i torba wypchana po brzegi...
ChollaYi
08-08-2008, 11:55
Podczepię się pod wątek, bo też przymierzam się do kupna tego plecaka (tzn. SS 200AW). Jak z wygodą noszenia przy pełnym plecaku? Zastanawia mnie czy to jedno ramie zapewnia dostateczny komfort przy dłuższych wędrówkach.
No, i jak z dostępem do aparatu? Na zdjęciach wygląda obiecująco. Rzeczywiście daje się tak łatwo go wyciągać?
Dzisiaj mam zamiar podjechać do sklepu i obejrzeć na żywca ale wiadomo, że nie ma to jak test w akcji ;)
Polsar74
08-08-2008, 12:32
Podczepię się pod wątek, bo też przymierzam się do kupna tego plecaka (tzn. SS 200AW). Jak z wygodą noszenia przy pełnym plecaku? Zastanawia mnie czy to jedno ramie zapewnia dostateczny komfort przy dłuższych wędrówkach.
do dłuższych spacerów zdecydowanie bym jednak polecal SS300AW - ma pas biodrowy na którym sobie opierasz cały ciężar plecaczka.
Sam mam SS200AW ale korzystam raczej jak z plecaka miejskiego.
Paweł
Mam 200 i jak na razie starcza. Wygodna jest, dobrze mi się z nią nawet na nartach jeździ, tylko trzeba zapinać oba paski!
autograf
09-08-2008, 13:56
Mam 200 i jak na razie starcza. Wygodna jest, dobrze mi się z nią nawet na nartach jeździ, tylko trzeba zapinać oba paski!
No właśnie. SS300 jako jedyny z grupy SlingShot ma wyśmienity, szeroki i taki gąbczasty pas biodrowy z hiper dużą klamrą. Zatem zależy czy będziesz spacerował czy hardcorował ;)
Jest już nowy model SS350 (http://products.lowepro.com/product/SlingShot-350-AW,2117,4.htm)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/slingshot_1-1.jpg
źródło (http://reviews.photographyreview.com/files/2008/08/slingshot_1.jpg)
O fajne :) Sprytnie to wymyślili.
Ale brałem 200 również z powodu tego, że nie wygląda jak plecak na aparat i nie rzuca się w oczy.
Polsar74
09-08-2008, 20:10
O fajne :) Sprytnie to wymyślili.
Ale brałem 200 również z powodu tego, że nie wygląda jak plecak na aparat i nie rzuca się w oczy.
350-tkę faktycznie już widziałem - sprytne rozwiazanie, ale weź to wszystko dzwignij :-)
Za to ja 200-tkę wybierałem dlatego że jest poręczna : pojemna a jednocześnie niewielka.
300 i 350 to z zewnątrz plecaki na wyprawę na K2 a nie na aparat
(tam spokojnie zmieści się tv 32", stół i 4 krzesła oraz biurko na komputer)
:mrgreen:
ChollaYi
10-08-2008, 12:53
Oglądałem wczoraj SS200 i SS300 i chyba jednak wybiorę któregoś FastPacka :) np. 250. Ma identyczny patent na dostęp do aparatu a jednak dwa ramiona... A SS300 rzeczywiście z zewnątrz wygląda monstrualnie. Prawie jak worek Św. Mikołaja...
Oglądałem wczoraj SS200 i SS300 i chyba jednak wybiorę któregoś FastPacka :) np. 250. Ma identyczny patent na dostęp do aparatu a jednak dwa ramiona... A SS300 rzeczywiście z zewnątrz wygląda monstrualnie. Prawie jak worek Św. Mikołaja...
Wytłumaczcie mi jaki jest sens powielania w Fastpack'u rozwiązania dostępu do aparatu z SlingShot'a, skoro ten plecak ma dwa ramiona, a tym samym nie można go jednym ruchem reki obrócić tak jak SlingShot'a ?
ChollaYi
10-08-2008, 13:46
IMHO, i tak wygodniej zdjąć jedno ramię i na nim obrócić plecak (sprawdzałem w sklepie - dostęp jest ok.) niż zdejmować cały plecak, kłaść go na ziemi i wyjmować sprzęt. Oczywiście w SS jest to wygodniejsze, bo nie trzeba zdejmować ramienia.
Z drugiej strony, po chwili namysłu, zaczynam się zastanawiać czy przy pełnym FastPacku rzeczywiście będzie to takie wygodne :/ Trzymać ciężar na jednym ramieniu klasycznego plecaka to niezbyt duży komfort. Tym bardziej, jak się robi to co chwila... I bądź tu mądry... może jednak SS... bez prób Dźwigajewa chyba się nie obejdzie ;)
IMHO, i tak wygodniej zdjąć jedno ramię i na nim obrócić plecak (sprawdzałem w sklepie - dostęp jest ok.) niż zdejmować cały plecak, kłaść go na ziemi i wyjmować sprzęt. Oczywiście w SS jest to wygodniejsze, bo nie trzeba zdejmować ramienia....
Pomijając wątpliwą wygodę, wyobraź sobie ryzyko związane z grzebaniem w ciężkim, otwartym plecaku przewieszonym przez jedno ramię. SS zawieszony jest na ukos (lewe ramie, prawe biodro) więc nie ma ryzyka, że się ześlizgnie nawet jeżeli będzie napakowany sprzętem po uszy.
Argument, że dwa ramiona są wygodniejsze niż jedno przytaczany przez zwolenników Fastpack'a, jest kontrowersyjny ponieważ SS ma bardzo solidny pas biodrowy, który przenosi większość ciężaru na biodra (naturalnie nie wtedy kiedy grzebiemy w plecaku).
Polsar74
10-08-2008, 16:35
SS ma bardzo solidny pas biodrowy, który przenosi większość ciężaru na biodra (naturalnie nie wtedy kiedy grzebiemy w plecaku).
niestety dotyczy to tylko SS300/350AW
:-(
Przy długich wycieczkach SS200AW,jest mało wygodny.Cały ciężar spoczywa na jednym ramieniu i po jakimś czasie mocno się to odczuwa.Na długie wycieczki polecam plecak.
ChollaYi
11-08-2008, 09:46
Pomijając wątpliwą wygodę, wyobraź sobie ryzyko związane z grzebaniem w ciężkim, otwartym plecaku przewieszonym przez jedno ramię.
Ryzyka bym się nie bał. Chodzi przecież tylko o wyciągnięcie aparatu, bo przecież szkieł nikt chyba w ten sposób ani w SS ani w FP nie będzie wyciągał (hmmm no właśnie - a może to jest możliwe w SS by bezpiecznie wyjąć szkło z założonego plecaka?). Jedyne co, to w FP zawieszonym przez jedno ramię może on się zsunąć. Ale to i tak przecież po ramieniu. Ale, co już napisałem, na pewno ciągłe zawieszanie całego ciężaru na jednym (i tym samym) ramieniu wygodne nie jest... i to jest mój główny argument przeciw FP :)
SS ma bardzo solidny pas biodrowy, który przenosi większość ciężaru na biodra.
Miałeś okazję używać SS z tym pasem? Ciekawi mnie czy rzeczywiście zdaje to egzamin przy pełnym plecaku. Oczywiście mam na myśli dłuższe wycieczki :)
Chodzi przecież tylko o wyciągnięcie aparatu, bo przecież szkieł nikt chyba w ten sposób ani w SS ani w FP nie będzie wyciągał (hmmm no właśnie - a może to jest możliwe w SS by bezpiecznie wyjąć szkło z założonego plecaka?).
W SS tak się nie da,bezpiecznie szkła można wyjąć tylko zdejmując SS.
Łaziłem ostatnio trochę z SS200, w środku D200+ 4 szkła i trochę dupereli, więc obciążenie spore. Przy "normalnym" noszeniu po jakimś czasie czułem dyskomfort z powodu paska wgniatającego się w pierś, toteż często nosiłem po prostu przewieszony przez lewe ramię. Nawet w takiej pozycji nie miałem problemu ze zmianą obiektywów. Przegródki mam ustawione tak, że szkła są wsunięte równolegle do obiektywu podpiętego pod body. Wystarczy tylko odchylić klapę (bez dalszego odsuwania) i wszystko jest dostępne. Jakby się wtedy SS zsuwał z ramienia, zawsze można przytrzymać łokciem, oprzeć o drzewo itp :)
tumiwisizm
14-08-2008, 18:56
osobiscie mam ss300. ale trzeba zadac sobie pytanie czy ma byc to mobilne i wygodne czy jednak pakowne.
bez sensu brac ss350. jak juz to plecak.
ss200 jest optymalna na krotkie wypady na miasto.
ss300 przyjalbym ze jest juz na granicy uzywalnosci, dla ludzi ktorzy chca miec jedna torbe, brak bazy pod reka (auta) i wszystkie szpargaly. - tylko trzeba pamietac - ciezka torba na jednym ramieniu to nie jest komfort.
SlingShot
łatwy dostęp do sprzętu;
umiarkowana wygoda (choć te, które mają pas biodrowy są OK);
idealny do reporterki.
Tradycyjny plecak
spora wygoda;
utrudniony dostęp do sprzętu;
idealny do długich wycieczek.
Wybierasz ten, który lepiej odpowiada Twoim potrzebom.
ja potrzebuję umieścić w plecaku d80 z nikorem 24-70 i lampę błyskową, mam pytanie co polecicie SlingShot 100 czy 200 ?
autograf
18-08-2008, 01:16
200.
Ja właśnie przeżyłem wspólnie wakacje z SS 200:mrgreen:
Załadowany po brzegi sprawdził się w 100%
Co do długich wypraw to nie robiłem bo nie lubię się przemęczać :mrgreen:
magat : jeżeli nie chcesz rozbudowy o kolejne szkła to śmiało 100. Ja w moim SS100 mieszczę D80, N18-200, N50, ładowarkę, no i w ramach upychania SB800 powędrowała poza główną komorę czyli do tej trójkątnej na górze.