PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop - pytanie

malyd77
26-07-2008, 09:21
Moi drodzy mogę tanio kupić książki do Photoshopa CS. Obecnie na rynku jest wersja CS3 czy podstawowe narzędzia bardzo się zmieniły czy też książki do wersji CS pozwolą na korzystanie z CS3. Duże zmiany były pomiędzy tymi wersjami w szczególności przy obróbce zdjęć.
Pozdrawiam
Dawid

Tomek Konopka
26-07-2008, 09:29
Napisz jakie to tytuły ,widziałem kiedyś poradnik cs3 za 35 zł ,były w nim opisane proste podstawy ,

sevenoo
26-07-2008, 10:20
miedzy CS3 a CS2 to wlasciwie kosmetyka , predkosc i dodoane pare narzedzi ktorych sie w normalnej pracy dosc rzadko uzywa.
Generalnie mozesz uczyc sie nawet na 7.0 jak sie nauczysz to w CS3 bedzie ci tylko latwiej.

malyd77
26-07-2008, 12:06
Konkretnie chodzi mi o książkę"fotografia cyfrowa, edycja zdjęć" wydanie II. W chwili obecnej jest dostępne wydanie IV. Pytanie czy różnice w fotosopie są tak duże że nie warto wydania II kupić. Photoshopa nie znam i chciałbym na początek kupić tą książkę zastanawiam się czy warto inwestować w wydanie II

stig
26-07-2008, 12:35
Tak jak napisal sevenoo roznice miedzy CS2 a CS3 sa kosmetyczne. Mozesz spokojnie uczyc sie CS3 na podstawie ksiazki do CS2.
Jesli jednak chcesz faktycznie dobrze poznac Photoshopa, to proponowalbym "Biblie", a nie zadne ksiazki z "fotografia cyfrowa" w tytule. Niby sa one skupione na obrobce zdjec wlasnie, ale sporo spraw traktuja po macoszemu, a idea tutoriali w nich zawarta -- konczy sie na wlasnie na tym; pokazane jak zrobic, ale bez dokladniejszego wyjasnienia -- dlaczego wlasnie tak, i jak moznaby bylo inaczej.

Tomek Konopka
26-07-2008, 13:00
Nie czytałem nigdy tych podręczników. Właściwie sam uczyłem się programu troszką podpatrując u kolegi ,programy są tak bardzo rozbudowane że korzysta się tylko z kilku procent ,oba photoshopy są bardzo podobne.znam nawet takich co wolą starszy , co do podręcznika kup może nowszą wersje, chyba że bardzo tanie to obie..

stig
26-07-2008, 13:02
programy są tak bardzo rozbudowane że korzysta się tylko z kilku procentPiszesz oczywiscie o sobie... :)

Tomek Konopka
26-07-2008, 13:07
Albo "biblie" jak kolega napisał

Ghost Dog
26-07-2008, 22:07
Za kolegami - tylko "Biblia" albo Real World of Photoshop CS2 (czy jest CS3 nie wiem). Obie pozycje z Wydawnictwa Helion.

MR
27-07-2008, 11:22
ja wlasnie dostalem "photo shop top secret" sklada sie to, z 5 plyt dvd. Czy ktos mial z tym doczynienia, dobre jest to ? Co macie na mysli piszac "biblie" ?

stig
27-07-2008, 11:27
Co macie na mysli piszac "biblie" ?to (http://helion.pl/ksiazki/pcs2bi.htm)

ADAM1
27-07-2008, 11:32
Co macie na mysli piszac "biblie" ?

Sorry, ale ze śmiechu zmoczyłem spodnie.:D

Idę zmienić.;)

MR
27-07-2008, 11:39
oh, myslalem ze to synonim w cudzyslowiu z popranosci politycznej ;) Nie interesowala mnie ta tematyka wczesniej.

Stig, czy znasz tytul podany w moim poprzednim poscie ?

stig
27-07-2008, 11:45
Stig, czy znasz tytul podany w moim poprzednim poscie ?Nie. Nigdy nie korzystalem z zadnych ksiazek do nauki Photoshopa, ale kiedys wpadlo mi w lapki kilka tytulow i po gruntowniejszym przejrzeniu -- tylko jeden tytul szczerze moge polecic do nauki -- "Biblie..." wlasnie.

sevenoo
28-07-2008, 08:23
znam to top secret na dvd ... kiepskie jak dla mnie ... raczej do zabawy niz do pracy.
Jesli chcesz cos do pracy to kupuj DVD firmy Lynda ... bardzo bardzo swietna sprawa ! krok po kroku mozesz sie nauczyc wielu rzeczy potrzebnych w obrabianiu foto ...
tak jeszcze powiem ze to DVD z warsztatami PSa, z ksiazek to tylko tak jak Stig pisal ... Biblia - nie bawic sie w jakies *******y i cieniutki ksiazki bo w nich to sie tylko nauczysz jak balans bieli poprawic i to tez nie do konca dobrze:)

marszull
28-07-2008, 13:20
"fotografia cyfrowa, edycja zdjęć" jesli piszesz o ksiazce scota kelbego to jjak najbardziej polecam
co do wydania to najlepiej kupic ostatnie wydanie bo w samej ksiazce jest troche zmian
ps gratisowo masz tam karte do WB
oczywiscie inne ksiazki polecane przez forumowiczow tez polecam