Zobacz pełną wersję : Pomiar światła w Nikonie D70s
Witam wszystkich użytkowników!
W najbliższym czasie kupuję moją pierwszą lustrzankę cyfrową. Najchętniej wybrałbym Nikona D70s, ale w przyszłości zamierzam używać również pierścienie pośrednie do makrofotografii wraz z (dość wysokiej jakości) kit-owymi obiektywami oraz obiektywy manualne podłączane poprzez adaptery. Dlatego też przy wyborze ważne jest dla mnie, czy D70s przy użyciu pierścieni lub adapterów wyłącza pomiar światła. Bardzo proszę o informacje oraz, jeśli jednak wyłącza, o wskazanie alternatywy.
Z góry dziękuję.
D70 nie mierzy, z szkłami bez CPU. Mierzą za to D200, D2H(s), D2x.
Dziękuję za odpowiedź.
Czy wyłącza każdy pomiar, czy tylko 3D Matrix?
Może dla niektórych akcesoriów robi wyjątek?
A które z tych pomniejszych akcesoriów najlepiej spiszą się w makrofotografii? Zależy mi na dość dużych przybliżeniach.
No chyba nie jest tak do końca. Jeśłi kupisz pierścienie lub mieszek z przeniesieniem automatyki (styki i ewentualnie śrubokręt) oraz podepniesz obiektyw z AF-S (jeśli jest śrubokręt, to AF również) i z CPU to pomiar światła będzie, a i AF czasem może zadziałać (jeśli nie bęzie zbyt ciemno). Jeśli zamiast pierścieni zastosujesz porządny obiektyw makro z CPU i dodatkowe soczewki, albo jakiegoś DCR-250, to będzie działać zarówno pomiar, jak też AF. Ten AF jest w makro dość problematyczny, ale jakoś działać będzie. Tak jak pisze szymony, aby działał pomiar, musisz jedynie unikać obiektywów bez CPU i pierścieni bez przenoszenia automatyki. No chyba, że kupisz D200. :)
Dziękuję za odpowiedzi. A już się bałem, że będę musiał zmienić moją decyzję.
JK i Szymony piszą OK, ale o dwóch róznych rzeczach.
Szymony o obiektywach bez CPU - że nie będzie pomiaru (z mieszkim, piescieniem czy bepośrednio podpiete - bez różnicy, nie działa z D70)
a JK o obiektywach z CPU, ale w zaleznosci jakie masz obiektywy (AF-S czy nie) pierścienie lub mieszek moze przenosić rózne rzeczy. O dziwo oryginalne nikonowskie akcesoria nie przenoszą wszystkiego. Mieszek Nowoflexa natomiast tak.
Pierścienie pośrednie są różne - z przenoszeniem śrubokreta i stykami, albo i też bez tego, albo z jednym ale bez drugiego. Uważaj jakie kupujesz.
Tych problemów z pomiarem swiatła nie ma w D200 czy D2, ale przenoszenie AF - to samo.
Niestety, cena D200 (o D2 nawet nie wspomnę) przerasta moje możliwości. Ale, w takim razie, proszę Was o informacje, które z pierścieni oraz mieszków przenoszą elektronikę tak, by można było użyć choćby najprostszy pomiar światła (na początku biorę pod uwagę praktycznie wyłącznie kit-owe 18-70 i 70-300). Pozdrawiam.
Dexter, na przykład Kenko z symbolem DG.
Do pierscieni kup Nikkora AF 50/1.8 i zestaw pierscieni Marumi/Soligora/Kenko.