Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać tak wyraziste b/w?
Oto galeria, która wywarła na mnie spore wrażenie. Poza ciekawym tematem fotografii, zafascynowała mnie świetna obróbka b/w. Zastanawiam się w jaki sposób można uzyskać tak kontrastowe zdjęcia przy jednoczesnym zachowaniu szczegółów. Nie wydaje mi się, by była to tylko kwestia podbicia kontrastu czy praca na krzywych... może jakiś tutorial, ewentualnie specjalny program. Ciekaw jestem co o tym sądzicie
przykładowe zdjęcia: http://www.pbase.com/vmayer/monochromatic
z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
Stawiam na filtry kolorowe + lekkie, ręczne mixowanie kanałów + lokalne rozjaśnianie i przyciemnianie. Na koniec rozciągnięcie histogramu i fota gotowa.
Swoją drogą - czy ktoś się bawił w konwersję HDR do BW?
Leon13th
21-05-2006, 00:17
Po pierwsze dobra umiejętnośc robienia zdjęć,drugie dobry negatyw (polecam kodaka portre 400 BW),trzecie dobre szkiełko i jakiś badziewny korpus :mrgreen: Ot co cały secret :wink:
[ Dodano: Nie 21 Maj, 2006 ]
Maroo : szkoda że D70 jest pozbawiona tego jak i większość DSLR-ów nikona,a przydałoby się im,można wtedy by spróbować filtrów do BW.
Po pierwsze dobra umiejętnośc robienia zdjęć,drugie dobry negatyw (polecam kodaka portre 400 BW),trzecie dobre szkiełko i jakiś badziewny korpus :mrgreen: Ot co cały secret :wink:
Tylko jak tą Portre zapodać do D70 :?:
A te foty są z siedemdziesiątki i obrabiane w NC.
wyraziste bw? do takich rzeczy to ja polecam http://www.czarno-biale.pl/sklep/index.php?cPath=23_28
Jak widać w opisie zdjęć z tej galerii, użyto D70-tki, więc jednak co nieco można zdziałać, tylko trza umić. A na filmie B&W to każdy głupek potrafi.
Rzecz przedstawia się następująco:
1) Użyj Channel mixera z włączoną monochromatyzacją, nastawy +30% +58% +12%
2) Machnij krzywą z dwoma punktami korekcyjnymi 30 na 10 i 200 na 230
Powyższe parametry, szczególnie w przypadku krzywej, należy modyfikować pod potrzeby konkretnego zdjęcia
Nie powaliła mnie ta galeria, ale nie o tym teraz...
Moim zdaniem korekcja globalna (to co napisał Czornyj). Ogólnie dojść do tego efektu można na wiele sposobów (również poprzez warstwy rozjaśniania/ściemniania o różnym stopniu przezroczystości, maskowane kontrastem itp). Również przychylam się, że korekcja jest robiona indywidualnie dla każdego zdjęcia (po prostu trzeba wiedzieć co się chce uzyskać, a nie stosować plugin "chcę_aby_moje _cienkie_zdjęcia_wyglądały_jakbym_zajmował_si� �_tym_całe_życie.8bf").
Ale...
Radzę zwrócić uwagę również na to, że zdjęcia te nie są B/W - tzn. te co obejrzałem mają zdjęte trochę niebieskiego żeby ładnie, ciepło prezentowały się i jest to stary numer, często wykorzystywany.
dziekuje za tak spore zainteresowanie :)
Oczywiscie jest sporo racji w tym, że punktem wyjściowym było, jest i bedzie poprawne naświetłenie fotografii, czyli w pełni wykorzystanie rozpietości tonalnej matrycy ( w tym przypadku ).
Co do wykorzystania kolorowych filtrów, oczywiście tak, ale li tylko w fotografii analogowej, a tutaj mamy do czynienia z d70... choć, o ile sie nie mylę to jest coś takiego jak symulacja poszczególnych filtrów w ps-ie ( choć nie wiem z czym to się je :) )
Rzecz przedstawia się następująco:
1) Użyj Channel mixera z włączoną monochromatyzacją, nastawy +30% +58% +12%
2) Machnij krzywą z dwoma punktami korekcyjnymi 30 na 10 i 200 na 230
dzięki Czornyj za przykład, pobawie sie mixerkiem, uwzgledniajac to, że nie można automatycznie dobierać poszczególnych parametrów :)
pX z tym zdjęciem niebieskiego to mnie zaintrygowałeś... muszę się zastanowić i popróbkować :)
Ps. zauważyłem w exifach, że programem użytym do obróbki był NC, wiec raczej jedyną ingerencją w fotki mogło być wykorzystanie podstawowych funkcji tj. krzywe, poziomy, etc.... i tu należy wrócić do tego co napisał Leon13th:
Po pierwsze dobra umiejętnośc robienia zdjęć, a więc praca i jeszcze raz praca nad umiejętnościami 8)
jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i z góry przepraszam za bełkot w powyższym tekście :wink:
Hallo,
sorry for writing in english,
my name is Vipin ( http://www.pbase.com/vmayer ),i saw this discussion thread on my reference tracker list ,i dont understand your language but if you have any questions regarding the pictures or editing workflow ,you can send me a private message on pbase under any of my pics. i´ll be glad to reply.
thanks,i wish you a nice time.
greetings