PDA

Zobacz pełną wersję : NEF z NCNX2 do JPG

Tifosi
25-07-2008, 20:57
Witam wszystkich, czytam od jakiegoś czasu to forum jednak jestem początkujący, więc się nie odzywam, potrzebuję jednak pilnie pomocy.
Poobrabiałem sobie pliki w Nikon Capture NX, wszystko fajnie tylko teraz, ViewNX nie chce mi ich skonwertować do JPG-ów(jak wybiorę taki plik opcja convert files jest nie dostępna), pomórzcie proszę i napiszcie, czego nie zrobiłem lub co muszę zrobić, aby te zdjęcia przerobić na JPG w formie, jaką uzyskałem dzięki NC NX2.

T&T
25-07-2008, 21:34
Zrób to z poziomu NX.

Tifosi
25-07-2008, 21:42
No właśnie nie potrafię ani z poziomu ViewNX ani z poziomu NC, tak jak pisałem w ViewNX się po prostu nie da (ikona Convert jest nie aktywna) a w NC nie potrafię znaleźć opcji conwertowania wcale.

Tifosi
25-07-2008, 21:49
Dodam jeszcze, że to wygląda tak jak bym nie zakończył jakiegoś procesu w NC, te pliki są jak by otwarte mimo że zapisane, ale mają ok 10MB + (45MBtemporary cache).

georghe
25-07-2008, 23:18
Szczerze mówiąc sam jestem ciekaw w czym problem.
Nikt nie pomoże ?

ekonet
25-07-2008, 23:27
W CNX naciśnij skrót Ctrl-Shift-S.

Tifosi
25-07-2008, 23:52
Rozumię, że trzeba zapisać w JPG, ja trochę inaczej na to patrzyłem, chciałem to mieć w NEF a potem hurtem zrobić konwersję do JPG razem z tymi co nie przerabiałem ich w NCNX2 tylko w samym NXView, a tak się nie dało, dzięki za pomoc.

ekonet
25-07-2008, 23:54
Rozumię, że trzeba zapisać w JPG, ja trochę inaczej na to patrzyłem, chciałem to mieć w NEF a potem hurtem zrobić konwersję do JPG razem z tymi co nie przerabiałem ich w NCNX2 tylko w samym NXView, a tak się nie dało, dzięki za pomoc.
No to opcja "Batch" - hurtowa konwersja.

Tifosi
26-07-2008, 01:03
Oj widzę, że sporo nauki przede mną, funkcji Batch próbowałem używać ale wcale mi nie wyszło a najlepsze jest, że ja to chciałem jeszcze inaczej zrobić, bo chciałem to konwertować z poziomu NXView razem z tymi zdjęciami których nie przerabiałem w Nikon Capture NX2...
Jak by nie patrzeć zrobiłem już dzięki Wam to co chciałem i jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

tomajk
26-07-2008, 08:31
bo chciałem to konwertować z poziomu NXView razem z tymi zdjęciami których nie przerabiałem w Nikon Capture NX2...

ViewNX konwertuje bardzo słabo, tzn. efekty nieciekawe, zdecydowanie lepiej robić konwersję nawet hurtową tylko przy pomocy CNX, fakt, że wolno idzie, ale jakość nieporównywalna.
Ustaw parametry wywoływania dla poszczególnych zdjęć, przy pomocy choćby Quick Adjustment w VNX a w zakładnce Opcje - Manage Setings CNXa odznacz profil wywoływania, tak by było czysto i jazda, każdą fotkę wywoła Ci tak, jak jest to zapisane w Metadanych. Parametry możesz też zmienić w CNX, jeśli brakuje opcji w QA VNXa.

ekonet
26-07-2008, 10:10
Z nieznanych mi powodów programiści zablokowali możliwość (a raczej nie stworzyli jej) konwersji w VNX zdjęć, które były korygowane w CNX. Zauważyłem też, że pełnoekranowy podgląd zdjęcia w ViewNX daje obrazek gorszej jakości, niż otwarty w CNX.

pinio
27-07-2008, 00:20
Z nieznanych mi powodów programiści zablokowali możliwość (a raczej nie stworzyli jej) konwersji w VNX zdjęć, które były korygowane w CNX. Zauważyłem też, że pełnoekranowy podgląd zdjęcia w ViewNX daje obrazek gorszej jakości, niż otwarty w CNX.
Z pewnością dlatego, że VNX nie posiada obsługi wielu funkcji dostępnych w CNX - po prostu CNX potrafi więcej.

Erie
27-07-2008, 00:23

a jak chcesz uzyskać w ViewVX wszystkie korekcje zastosowane w NXie, jak ic nie ma? przezcież korekcje w NEFie z Capture NX są jako zestaw instrukcji, choćby takie trywalne coś jak unsharp mask, ale zastosowany lokalnie i co wówczas? notabene PS też nie otwiera NEFów edytowanych przez Capture NX

ekonet
27-07-2008, 00:27
Ale obrazek obrobiony w CNX otwiera się w VNX z uwzględnieniem dokonanych zmian, jedynie jakby nieco gorzej to wyglądało - wygląda więc na to, iż VNX jakoś sobie z tym radzi.

Erie
27-07-2008, 00:35
Ale obrazek obrobiony w CNX otwiera się w VNX z uwzględnieniem dokonanych zmian, jedynie jakby nieco gorzej to wyglądało - wygląda więc na to, iż VNX jakoś sobie z tym radzi.

nie bardzo - otwiera się tylko ten JPG, który jest zapisany w NEFie :)

pinio
27-07-2008, 00:36
A przypadkiem VNX nie pokazuje JPG z NEF?

EDIT: Widzę, że Erie mnie uprzedził

ekonet
27-07-2008, 00:39
A to już mnie mało interesuje, co on tam otwiera - byle robił to dobrze ;)

pinio
27-07-2008, 00:41
Tylko zdaje się, że tam siedzi zaledwie "ubogi" JPG BASIC

Erie
27-07-2008, 00:43

w przeedytowanym przez Capture NX NEFie już nie - tam jest JPG o najwyższej mozliwej jakości - stąd potem NEFy zajmują nawet po 18-20 MB z D80tki

ekonet
27-07-2008, 00:45
...błogosławieni ubodzy... ;)

tomajk
27-07-2008, 00:48
Z tymi miejscowymi korekcjami nie próbowałem, ale bez wodotrysków fotki się w VNX po korektach w CNX otwierają, jedynie brak opcji konwersji i zapisu.
Mając jednak do dyspozycji tak przyzwoite narzędzie jak CNX wraz jego BATCHem po co sobie zaprzątać głowę próbami konwersji w zaawansowanej przeglądarce, jaką jest VNX.

PS. Jakoś sobie nie wyobrażam by w NEFie był zaszyty jakikolwiek JPEG lepszy od miniaturki 160piks, nefy z 12MPX matrycy nie kompresowane mają 18MB a JPEG FINE ponad 5MB i po jaki czorty byłaby wtedy potrzebna opcja zapisu NEF+JPEG skoro już w NEFie jest zaszyty jakiś pełnowartościowy JPEG ? coś nie logiczne moim zdaniem byłoby to.

pinio
27-07-2008, 00:50
w przeedytowanym przez Capture NX NEFie już nie - tam jest JPG o najwyższej mozliwej jakości - stąd potem NEFy zajmują nawet po 18-20 MB z D80tki
To by tłumaczyło dlaczego te NEF-y tak mocno przyrastają po niewielkiej obróbce - ostatnio sie dziwiłem, że niewielka korekta w CNX, a NEF przyrasta o ładnych kilka MB. Ale w takim razie, dlaczego to gorzej wygląda w VNX?

Erie
27-07-2008, 01:04
Mając jednak do dyspozycji tak przyzwoite narzędzie jak CNX wraz jego BATCHem po co sobie zaprzątać głowę próbami konwersji w zaawansowanej przeglądarce, jaką jest VNX.

Własnie nie wiem i dlatego z tego nie korzystam :D

PS. Jakoś sobie nie wyobrażam by w NEFie był zaszyty jakikolwiek JPEG lepszy od miniaturki 160piks, nefy z 12MPX matrycy nie kompresowane mają 18MB a JPEG FINE ponad 5MB i po jaki czorty byłaby wtedy potrzebna opcja zapisu NEF+JPEG skoro już w NEFie jest zaszyty jakiś pełnowartościowy JPEG ? coś nie logiczne moim zdaniem byłoby to.

Nie musisz sobie wyobrażać - użyj preview extractora to sie przekonasz :). Btw mysłisz że aparat w locie obrabia NEFy jak je rejestrujesz? I wyświetla RAWa? I robi to tak szybko jak komp rzędu Core Duo 3 GHz + 4 GB RAM? Niestety nie - aparat właśnie pokazuje tego JPGa zaszytego w NEFie (tylko wówczas to jest właśnie JPG Basic w pełnej rozdzielczości). Po obróbce w Capture NX i zapisaniu pliku jako NEF ten JPG Basic jest wymieniany na JPG Super Fine czy jak go tam określić ;).

pinio
27-07-2008, 01:08
Ja zauważyłem spory przyrost plików NEF - kilka MB.

EDIT: Tylko skoro go już wymienia na tego JPG Super Fine, to przyłączam się do pytania Ekonet_pth: Dlaczego to co pokazuje VNX odstaje od tego co pokazuje CNX?

tomajk
27-07-2008, 01:17
Nie musisz sobie wyobrażać - użyj preview extractora to sie przekonasz
Mógłbyś mi podać jakiś namiar na tego preview extractora, chętnie bym się przyjrzał tym NEFom skoro od czasu gdy wraz z aparatem stałem się posiadaczem CNX fotki rejestruje tylko w tym formacie.

Erie
27-07-2008, 01:30
Mógłbyś mi podać jakiś namiar na tego preview extractora, chętnie bym się przyjrzał tym NEFom skoro od czasu gdy wraz z aparatem stałem się posiadaczem CNX fotki rejestruje tylko w tym formacie.

http://www.earthboundlight.com/phototips/nef-jpeg-preview-extractor.html

EDIT: Tylko skoro go już wymienia na tego JPG Super Fine, to przyłączam się do pytania Ekonet_pth: Dlaczego to co pokazuje VNX odstaje od tego co pokazuje CNX?

Jak już napisałem - nie wiem, bo nie używam ViewNXa (użyłem go parę razy na początku i ostatnio jak NEFy z D3 i D300 po premierze chciałem zobaczyć, a nie było jeszcze Capture NX)

Tifosi
27-07-2008, 01:42
ViewNX konwertuje bardzo słabo, tzn. efekty nieciekawe, zdecydowanie lepiej robić konwersję nawet hurtową tylko przy pomocy CNX, fakt, że wolno idzie, ale jakość nieporównywalna.
Ustaw parametry wywoływania dla poszczególnych zdjęć, przy pomocy choćby Quick Adjustment w VNX a w zakładnce Opcje - Manage Setings CNXa odznacz profil wywoływania, tak by było czysto i jazda, każdą fotkę wywoła Ci tak, jak jest to zapisane w Metadanych. Parametry możesz też zmienić w CNX, jeśli brakuje opcji w QA VNXa.

Wszystko fajnie, tylko jak do CNX wgrać 180 zdjęć i zrobić z nich JPG, mój komp przyjmuje max 20 na raz a nie jest słaby...?
Po za tym popełnie samobójstwo chyba zaraz 3 dni siedze nad zdjęciami a Wy mi teraz piszecie że NXView słabo konwertuje do JPG, przeczytam jeszcze kilka postów na ten temat i się naprawdę zastrzele z rozpaczy ;-)

pinio
27-07-2008, 01:51
Nie musisz wgrywać. Wystarczy, że zaznaczysz pliki w "browserze" i wywołasz z menu "save as"

Tifosi
27-07-2008, 01:59
aha :D jakie to wszystko proste, nie wiedzieć czemu człowiek sobie wszystko komplikuje, dzięki za podpowiedź.

Erie
27-07-2008, 02:10
Ewentualnie jak nie chce Ci się zaznaczać wielu plików w browserze to przegrać je do jednego katalogu, puścić konwersję całego katalogu i iść oglądać film, na zakupy lub po prostu spać (w zależności od tego ile zdjęć w tym katalogu jest)

tomajk
27-07-2008, 15:35
Erie Nawet nie wiesz jaką mi oddałeś przysługę, toż to REWELACJA, a ja się motałem do tej pory z problemem, robić czy nie robić NEF+JPEG teraz błyskawicznie mam i jedno i drugie zaoszczędzając miejsce na karcie.
DZIĘKI CI DOBRY CZŁOWIEKU no i zwracam honor, faktycznie jest zaszyty pełny JPEG BASIC.