Zobacz pełną wersję : komp do zdjęć
Witam.
na dniach zakupuję komputer TYLKO I WYŁĄCZNIE DO ZDJĘĆ - w związku z tym, ze wykosztowałem się na Eizo s1931 do dyspozycji zostaje mi 1500-1700zł. Wstepnie przy pomocy znajomych złozyliśmy coś takiego. Czy to zadziała, czy nie bedzie zgrzytów między poszczególnymi elementami ? Nie pytam czy wystarczy, z pewnościa można kupić lepszy... Niemniej jednak tu cena gra zasadniczą rolę... Od razu przepraszam, ze będę mało aktywny w watku - ale czytanie o komputerach to dla mnie tak jak czytanie książek po węgiersku... ;) W grudniu może jeszcze dokupię kolejny dysk, bądx trochę RAMu
Dzięki za pomoc.
1.Procesor INTEL CORE 2 DUO E7200 - 2.53 GHz BOX 10655 1
2 Płyta główna ASUS P5Q PRO - P45, DDR 2, PCI-Ex, S-775 10907 1
3 Pamięć RAM KINGSTON DDR2 2048 MB / 1066 (DUAL 2x 1024 MB), CL5, HyperX 10503 1
4 Druga Pamięć RAM KINGSTON DDR2 2048 MB / 1066 (DUAL 2x 1024 MB), CL5, HyperX 10503 1
5 Dysk Twardy WD 320 GB, 16 MB, SATA II, RAID - WD3201ABYS 10297 1
6 Karta Graficzna PCIex ASUS GF 8500 GT 512MB DDR2 - EN8500GT SILENT MG/HTP/512 7205 1
7 Nagrywarka DVD LITEON DH-20A4P - 20x DVDRW DL, IDE, OEM, czarna 9914 1
8 Obudowa TRACER XENO TRO-790 Premium - 450 W, PFC, srebrno-czarna 9500 1
tak na szybko to jesli chcesz uzywac Windowsa Vista to jak najbardziej 4GB Ram - jesli XP'a to i tak zobaczysz ok 3,3GB :(
Co do karty grafiki to ja bym moze jednak cos ze stajni ATI wzial (HD3650??) - podobno lepsze. Moze tez wiekszy dysk kosztem RAMu
Zdecydowanie czarna nagrywarka będzie mało kompatybilna ze srebrno-szarą obudową.:D
Wybacz żart, ale, gdy widzę kolejne wątki, typu: jaki laptop, czy to dobra konfiguracja, to szlag mnie trafia.
Pewnie, że dobra, tyle, że dziwię się że nie montujesz modułów pamięci jednego producenta, ale to szczegół.
Praktycznie każdy komputer nadaje się do grafiki 2D, jest tylko różnica w szybkości wykonywania obliczeń, ale za to się płaci, nieraz całkiem sporo.
tak na szybko to jesli chcesz uzywac Windowsa Vista to jak najbardziej 4GB Ram - jesli XP'a to i tak zobaczysz ok 3,3GB :(
Co do karty grafiki to ja bym moze jednak cos ze stajni ATI wzial (HD3650??) - podobno lepsze. Moze tez wiekszy dysk kosztem RAMu
nie wiem co dostanę w sklepie - pewnie Vistę :(
wiekszy dysk na razie zbędny, jak pisałem - w grudniu coś dokupię. chodziło mi o kompatybilność wszystkich elementów, czy nie bedzie zgrzytów miedzy prockiem, płyta, czy dyskiem ?
Beznadziejny zestaw...
FOXCONN P35A-S (289zł) z allegro.pl
Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Reaper (160zł)
Procesor Intel Core 2 Duo E8400 (423złzł)
Dysk Samsung 320GB F1 7200 16MB HD322HJ (140zł)
Pioneer 215D (82zł)
Karta Radeon HD2600PRO (159zł)
Zasilacz Corsair CMPSU-520HXEU 520W (260zł)
CoolerMaster Elite 331/332/333 (130zł)
RAZEM:1643ZŁ,składane w apollo.pl.
:)
O.K. - w takim razie co w tamtym zestawie było tak tragicznego, ze w całości go odrzuciłeś. Pytam szczerze, bo na przyszłośc chciałbym wiedziec takie rzeczy...
Polecam lekture na tweaks: http://www.forum.tweaks.pl/Kupujemy-nowy-komputer-do-gier-t9778.html Oczywiście grafa może być inna pod kątem 2D o ile w ogóle jeszcze takie robią. Nie sugeruj się tym, że "do gier", artykulik wart lektury (autor ze zdroworozsądkowym podejściem) i jest najrzadziej raz na miesiąc aktualizowany. Z niego pasi ci zestaw nr 2, nota bene podobny do twojego.
Pozdrawiam
andrzej500
26-07-2008, 10:03
Stock
Polecam vistę ultimate64
Sterowniki są do wszystkiego.
32 bitowa ma znaczne ograniczenia w adresowaniu pamięci. Poważna wada.
Dysk proponuję poszukać z 32Mb pamięcią cache.
Ram może posiadać ECC lub NON ECC.
ECC jest kontrolą parzystości rozszerzającą pamięć z 64 do 72 bitów. Co może spowolnić działanie o 2%. Lecz te pamięci nie powodują błędów i wszystko działa stabilnie. Koniecznie trzeba sprawdzić czy płyta główna obsługuje ECC. ( Twoja obsługuje).
Proponuję 2 x 2 GB.
Stock
Polecam vistę ultimate64
Sterowniki są do wszystkiego.
32 bitowa ma znaczne ograniczenia w adresowaniu pamięci. Poważna wada.
Dysk proponuję poszukać z 32Mb pamięcią cache.
Ram może posiadać ECC lub NON ECC.
ECC jest kontrolą parzystości rozszerzającą pamięć z 64 do 72 bitów. Co może spowolnić działanie o 2%. Lecz te pamięci nie powodują błędów i wszystko działa stabilnie. Koniecznie trzeba sprawdzić czy płyta główna obsługuje ECC. ( Twoja obsługuje).
Proponuję 2 x 2 GB.
Na miłość Boską co Ty mówisz, kolego?
Po jaką cholerę mu kontrola parzystości, toż to jakaś PARANOJA!
Nie będzie przecież robił projektów inżynierskich, czy profesjonalnej grafiki 3D, ani tym bardziej zajmował się teoriami matematycznymi, tylko obrabiał zdjęcia.;)
Tak więc daj sobie spokój z tymi "mądrościami".
Co do sysytemu, to niech bierze najtańszy, dostępny i dość na tym.
XP+SP2+2GB ramu Ocz reaper j.w.;)
od dluzszego czasu zauwazylem ze skladasz wszystko w apollo.pl ... ze uwazasz ze takie nachalne promowanie sklepu jest troche nie fair?
nie byl skladany w apollo.pl :D:D
he he - apollo apollem, a i tak kompa kupię w Arescie we Wrocławiu:) -zaufany i sprawdzony sklep. http://www.arest.pl
Niemniej dzieki za poradę.
na razie wydrukowałem sobie dwa zestawienia i w poniedziałek jade do sklepu, przedstawić plan sprzedawcy i pogadać. Zależy mi na kompie do pracy, bez fajerwerków. Biorąc pod uwagę, że przesiąde się z 2 letniego lapka HP - róznice w szybkości działania nawet w przypadku niebyt udanego wyboru będe miał zasadniczą. Nie pracuje na 6 aplikacjach jednocześnie, nie wrzucam 1000 fotek na raz do przemiału - kombajn mi zbędny. Chodzi jedynie o komfort pracy i niezawodność ;) Dam znac jak poszły pogaduchy ze sprzedawcami ;)
To który zestw wziełeś mój?
OMG!W tym arest.pl nic nie ma...
Wiesz, być może dla Ciebie nic nie ma. Ja znam kilkanascie osób które sobie tam złozyły kompa i sa zadowolone. Znające się na rzeczy osoby.. Oczywiście moga być też lepsze sklepy - ja do tego mam blisko, jestem leniwy i nie szukam nigdzie dalej ;P
andrzej500
26-07-2008, 12:47
ADAM1
Mam pytanie.
Jeśli płyta obsługuje pamięci ECC to po jaki (……) pchać tam śmietniki, które powodują masę błędów sprzętowych? Zawiesza się system, oprogramowanie graficzne.
No dziwne prawda?
Procesor 64 bitowy, płyta obsługuje 64. A system 32 bitowy. Normalne tak?
ADAM1
Mam pytanie.
Jeśli płyta obsługuje pamięci ECC to po jaki (……) pchać tam śmietniki, które powodują masę błędów sprzętowych? Zawiesza się system, oprogramowanie graficzne.
No dziwne prawda?
Procesor 64 bitowy, płyta obsługuje 64. A system 32 bitowy. Normalne tak?
ECC, czy systemy 64bitowe, potrzebne są tak samo, większości użytkownikom, jak dziura w przysłowiowym moście.
Do zastosowań stricte profesjonalnych i specjalistycznych, to i owszem, ale do obróbki fotek jest to zupełnie zbędne.
Niepotrzebnie generuje tylko koszty.
Analogicznie przekłada się to np. na sprzęt fotograficzny, można kupić D3, tylko, że jak robisz zdjęcia okazjonalnie, to lepszym rozwiązaniem jest, o ile masz pieniądze, kupienie D700, albo D300.
A jak nie masz kaski zbyt wiele, to D200, czy D80.
Używając już tej analogii w wymienionych puszkach z najwyższej półki występują możliwości, o których zwykły "pstrykacz" nawet się nie dowie podczas całego okresu użytkowania aparatu.;)
To po co przepłacać?
Po to, aby mieć świadomość, że ma się kontrolę parzystości, nawiasem mówiąc do niczego niepotrzebną.
Wbrew pozorom, błędy pamięci nie zdarzają się tak często.:D
posługując się fotograficzną analogią - to potrzebuje komputerowego D80 :)
posługując się fotograficzną analogią - to potrzebuje komputerowego D80 :)
Gorąco więc polecam Ci zdanie się na ów wrocławski serwis, z którego korzystasz, i do którego masz zaufanie.
Trzeba zrobić bilans energetyczny urządzeń mających być zainstalowane i dodać do tego 100 -150W jako zapas.
Mowa oczywiście o zasilaczu.:D
450W z powodzeniem powinien "uciągnąć" Twoją konfigurację.
andrzej500
26-07-2008, 18:58
ADAM1
(komputronik.pl)
Kingston DDR2 2 x 1GB 800MHz CL5 ...............ECC................. cena 183 zł
Kingston HyperX DDR2 2x 1GB 800MHz CL5 ........non ecc ......... cena 164 zł
Kingston HyperX DDR2 2x 1GB 800MHz CL3 .........non ecc......... cena 252 zł (dla graczy)
Microsoft Windows Vista Ultimate PL OEM 32Bit cena 516zł
Microsoft Windows Vista Ultimate PL OEM 64Bit cena 539 zł
Czy to jest dramatyczna róznica w cenie?
--------------------------------------------------------------------------
(microsoft)
Wszystkie 64-bitowe wydania systemu Windows Vista zapewniają obsługę zwiększonej ilości pamięci,
której rozmiar wykracza poza standardowe 4 gigabajty dostępne w wydaniach 32-bitowych.
Wydanie systemu Windows Vista 64 bity
Home Basic ...............8 GB
Home Premium ..........16 GB
Ultimate Ponad ........128 GB
------------------------------------------------------------------------
z mojego doświadczenia wynika:
-32 bitowe wersje visty używają do 4 GB pamięci sumując wszystko razem
(plik wymiany, pamiec karty graficznej, RAM) !!!
-64 bitowy system bez problemu przydzieli dla pojedynczej aplikacji - uruchomionego programu 32 bitowego 4GB(RAM).
Dla programu 64 bitowego (photoschop na dniach bedzie) wersja windows ultimate przydzieli RAM bez ograniczeń.
Różnica w wydajności pomiedzy 32 i 64 jest znaczna. Różnica w cenie znikoma.
Stock kupił monitor EIZO. Prawidłowo. Wie co dobre.
A mógł paść na jekiegoś dzika benq 22 cale za 1/2 ceny EIZO.
Jednak wybrał droższe i lepsze.
A kolega sailor to jakie ma doświadczenie z działem Hardware he? Zazwyczaj jest tak że ktoś kto się na czymś nie zna to się nie odzywa. Tak by było lepiej dla całej społeczności forum.
Zestaw nr. 1
1.Procesor INTEL CORE 2 DUO E7200 - 2.53 GHz BOX 10655 1
2 Płyta główna ASUS P5Q PRO - P45, DDR 2, PCI-Ex, S-775 10907 1
3 Pamięć RAM KINGSTON DDR2 2048 MB / 1066 (DUAL 2x 1024 MB), CL5, HyperX 10503 1
4 Druga Pamięć RAM KINGSTON DDR2 2048 MB / 1066 (DUAL 2x 1024 MB), CL5, HyperX 10503 1
5 Dysk Twardy WD 320 GB, 16 MB, SATA II, RAID - WD3201ABYS 10297 1
6 Karta Graficzna PCIex ASUS GF 8500 GT 512MB DDR2 - EN8500GT SILENT MG/HTP/512 7205 1
7 Nagrywarka DVD LITEON DH-20A4P - 20x DVDRW DL, IDE, OEM, czarna 9914 1
8 Obudowa TRACER XENO TRO-790 Premium - 450 W, PFC, srebrno-czarna 9500 1
Zestaw nr. 2
FOXCONN P35A-S (289zł)
Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Reaper
Procesor Intel Core 2 Duo E8400
Dysk Samsung 320GB F1 7200 16MB HD322HJ
Pioneer 215D (82zł)
Karta Radeon HD2600PRO (159zł)
Zasilacz Corsair CMPSU-520HXEU 520W
CoolerMaster Elite 331/332/333
Proszę o opinię.
Zdecydowanie drugi, lepsza karta graficzna, płyta głowna także na korzyść 2 zestawu. Zasilacz, obudowa - zdecydowanie zestaw drugi, w pierwszym tragedia... Nagrywarka od Pioneera będzie dużo lepsza. Procesor także z zestawu nr 2.
proponuje zamknac...kolega zakladajacy watek chyba wie juz z gorka o co chodzi :P
your wish is my command - zamknięto, a zaraz posprzątamy tutaj