PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy w Szczecinie

velvet878
25-07-2008, 19:08
Wie ktoś może gdzie takowe wykonują?

heathclif
26-07-2008, 01:34
a cos tam na wywijał ze chcesz do servisu oddawac?
sproboj samemu jak nie pomoze to potem servis
kup gruszeczke w fotosklepie i duchaj nie dotykajac jej koncem matrycy
mi to zawsze pomaga
wiecej dowiesz sie na forum w temacie "czyszczenie matrycy"

korba
27-07-2008, 11:08
a cos tam na wywijał ze chcesz do servisu oddawac?
sproboj samemu jak nie pomoze to potem servis
kup gruszeczke w fotosklepie i duchaj nie dotykajac jej koncem matrycy
mi to zawsze pomaga
wiecej dowiesz sie na forum w temacie "czyszczenie matrycy"

noo sposob dosc prymitywny.. ponoc skuteczny... w srodku moze byc kurz jest i tylko go sie wzniesie..
dzieki pomocy kolegów nauczylem sie i czyszczę matrycę.............odkurzaczem

heathclif
27-07-2008, 12:25
noo sposob dosc prymitywny.. ponoc skuteczny... w srodku moze byc kurz jest i tylko go sie wzniesie..
dzieki pomocy kolegów nauczylem sie i czyszczę matrycę.............odkurzaczem

a jak robisz to odkurzaczem to tym domowym czy jakim innym, dotykasz szczotkami matrycy:D czy nie ,podaj wiecej szczegółów BO TO AKURAT MNIE TEZ CIEKAWI

Imacman
28-07-2008, 01:40
a jak robisz to odkurzaczem Przypuszczam, że kolega zastosował pierscień odwrotnego mocowania (do Nikona) i podpina odkurzacz (rure) do body :)

heathclif
28-07-2008, 02:01
ponoc najlepiej jest wyczyszczone jak wyswietlacz lcd ma obraz beczki:D

Dx2
28-07-2008, 02:04
już kiedyś był post o wciągniętej matówce do odkurzacza ;)

korba
29-07-2008, 21:27
juz??? koledzy podowcipkowali sobie zamiast pomyslec??? i dac jakas rade nieszczesnikowi...???
kolego do czyszczenia odkurzaczem trzeba sie przygotowac i robic to b.ostroznie.. za;ezy jeszcze co masz na tej matrycy .. wpierw zrob fote np bialej kartki każde na ogniskowej powiedzmy 50mm ale przy różnych przysłonach w ten sposob zlokalizujesz co tam masz... dalej.. na wąż odkurzacza zakłądasz ssawkę szczelinową do ssawki wkładasz kilka cm w głąb rurkę do napojów taką słomkę wiesz... i owijasz taśma tak aby uszczelnić aby odkurzacz ciągnął tylko przez słomkę następnie znajdujesz w menu aparatu opcję do czyszczenia matrycy czyli musi ci podnieść lustro i otworzyć migawkę aparat opierasz 45 stopni sztywno i delikatnie wkładasz słomkę w komorę , trzymasz slomke mocno aby nic nią nie dotykać i przelatujesz pasami nad matrycą 0,5 cm od niej nie możesz dotknąć to co tam zobaczysz to nie matrytca tylko filtr na niej ale...... po tej operacji robisz znowu fotke na tych parametrach, na których były widoczne paprochy
jesli nie pusci nie kombinuj lepiej samodzielnie z przecieraniem czy cos.. lepiej wowczas serwis..
to wsio....

a co do gruchy to w komorze lustra jest pelno drobin mniej lub bardziej widocznych ktore gdy dmuchniesz gdzies musza usiasc... jak dla mnie kiepska metoda... ale to moja opinia...

tu warto poczytac... http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5310

Władca Pixeli
30-07-2008, 03:04
Okazało się, że ta czynność jest mało skuteczna. Nie mogliśmy sobie poradzić ze sporą ilością zanieczyszczeń znajdujących się na sensorze, choć odnosiliśmy wrażenie, że to tylko luźne paprochy.
I okazało się, że odkurzanie przy Green Cleana to strata czasu :mrgreen:

kielbass
11-08-2008, 18:23
pomimo różnych opinii o green clean, zakupiłem zestaw szpatułek 3xmokre+3xsuche. Zastosowałem się do instrukcji użytkowania tegoż zestawu i matryca jest PRAWIE czysta. Prawie, bo od f14 dwie plamki dają znać o sobie. Są jednak one na tyle małe, że efekt końcowy czyszczenia uznaję za akceptowalny i uważam, że owe szpatułki zdają egzamin, choć koszt zakupu chyba nie równoważy efektu (79zł na alledrogo).

ps
dmuchałem wczesniej gruchą, ale nie dało to rezultatów
ps2
czytam forum od dłuższego (lub krótszego, jak tam kto uważa), a to moj pierwszy post, zatem witam wszystkich głośnym DZIEŃDOBRY :)

mkl
11-08-2008, 18:49
Przypuszczam, że kolega zastosował pierscień odwrotnego mocowania (do Nikona) i podpina odkurzacz (rure) do body :)

Bardzo dobry pomysł, szczególnie, że powietrze, które zasysa odkurzacz ładuje się elektrostatycznie (rura ma całkiem spory ładunek). Ja bym tego nie polecał. Ładunki elektrostatyczne są na ogół zabójcze dla elektroniki.

bbiernat
12-08-2008, 08:41
Bardzo dobry pomysł, szczególnie, że powietrze, które zasysa odkurzacz ładuje się elektrostatycznie (rura ma całkiem spory ładunek). Ja bym tego nie polecał. Ładunki elektrostatyczne są na ogół zabójcze dla elektroniki.

Z punktu widzenia serwisu i wytrzymałości elektroniki na ładunki elektrostatyczne tą metodą nic z elektroniką się nie stanie, bardziej martwił bym się o przysłonę i matrycę ( uszkodzenia mechaniczne przy dobrym ssaniu ).
Ja jak dostaję aparat na serwis ( czyszczenie matrycy ) to czyszczę ją szmatką o drobnym włosiu bawełnianym nasączoną izopropylanem. Jeszcze nigdy nie uszkodziłem matrycy, niektórych nie dało się już wyczyścić bo były porysowane piaskiem lub innymi patentami klientów ( odkurzacz i szczoteczka do zębów )

grzybecki
12-08-2008, 09:52
He he he...
No ładnie !
Szczoteczka do zębów, tego jeszcze nie słyszałem...

A teraz do Szczecinianina:
Sam jestem ze Szczecina (na szczęście dziś mieszkam w Warszawie), i kiedyś podróżowałem z wujkiem po serwisach fotograficznych żeby przeczyścili matrycę w wujka d80. W końcu znaleźliśmy kogoś kto ponoć nam ją wyczyści. Koleś skasował 100 zł i trwało to ponad tydzień. Równie dobrze można wysłać body do Warszawy, opłacić koszty transportu body i w serwisie przedmuchają profesjonalnie gruszeczką całkowicie za darmo ! I podejrzewam że wyjdzie taniej.

Mocno masz zanieczyszczoną tą matrycę ?

velvet878
12-08-2008, 10:44
Właśnie nie, więc raczej poczekam aż będzie to bardziej widoczne na fotach.