Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Julka
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img95.imageshack.us/img95/8833/dsc0441malejm3.jpg)
Zapraszam do komentowania :-)
nonnatus
25-07-2008, 19:22
a co Ty sądzisz o tym zdjęciu, ?
podoba Ci się? a jesli tak, to co Ci się w nim podoba?
ciekawi mnie co zadecydowało, że chcesz je tu pokazać...
podpowiesz?
wygląda jak z sony erikson... a to D70s
obiektyw pewnie 28-70/2.8
chłopie to sprzęt marzenie...
to chyba najbardziej nieostre zdjęcie na tym forum :)
obróbka w psie na nie.
kadrowałbym ciaśniej... tudzież bardziej ciasno...
pzdr.
kadr jest ok :) nawet miekkość byłaby ok - ale pod jednym warunkiem - gdzieś musiałoby być ostre .... (a najlepiej na oczkach)
Ja tam nie wiem .... możeee... jak by kolory wysłac na urlop.
ALe raczej jak powyżej: trochę zbyt nieostre.
Moze to jakiś efekt z photoshopa ta nieostrość? Cóż, mogło być lepiej :)
Pozdrawiam
Stosuję ten efekt w Picasie czasem. Ale trzeba ostrożnie i precyzyjnie. Rzeczywiście, lepiej jak część jest ostra, a tylko w nieostrościach (i na przykład winietce) ukrywamy pewne, mniej istotne, szczególy. Albo symulujemy troszke inną charakterystykę szkła. Efekt jest o tyle fajny, że pozwala tanim kosztem wygładzić skórę i nadać zdjęciu lżejszego charakteru. Ma niestety tę wadę, że jest tak popularny, że już wszystkim się zdążył znudzić. A nieumiejętne wykorzystanie jest bardzo podobne do wręcz znienawidzonego blura.
mi się podoba
a to przesadne udowadnianie że mój aparat robi ostre fotki jest trochę zabójcze dla twórczego spojrzenia
chociaż szuka się fragmentu ostrego to może dlatego patrzy się dłużej na fotkę i dostrzega jej urok
domelmel
02-08-2008, 18:21
kojarzy się jakby było wykonane telefonem komórkowym....
Samo zdjęcie jest według mnie przyjemne ale ten blur mi się w ogóle nie podoba.
Mi natomiast nie przypomina wogóle zdjęcia z telefonu (może dlatego, że nigdy nim zdjęć nie robię ;) )
Kadr mi odpowiada, chociaż lewej rączki bym tak nie ciął :) Klimat miły, wręcz bajkowy, nie ma niczego zbędnego w tle, ale blur zbędny i odrobinę ostrości, jak kolega wyżej napisał na oczkach, by się bardzo przydała.
Pozdrawiam