PDA

Zobacz pełną wersję : automatyczne numerowanie plików

Krycha
25-07-2008, 11:17
Szukam sposobu na automatyczne numerowanie plików, znam oczywiście możliwość NX i ps'a w dziale batch, ale interesuje mnie takie ponumerowanie, żeby program czytał czas zrobienia zdjęcia a nie numer pliku, czyli niezależnie od istniejących numerów sugerował się czasem ich zrobienia. Po co mi to? ostatnio na weselu u znajomych licznik zdjęć doszedł u mnie do końca i zaczął lecieć od zera w połowie wesela, teraz podczas oglądania trzeba za każdym razem ustawiać w windzie sortuj wdłg. czasu itd... głupie to, jest jakaś możliwość, żeby ponu,erować od 1 sugerując się czasem powstania pliku???

sevenoo
25-07-2008, 11:20
metoda moze nie do konca autmatyczna , ale Total Commander i masowa zmiana nazw plikow :)
tam o ile dobrze pamietam jest mozliwosc dodania do nazwy czasu utworzenia:)

Krycha
25-07-2008, 11:30
Dodanie do nazwy czasu utworzenia jest w nx mi chodzi o ponumerowanie wdłg. czasu ich zrobienia ale numery mają miec tylko 1,2,3,4,5,6.... commandera też próbowałem ;(

Redskull
25-07-2008, 11:34
Infran view! Sortujesz pliki(korzystajac z sortowania windy), tak aby byly ulozone w folderze po czasie utworzenia. Potem w infranie w batch conversion/rename ustawiasz opcje na numerowanie kolejne od np. 0001 a program zaczyna mielic od pierwszego zdjecia w folderze, czyli od np pierwszego zapisanego....

todominik
25-07-2008, 12:39
Nie wiem czy to się przyda ale Windows potrafi nadać wielu plikom nazwę + numerek. Zaznacz wszystkie pliki jakim chcesz nadać nazwę i ponumerować ( CTRL + a) i potem naciśnij F2 i wpisz nazwę np: wesele Krzysia i Kasi. pliki będą sie nazywać po kolei: wesele Krzysia i Kasi, wesele Krzysia i Kasi (1), wesele Krzysia i Kasi (2)...

Krycha
25-07-2008, 19:14
Infran view zdał egzamin - dzięki wszystkim za pomoc. Ten sposób na Windowsie z f2 i tak wypróbuję ;)

dzejms
25-07-2008, 19:23
Bridge to robi jednak najlepiej. Moze w nazwe pliku wkompnowac wszystkie parametry z exifa dodac licznik itp itd.

stig
25-07-2008, 19:35
Dodanie do nazwy czasu utworzenia jest w nx mi chodzi o ponumerowanie wdłg. czasu ich zrobienia ale numery mają miec tylko 1,2,3,4,5,6.... commandera też próbowałem ;(No i z czym miales problem? Przeciez w TC mozesz przesortowac pliki wg czasu ich utworzenia i pozniej zmienic seryjnie nazwe z jednoczesna numeracja. Robie tak zawsze, kiedy zwalam zdjecia z dwoch body.

elix
25-07-2008, 19:41
Dokładnie tak jak napisał stig - w TC da się zrobić praktycznie wszystko.

misiael
03-08-2008, 01:20
Infran view zdał egzamin - dzięki wszystkim za pomoc. Ten sposób na Windowsie z f2 i tak wypróbuję ;)
Działa bo wlasnie sam probowałem :D dla testu dobrze wiedzieć :D