PDA

Zobacz pełną wersję : Najlepszy program do obrabiania Raw-ów

Michal84
24-07-2008, 13:14
Jaki jest Waszym zdaniem najlepszy program do obrabiania Raw-ów

FajaR
24-07-2008, 14:04
Co rozumiesz przez najlepszy?

sevenoo
24-07-2008, 14:23
PS CS3 , Capture NX2 ... to jak dla mnie najlepsze

krystek
24-07-2008, 14:25
phase one capture one 4. wole go nawet od nx. no i do tego cs3, ale juz po wywolaniu

KS
24-07-2008, 17:27
Jak do tej pory najlepszą ostrość daje, moim zdaniem, Capture NX.

kosmoski
24-07-2008, 17:49
Najlepszym programem który istnieje na rynku jest ten który poznasz w całości. Mogę się założyć ze nie jesteś w stanie stwierdzić jaka fota była obrabiana jakim programem. Zaczynałem od szopa 5tki i widziałem jego ewolucję, dzisiaj siedzę na CS3 a nie poznałem pewnie tego pakietu więcej jak w 20%. NX to z kolei program od producenta, suport który Nikon włożył w ten soft uczynił go bardzo konkurencyjnym w stosunku do szopa. Wybór przede wszystkim zależy od potrzeb i kieszeni ;) bo tak szczerze to ciekawe ile tu jest osób dysponujących legalnym CSem ;) ??

avallardi
24-07-2008, 18:03
Ja na dysku mam kilka RAW'erów: UFRaw, RawShooter Essentials, Capture One LE, RawTherapee, Adobe Camera Raw (w Photoshopie Elements 6). RAW'y z Nikona obrabiam w tych 2 ostatnich. Z innego sprzętu także w tych starszych. I muszę przyznać, że najlepiej mi się pracuje w Adobe Camera Raw - mimo, że wersja tej samej wtyczki ACR pracująca z Elements jest bardziej okrojona niż w CS3. CS'a nie mam, bo mnie na niego nie stać (a i tak by się marnował) a na piratach pracował nie będę.

Wybór przede wszystkim zależy od potrzeb i kieszeni ;) bo tak szczerze to ciekawe ile tu jest osób dysponujących legalnym CSem ;) ??

Dobre pytanie.

goro
25-07-2008, 11:52
Ja używam Adobe Lightroom i jestem bardzo z niego zadowolony, również Capture NX bym Ci polecił. A tak najlepiej to ściagnij sobie wersje testowe i sam popróbuj który ma wieksze możliwości tudzież bardziej ci odpowiada interfejs, etc.

Kosmoski: jednak są jeszcze tacy ludzie, tym bardziej jeśli posiada sie własną firmę ;)

stig
25-07-2008, 14:59
IMHO -- najlepszy (uwzgledniajac koncowe efekty i szybkosc pracy) -- CameraRAW (z odpowiednim jej Shopem).
Pod wzgledem jakosci (dekodowanie WB i odszumianie) -- Nikon Capture NX(2)
Pod wzgledem szybkosci -- PhaseOne Capture One Pro.

Za Nikon Capture NX z filozofia pracy jak w CameraRAW i predkoscia C1 -- dalbym sie pokroic. ;)

sevenoo
25-07-2008, 15:02
fakt NX 2 troche wolny ... ja zdecydowanie wychowany na PS ... wiec Camera RAW :)
ale oba sa bardzo dobre :)

samek
25-07-2008, 15:05
...Za Nikon Capture NX z filozofia pracy jak w CameraRAW i predkoscia C1 -- dalbym sie pokroic. ;)

:)
I tak się cieszę, że wprost Bridgea mogę otwierać foty w NX. Zawsze coś. Browser NXa deczko mnie wkurza :)

stig
25-07-2008, 15:12
:)
I tak się cieszę, że wprost Bridgea mogę otwierać foty w NX. Zawsze coś. Browser NXa deczko mnie wkurza :)A ja go sobie ostatnio usprawnilem ViewNX'em. :) Tak wiec jesli sesja mala, to ViewNX i Capture NX, a jak pincet zdjec i na wczoraj, to Bridge, CameraRAW i Photoshop.

rotor
04-08-2008, 16:27
nie na temat, ale dla jednego pytania wątku nie będę otwierał, otóż jak w C1v.4 zaznaczone fotki dać do "batcha" hurtem ? w poprzedniej wersji robiło sie to insertem, a tu nie moge znaleźć :(
pomożecie?

już wiem, po prostu przeoczyłem 69 str.pomocy :mrgreen: