PDA

Zobacz pełną wersję : przetwarzanie obrazu a raw

maciora
23-07-2008, 23:27
Dziś z założenia miałem robić zdjęcia bw, ustawiłem sobie przetwarzanie na monochromatyczne.
Najpierw robiłem rawy, ale jak mi sie zaczęło robić ciasno na karcie zmieniłem na jpg. Jotpegi ok są bw, ale rawy ( na wyświetlaczu miałem bw a w CR są w kolorze. Niby nie problem, ale pozostaje pytanie czy przetwarzanie obrazu tyczy się tylko jpg ?

maciora
23-07-2008, 23:29
otwierając w ps miniatury są bw :)

Jacek_Z
23-07-2008, 23:42
RAW to zapis stanu pikseli - chcesz czy nie zapisujesz kolor :-D
robiąc więc zdjęcia cz-b w RAW możesz wrócić do koloru :-D

FajaR
23-07-2008, 23:46
BW jpg to kolorowy obraz obrobiony przez soft (zazwyczaj marnie zresztą) a RAW z założenia to "surowe" dane z matrycy. Miniatury są BW bo to zaszyte w RAW'ie JPG'i.

P.S. Po jaki grzyb RAW skoro i tak chcesz się pozbawić kontroli nad konwersją do BW i stracić te dane które zyskujesz robiąć w RAW'ach?

maciora
24-07-2008, 00:04
P.S. Po jaki grzyb RAW skoro i tak chcesz się pozbawić kontroli nad konwersją do BW i stracić te dane które zyskujesz robiąć w RAW'ach?

mogę jeszcze sterować ekspozycją w cr . To że soft marnie zrobi bw jpg to nie problem bo zdjęcia te foty w końcoeym efekcie mają być mocno kontrastowe

maciora
24-07-2008, 00:09
dzięki za wyjaśnienie

FajaR
24-07-2008, 08:48
mogę jeszcze sterować ekspozycją w cr . To że soft marnie zrobi bw jpg to nie problem bo zdjęcia te foty w końcowym efekcie mają być mocno kontrastowe
Teraz jasne :) . Ale i tak skoro obrabiasz fotki to namawiam na porównanie efektu jaki wyjdzie Ci prosto z puszki z efektem po Twojej własnej konwersji przy użyciu np. mieszacza kolorów z GIMP'a (jeśli masz i używasz PS to nie podpowiem jak to tam się zowie bo go nie znam). Różnice (np. w drobnych detalach) potrafią być bardzo znaczące a co Ci obetnie aparat to się później przy podkręcaniu kontrastu nie pojawi ;)
Pozdrawiam.

maciora
24-07-2008, 18:40
w ps największa rozpietość tonalną uzyskuje w tryb lab - klikasz na kanał jasność,trochę zabawy suwakami w cień/podświetlenie potem konwertujesz na tryb skala szarości i masz dużą rozpietość tonów szarości, na koniec do trybu rgb i na papier