Zobacz pełną wersję : jakie ustawienia na weselach??
posiadam nikon'a d50 z obiektywem tamron 18-200 3,5-6,3 oraz lampe sb600. z jakimi ustawieniami mniej wiecej robic zdjecia w kosciele i na sali gdzie jest troche ciemnawo. glownie chodzi mi o zdjecia w kosciele bo na sali sobie radze z lampa ale w kosciele mam problemy
Archibald
23-07-2008, 23:25
W tym dziale to raczej się pokazuje zdjęcia niż pyta o ich tworzenie.
Ale odpowiem - nie ma złotego środka.
ale jaka przyslona 5,6 czy jak najmniejsza migawka 1/60 czy moze 1/30
Tomek Konopka
25-07-2008, 10:50
Miej więcej to trening i jeszcze raz trening a efekty przyjdą same,co do ustawień nie ma iednoznaczności za każdym razem jest inaczej ,omijaj tylko tryb "p" bo to amatorskie podejście.
ja proponuje przyslone 1,4, 1,8 ewentualnie 2,8 :mrgreen:
18-200 jest bardzo ciemny, jezeli chodzi o sluby, no chyba, ze trafisz na super jasny kosciol :)
w kazdym razie, wysokie iso, ktore skroci Ci czasy migawki (ponizej 1/30 nie radze schodzic, bo w 90procentach beda poruszone), plus lampa najlepiej w manualu, z jakims dyfuzorem, albo odbiciami od sufitu, badz scian, jesli sa odpowiednie i nie za wysokie, zeby mlodym po buziach centralnie nie swiecic.
Nie ma zlotego srodka, 'ustawien slubnych', kazdy slub jest inny, kazdy kosciol inny, wiec kombinuj z ustawieniami, na trybach S, lub A, jezeli M jeszcze nie opanowales..
Ten obiektyw jest wyjątkowo niewyjątkowy. Ciemność, mydło i powidło. Sugeruję zmianę i zakup dobrej książki.
Prosze zamknąć albo przenieść wątek a tobie kolego polecam google i praktykę, dumając nic nie ośiągniesz.
Valdek_Tychy
25-07-2008, 11:11
Raczej musisz indywidualnie wybierać stosownie do panujących warunków.W kościele gdzie praktycznie wszystkie zdjęcia są bardzo statyczne możesz pozwolić sobie na czasy 1/30-1/40 przy przysłonie jak najmniejszej przy której ten obiektyw pracuje przyzwoicie (nie znam go) pozwoli to wykorzystać choć trochę światła zastanego.Natomiast na sali w czasie tańców ludzie poruszają się dość szybko więc tu przydałyby się krótsze czasy ale z drugiej strony sala ma być ciemna więc musisz ocenić czy będziesz korzystał ze światła zastanego + lampa czy tylko z lampy i wówczas ten czas może być krótszy.Przydaje się na sali oprócz lampy dodatkowe źródło oświetlenia na ile warunki na to pozwalają.Generalnie nie ma jednolitej recepty - zrób tak a tak - robi się tak jak pozwalają warunki do których musisz sie dostosować
Tomek Konopka
25-07-2008, 11:46
miej więcej to trening i jeszcze raz trening a efekty przyjdą same,co do ustawień nie ma iednoznaczności za każdym razem jest inaczej ,omijaj tylko tryb "p" bo to amatorskie podejście.
proponuje też wymiane szkła
KARLOS_vu
25-07-2008, 14:05
no ja mam też jutro ślubik bratanicy - nie pierwszy na którym będę błyskał
technika fotografowania ślubów to dość trudna sztuka
sporo się nauczyłem jednak i tak uważam że długa droga przede mną.
Ja mam stałkę f1.8 i sigmę f2.8 sabinką tylko doświetlam i jak najwięcej odbijam - po raz pierwszy testuję te szkła na ślubie
Ja trafiłem na jasny kościół
Co do rad - jak pisali przedmówcy - nie da się wytłumaczyć
też się radziłem przed pierwszym ślubem, a i tak sam musiałem do chodzić
Jedyne co zostaje to życzyć powodzenia