Zobacz pełną wersję : Nikon D70s - problem z różowym odcieniem?!
fikander
23-07-2008, 20:58
Witam,
fotografuje już moją D70s jakieś trzy lata, ale dopiero od niedawna pstrykam w moim "mini" studio (trzy lampy, dwa soft boxy, tło itp.) w czym problem... otóż wszystkie zdjęcia (na białym tle najbardziej to widać) mają kolor, odcień różowo-fioletowy. Nie bardzo wiem co jest nie tak, rozmawiałem ze znajomym "pstrykaczem" który tez miał i dalej ma D70s i twierdził ze to częsta przypadłość tego modelu...ale ze można temu jakiś zaradzić tylko nie wiem jak...?! Oczywiście dodam że kombinowałem już z balansem, roznymi czasami, przysłonami i pstrykałem tez w innym studiu...zawsze ten sam efekt! Poradźcie coś?!
Witaj
wrzuć przykładową fotkę z exifem
pozdr.
fikander
23-07-2008, 21:40
Nie bardzo wiem jak "podlinkować zdjęcie" więc wrzuciłem dwa zdjęcia termosów na stronę sklepu nad którym właśnie pracuje: http://www.wagabunda.eu/termite-termos-warhead-store-075l-p-89.html
Inne zdjęcia są "podciągnięte" w Photoshopie ale dodam że termosy są koloru stalowego, INOX.
Ewentualnie mogę wysłać fotki mailem tylko proszę o maila.
dobra , ale bardziej użyteczny będzie JPEG prosto z aparatu - nie otwierany w Photoshopie itp.
Zdjęcia możesz wrzucać na http://imageshack.us/ a potem link do obrazka tutaj.
pozdr.
Witam,
fotografuje już moją D70s jakieś trzy lata, ale dopiero od niedawna pstrykam w moim "mini" studio (trzy lampy, dwa soft boxy, tło itp.) w czym problem... otóż wszystkie zdjęcia (na białym tle najbardziej to widać) mają kolor, odcień różowo-fioletowy. Nie bardzo wiem co jest nie tak, rozmawiałem ze znajomym "pstrykaczem" który tez miał i dalej ma D70s i twierdził ze to częsta przypadłość tego modelu...ale ze można temu jakiś zaradzić tylko nie wiem jak...?! Oczywiście dodam że kombinowałem już z balansem, roznymi czasami, przysłonami i pstrykałem tez w innym studiu...zawsze ten sam efekt! Poradźcie coś?!
a moze masz cos zwalone z profilem kolorów? Ja coś namieszałem (za dużo ich ponstalowalem) i teraz za kazdym razem jak otwieram plik capture nx albo fotostation - to zdjęcia mają bardzo duzo barwy fioletowej (rózwej?). W PS jest noramalnie. W przeglądarkach www itp - tez ok. Po prostu NX odczytuje jakiś zły profil.
Chyba czeka mnie reinstalka systemu....
pozdrawiam :)
fikander
23-07-2008, 23:04
OK...oto link do tej fotki: http://img135.imageshack.us/my.php?image=img0180js3.jpg
fikander
24-07-2008, 00:53
Miden... to nie to, zdjęcia wyświetlają się tak na również na innych kompach. Obchodzę to tak że wszystko robię na NEF-ach i odpalam w RawShooterze Ale przy większej ilości fotek jest to delikatnie mówiąc upierdliwe. Gdzieś na forum znalazłem dyskusję na temat identycznego przypadku i głowiło się tam kilku właścicieli D70-tek aż jedne "wyjadacz" stwierdził ze ten typ tak ma... ale to nie zmienia faktu że nadal nie wiem jak mogę ten paskudny efekt zlikwidować?!
Na jakich ustawieniach i profilach kolorystycznych pstrykacie?
Może powinieneś ustawiać WB jako pre? Na białą/szarą kartę (poczytaj w instrukcji albo w necie). Zdaje się, że w studiu tak się często robi. W exifie jest wb ustawiony na flash. Lampy, które masz mogą zapewne zmieniać kolorystykę. Najlepiej gdyby się wypowiedział jakiś studyjny fotograf.
A może aparat ma wgraną inną "krzywą" ekspozycji? Proponuje ma początek zresetować aparat i przywrócić mu "ustawienia fabryczne" :)
Miden... to nie to, zdjęcia wyświetlają się tak na również na innych kompach. Obchodzę to tak że wszystko robię na NEF-ach i odpalam w RawShooterze Ale przy większej ilości fotek jest to delikatnie mówiąc upierdliwe. Gdzieś na forum znalazłem dyskusję na temat identycznego przypadku i głowiło się tam kilku właścicieli D70-tek aż jedne "wyjadacz" stwierdził ze ten typ tak ma... ale to nie zmienia faktu że nadal nie wiem jak mogę ten paskudny efekt zlikwidować?!
Na jakich ustawieniach i profilach kolorystycznych pstrykacie?
Powiem tak. Miałem taki problem z moim starym D70s - i pozbyłem sięgo wraz ze zmianą na D200 :)
D70s mają słaby system pomiaru balansu bieli i mieszane światło strasznie miesza im w pikselach. Używając światła stałego i fleszy - musisz po pierwsze zrównoważyć temperaturę barwową, innymi słowy dobrać odpowiednie żarówki do lamp światła stałego. Po drugie możesz próbować zmienić wartość HUE w menu aparatu na jakieś ujemne - zacznij od razu na -9 i zobacz efekty.
Kilometr
25-07-2008, 22:02
Zmień w opcjach HUE adjustment na 0
fikander
28-07-2008, 21:13
Wielkie dzięki za dobre rady... jak na razie spróbowałem wdrożyć sugestie Rarog-a i zmieniłem HUE na -9 i powiem Wam że jest spora poprawa...co prawda z różowego zrobiło się fioletowo ale jakość finalna jest znacznie lepsza i akceptowalna...jeszcze raz dzięki! Pozdro.