PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Photoshop - mocne punkty

todominik
23-07-2008, 17:39
Witam - niestety nie znalazłem na forum nic co by mi pomogło wiec zakładam nowy temat. Jeśli w złym dziale to przepraszam (ale chyba będzie OK) Wiec pytanie mam takie w Adobe Photoshop jest taka opcja widok>nowa linia pomocnicza - ja sobie tworze z tych linii podział dzięki któremu widzę mocne punkty (chyba każdy kto to czyta to wie co mam na myśli) i pytanie jest takie czy za każdym do każdej źle skadrowanej foty muszę na nowo tworzyć te linie? Czy może jest jakiś sposób żeby te linie zostały. Ctrl + ; włącza i wyłącza te linie ale jak chce to zrobić na innym zdjęciu to ich już nie ma. Bardzo proszę o pomoc i czy da się to zrobić - korzystam z CS2

stock
23-07-2008, 18:15
zdaje się, że jest taki plugin Golden Ratio - i linie same się robią :)

Third Eye
23-07-2008, 18:41
Edit/Preferences/Guides, Grid & Slices,
tu znajdujesz:
Grid/Gridline every i tu wpisujesz 33,33 i wybierasz procenty,
Subdivision np:1.
Skrót do siatki to: ctrl + '

To jest chyba to, o co Ci chodzi.

Third Eye
23-07-2008, 20:01
A najlepiej to zrób sobie akcję.
Jeden klik i po sprawie.
Jak nie wiesz jak, to daj znać to Ci napiszę.

todominik
24-07-2008, 11:15
Dzięki. Ta opcja edycja>preferencje>linie, siatki i odcięcia. LINIA SIATKI CO: 100 PROCENT i PODZIAłKA CO: 3 (prościej ;). To sie sprawdza i potem ctrl + ' włączamy i wyłączamy. Co do akcji to się sprawdza tylko przy danej rozdzielczości a tego plugina Golden Ratio znaleźć nie umiałem (albo źle szukałem)

Third Eye
24-07-2008, 13:13
Dzięki. Ta opcja edycja>preferencje>linie, siatki i odcięcia. LINIA SIATKI CO: 100 PROCENT i PODZIAłKA CO: 3 (prościej ;). To sie sprawdza i potem ctrl + ' włączamy i wyłączamy. Co do akcji to się sprawdza tylko przy danej rozdzielczości a tego plugina Golden Ratio znaleźć nie umiałem (albo źle szukałem)

Akcja działa w każdym przypadku, bez względu na rozdzielczość.
Jest znacznie lepszym rozwiązaniem.
Jeśli to zrobisz w ustawieniach siatki, to za każdym razem do różnych celów będziesz musiał zmieniać te wartości,
a to raczej prostsze nie jest.
No ale, co kto woli.

stock
24-07-2008, 13:31
podaj mi maila na PW to Ci podesle plugina

hedgehog
24-07-2008, 16:31
http://www.fotosite.pl/artykuly/cyfrowa-ciemnia/siatka-zotego-podziau-dla-photoshopa-cs2.html

Prąciem.

stock
24-07-2008, 16:58
o własnie o tym mówiłem - w zwiazku z tym maila nie wysyłam już ;)

todominik
24-07-2008, 18:43
Dzięki, dzięki, dzięki - wszystko fajnie ale jednak muszę się nauczyć lepiej kadrować. Bo zdjęć do poprawki trochę było dużo : )

hedgehog
24-07-2008, 18:54
A D80 nie wyświetla siatki na matówce? D200/S5 tak...

stock
24-07-2008, 19:39
D80 wyświetla

hedgehog
24-07-2008, 19:40
No to se wyświetlić i od razu łatwiej, jak ktoś nie może sobie w bańce wyobrazić :)

todominik
25-07-2008, 12:32
Od kiedy poznałem zasadę "mocnych punktów" to siateczka włączona, po za tym D80 ma 9 polowy AF z czego 4 punkty właśnie są tymi mocnymi punktami :)

stig
25-07-2008, 15:07
Troszke mnie smieszy to glowne pytanie o plugina czy sposob latwego i szybkiego wyrysowania tych linii. Panowie -- nie przesadzacie aby? :) Przeciez "zloty podzial" jest tak prosto sobie wyobrazic, ze chyba nic latwiejszego do zwizualizowania nie ma (nooo, moze oprocz kwadratu). Druga sprawa, ze elementy w kadrze nie musza byc az tak dokladnie umieszczone (co do piksela czy milimetra), zeby to "dzialalo".

todominik
26-07-2008, 14:58
... Druga sprawa, ze elementy w kadrze nie musza byc az tak dokladnie umieszczone (co do piksela czy milimetra), zeby to "dzialalo".
Ja to już wiem, Ty to wiesz, ale dzięki zobrazowaniu tego łatwiej mi było wytłumaczyć to znajomym...

Temat uważam za zamknięty.

stig
27-07-2008, 11:28
Ja to już wiem, Ty to wiesz, ale dzięki zobrazowaniu tego łatwiej mi było wytłumaczyć to znajomym...I do tego zobrazowania potrzebny byl plugin? :)